Άλλοι, Προπαγάνδα

Προπαγάνδα των δημοκρατικών στον Ισπανικό Εμφύλιο – τέσσερα 

 

Η Νίκη, επιβλητική γυναικεία φιγούρα, ετοιμάζεται να στεφανώσει τους μαχητές, Ισπανούς και Διεθνιστές.  «Οι διεθνιστές μαζί με τους Ισπανούς πολεμάμε ενάντια στον εισβολέα»

*

Θέμα κοινότατο στο β’ παγκόσμιο, που ακολούθησε: η γυναίκα καλύπτει τα κενά που αφήνουν οι επιστρατευμένοι άνδρες στην παραγωγή. Ωστόσο, το στυλ αξεπέραστο! «Και η γυναίκα θέλει να κερδίσει τον πόλεμο. Ας τη βοηθήσουμε»

*

No passaran και πάλι – και πάλι μια «αντιπροπαγανδιστική» αφίσα προπαγάνδας, που βγάζει περισσότερη απελπισία, παρά ο,τιδήποτε άλλο: ο νεκρός μαχητής χρησιμεύει για μετερίζι!  Προσέξτε τη γυναικεία φιγούρα στο κέντρο.

*

Γαλλική αφίσα υποστήριξης στους Δημοκρατικούς. Προσέξτε τη μορφή στο πρώτο πλάνο.

*

Η «Διεθνής του Φασισμού». Η Ισπανία στην κρεμάλα.

*

Να και μια αφίσα που προειδοποιεί το στρατιώτη για τα αφροδίσια νοσήματα. «Προσοχή! Τα αφροδίσια νοσήματα απειλούν την υγεία σου. Πάρε προληπτικά μέτρα (contra ellas=ενάντια σ’ αυτές)»

*

Ο Δισκοβόλος του Μύρωνα στον Ισπανικό Εμφύλιο; Ναι – και το μήνυμα έχει να κάνει με τη φυσική κατάσταση των μαχητών: «Με τη φυσική άσκηση θα πολεμάτε χωρίς προσπάθεια»

*

Αναπάντεχη αφίσα: ο μαχητής φοράει μονάχα ένα μαντίλι στο λαιμό! Πάντως λέει ότι ο πόλεμος (κατά του φασισμού) και η επανάσταση (για το σοσιαλισμό) είναι αδιαίρετα (πάνε μαζί). «Ο πόλεμος και η επανάσταση είναι αδιαίρετα. Η γραμμή του πυρός και η κοινωνικοποιημένη παραγωγή θα παγιώσουν την τελική νίκη κατα του φασισμού. Κοινωνική σφυρηλάτηση – Επαναστατικό ημερολόγιο»

*

Αφίσα για τις «milicies». «Η πολιτοφυλακή σε χρειάζεται!» (μάλλον Καταλανικά)

*

Στυλιζαρισμένη ένοπλη γυναικεία  μορφή. «Βρίσκεται σε συναγερμό ενάντια στον φασισμό» (μάλλον Καταλανικά)

*

Στα καταλανικά … Μάλλον πρόκειται για μια λαχειοφόρο αγορά υπέρ των νοσοκομείων της πολιτοφυλακής που οργανώνεται από το συνδικάτο των διακοσμητών.

*

Περισσότερα πουκάμισα και κουμπιά, είναι το ζητούμενο… Αλλά όχι μόνο: «Βιομηχανία υποκαμίσων και γραβάτας – Τα εργαστήρια σε συγκέντρωση.  Συναδέλφισσα! Υπερασπίζοντας την συγκέντρωση (στη δουλειά) εργάζεσαι πιο καλά και συ και διαφυλάττεις τις κατακτήσεις σου.  Πρόσεχε τα ελαττώματα στα εργαστήρια»

*

14 Απριλίου, ένδοξη ημερομηνία για τη νεαρή Δημοκρατία. Σε λίγο θα πέσουν οι τίτλοι του τέλους…

Πηγή: Προπαγάνδα των δημοκρατικών στον Ισπανικό Εμφύλιο – τέσσερα | Η καλύβα ψηλά στο βουνό

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s