Σύγχρονη διαχείριση, Τοπόσημα

Μνημείο αντάξιο της προσφοράς και της θυσίας των μαχητών του ΔΣΕ;

Το ερωτηματικό του τίτλου δεν υπάρχει στο δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη». Θα έπρεπε, όμως… 

526131

«Ο λάκκος, το χωράφι που δεν οργώθηκε ποτέ και που μέσα του είναι θαμμένοι οι μαχητές του ΔΣΕ, απέκτησε ένα ξεχωριστό μνημείο: Ενα συγκλονιστικών διαστάσεων μνημείο, το οποίο παραπέμπει στις μορφές των μαχητών που νίκησαν το θάνατο».
Με τη φράση αυτή η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, μέσα από μια πολυσέλιδη έκδοση, αναγγέλλει το γεγονός πλέον της κατασκευής του μνημείου για τους νεκρούς της μάχης της Φλώρινας (11 – 14 Φλεβάρη 1949).
Στην εισαγωγή της έκδοσης διαβάζουμε: «Για πάρα πολλά χρόνια, το ΚΚΕ με διαρκείς πρωτοβουλίες πάλευε για να εκπληρωθεί ένα χρέος τιμής προς τους μαχητές και τις μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που έπεσαν στη μάχη της Φλώρινας το Φλεβάρη του 1949. Ο ομαδικός τους τάφος να γίνει μνημείο, να τους αποδοθούν επιτέλους οι τιμές που τους πρέπουν.
Στο χωράφι, στα νοτιοδυτικά της πόλης της Φλώρινας, στο χωράφι που κανείς δεν όργωσε εξήντα τόσα χρόνια, στο χωράφι που μέσα του κρατά τα κόκαλα περίπου 800 μαχητών του ΔΣΕ, ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση του χώρου και στη μέση του στέκει μνημείο αντάξιο της προσφοράς και της μεγάλης θυσίας των τιμημένων νεκρών του ηρωικού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
Τα γλυπτά του Μνημείου είναι του μεγάλου γλύπτη Μέμου Μακρή και η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στην Ουγγαρία ανέλαβε σημαντικό μέρος του κόστους κατασκευής του.
Οι φιγούρες των γλυπτών στο Μνημείο του ΔΣΕ στη Φλώρινα είναι από τα ίδια εκμαγεία του μνημειώδους γλυπτού του Μέμου Μακρή, που είναι αφιερωμένο στα θύματα του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν της Αυστρίας, πολύτιμη προσφορά της Κλειούς Μακρή, κόρης του δημιουργού».
Η ανέγερση του μνημείου ξεκίνησε το Νοέμβρη του 2012. Δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο μνημείο, δηλαδή μια σημειακή παρέμβαση στο χώρο, αλλά για ένα μνημονικό σύνολο, ένα μνημονικό τόπο, δεδομένου ότι κάτω από το έδαφος και σε μεγάλη έκταση είναι θαμμένα κορμιά ηρώων.

KKE-FLORINA-MNHMEIO-5

(Φωτογραφία: http://radio-lehovo.gr/wp-content/uploads/2016/02/KKE-FLORINA-MNHMEIO-5.jpg)
Πρόκειται για μια γλυπτική σύνθεση ανθρώπινων μορφών, που σηκώνουν τα χέρια σε έκταση, προς τον ουρανό. Ο γλύπτης ήταν σαφής ως προς τις προθέσεις του: Δεν ήθελε το μνημείο να εκφράζει απόγνωση, να δηλώνει ένα δραματικό τέλος. Αντίθετα, ήθελε να υπερτονίσει το ανάστημα που ορθώνει ο αγωνιστής, αυτός που δε λυγίζει, που από την πάλη και το θάνατό του αντλεί αισιοδοξία και μεταδίδει το μήνυμα της τελικής νικηφόρας μάχης σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται.
Επιπλέον, το ΚΚΕ, εδώ και χρόνια, επεξεργάζεται και σχεδιάζει την κατασκευή υπόσκαφου μουσειακού χώρου, που πιθανόν θα συμπεριλάβει τη διαμόρφωση οστεοφυλακίου, καθώς και περιπτέρου βιογραφιών των νεκρών και γενικότερων ιστορικών τεκμηρίων. Η συνεχής ανταπόκριση του κόσμου, καθώς και πρωτίστως το μεγάλο χρέος που απορρέει από τη σημασία του ιστορικού τόπου της Φλώρινας είναι βέβαιο ότι θα επιτρέψουν τελικά την ολοκλήρωση του έργου.
Η αποκάλυψη του μνημείου έγινε την προηγούμενη Κυριακή (14 Φλεβάρη 2016), όταν με μια μεγάλη διαδήλωση έφτασαν στο χώρο χιλιάδες αγωνιστές από κάθε γωνιά της χώρας. Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετέφερε εκ μέρους της ΚΕ «θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλους τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του ΔΣΕ, τους συγγενείς και τους απογόνους των μαχητών που έπεσαν, τραυματίστηκαν ή πήραν μέρος σε αυτήν ή άλλες μάχες, που βρίσκονται σήμερα μαζί μας σε αυτήν τη μεγάλη εκδήλωση τιμής και μνήμης, αλλά και σε όσους και όσες λόγω προβλημάτων υγείας και άλλων δεν μπόρεσαν να βρίσκονται σήμερα εδώ σε αυτόν τον τιμημένο τόπο». Σημείωσε ότι «αποτελεί χρέος και καθήκον μας να αναδείξουμε την αιματοποτισμένη προσφορά του λαϊκού, ηρωικού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στη σκληρή, άνιση, αλλά δίκαιη, πάλη του».

Μέσα σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης από την πλευρά των απογόνων των μαχητών, ο Θωμάς Ψαρογιάννης απευθύνθηκε στους νεκρούς μαχητές: «Σύντροφοι, που μας περιμένετε εδώ και 67 χρόνια. Ηρθαμε, για να σας αποχαιρετήσουμε με τον τρόπο που σας αξίζει. Δεν σας ξεχάσαμε. Είμαστε εδώ. Μερικοί μόνο από τους συναγωνιστές σας στις μάχες, πολλά όμως από τα παιδιά και τα εγγόνια των συντρόφων σας. Δεν σας ξεχάσαμε (…) Η αστική εξουσία, με τους μηχανισμούς της και το κράτος της, έκανε τα πάντα για να εξαφανίσει, να διαστρεβλώσει, να συκοφαντήσει τη μνήμη και τον αγώνα σας (…) Κανένας αγώνας σας, καμιά μάχη που δώσατε δεν πήγε χαμένη. Καμιά θυσία δεν ήταν μάταιη (…) Γι’ αυτό ό,τι και να μας κάνουν είμαστε εδώ! Ορθιοι με τις γροθιές στον αέρα! Ψηλά!».

Πηγή: Μνημείο αντάξιο της προσφοράς και της θυσίας των μαχητών του ΔΣΕ | ΙΣΤΟΡΙΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Advertisements

8 σκέψεις σχετικά με το “Μνημείο αντάξιο της προσφοράς και της θυσίας των μαχητών του ΔΣΕ;”

 1. Ανάρτηση του 2009, στην καλύβα.

  https://panosz.wordpress.com/2009/10/18/civil_war-24/

  Το ΚΚΕ θα στήσει μνημείο για τους 850 νεκρούς του ΔΣΕ στη Φλώρινα
  Οκτωβρίου 18, 2009 in Εμφύλιος

  Οι εκατοντάδες νεκροί του ΔΣΕ στην απελπισμένη και στρατιωτικά παράλογη επίθεση κατά της Φλώρινας (11-12 Φεβρουαρίου 1949) βρίσκονται θαμμένοι σ’ έναν ομαδικό τάφο, έξω από την πόλη. Το ΚΚΕ αγόρασε το χωράφι στο οποίο βρίσκεται ο ομαδικός τάφος και ξεκινάει εράνους για τη δημιουργία πάρκου και μνημείου:

  http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5311967&publDate=18/10/2009

  Είχαμε συζητήσει πρόσφατα στην καλύβα για το πώς τα μνημεία συνεχίζουν τον Εμφύλιο με το δικό τους τρόπο:

  https://panosz.wordpress.com/2009/08/27/civil_war-21/

  Απ΄ ό,τι φαίνεται, η πρωτοβουλία του ΚΚΕ στη Φλώρινα θα συνεχίσει αυτή τη μάχη, επ’ αόριστον. Επιχειρείται να ματαιωθεί η επούλωση των πληγών του Εμφυλίου στη συλλογική μας συνείδηση. Όχι μονάχα από το ΚΚΕ, φυσικά: http://www.e-grammes.gr/article.php?id=3948

  ΥΓ. Οι φωτογραφίες είναι παρμένες μετά τη μάχη της Φλώρινας.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 2. @ Πάνος

  Δεν το είχα δει ως τώρα.

  Γράφετε:

  «Επιχειρείται να ματαιωθεί η επούλωση των πληγών του Εμφυλίου στη συλλογική μας συνείδηση. Όχι μονάχα από το ΚΚΕ, φυσικά [!!!]: http://www.e-grammes.gr/article.php?id=3948»

  Αυτό το απίστευτο «εξισωτικό» OXI ΜΟΝΑΧΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ, ΦΥΣΙΚΑ που χρησιμοποιείτε εδώ, μου προξενεί κατάπληξη.

  Από πού και ως πού, αγαπητέ Πάνο;

  Πότε και πού συγκεκρομένα τις τελευταίες δεκαετίες, η νικήτρια παράταξη (και δη οι επίσημοι πολιτικοί και κομματικοί εκφραστές της) έστησε μνημείο για τους νεκρούς της του Εμφυλίου, σαν κι αυτό που έστησε το ΚΚΕ στη Φλώρινα ή σαν τα εκατοντάδες άλλα με τα οποία έχουν γεμίσει την Ελλάδα (πόλεις, χωριά, ύπαιθρος);

  ΥΓ
  Η «σελίδα» στην οποία παρέπεμπε ο σύνδεσμος που δίνετε, έχει αποσυρθεί.

  Έχετε, μήπως, ιδέα ποιοι μπορεί να ήταν εκείνοι που υποτίθεται ότι δραστηριοποιήθηκαν για την ανέγερση ναού για τους πεσόντες, και πού μπορεί να βρίσκεται αυτή η περίεργη «ιστορία» σήμερα;

  Μου αρέσει!

 3. Η φράση μου είχε ως συνέχεια την τεκμηρίωσή της, στο σύνδεσμο που παρέπεμψα και ο οποίος δεν λειτουργεί πλέον. Εγώ δε μίλησα για «επίσημο» κρατικό φορέα, ούτε εννοούσα κάτι τέτοιο. Προς τι τα πολλαπλά θαυμαστικά;

  (Τους μελλοντικούς κτήτορες [του ναού] αν τους ξανα-πετύχω κάπου, θα τους κάνω… ποστ) 🙂

  Μου αρέσει!

 4. Και πολύ καλά θα κάμετε!

  Τα πολλά θαυμαστικά τα έβαλα για το «Όχι μονάχα από το ΚΚΕ, φυσικά:»

  Το οποίο, στα δικά μου τουλάχιστο μάτια, εξισώνει τις -ούτως ειπείν- «τρίχες» ελαχίστων (ακρο)δεξιών περιθωριακών, με την «τριχιά»· το όργιο, δηλαδή, ανεγέρσεως μνημείων ανά την Ελλάδα και τις επίσημες -καθαρώς εμφυλιοπολεμικού χαρακτήρα- εκδηλώσεις ενός κοινοβουλευτικού κόμματος, δηλαδή του ΚΚΕ.

  Μου αρέσει!

 5. Αριθμητικά οι (ακρο)δεξιοί είναι περισσότεροι (σε αριθμό) από τις δυνάμεις του ΚΚΕ. Και διαθέτουν ένα εξίσου νόμιμο (κοινοβουλευτικό) κόμμα, που οι βουλευτές του δεν διαστάζουν να φωνάζουν «στο Βίτσι και στο Γράμμο σας χώσαμε στην άμμο!»

  Οι ρίμες της βλακείας – που βρέθηκε τόση άμμος πάνω στα βουνά; 😉

  Μου αρέσει!

 6. Ναι, αλλά δεν είναι ούτε οι ακροδεξιοί τής ΧΑ και του ΛΑΟΣ, ούτε (πριν από αυτούς) οι ακροδεξιοί τής ΝΔ, που τις τελευταίες δεκαετίες γέμισαν προκλητικότατα την Ελλάδα με μνημεία

  Ναι, υπάρχουν ανά την Ελλάδα πάμπολλα μνημεία και της νικήτριας παράταξης, (που επαναλαμβάνω, δεν είναι μόνο η «Δεξιά», αλλά η συντριπτική πλειονότητα [και πλειοψηφία] του ελληνικού λαού).
  Αλλά τα μνημεία εκείνα ανηγέρθησαν σε άλλες, δύσκολες και ταραγμένες εποχές, εδώ και 40 τουλάχιστον χρόνια. Και τώρα κακοποιούνται ή και καταστρέφονται ανενόχλητα από κομμουνιστές και κομμουνίζοντες, αν δεν εξαφανίζονται εντελώς από προοδευτικούς τοπικούς άρχοντες.

  Ναι, κορόνες έχουμε και από τη μια πλευρά και από την άλλη.

  Το μνημείο, όμως, είναι κάτι άλλο.
  Το μνημείο είναι μια υλοποιημένη και αναλλοίωτη έμμονη κραυγή στο διηνεκές.

  Το ίδιο είναι «οι ρίμες τής βλακείας» με τα εκατοντάδες μνημεία τού ΚΚΕ που έχουν γεμίσει την Ελλάδα;

  Μου αρέσει!

 7. Έχω δει μερικά απ’ αυτά τα παλιά μνημεία. Για την ακρίβεια ήταν ένα σε κάθε χωριό ή κωμόπολη (που είχε συμμετοχή στον Εμφύλιο) και πολλές φορές (ή πάντοτε; ) υπήρχε η ένδειξη «σφαγιασθέντες (ή φονευθέντες) υπό των κομμουνιστοσυμμοριτών»

  Όπως έφτασε αυτή η φανατική ανοησία στο τέρμα της έτσι θα φτάσει και η άλλη, η σύγχρονη, του ΚΚΕ που προσπαθεί να κρατηθεί στη ζωή με το αίμα της δεκαετίας του ’40.

  Με περισσή αναισχυντία αλλά και με την ασυδοσία που υπάρχει στο κράτος που οικοδόμησαν… οι άλλοι.

  Κάτι γίνεται με τις βλακείες όταν έρχονται μία μία. Να έχουμε το νου μας μη πλακώσουν φορτσάτες όλες μαζί 😉

  Μου αρέσει!

 8. ΥΓ. Θυμίζω (καλού κακού) ότι η καλύβα και οι «σημειώσεις» έχουν περισσότερα από μια ντουζίνα ποστ στα οποία παρουσιάζεται κριτικά (ας το πω κομψά…) αυτή η σύγχρονη φάμπρικα με τα «μνημεία». Εδώ ο μπλόγκερ… αγγίζει τα όριά του 😉

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s