Άλλοι, Προπαγάνδα

Προπαγάνδα των δημοκρατικών στον Ισπανικό Εμφύλιο – ένα 

Νέοι καιροί. Ο Διαφωτισμός στα έσχατα όρια του, λίγο πριν το μεγάλο σφαγείο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εδώ, οι αναρχικοί συμπυκνώνουν τα οράματα της δικής τους εκδοχής: πλούτος για όλους μέσα από την βιομηχανική παραγωγή, κουλτούρα (βιβλίο), άνθρωπος νέου τύπου (που, ωστόσο, θυμίζει τους  ναζιστές και σταλινικούς «νέους» στην προπαγάνδα της εποχής) – και η γυμνή γυναίκα που χορεύει απελευθερωμένη από τα δεσμά (της θρησκείας, της παράδοσης – πιθανόν και του γάμου).

*

Με τέτοιες νοσοκόμες, σου κάνει κέφι να τραυματιστείς …ελαφρά.

*

Εδώ, η νοσοκόμα (εκφράζοντας τις υγειονομικές υπηρεσίες) ως φύλακας – άγγελος.

*

Αφίσα καταγγελίας για τους βομβαρδισμούς των αμάχων.

*

Οι γυναίκες στη δουλειά, αντικαθιστώντας τους άντρες που πολεμάνε. Κλασσικό θέμα, αλλά μοναδικό στυλ.

*

Η νεαρή Ισπανίδα (βλ. την ένωση νεανίδων, άνω δεξιά) λέει ότι τα χέρια τους (των γυναικών) θα αντικαταστήσουν εκείνα των ανδρών – οι οποίοι, σε δεύτερο πλάνο, αναχωρούν για το μέτωπο.

*

Θλιμμένη σύνθεση: το πυροβόλο αχρηστευμένο, ο μαχητής τραυματίας, οι δυο μορφές πίσω προβληματισμένες. Στη σημαία τα αρχικά της οργάνωσης που κυκλοφόρησε την αφίσα, η οποία μάλλον δεν ήταν κατάλληλη για το ρόλο της (προπαγάνδα).

(Σημ.: C.N.T – F.A.I, τα αρχικά της αναρχοσυνδικαλιστικής ομοσπονδίας της Ισπανίας. Υπάρχει ακόμα αυτή η ομοσπονδία)

*

Στον Ισπανικό Εμφύλιο πολέμησαν εθελοντές από πολλά έθνη, μεταξύ των οποίων και μερικοί Έλληνες,  στο πλευρό των Δημοκρατικών (και Ιταλοί – Γερμανοί στο πλευρό του Φράνκο). Η γυναικεία μορφή στεφανώνει τον διεθνιστή – μαχητή, υποδηλώνοντας δυο στόχους: νίκη (στεφάνι) και ειρήνη (περιστέρι). Αμφότεροι δεν εκπληρώθηκαν. Προσέξτε το αστέρι στο στήθος του μπριγκαντίστα, καθώς και τη δευτερεύουσα σύνθεση κάτω αριστερά.

*

Η γυναικεία φιγούρα καλεί σε άμυνα. Πρέπει να έχει σχέση με τους γερμανικούς βομβαρδισμούς της χώρας των Βάσκων (Euzkadi) από όπου εμπνεύσθηκε και ο Πικασο τον πίνακα «Γκουέρνικα»

*

Αυτή την αφίσα των «συμβούλων για την κουλτούρα και την προπαγάνδα»  (sic!) δε μπόρεσα να την εννοήσω, ντιπ. Αγιούδο, πορφαβόρ!

[Σημ: Γράφει η χώρα (επαρχία μάλλον εννοεί) της Βαλένθια στην πρωτοπορία της Ιβηρίας και έχει δυο γυναίκες με βιβλίο και τροχό. Μάλλον εννοεί ότι η επαρχία αυτή είναι πρωτοπορία στη χειραφέτηση των γυναικών]

Πηγή: Προπαγάνδα των δημοκρατικών στον Ισπανικό Εμφύλιο – ένα | Η καλύβα ψηλά στο βουνό

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s