Προπαγάνδα

American Committee for Relief in the Near East 

Είδα αυτή την προπαγανδιστική αφίσα, όπου μια νεαρή και όμορφη κοπέλα μεταφέρει στους Αμερικανούς  το σύνθημα «δώστε, γιατί χανόμαστε». Και από κάτω, η πληροφορία: η Αμερικάνικη Επιτροπή για την Ανακούφιση της Εγγύς Ανατολής κάνει καμπάνια για τη συγκέντρωση 30 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία θα διατεθούν σε Αρμενία, Ελλάδα, Συρία και Περσία.

Μια μικρή έρευνα στο δίκτυο έλυσε την απορία μου: η εν λόγω Επιτροπή, η οποία ιδρύθηκε στα 1915 (στα 1919 άλλαξε το όνομά της) δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο «πρόδρομος»  του δόγματος Τρούμαν:

http://wapedia.mobi/en/American_Committee_for_Relief_in_the_Near_East

Στο σύνδεσμο μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να δει ποιες ήταν οι δραστηριότητες της Επιτροπής, στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Εκεί υπάρχει μια ακόμα προπαγανδιστική αφίσα:

Η τρομαγμένη κοπελίτσα καταφεύγει, για να σωθεί, στην ισχυρή προστασία της Αμερικής, η οποία  εμφανίζεται σοβαρή και αποφασισμένη, με όλα τα …ευρωπαϊκά must της εποχής σε ό,τι αφορά την απεικόνισή της: Ένδυμα που παραπέμπει στην Αρχαία Ελλάδα, σκούφος που παραπέμπει στο φρυγικό σκούφο της Δημοκρατίας (αλλά με αμερικάνικα χρώματα), τονισμός του παραστήματος και ενός σφριγηλού στήθους. Η αμερικάνικη σημαία περιβάλλει προστατευτικά την ενσάρκωση της Αμερικής (δηλ. την Επιτροπή) και τη μικρή, τρομαγμένη προσφυγοπούλα, η οποία  αλλιώς κινδυνεύει να μείνει και γυμνή, δηλαδή διπλά απροστάτευτη.

Αμερικάνικη εξωτερική πολιτική σε μια εποχή που η Αγγλία – ακόμα – κυριαρχούσε στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Εγγύς Ανατολή.

Λεπτομέρεια, από το σύνδεσμο:

In 2006, NEF (η Επιτροπή έχει αυτό το όνομα από το 1930 και μετά) operated in 16 countries in Africa and the Middle East.

Πηγή: American Committee for Relief in the Near East | Η καλύβα ψηλά στο βουνό

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s