Σύγχρονη διαχείριση

Η τελευταία ήττα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας

 

Είδα το DVD με την παραγωγή του «902» ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 1946-1949. Ένα ντοκυμανταίρ που περιέχει κινηματογραφικά ντοκουμέντα από το αρχείο του ΚΚΕ, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά, καθώς και από το αρχείο του σκηνοθέτη Διονύση Γρηγοράτου.

Ακριβώς γι’ αυτά τα μοναδικά ντοκουμέντα φρόντισα να αποκτήσω το DVD, που το προσέφερε ο Ριζοσπάστης της προηγούμενης Κυριακής. Δεν είχα καμιά αμφιβολία για το πνεύμα της αφήγησης (δηλαδή το πώς το ΚΚΕ παρουσιάζει την ιστορία του Εμφυλίου) αλλά η πραγματικότητα ξεπέρασε τη φαντασία!


Το βασικό μοτίβο είναι ότι ο ΔΣΕ βάδιζε από νίκη σε νίκη, μέχρι τα τέλη Αυγούστου του ’49! Ως επιτυχία παρουσιάζεται ακόμα και ο ελιγμός απελπισίας που επιχειρήθηκε στα μετόπισθεν, λίγες μέρες πριν το τέλος, με επικεφαλής τον καπετάν – Γιώτη. Και, θαυμαστό επίτευγμα της κομματικής λογικής, ως επιτυχία υπονοείται ακόμα και η μάχη της Φλώρινας, που ήταν πραγματική τραγωδία για τον ΔΣΕ! Φυσικά, δεν δίνεται η παραμικρή λεπτομέρεια για τη μάχη αυτή, ενώ το ντοκυμανταίρ ασχολείται αναλυτικά με την κατάληψη του Καρπενησίου, μια επιχείρηση που ουσιαστικά είχε μονάχα πρόσκαιρα κέρδη, σε επίπεδο εντυπώσεων.

Όσο για την ανάλυση των διεθνών συσχετισμών, άλλη τραγωδία εις το όνομα της απλοϊκότητας – για όλα φταίει ο κακός ιμπεριαλισμός. Η μεγάλη σοβιετική πατρίδα, που παραχώρησε εν ψυχρώ την Ελλάδα στη Δύση (ευτυχώς, εδώ που τα λέμε…) στα πλαίσια της συμφωνίας για τις σφαίρες επιρροής, παραμένει υπεράνω κριτικής. Ο Ζαχαριάδης παρουσιάζεται, εμμέσως, ως μεγάλος ηγέτης, το όνομα «Τίτο» δεν ακούγεται καν, και φυσικά δε γίνεται λόγος για την ετσιθελική παράταση του Εμφυλίου και κατά το 1949, από την ηγεσία Ζαχαριάδη, παρά τη ρητή θέση της ΕΣΣΔ ότι δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα επιτυχίας και την παραίνεσή της να τα μαζεύουν, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Εννοείται ότι απουσιάζει έστω και η υποψία παραδοχής ενός μεριδίου ευθύνης του ΚΚΕ για τον Εμφύλιο…

Δεν έχει νόημα, προφανώς, να κριτικάρει κανείς ένα 100% προπαγανδιστικό εγχείρημα. Ωστόσο, παραμένει εντυπωσιακό το γεγονός ότι, εξήντα χρόνια μετά, ένα ιστορικό κόμμα όπως είναι το ΚΚΕ εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να αναστοχαστεί πάνω στην ίδια την ιστορία του. Ενδιαφέρουσα και η διαπίστωση, πόσο αταλάντευτα ακλόνητη παραμένει στους κόλπους του η αμιγώς θεολογική σκέψη…

Το DVD περιέχει, όντως, σπάνιο και πολύτιμο υλικό. Αρκεί να κλείνει ο ήχος!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s