1821

Ο καπετάν Γιώργης Ζέρβας, ο Αμερικανός 

Τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας είχαν αναλάβει φιλάνθρωποι Αμερικανοί εγνωσμένου κύρους, όπως ο δικαστής Σάμιουελ Γούντροφ, ο αιδεσιμότατος Τζόνας Κινγκ, ο γιατρός, απόφοιτος του Χάρβαρντ, Σάμιουελ Χάου και ο Τζορτζ Τζάρβις, ο γνωστός στους επαναστατημένους Ελληνες ως «καπετάν Γιώργης Ζέρβας, ο Αμερικανός», που είχε πολεμήσει με τον Κολοκοτρώνη στην Τριπολιτσά, είχε μάθει ελληνικά και ενδυθεί την παραδοσιακή φουστανέλα των κλεφτών και αρματολών.

Ολοι αυτοί οι εθελοντές, είτε μετά την επιστροφή τους είτε με αλληλογραφία τους μέσω Λονδίνου, έστελναν εκτενείς αναφορές της δυστυχίας που κατέτρυχε κυρίως τον άμαχο πληθυσμό, διαφωτίζοντας τη διεθνή κοινή γνώμη για το δράμα των Ελλήνων.

Στη φωτογραφία, ο Αφροαμερικανός που πολέμησε στη μάχη των Μύλων και του Πέτα, Τζέιμς Γουίλιαμς, διά χειρός του ζωγράφου Χρίστου Παλλαντζά με βάση τις περιγραφές των αμερικανών φιλελλήνων Σάμιουελ Χάου και Τζ. Μίλερ στα ημερολόγιά τους.

Πηγή: Ο καπετάν Γιώργης Ζέρβας, ο Αμερικανός | Η καλύβα ψηλά στ

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον καπετάν Γιώργη Ζέρβα τον Αμερικανό, στη Βικιπαίδεια:

Ο Τζωρτζ Τζάρβις γεννήθηκε το 1797 στη γερμανική σήμερα, πόλη Αλτόνα(τότε υπό τον βασιλιά της Δανίας). Ο πατέρας του ήταν αμερικανός έμπορος από τη Νέα Υόρκη. Εμπνευσμένος από τον γερμανικό φιλελληνισμό με συνοδεία γερμανών φιλελλήνων ξεκινά για την Ελλάδα στα τέλη του 1821. Φτάνει-μέσω Μπορντώ με τον άγγλο ναύαρχο Άστιγξ στην Ύδρα., στις 3 Απριλίου 1822. Στη συνέχεια μεταβαίνουν στην έδρα της κυβερνήσεως στην Κόρινθο όπου κατατάσσεται στο ναυτικό. Ο Γιακουμάκης Τομπάζης τον συστήνει στον καπετάν Αντώνη Ραφαήλ της κορβέτας Θεμιστοκλής με σκοπό να οργανώσει την μαχητική ικανότητα των πλοίων του. Με το πλοίο Θεμιστοκλής φτάνει στην Χίο στα γεγονότα της καταστροφής του νησιού και αποβιβάζεται με σκοπό τη σωτηρία φυγάδων. Τον Τζάρβις τον βρίσκουμε να συμμετέχει στις συγκρούσεις των Ελλήνων με τους Τούρκους στην Αργολική πεδιάδα (καλοκαίρι 1822), τον βρίσκουμε να υπηρετεί σε ένα από τα Υδραίικα πλοία που ναυμαχούν με τον Τουρκικό στόλο στο στενό μεταξύ Σπετσών και της απέναντι Πελοποννησιακής ακτής στα τέλη Σεπτεμβρίου 1822, τέλη Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς τον βρίσκουμε σε πεδίο της μάχης έξω από το Μεσολόγγι.  Στα 1824 τον βρίσκουμε να υπηρετεί ως επιτελάρχης (adjutant general) στην ταξιαρχεία του Μπάυρον. Μετά τον θάνατο του Μπάυρον ο Gamba ανέθεσε στο Μεσολόγγι στον Τζάρβις τη διοίκηση του πυροβολικού. Ο ίδιος συμμετέχει στην οχύρωση του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού δίχως να λάβει ποτέ χρηματική αμοιβή από το ελληνικό δημόσιο. Συμμετέχει στη β πολιορκία του Μεσολογγίου ασκώντας με επιμέλεια τα καθήκοντα που του έχουν αναθέσει: πληρώνει τις αμοιβές των ανδρών του Μπάυρον και είναι πιστά αφοσιωμένος στον Μαυροκορδάτο. Με 50 άνδρες μένει καθηλωμένος στον Κραβασαρά υπό τις εντολές του χιλίαρχου Καραγιάννη.Στις 26 Οκτωβρίου μαζί με άλλους 8 αρχηγούς υπογράφει έγγραφο δημοσιευμένο στα ‘’Ελληνικά Χρονικά’’ με το οποίο υπόσχεται να μην εγκαταλείψει τη θέση του. Δεν μένει αμέτοχος στις μηχανορραφίες του Μαυροκορδάτου σε βάρος του Οδυσσέα Ανδρούτσου: στις αρχές Νοεμβρίου 1824 με επιστολή του στον Μαυροκορδάτο προτείνει η κυβέρνηση να καταλάβει με τέχνασμα τη Σπηλιά και να σκοτώσει τον Ανδρούτσο, στρατολογώντας γι’ αυτόν τον σκοπό τον νεαρό Σκωτσέζο Fenton.

Οι συμπολεμιστές του τον ελληνοποίησαν σε ‘’Ζέρβα’’ ή Ζερβό τον Αμερικανό. O Τζάρβις ήταν τέκτονας.

Πεθαίνει στις 11 Αυγούστου 1828 στο Άργος και ενταφιάζεται πιθανότατα στο προαύλιο του Αγιάννη . Κηδεύθηκε με τιμές αντιστρατήγου. Οι λόγοι του θανάτου του δεν είναι εξακριβωμένοι: ο Φωτάκος λέει ό,τι ασθένησε από τας πληγάς του και από την άλλην ‘’κακοπάθειαν’’. Ο Απόστολος Βακαλόπουλος λέει πως ο θάνατός του οφειλόταν σε τέτανο.  Όμως σε έγγραφο της Επαρχιακής Δημογεροντίας του Άργους με ημερομηνία 18 Δεκεμβρίου 1828 προς τον Έκτακτο Επίτροπο Αργολίδας, αναφέρεται, «[…]η ασθένειά του, ήτον, καθ’ ας πληροφορίας ελάβομεν παρά των ιατρών, τύφος»

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ο καπετάν Γιώργης Ζέρβας, ο Αμερικανός ”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s