Πρόσωπα

Ο μεγαλύτερος ήρωας της Εθνικής μας Αντίστασης δεν είχε την ελληνική ιθαγένεια! 

Για τον Γεώργιο Ιβάνωφ πρόκειται. Από πατέρα Ρώσο και μητέρα Πολωνέζα, βρέθηκε στα 17 του στη Θεσσαλονίκη (η μητέρα του είχε κάνει δεύτερο γάμο με τον Έλληνα έμπορο Ιωάννη Λαμπριανίδη, από το Βατούμ της Γεωργίας) και διέπρεψε σε σπουδές και αθλητισμό.

Τι έκανε αυτός ο απίστευτα χαρισματικός άνθρωπος στην Αντίσταση, μέχρι την εκτέλεσή του από τους Γερμανούς στην Καισαριανή (4.1.1943) μπορείτε να το δείτε εδώ:

Την άνοιξη του 1942 είχε φροντίσει στα πλαίσια της επόμενης αποστολής του να πιάσει δουλειά στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά με το ψευδώνυμο Κυριάκος Παρίσσης. Στις 14 Μαρτίου 1942, ημέρα υπογραφής του κατοχικού δανείου μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας, ανατίναξε το γερμανικό υποβρύχιο U-133 λίγο έξω από την Σαλαμίνα. Τον Μάιο του 1942 βύθισε μέσα στο λιμάνι του Πειραιά το ισπανικό ατμόπλοιο «San Isidore» που έκανε λαθρεμπόριο για λογαριασμό των Γερμανών, το οποίο στη συνέχεια επισκευάστηκε. Στις 3 Αυγούστου του 1942 τοποθέτησε μαγνητική νάρκη στο υποβρύχιο U-372 προκαλώντας ζημιές με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καταδυθεί. Έτσι βυθίστηκε εύκολα από τους Συμμάχους. Ανάμεσα στα πολλά σαμποτάζ που οργάνωσε σε συνεργασία με αντιστασιακές οργανώσεις, το πιο σημαντικό ήταν στο εργοστάσιο Μαλτσινιώτη, όπου επισκευάζονταν οι κινητήρες των αεροπλάνων της Λουφτβάφε. Η δολιοφθορά προκάλεσε την πτώση 400-450 αεροσκαφών στην Β. Αφρική, σύμφωνα με γερμανικές εκτιμήσεις, εξαιτίας της οποίας οι δυνάμεις του Άξονα υποχώρησαν 2300 χιλιόμετρα δυτικά μέσα σε διάστημα 6 μηνών. Θεωρείται το μεγαλύτερο σαμποτάζ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ακολούθησε η δεύτερη σύλληψη του μετά από νέα προδοσία στις 8 Σεπτεμβρίου 1942 και αφού το ποσό της επικήρυξης είχε αυξηθεί στα 2 εκ. δραχμές.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%99%CE%B2%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%86

Εκείνο που προξενεί εντύπωση είναι ότι όλα αυτά ο Ιβάνωφ τα έκανε ως… λαθρομετανάστης, αφού δεν είχε την ελληνική ιθαγένεια! Την είχε ζητήσει (από τα 1933) αλλά δεν την είχε πάρει. Γι’ αυτό το λόγο δεν μπορούσε καν να εργαστεί (είχε σπουδάσει γεωπόνος) στην Ελλάδα! Έλαβε την Πολωνική υπηκοότητα στα 1935.

Μια συναρπαστική αφήγηση για τα κατορθώματα του Γκεόργκι, αλλά και για τις τιμές που του αποδόθηκαν από Ελλάδα, Πολωνία και Αγγλία, θα βρείτε εδώ – απ’ όπου και το απόσπασμα που ακολουθεί.

Στις 30 Οκτωβρίου 1985, στην επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από την γερμανική κατοχή, έγινε η τελετή των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Γεωργίου Ιβάνοφ στην Θεσσαλονίκη. Ο ανδριάντας καθαρού ύψους χωρίς το βάθρο 2,40 μέτρων αποτελεί δώρο του πολωνικού λαού στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ένα πολωνικό στρατιωτικό όχημα μετέφερε τον ανδριάντα από την Πολωνία, ενώ πίσω του ακολουθούσαν 400 Πολωνοί, οι οποίοι ταξίδευσαν από την Βαρσοβία μέχρι την Θεσσαλονίκη με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα για να παραστούν στο σημαντικό αυτό γεγονός. Ο ανδριάντας τοποθετήθηκε στη συμβολή των οδών Λαγκαδά, Αγίου Δημητρίου και Νέστορος, σε απόσταση 200 μέτρων από την οδό Γεωργίου Ιβάνοφ, που φέρει τιμητικά το όνομά του στην περιοχή της Ξηροκρήνης του Δήμου Θεσσαλονίκης. Μέρος της πολωνικής αντιπροσωπείας αποτελούσε και η προσκοπική ομάδα, που φέρει το όνομα του Ιβάνοφ στην πόλη Borów. Μια νεαρή Πολωνέζα τοποθέτησε μικρά ξύλινα κιβώτια στη βάση του ανδριάντα, τα οποία περιείχαν χώμα από τα πεδία των μαχών, όπου πολέμησαν Πολωνοί και Έλληνες στο εξωτερικό. Δυο κείμενα, το ένα στα ελληνικά και το άλλο στα πολωνικά είναι χαραγμένα σε δυο μεγάλες μπρούτζινες πλάκες στο μαρμάρινο βάθρο του ανδριάντα:
«ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΒΑΝΩΦ ΣΑΪΝΟΒΙΤΣ. ΓΕΝ. 14-12-1911 ΣΤΗ ΒΑΡΣΟΒΙΑ. ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ. ΕΚΤΕΛΕΣΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΣΤΙΣ 4-01-1943 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΟΛΩΝΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ»

http://hiropoiito.blogspot.gr/2014/11/1.html

*

Μια ακόμα αναφορά, με πρόσθετες λεπτομέρειες:

http://greveniotis.gr/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%BB%CE%B1%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%B1/item/488-giorgos-ivanof-o-iroas-dyo-laon 

Πηγή: Ο μεγαλύτερος ήρωας της Εθνικής μας Αντίστασης δεν είχε την ελληνική ιθαγένεια! | Η καλύβα ψηλά στο βουνό

Advertisements

5 σκέψεις σχετικά με το “Ο μεγαλύτερος ήρωας της Εθνικής μας Αντίστασης δεν είχε την ελληνική ιθαγένεια! ”

 1. Η Γαβριέλα Μυλωνοπούλου – Τζαβάρα, όπως λέει η εφημερίδα Το Έθνος
  ήταν κοριτσάκι μόλις 15 ετών, όταν άρχισε η ναζιστική κατοχή. Κι όμως αυτό το μικροκαμωμένο πλασματάκι κατάφερε να ανατινάξει ένα γερμανικό αεροδρόμιο και να τους βυθίσει δύο πλοία.«Οταν άρχισε η Κατοχή, έμενα στον Πειραιά μαθήτρια στη Δ τάξη Γυμνασίου. Ομως αμέσως μπήκα στην αντίσταση, από την 1η Ιουλίου του 41 στην Οργάνωση Αντιστάσεως του Γένους. Εντάχθηκα στην ομάδα του Ιβανόφ, πολωνικής καταγωγής, μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος είχε έρθει από τη Μέση Ανατολή. Φτιάξαμε και έναν κώδικα συνεννόησης και δημιουργήσαμε επαφή με τη Μ. Ανατολή», λέει η κ. Γαβριέλα Μυλωνοπούλου – Τζαβάρα. «Μπήκα στο αεροδρόμιο, στο Χασάνι, εκεί όπου σήμερα είναι το τέρμα της Συγγρού και ανατινάξαμε τα γερμανικά αεροπλάνα. Ο Ιβανόφ ήταν ντυμένος Γερμανός και άνοιξε τα συρματοπλέγματα. Εγώ μπήκα μέσα με μια βαλίτσα, τράβηξα τον λευκοπλάστη και άρχισε να τρέχει η εκρηκτική σκόνη. Σε λίγο τινάχτηκαν όλα. Πρόλαβα και έφυγα, ενώ ο Ιβανόφ έβαζε φωτιά. Λίγο καιρό μετά μπήκαμε σε ένα αυτοκίνητο και πήγαμε στην Πάτρα. Εκείνος μου κρέμασε στον λαιμό μια μαγνητική νάρκη και μπήκαμε σε μια βάρκα. Επεσα στη θάλασσα και κόλλησα τη νάρκη που βύθισε τα δύο γερμανικά καράβια», λέει με αφοπλιστική απλότητα η κ. Μυλωνοπούλου – Τζαβάρα. «Δεν με έπιασαν ποτέ, ήμουν ασήμαντη, μικρή, αδύνατη, κοντή. Μια φορά μονάχα οι Γερμανοί είχαν ανακαλύψει ότι είχαμε ασύρματο στην Καλλιθέα. Τελικά μπήκα σε μια κάσα. Κάτω από το κεφάλι μου είχα τον ασύρματο και η νεκροφόρα είχε γεμίσει με μαργαρίτες. Ο Ιβανόφ έβαλε την κάσα σε ένα λεωφορείο γκαζοζέν και πήγαμε τον ασύρματο στο σπίτι της Λέλας Καραγιάννη, που τον έκρυψε στο πηγάδι». Τα χρόνια πέρασαν και η Ελληνίδα της αντίστασης τιμήθηκε με πολλά παράσημα από το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, φορείς, ιδρύματα. Η ίδια συνεχίζει την κοινωνική δράση στο Λύκειο Ελληνίδων και εξακολουθεί να βουτά για χταπόδια στο ίδιο σημείο απ όπου φυγάδευε τους Αγγλους στην Κατοχή.

  Δεν ξερω αν ακομα βρισκεται εν ζωη. Υπηρχε ονλαιν στο διαδικτυακο περιοδικο polonorama συνεντευξη της που ειχε δωσει σε ελληνοπολωνο ιστορικο αλλα την εχουν κατεβασει, πολυ κριμα.

  Βασικοι συνεργατες του Ιβανοφ ηταν τα ιδρυτικα μελη (ή κατι τετοιο) και διοικητικοι παραγοντες του Παναθηναικου Μιχαλης Παπαζογλου και Δημητρης Γιαννατος, ιδρυτης του τμηματος μπασκετ του Παναθηναικου. Ο 2ος εκτελεστηκε μαζι με τον Ιβανοφ. Περισοτερες πληροφοριες για αυτους και οχι μονο στο βιβλιο Λεωφόρος Ηρώων, Η ιστορία του Παναθηναϊκού στα χρόνια του πολέμου και της Κατοχής (1940 – 1944), Ανδρέας Οικονόμου,
  http://www.kathimerini.gr/783401/article/politismos/vivlio/h-lewforos-toy-pa8oys

  Υποθετω αρκετα ενδιαφερον με σημαντικες πληροφοριες για την κατοχικη Αθηνα.

  Μου αρέσει!

 2. Σύμφωνα με μια σαφώς αριστερή «πηγή», το καλοκαίρι τού 1942 η γνωστή (φιλοβασιλική) οργάνωση Χ συνεργάστηκε με τον Ιβάνωφ για την ανατίναξη των καυσίμων στο αεροδρόμιο Τατοΐου… Μύλος…
  Δείτε εδώ: https://praxisreview.gr/%CE%B7-%CF%87-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CF%87%CE%AF%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B4%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B9/

  Μου αρέσει!

 3. Ο Ιωαννης Μπομποτινος αρχηγος της Οργανώσεως Αναστάσεως του Γένους ΟΑΓ και συνεργατης του Ιβανοφ ηταν γειτονας του Γριβα (Αποστόλου Παύλου 2-Θησείον) και συμφωνα με τον Χανδρινο φιλος του.

  https://stratistoria.wordpress.com/1949/02/15/oag-ekthesi-draseos/

  8) Αθανάσιος Μιχαλόπουλος εξετελέσθη υπό ελασιτών 1944 ετών 23. Αρχηγός Α! Ομάδος σαμποτέρ Κοπής καλωδίων συρμάτων Λεωφόρος Συγγρού 1941 – 1942 και τον σαμποτέρ Τατοϊου της Ο.Α.Γ.

  Υπαρχει το ιδιο ονομα σε καταλογο μελων της Χ
  Μιχαλόπουλος Αθανάσιος (Αναστάσιος). 5.2.44 – 3.12.44. (Έπεσε εις την μάχην τοϋ Θησείου)

  Τελος παντων οπως εχει πει και ο γνωστος ερασιτεχνης ιστορικος που εχει ασχοληθει με αυτες οι λεγομενες αστικες οργανωσεις της Αθηνας ηταν συγκοινωνουντα δοχεια μπορει καποιος να ανηκε σε πανω απο μια κτλπ

  απο την Εκθεση Δράσης Οργάνωσης ΟΑΓ (συμπληρωματική)στο ιδιο σαιτ:

  Λαμβάνω την τιμήν ν΄ αναφέρω συμπληρωματικώς περί της δράσεως των ανωτέρω και να παρακαλέσω όπως η παρούσα τεθή εν τω φακέλλω παρ΄ Υμών της Ο.Α.Γ. Ο Αρχίατρος Μώραλης Ιωάννης τυγχάνει εκ των ιδρυτών της Ο.Α.Γ. Υπαρχηγός αυτής και Σύμβουλος του ΕΔΕΣ προσωπικώς διεχειρίσθη το σαμποτάζ Τατοϊου κατά το θέρος 1941 και κατά το θέρος 1942 ήλθεν εις άμεσον επαφήν μετά του Δημητρίου Παπαδάκη Ηλία Αλεβιζάκη και Αυρηλίου Βαρκάδου εις την οικίαν του Ινόης 16 των Σαμποτέρ του περιφήμου σαμποτάζ κινητήρων αεροπλάνων Μαλτσινιώτη, σχετικώς εβοήθησε και οικονομικώς αλλά προ παντός μετά την πτώσιν των δύο ΓΙΟΥΡΧΕΣ εις το Ελληνικόν της Γλυφάδος τον Νοέμβριον του 1942 κατ΄ εντολήν μου έπεισε προσωπικώς τους σαμποτέρ διακινδινεύων να αλλάξουν το σύστημα και να χρησιμοποιήσωσι την Σμυρίδα (κοινώς Σμιρίγδι) εις το λάδι της μηχανής των κινητήρων. Ησκησε παντού επίβλεψιν διά την κατασκοπείαν και διάσωσιν Αγγλων με εξαιρετικόν θάρρος και αυταπάρνησιν. Κατά δε τον Φεβρουάριον του 1944 διά του αντισυνταγματάρχου κ. Γεωργίου Φραντσέσκου μετά του Αμερικανού κ. Ντίξον ανέλαβε το Β’ δίκτυον της Αμερικανικής Κατασκοπείας έδωσε διά του Φραντσέσκου και ο ίδιος προσωπικώς εργαζόμενος άπασαν την οχύρωσιν της Πειραικής χερσονήσου και των παραλίων της Αττικής ως και των νήσων του Αιγαίου Πελάγους λίαν επιτυχούς βοηθούμενος και υπό του Γενικού Διαχειριστού της Ο.Α.Γ. κ, Καμπουροπούλου Παναγιώτου, Αντισυνταγματάρχου Διαχειρήσεως όστις κ. Καμπουρόπουλος Παναγιώτης βοήθησε οικονομικώς εξ ιδίων του και κατ΄εντολήν μου και τους αγωνισθέντας Σαμποτέρ της Ο.Α.Γ. Μαλτσινιώτη και αλλαχού και τας οικογενείας τούτων ευθύς αμέσως μετά την εκτέλεσιν των Ηρώων προκινδινεύσας τα μέγιστα και διωχθείς ούτος υπό των Γερμανών.

  Ο Γεώργιος Ιβάνωφ υπήρξε Πολωνός μεν αλλά Φιλλέλην τα μέγιστα αφαντάστου γενναιότητος και ορμής σαμποτέρ σταλείς εκ μέρους του Β’ Γραφείου Κατασκοπείας Καΐρου και αποβιβασθείς εις τας ακτάς της Αττικής την 22αν Σεπτεμβρίου διά του υποβρυχίου ΘΕΤΙΣ μετά του Αμπατζή, Λέκκα και δύο άλλων Αγγλων στρατιωτικών. Ούτος κατά Νοέμβριον μήνα του 1941 αφήρεσε εκ του Ξενοδοχείου Μ. Βρεττανία Γερμανικού Στρατηγείου τα μυστικά έγγραφα τα αφορώντα την κατανομήν και την δύναμιν των εν Ελλάδι Γερμανικών δυνάμεων ως και τας μυστικάς διαταγάς αυτών περί κακοποιήσεως και αποζημίωσις της ελληνικής Οικονομίας.Έπληξε πολλάκις ως απλός εργάτης το Αεροδρόμιον Χασανίου και Τατοϊου εις ανατινάξεις αποθηκών βενζίνης και καταστροφάς γερμανικού υλικού εγκαταστάσεων και αεροπλάνων αφήνων το σήμα του Β. Β. 13 και βοηθούμενος υπό των σαμποτέρ της Ο.Α.Γ. Αγγέλου και Παρίνου Βάκρα Αθανασίου Μιχαλοπούλου, Παντελη Μπελιμπασάκη και του αστυνόμου του ΙΓ’ αστυνομικού Τμήματος Λουκά Παπακωνσταντίνου. Την 9ην Σεπτεμβρίου 1942 Κιουταχείας 3 εν τη οικία Ιωαάννου Κοντοπούλου συνελήφθη τελικώς μη δυνηθέντος του ζωεμπόρου Ευαγγέλου Μαχαίρα με τον πλοίαρχον Αγγελήν εκ Γαλατσιδίου διά της Καρύστου, κατόπιν ενεργειών να αποστείλη τούτον εις Μεσην Ανατολήν, οπόθεν εκαλείτο επιμόνως.-

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s