Επίκαιρα σχόλια

Υποστηρίζοντας τους σκληρούς εθνικιστές

skopjie_51

Η υπόθεση της ονοματοδοσίας του γειτονικού κράτους έχει περάσει από περιόδους απίθανης αφασίας, στις οποίες δεν υπάρχει λόγος να ανατρέξουμε.

Σήμερα, με αφορμή την πολιτικά  ανόητη αντίδραση Καμένου σ’ ένα ανύπαρκτο «λάθος» του Μουζάλα, εκδηλώθηκαν και πάλι δυο ειδών σκληροί ημεδαποί εθνικισμοί:

  • των ελληναράδων που θεωρούν αδιανόητη τη χρήση της λέξης «Μακεδονία» από οποιονδήποτε άλλον στα Βαλκάνια πλην αυτών των ιδίων, και
  • των υποστηρικτών του Σκοπιανού εθνικισμού, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι επειδή στο παρελθόν έγιναν εγκληματικά λάθη από την ελληνική πλευρά, η Ελλάδα οφείλει πλέον να αναγνωρίσει τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Θεωρώ αμφότερες τις λογικές αξιολύπητες. Η «Βόρεια Μακεδονία» υπάρχει στο τραπέζι ως ελληνική πρόταση εδώ και πολλά χρόνια και διαθέτει την υποστήριξη των σημαντικότερων κομμάτων της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Οι γείτονες δεν έχουν παρά να αποδεχτούν αυτό το όνομα και να τελειώσει η υπόθεση χωρίς νικητές και ηττημένους. Αν πάλι δεν το επιθυμούν, κανένα πρόβλημα: η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να τους αναγνωρίσει μ’ ένα όνομα – όχημα αλυτρωτισμού. Οι συνέπειες αυτής της επιλογής βαραίνουν κυρίως αυτούς, όχι την ελληνική πλευρά. Η οποία, ωστόσο, πρέπει να επιδεικνύει συνεχώς συνέπεια και σοβαρότητα, χαρακτηριστικά που τις τελευταίες μέρες αμφισβητήθηκαν, από ημεδαπούς πολιτικούς παράγοντες επιρρεπείς στην ανοησία.

Και δεν αναφέρομαι μόνο στους ΑΝΕΛ αλλά και στη Νέα Δημοκρατία, της οποίας ο ηγέτης έσπευσε να καταταγεί εθελοντής στους «μακεδονομάχους» πιστεύοντας ότι έτσι κάνει αποτελεσματική αντιπολίτευση, και της οποίας δεκαοχτώ βουλευτές «από τη Μακεδονία» άδραξαν αμέσως την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν… τα ήδη γνωστά, για τους ίδιους. Ευτυχώς ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης βρίσκεται εν ζωή και δεν θα τρίζουν τα κόκκαλά του.

Παρομοίως έσπευσαν να αυτο- επιβεβαιωθούν οι διάφοροι Κούλογλοι, εμπνέοντας ένα νέο κύμα ελλαδικής υποστήριξης στο σκληρό εθνικισμό των γειτόνων, με το «κουλό» επιχείρημα ότι αφού τους λέει όλος ο κόσμος «Μακεδονία», ας τους λέμε κι εμείς έτσι, να γλιτώσουμε επιτέλους  από τη ζαλάδα! Χωρίς να υπενθυμίζουν τους δικούς τους άγονους αγώνες δεκαετιών υπέρ του «Μακεδονία σκέτη».

Παθέτικ, όπως λέμε στις Βαλκανικές χώρες, εις διπλούν.

 

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Υποστηρίζοντας τους σκληρούς εθνικιστές”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s