Τοπόσημα

Το Μουσείο Αμπελακίων Περιόδου 1940-1949

getImage.do

O Θανάσης Χαμαϊδής ήταν τότε νέος, λίγο πριν από τα τριάντα. Από δεξιά ευκατάστατη οικογένεια, είχε οργανωθεί στο ΕΑΜ. Επειδή έπασχε από εχινοκόκκους, επρόκειτο να κατεβεί την Αθήνα, στους γιατρούς. Του έδωσαν λοιπόν μια σύσταση, μια σύνδεση, που την έκρυψε στο παπούτσι του. Πήγε στον Ευαγγελισμό, οι γιατροί του είπαν φύγε στο χωριό σου, αν κάνεις εγχείρηση θα πεθάνεις, διότι δεν υπήρχαν τα μέσα, κατοχή τότες. Στο μεταξύ βρήκε το σύνδεσμο του ΕΑΜ, Αμπελακιώτης ήταν κι αυτός.

Του λένε τότε, εσύ φύγε και πήγαινε στη δουλειά σου. Κι εμείς αν καταφέρουμε και βρούμε αυτά που ζητάς, θα κανονίσουμε να πάνε στα Αμπελάκια.

Ο Θανάσης πήγε στο σταθμό Λαρίσης, να πάρει το τραίνο. Τον χτυπάει ένας από πίσω στην πλάτη και του λέει μη γυρίσεις να δεις ποιος είμαι και άκουσε καλά. Αυτά που ζήτησες είναι στο τελευταίο βαγόνι, σε δυο δέματα έτσι κι έτσι. Κανόνισε. Ο Χαμαϊδής μπήκε στο πρώτο βαγόνι, τα δέματα πίσω, στο τελευταίο.

Μέχρι τη Λάρισα καλά. Όταν θα κατέβαινε όμως, για να γυρίσει στ’ Αμπελάκια, θα του έκαναν έλεγχο στα πράγματα που κουβαλούσε. Πηγαίνει λοιπόν πίσω, αρπάζει τα δέματα με τα υλικά και τα πετάει έξω από το τραίνο. Μετά πήδηξε κι αυτός, τα περιμάζεψε, τα φορτώθηκε και τα έφερε κρυφά στο χωριό.

Τα έκρυψε εδώ, σ’ αυτή την κρύπτη. Βλέπετε, από μπροστά ήταν ράφια με κουζινικά, σπρώχνεις και μπαίνεις. Μέσα εκεί έβαλε τον πολύγραφο, τα μελάνια, τη γραφομηχανή και τα ρέστα. Έφτιαξε τις σφραγίδες, έγραφε αυτά που του έστελναν στη γραφομηχανή και τα έκανε εφημερίδες, στον πολύγραφο. Ο πατέρας του δεν ήξερε τι δουλειά κάνει ο γιος του, η μάνα του ήξερε. Όταν τελείωνε ερχόταν εδώ, όπου κάτω από το παράθυρο, αν τραβήξουμε την πέτρα, έχει μιαν άλλη κρύπτη. Έκρυβε τις εφημερίδες εκεί και κατέβαινε στην πλατεία. Τον έβλεπε ο υπεύθυνος για τη διανομή, εκείνος ο νεαρός που είδατε ξαπλωμένο στη φωτογραφία δίπλα, αλλά ο Θανάσης δεν τον ήξερε ποιος ήταν, περνούσε απέξω, τα έπαιρνε και μοιραζόντουσαν κρυφά σε όλη την περιοχή, χέρι με χέρι. Να, δείτε αυτό το χαρτάκι, λέει πόσα φύλλα μοιράστηκαν σε κάθε χωριό… Ατσαλένιες καρδιές…

*

Η σημερινή (5/7/2009) αφήγηση του κυρίου Γιώργου διαφέρει σε κάποιες λεπτομέρειες (όχι σημαντικές) από εκείνη του ίδιου του Θανάση Χαμαϊδή, όπως τη δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης»:

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=4721489&publDate=21/9/2008

Ο Θανάσης Χαμαϊδής φύλαξε για πολλά χρόνια τα υλικά του παράνομου τυπογραφείου του ΕΑΜ. Κληροδότησε το σπίτι του στα Αμπελάκια, εκεί που εγκατέστησε ο ίδιος το τυπογραφείο, αλλά και ιδιωτική τηλεφωνική γραμμή(!), στο ΚΚΕ, για να γίνει μουσείο της Εθνικής Αντίστασης. Το ΚΚΕ, προς τιμήν του, φρόντισε να υλοποιηθεί η επιθυμία του, με τον καλύτερο τρόπο: όποιος επισκεφτεί τα Αμπελάκια μπορεί να επισκεφτεί και το μοναδικό στην Ελλάδα «Μουσείο Αμπελακίων Περιόδου 1940 – 1949». Ο ίδιος δεν πρόφτασε τα εγκαίνια, που έγιναν πέρυσι το Σεπτέμβρη, αφού άφησε τον μάταιο (και σταθερά καπιταλιστικό) κόσμο, λίγα χρόνια νωρίτερα.

*

Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες, εδώ:

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=4721501&publDate=21/9/2008

*

Πηγή: https://panosz.wordpress.com/2009/07/05/civil_war-15/ 

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Το Μουσείο Αμπελακίων Περιόδου 1940-1949”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s