Επίκαιρα σχόλια

Τέλος στα μπλόκα με επιστροφή στη λογική

Το να κλείνεις τους δρόμους (στους άλλους) είναι απολύτως απαράδεκτο. Το να κλείνεις τα σύνορα της χώρας κυριολεκτικά εγκληματικό. Αυτά όμως δεν σημαίνουν ότι οι ανοργάνωτοι αγρότες (τόσο ανοργάνωτοι που είναι εύκολο σε ποικίλους πολιτικούς και κοινούς απατεώνες και τους ποδηγετούν) έχουν άδικο σε όλα τα βασικά τους αιτήματα.

Δεν αξίζει ν’ ασχοληθεί κανείς καν μ’ αυτούς που απαιτούν 36 χιλιάδες ευρώ αφορολόγητο για μια 4μελή οικογένεια + να μη φορολογείται το κρασί και το τσίπουρο για να καταδεχτούν να συναντήσουν τον πρωθυπουργό. Αλλά υπάρχουν δυο βασικά, βασικότατα, θέματα στα οποία οι αγρότες έχουν δίκιο μέχρις εκεί που δεν πάει άλλο.

Το ένα είναι ότι το πακέτο «ασφαλιστικό – φορολογικό» πρέπει να ζυγίζει τόσο, όσο μπορούν να το αντέξουν τα αγροτικά νοικοκυριά. Που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει οικογενειακό αφορολόγητο κάποιων (λίγων) χιλιάδων ευρώ. Ότι, ενδεχομένως, πρέπει να διατηρηθεί ο ΟΓΑ, μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Και ότι πρέπει το «κάτι παραπάνω στο εισόδημα» να φορολογείται απλώς, να μη συνδέεται και με τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Κάτι που πρέπει να ισχύει βέβαια για όλους – είναι ίσως το μεγαλύτερο μειονέκτημα στο σχέδιο Κατρούγκαλου.

Το δεύτερο έχει να κάνει με το κόστος παραγωγής, το οποίο δεν επιτρέπει σε κτηνοτρόφους και καλλιεργητές να είναι ανταγωνιστικοί απέναντι στα εισαγόμενα προϊόντα. Ενδεικτικά, με 23% ΦΠΑ στις ζωοτροφές (είναι πάνω από το 30% του συνολικού κόστους της αγροτικής οικονομίας) και στα λοιπά εφόδια + ΕΛΓΑ + ΕΝΦΙΑ (κι όλα αυτά μετά την πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών) ίσως συμφέρει καλύτερα να κάθεσαι στο καφενείο και να παίζεις πρέφα, παρά να δουλεύεις στο χωράφι, το σταύλο ή το θερμοκήπιο. Εναλλακτικά (κι αυτό θα συμβεί, με την πλήρη χρεοκοπία του κράτους στη συνείδηση των αγροτών) ουδείς θα κόβει πλέον τιμολόγιο. Με τραγικές επιπτώσεις, καθώς αυτό θα μας φέρει ως χώρα ολόκληρες δεκαετίες πίσω.

Και για τα δύο αυτά καίρια προβλήματα υπάρχουν λύσεις – τις οποίες όλοι θα έπρεπε να έχουν αναζητήσει και συμφωνήσει… πέρυσι. Έστω και τώρα οφείλουμε να συνεννοηθούμε και, στηριζόμενη σε μια ρεαλιστική συμφωνία με τους αγρότες να προσπαθήσει η κυβέρνηση να δει τι θα κάνει με τους δανειστές και τις δικές τους απαιτήσεις.

ΥΓ. Επειδή οι «Σημειώσεις» είναι θεματικό ιστολόγιο, τα σχόλια για τα «Επίκαιρα» θα μένουν κλειστά. Όποιος θέλει να σχολιάσει μπορεί να το κάνει στο φ/μπ ή το τουίτερ.