Δεκέμβρης

Η βρετανική προπαγάνδα στις τάξεις του ΕΛΑΣ 

Η μάχη στην Αθήνα, με κύριους αντιπάλους τον ΕΛΑΣ και τα εγγλέζικα στρατεύματα, κράτησε τριάντα τρεις μέρες

(Παραλείπονται τα εισαγωγικά σχόλια – μπορείτε να τα δείτε στην πηγή) 

Στην πρώτη προκήρυξη που παραθέτουμε οι Αγγλοι αναφέρουν:

ΕΛΑΣIΤΗ! Ποιος είναι ο αγώνας για τον οποίον πολεμάς!

Γιατί μάχεσαι, σήμερα Ελασίτη; Το θάρρος και η αφοσίωσή σου συνετέλεσε πολύ στο ότι οι Χιτλερικοί εδιώχθησαν από την Ελλάδα. Είχες ξαναβρεί τη λευτεριά σου. Ποιος λοιπόν είναι ο καινούργιος αγώνας που εσύ και μερικοί Βούλγαροι και Γερμανοί στο πλευρό σου υπερασπίζετε σήμερα με τα όπλα;

Ο πόλεμος των Ηνωμένων Εθνών ενάντια στον Αξονα και τους δορυφόρους του είναι πόλεμος ενάντια στον φασισμό. Αυτός είναι Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ αγώνας – η ολοκληρωτική και απόλυτη καταστροφή του Φασισμού. Δεν σου φαίνεται αγώνας καλός; Εσύ που δοκίμασες τον Χιτλερικό ζυγό στην Ελλάδα για τρία ολόκληρα χρόνια ξέρεις πολύ καλά τι σημαίνει Φασισμός. Ξέρεις επίσης πώς ξαπλώνεται αυτή η απαίσια τυραννία και με ποιο τρόπο στηρίζεται.

Πώς δουλεύει ο Φασισμός

Για δες πως οι Χιτλερικοί γκάνγκστερ της Γερμανίας εγκατέστησαν τον Φασισμό στη Γερμανία και τον υπεστήριζαν όπου μπόρεσαν. Θυμάσαι μήπως τις μέθοδές τους;

Οι δημοκράτες αρχηγοί της Δεξιάς και Αριστεράς συνελήφθησαν, βασανίστηκαν, δολοφονήθηκαν.

Οι γνήσιοι Αντιπρόσωποι κάθε Χώρας, με τη σειρά ξυλοκοπούνται, κλείνονται σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως, εκβιάζονται και τρομοκρατούνται, εμποδίζονται από το να κάνουν το καθήκον τους για την πατρίδα.

Ολα τα μέσα που εκφράζουν τη δημόσια γνώμη υποβάλλονται σε απόλυτο έλεγχο. Απαγορεύεται να μάθει κανείς τα νέα του έξω κόσμου και η μετάδοσή τους τιμωρείται με θάνατο. Οι εφημερίδες φιμώνονται. Τα ραδιόφωνα κατάσχονται και το καθεστώς της ψευτιάς, της μεγάλης ψευτιάς, θεμελιώνεται στα γερά.

Κυβέρνηση που ένα μόνον κόμμα την υποστήριζε, το Φασιστικό, εγκαθίσταται με τη βία ή με δήθεν «ελεύθερες εκλογές». Το κόμμα αυτό υποστηρίζεται από δήθεν «ελεύθερες» οργανώσεις κάθε λογής, στις οποίες στην πραγματικότητα είναι όλοι υποχρεωμένοι να γραφούν. Το μέλος του κόμματος δεν μπορεί να αποσυρθεί παρά μόνον με κίνδυνο της ζωής του.

Η μεγάλη μάζα του λαού άγεται και φέρεται σαν κοπάδι από αρνιά.

Η εργασία, ακόμα και η διασκέδαση ρυθμίζονται κατά διαταγή των ανωτέρων. Ακόμα και τα παιδιά τα παίρνουν, τα ταξινομούν και τα διαφθείρουν. Αντί ψωμί, γεμίζουν το στόμα με ψευτιές και συνθήματα και καταστρέφουν κάθε τους λευτεριά.

Τέτοιες είναι λοιπόν οι ρίζες του και τέτοιες μέθοδες εφαρμόζει ο φασισμός. Να η τυραννία ενάντια της οποίας εμείς που σας μιλάμε πολεμάμε από το 1939.

Η συντριβή της κυριαρχίας των γκάνγκστερ και της τρομοκρατίας, αυτός είναι ο Αγώνας που υποστήριζαν και υποστηρίζουν τα Ενωμένα Εθνη, σ’ αυτά περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Μερικές ερωτήσεις για σένα Ελασίτη.

Και τώρα Ελασίτη. Καθώς στέκεσαι ενάντια σε μας σήμερα, κάνε στον εαυτό σου τις ερωτήσεις τούτες: Ανήκεις σε οργάνωση τέτοια που είσαι ελεύθερος να την εγκαταλείψεις αύριο χωρίς φόβο για την οικογένειά σου και για τον ίδιο τον εαυτό σου;

Ανήκεις σε οργάνωση που επιτρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα όλες οι ειδήσεις, δηλαδή σε οργάνωση που ποτέ δεν καταδεχόταν να κατάσχει τα ραδιόφωνα με την πρόφαση πως χρειάζονται στο βουνό, οργάνωση που θα ντρεπόταν να εμποδίσει τα νέα που έρχονται από τον έξω κόσμο για να δημοσιεύσει μόνο τα δικά της παραμορφωμένα νέα;

Ανήκεις σε οργάνωση τέτοια που θα μπορούσες να μην πας στα συλλαλητήρια ή που θα μπορούσες να αρνηθείς να φωνάζεις τα συνθήματά της σαν τους άλλους, χωρίς φόβο να σου κάνει επίσκεψη η Ε.Π. ή να σε καλέσει ξαφνικά η ΟΠΛΑ; Σκέψου τα τέτοιας φύσης ερωτήματα Ελασίτη. Δώσε δίκαιη, ζυγισμένη απάντηση σαν ελεύθερος άνθρωπος έχοντας μπροστά σου τις αρχές και μέθοδες του Φασισμού όπως τις περιγράψαμε παραπάνω.

Ο αγώνας των Ενωμένων Εθνών

Η Μεγάλη Βρετανία δεν ήλθε στη χώρα σου για να της επιβάλει Κυβέρνηση καμιάς μορφής. Μας είναι αδιάφορο αν η ελεύθερη Ελλάδα διαλέξει να γίνει Βασιλεία ή Δημοκρατία ή να ’χει Κυβέρνηση της Δεξιάς, της Αριστεράς ή του Κέντρου. Μας ενδιαφέρει όμως να δούμε πως η αναγεννημένη λευτεριά της Ελλάδος δεν θα πνιγεί στη γέννα της από μια μικρή ομάδα των άκρων του Κομμουνιστικού Κόμματος που θέλουν να επιβάλουν τη θέλησή τους και τα εγωιστικά τους σχέδια πάνω στη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων μ’ αυτές τις μέθοδες του Φασισμού.

Διότι είμαστε απόλυτα ενάντια στον Φασισμό σε κάθε του μορφή.

Και συ Ελασίτη; Ποιος είναι ο ΔΙΚΟΣ ΣΟΥ αγώνας για τον οποίο μάχεσαι; Είσαι υπέρ του Φασισμού ή ενάντια σ’ αυτόν; Είσαι πια σε θέση να τον γνωρίσεις τον Φασισμό ακόμα και όταν παρουσιάζεται σε κόμματα που φαινομενικά σχηματίστηκαν για να τον συντρίψουν;

Πάρε μια απόφαση μα πρόσεξε καλά μην τυχόν σε παρακολουθεί κανένας Καπετάνιος ή μυστικός πράκτορας για να αναφέρει την κάθε σου σκέψη και κίνηση!

«Μην τους αφήσετε να σας κοροϊδεύουν»

Στη δεύτερη προκήρυξη αναφέρονται τα εξής:

ΤΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΛΕΝΕ ΤΑ ΧΩΝΙΑ

ΕΛΑΣΙΤΕΣ,

Σαν τον Γκέμπελς, αυτοί που διευθύνουν την άσκοπη αυτήν αιματοχυσία πιστεύουν πως αν φωνάζουν ένα ψέμα αρκετά δυνατά, θα γίνει πιστευτό.

Γι’ αυτό χρησιμοποιούν τα περίφημα χωνιά τους για να διαδώσουν ιστορίες για την πρόοδο του αγώνα και για τα γεγονότα του έξω κόσμου που είναι τελείως ψεύτικες.

Γι’ αυτό κάνουν κάθε τι που μπορούν για να μαζέψουν τις προκηρύξεις μας προτού μπορέσετε να τις δείτε. Γιατί αλλιώς ίσως να μαθαίνατε την αλήθεια.

Κι αυτό το πράγμα το λένε «ελευθερία γνώμης».

Να τώρα μερικά πράγματα που θα ’πρεπε να ξέρετε.

ΜΑΤΑΙΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ

Οι φανατικοί που σχεδίασαν και άρχισαν τις επιχειρήσεις ελπίζανε πως θα μπορούσαν να καταλάβουνε την Αθήνα μ’ ένα χτύπημα. Ελπίζουνε πως εμείς οι Βρετανοί δεν θα ανακατευόμασταν ή θα ανακατευόμασταν όταν θα ’τανε πια αργά.

Μα οι ελπίδες τους δεν πραγματοποιήθηκαν και ξέρουν πως είναι καταδικασμένοι σε αποτυχία, και όμως εξακολουθούν να σας δίνουν θάρρος με ψεύτικες ειδήσεις για νίκες, γιατί ελπίζουν πως εμείς θα βαρεθούμε τον αγώνα και θα τους δώσουμε ό,τι ζητάνε! Εν τω μεταξύ, δεν τους ενδιαφέρει πόσο ελληνικό αίμα χύνεται ούτε πόσοι Αθηναίοι πεθαίνουν από την πείνα, αρκεί αυτοί να φαίνονται πως έχουν δίκαιο.

ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Οι άνθρωποι λοιπόν αυτοί ελπίζουν πως αν δημιουργήσουν αρκετό αναβρασμό θα επέμβουνε οι άλλοι Σύμμαχοι. Κοροϊδεύουν τον εαυτό τους σ’ αυτό το ζήτημα, μην τους αφήνετε να κοροϊδεύουν και σας. Ούτε η Αμερικανική Κυβέρνησις ούτε η Ρωσική, ούτε καν οι Αντιπρόσωποι της Αμερικής και της Ρωσίας στην Αθήνα επενέβησαν στη σημερινή κρίση, η δε Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε την πολιτική του κ. ΤΣΟΡΤΣΙΛ με 279 ψήφους έναντι 30.

Το Εργατικό Κόμμα της Αγγλίας ενέκρινε ψήφισμα που ζητάει ανακωχή στην Ελλάδα και ελεύθερες εκλογές (πράγμα που το θέλουν όλοι στην Ελλάδα και οι Ελληνες και οι Βρετανοί, εκτός βέβαια από τους φανατικούς που θέλουν να καταλάβουν την Αρχή χωρίς εκλογές), μα απέρριψαν πρόταση που καταδίκαζε τον ΤΣΟΡΤΣΙΛ και την πολιτική του.

Και οι πατριώτες σας είναι αγανακτισμένοι εναντίον σας. Ηρθανε ψηφίσματα από την Κρήτη και τις Κυκλάδες που καταδικάζουν τους Αρχηγούς σας των άκρων, και στη Σάμο ο λαός συνέλαβε τους Αρχηγούς των ανταρτών.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΣΑΣ;

Παραδεχόμαστε πως έχετε δυνατούς Συμμάχους στο πλευρό σας. Το ραδιόφωνο του Βερολίνου υποστηρίζει τις ενέργειές σας με ενθουσιασμό και ο κ. ΤΣΙΡΟΝΙΚΟΣ (της κυβέρνησης ΡΑΛΛΗ) ενθαρρύνει από το ραδιόφωνο τις δυνάμεις σας. Το ραδιόφωνο της Σόφιας με μεγάλη χαρά έκανε ευκολίες για εκπομπές στα Ελληνικά.

Και ενώ ο Ελληνας πολεμά τον Ελληνα, στη Βόρειο Ελλάδα οι Βούλγαροι αντάρτες διαβαίνουν τα σύνορα και εγκαθίστανται στην Ελληνική Μακεδονία.

Ετσι λοιπόν απελευθερώνετε τη χώρα σας;

ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ ΕΤΣΙ;

Σας λένε ψέματα απ’ την κάθε μεριά – ψέμα για τις δήθεν ενισχύσεις σας, για την πρόοδο της μάχης, για τους φίλους σας έξω από την Ελλάδα που θα ξοδέψουν μπουκάλες μελάνι και χιλιάδες λέξεις για χάρη σας μα ούτε μπορούν αλλά ούτε και θέλουν να σας βοηθήσουν πιο συγκεκριμένα.

Το ξέρετε πως πιάσαμε πάνω από 3.000 δικούς σας αιχμαλώτους;

Το ξέρετε πως, παρά τα «παλικαρίσια» λόγια των Αρχηγών σας, εμείς λαμβάνουμε ενισχύσεις καθημερινά και θα εξακολουθούμε να λαβαίνουμε ενισχύσεις ώσπου να καταθέσετε τα όπλα σας;

Το νιώσατε πως το μόνον που επέτυχε η σημερινή πολιτική των Αρχηγών σας είναι να απομονωθούν τα τρόφιμα που έρχονταν στην Αθήνα σε όλο και πιο μεγάλες ποσότητες, με αποτελέσματα να πεθαίνουν από την πείνα εκατοντάδες αθώοι μέσα στην Αθήνα;

ΜΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΖΗΣΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Φανείτε λοιπόν πραγματικοί απελευθερωτές της Ελλάδος.

Πάψτε να κοιτάτε να επιβάλετε τη θέλησή σας με τη βία και υποταχθείτε στη θέληση του λαού που θα εκδηλωθεί σε ελεύθερες εκλογές. Γιατί αν πραγματικά αντιπροσωπεύετε τη θέληση του λαού, όπως λέτε σεις, τότε τι φοβόσαστε την κάλπη;

Μη νομίζετε ότι θα επέμβουμε. Μας είναι αδιάφορο αν η Κυβέρνηση της Ελλάδος θα ’ναι Βασιλική ή Δημοκρατική, της Δεξιάς, της Αριστεράς ή του Κέντρου. Αρκεί μονάχα να αντιπροσωπεύει τον ελεύθερο Ελληνικό λαό να εκφράσει τη θέλησή του χωρίς εκβιασμούς!

ΣΕ ΣΑΣ ΑΠΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Ο ΑΣΚΟΠΟΣ ΑΥΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Πηγή: Η βρετανική προπαγάνδα στις τάξεις του ΕΛΑΣ | Η Εφημερίδα των Συντακτών

3 σκέψεις σχετικά με το “Η βρετανική προπαγάνδα στις τάξεις του ΕΛΑΣ ”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s