Ενδιαφέροντα

Οι ελληνικοί πληθυσμοί και η ποπ κουλτούρα 

zw3-YH82XvQ

(Ένα ποστ της καλύβας του 2009 και τμήμα της συζήτησης που προκάλεσε)

Εν μέσω προεκλογικής περιόδου, προβληματίζομαι να βρω κάποιο πραγματικά ενδιαφέρον θέμα. Ενδιαφέρον καταρχήν για μένα – και στη συνέχεια για τους φίλους που περνάνε από την καλύβα. Στις περιπτώσεις αυτές, όταν η επικαιρότητα δεν μας δίνει ενδιαφέροντα ερεθίσματα, πάμε πίσω στα κλασσικά θέματα. Ένα από αυτά, ίσως από εκείνα που έχουν συζητηθεί ελάχιστα ή καθόλου στην καλύβα, είναι η πολυπολιτισμικότητα (άσχημη λέξη, δεν έχουμε εναλλακτική;) των πληθυσμών που συναποτελούν τους σύγχρονους Έλληνες.

Ξεκινώ με την αξιωματική θέση ότι τα 11 εκατομμύρια των κατοίκων της Ελληνικής Δημοκρατίας συν τα όσα βρίσκονται σε άλλα σημεία του πλανήτη, δεν είναι μια ενιαία οντότητα, σε πολιτισμικό επίπεδο. Η πολιτική (=εθνική) συνοχή και συναντίληψη είναι δεδομένη, αλλά το ερώτημα που με απασχολεί είναι η πολιτισμική ετερότητα και οι εκφράσεις της.

Αν θέλουμε να το δούμε σχηματικά, η πολιτική συνοχή εκφράζεται καθ’ ύψος, εντυπωσιακή μεν, αλλά με στενή βάση, ενώ η πολιτισμική ετερότητα στερείται ύψους, αλλά κατακλύζει το κοινό έδαφος, στις συνειδήσεις και στα υποσυνείδητα.  Πρόκειται για ένα μωσαϊκό, ρευστό μεν, αλλά σχετικά σταθερό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ώσπου, τις τελευταίες δεκαετίες, προκύπτει μια νέα κατάσταση: η πιθανή ομογενοποίηση των πάντων. Η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το δίκτυο, ως ντήλερ μιας ποπ κουλτούρας έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν καθοριστικά το πολιτισμικό πρότυπο, ανασυνθέτοντάς το ή επιδιώκοντας, με κίνητρο το εμπορικό κέρδος, να το ανασυνθέσουν. Αυτό συμβαίνει  επιδερμικά ή σε βάθος; Οι εμφανείς αλλαγές (πχ η συντριπτική πλειοψηφία των νέων Ελλήνων σήμερα τραγουδάει τα ίδια σκυλάδικα, από τη Σούδα ως τον Έβρο και όλοι μαζί παρακολουθούν το διαγωνισμό της  Γιουροβίζιον) σημαίνουν ριζική ανατροπή ή είναι απλά συγκυριακές;  Μπορεί η ποπ κουλτούρα να πετύχει εκεί που απέτυχε παταγωδώς η ιδεολογία και η πολιτική; Είναι δυνατόν οι επιδράσεις λίγων δεκαετιών να αλλοιώσουν το πολιτισμικό υπόβαθρο αιώνων;

Ερωτήματα θέτω.

Πηγή: Οι ελληνικοί πληθυσμοί και η ποπ κουλτούρα | Η καλύβα ψηλά στο βουνό

*

Σήμερα η ποπ κουλτούρα αναμφισβήτητα φτιάχνει ένα νέο μοντέλο έλληνα κάπως πιο ποπ, έτσι όπως προβάλλεται από τα σήριαλ και τις σειρές κυρίως. Είναι τόσο επιφανειακό, όσο η «τόλμη και γοητεία» με την πολυμορφία του Αμερικάνικου Λαού. Κοινώς δλδ, ερήμην του κόσμου και των σύγχρονων αναζητήσεών του, η ποπ κουλτούρα συνεχίζει να φληναφεί μπούρδες, πόζες και ωραίες εγωπαθείς φατσούλες. Ήταν τόσο βαρετά που ακόμη και το τούρκικο με τον Μπακλαβατζίογλου ήταν κάπως πιο προζάτο και εύπεπτο (για μια σεζόν εννοείται). Η νεολαία το αποστρέφεται και στρέφεται στις … αγκάλες του MTV. Παγκοσμιοποίηση…

Η Τέχνη είναι εξορισμένη από τη σύγχρονη ζωή του Έλληνα. Το θέατρο δεν διδάσκεται πουθενά στις πόλεις (Ο πολύ καλός θεσμός των ΔΗΠΕΘΕ παραπαίει), ενώ δεν υπάρχει πουθενά η λεγόμενη «κλασσική παιδεία» στην ελληνική τέχνη. Αναζητείται και η ελληνικότητά της κατ΄ εμέ. Για τα άλλα δεν μιλώ, ποίηση, λογοτεχνία γιατί οι αριθμοί και η φρικτή αναγνωσιμότητα μιλάει από μόνη της, χωρίς να φταίνε οι δύστυχοι λογοτέχνες για την κατάντια μας.

Και η καθημερινή συμπεριφορά μας, το ότι είμαστε ανάγωγοι στο δρόμο, το ότι είμαστε κακομούτσουνοι, είναι αποτέλεσμα ακριβώς έλλειψης κουλτούρας…

Συνελόντι, η ποπ κουλτούρα έρχεται να καλύψει τα κενά μας… Αν τα κενά μας είναι το μόνο που διαθέτουμε, τότε μόνο ποπ κουλτούρα θα έχουμε. Και σε κακή μορφή της. Τουλάχιστον ο Αλμοδόβαρ, ενσωματώνει ότι σύγχρονο ποπ παράγει η Ισπανία.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s