Χωρίς κατηγορία

Σημειώσεις για τον Εμφύλιο – Index

GsComb1  

Η ενημέρωση του παρόντος σταμάτησε στις 17/11/2016. Δείτε τις ενότητες στην κορυφή της σελίδας και βρείτε αυτό που θέλετε! 

Άλλοι

Αναπαραγωγές

Απόψεις

Βελουχιώτης

Βιβλία

Γυναίκες

Διχασμός

Δεκέμβρης

Δωσίλογοι – Τάγματα

ΔΣΕ 

ΕΔΕΣ

Εικαστικά

ΕΑΜ- ΕΛΑΣ

Ενδιαφέροντα

Επίκαιρα σχόλια

Ζαχαριάδης

Θεσσαλονίκη

Ιστορίες

Κατοχή

ΚΚΕ

Κύπρος

Μακρόνησος

Μάχες

Μετά

Μεταπολίτευση

ΟΠΛΑ

Ποίηση

Προπαγάνδα

Πρόσωπα

Σινεμά – Θέατρο

Σύγχρονη Διαχείριση

Συνειρμοί

Τοπόσημα

Τραγούδια

Φιλοξενίες

Χούντα

1821

e-books

Αλάτι – πιπέρι

Από την καλύβα

3 σκέψεις σχετικά με το “Σημειώσεις για τον Εμφύλιο – Index”

 1. Θυμάμαι στα πολύ παλαιά μου φοιτητικά χρόνια, από καιρόν εις καιρόν προέκυπταν άκαιρες συζητήσεις όπου συμφοιτητές ή έτεροι πιο πολιτικοποιημένοι δήλωναν για τον εαυτό τους ότι ανήκαν στην άκρα αριστερά. Θυμάμαι λοιπόν πως μέτρο για να πείσουν ο ένας τον άλλον, ή εμάς τους τελείως ιδεολογικά ξεκούδουνους, έβαζαν την ικανότητά τους να προβλέψουν τα πολιτικά μελλούμενα. Δεν μπορεί, θεωρούσαν, αν μπορούσαν να πέσουν μέσα στις προβλέψεις, τα πιστεύω τους θα ήταν σωστά και αυτοσυνεπή, αναμφισβήτητα θα είχαν δίκιο Φυσικά στα χρόνια που ακολούθησαν, όχι μόνο έπεσαν έξω, αλλά ο δικός τους κόσμος -το ανατολικό μπλοκ- κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα και μάλιστα χωρίς να πέσει ούτε μια σφαίρα…

  Επειδή το καλοκαίρι του 1988, ένα χρόνο πριν την απαρχή της πτώσης, είχα ταξιδέψει στην Ανατολική Γερμανία, μπορώ να διαβεβαιώσω πως τίποτε δεν προμήνυε το μέλλον τους, όσον αφορά τη στάση της κοινωνίας. Μάλλον είχαν μιαν αμυδρή αισιοδοξία όσον αφορούσε τις πραγματικά θεαματικές για τα δικά τους δεδομένα εκπτώσεις στο σοσιαλιστικό τους όραμα που είχε μόλις επιτρέψει η Περεστρόϊκα του Γκόρμπυ.

  Θυμάμαι τον Κνίταρχο της σχολής να μας κάνει ανάλυση για την εγκληματικότητα, την πορνεία, τα ναρκωτικά της Δύσης, ενώ στο Σοσιαλισμό η κοινωνία άκμαζε και μάλιστα έμπαινε σε νέα τροχιά ανόδου. Ως παράδειγμα πετούσε κάτι ξεκούδουνα νούμερα για την παραγωγή χάλυβα, για αύξηση στην παραγωγή σιτηρών και άλλα, αλλά ο κόσμος δεν πολυ-τσιμπούσε…

  Καίτοι στο συγκεκριμένο χώρα όσον αφορά τα Μαθηματικά και τη Φυσική ανήκω εδώ και 10ετίες, πρόσφατα διάβασα ένα ενδιαφέρον βιβλίο. The Black Swan – the impact of the highly improbable, του Nassim Nicholas Taleb. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Τα πρώτα κεφάλαια διαβάζονται απνευστί και δίνουν μιαν ενδιαφέρουσα ματιά στο πως πρέπει να βλέπουμε/αναγιγνώσκουμε την Ιστορία. Επίσης δίνεται εκεί μια συμπαγής εικόνα για το πόσο εύκολο ή δύσκολο ή και αδύνατο είναι να προβλέψουμε το ιστορικό μέλλον σε κρίσιμες περιόδους. Τα παραδείγματα αναρίθμητα: Ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος, η κρίση του 1929, η άνοδος του Χίτλερ που την παραμονή όλοι νόμιζαν παροδικό φαινόμενο, η αναποτελεσματικότητα της γραμμής Μαζινό στον πόλεμο, η κρίση του 1987, η κατάρρευση του Ανατολικού μπλοκ, οι Δίδυμοι Πύργοι της 11/9, η κρίση του 2008. Πολλοί «μετά Χριστό Προφήτες» σε μιαν ανάλυσή τους που στην ουσία αποτελεί μια ρεκτροσπεκτίβα, έχουν ισχυριστεί ότι δήθεν προέβλεψαν. Στην πραγματικότητα όλα αυτά τα μεγάλα γεγονότα δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν από κανέναν. Πριν τους δίδυμους πύργους τα πιλοτήρια ήταν ξεκλείδωτα και σίγουρα μη θωρακισμένα.

  Στην πραγματικότητα, όταν τα γεγονότα έχουν συμβεί, έχουμε όλη την πληροφορία για να αναλύσουμε τους παράγοντες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο και να αναγνωρίσουμε εκεί πρόδρομα φαινόμενα ώστε να ερμηνεύσουμε αυτό που συνέβη. Μπορεί ακόμη να παρουσιάσουμε και ωραία γραφήματα με καμπύλες πιθανοτήτων και εκατοστημόρια, προκειμένου να στηρίξουμε τον ισχυρισμό μας. Όμως όλα αυτά θα είναι ανούσια γιατί διαβάζοντας τα γεγονότα τη στιγμή που συμβαίνουν, οι παράγοντες που επηρέασαν τελικά την πλάστιγγα της Ιστορίας, ήταν εξίσου ισοπίθανοι με άλλους που θα έγερναν προς την αντίρροπη κατεύθυνση.

  Ίσα, ίσα εκείνος που θα είχε κάνει σωστή πρόβλεψη, θα έπεφτε στη δυσμένεια. Πριν τους δίδυμους πύργους, όποιος πρότεινε και κατάφερνε να περάσει στην Αεροπορική Βιομηχανία τη θωράκιση των πιλοτηρίων και τη θέσπιση κανόνων ασφαλείας, θα ενοχλούσε τους κατασκευαστές- αφού θα εκτόξευε το κόστος, αλλά και το πλήρωμα αφού θα δυσκόλευε την καθημερινότητά τους. Σίγουρα θα απέτρεπε την 11/9, όμως σύντομα θα βρισκόταν άνεργος και στη δυσμένεια.

  Τα γράφω αυτά, γιατί συχνά μελετώντας τον Ελληνικό Εμφύλιο πόλεμο, υπερβάλλουμε σε παράγοντες που εξελίχθηκαν και συνέβησαν εις βάρος άλλων που δεν εξελίχθηκαν. Και το κάνουμε αυτό μόνο και μόνο γνωρίζοντας τι έγινε. Διαβάζοντας όμως κανείς ένα ημερολόγιο των ημερών μπορεί εύκολα να διαπιστώσει πόσο σαθρή είναι η πρόβλεψη τη στιγμή που εξελίσσεται η Ιστορία. Εκείνο που μπορεί και πρέπει να κάνει, είναι να ερμηνεύσει σωστά ώστε να υπάρχει το παράδειγμα – ή αντιπαράδειγμα – για τις μελλοντικές γενιές. Το πάθημα πρέπει να γίνεται μάθημα από όλους, ακόμη και εκείνους που ωφελήθηκαν από αυτό (το πάθημα των άλλων).

  Συγνώμη για τη Σινδώνα…

  Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s