Βιβλία, Πρόσωπα

Οι θεοί διψούσαν… 

Το βράδυ της 16ης Αυγούστου (σημ: του 1948), μια σημαντική κορυφογραμμή είχε εκπορθηθεί από το 592ο Τάγμα, κατόπιν σκληρού αγώνος. Στις δέκα η ώρα της 17ης, οι άνδρες του Μάρκου εξαπέλυσαν λυσσαλέα αντεπίθεση. Σε ένα σημείο, πυκνά δασωμένο, το σκοτάδι ήταν τόσο, ώστε ο αγώνας είχε μετατραπεί σε παιχνίδι «κρυφτού» που παιζόταν με τη χειροβομβίδα και με τη λόγχη. Κάποια στιγμή, ο διοικητής του λόχου που βρισκόταν στο δάσος, ο υπολοχαγός Γ. Παπαδόγιαννης, «ήρθε στα χέρια» με ένα ρωμαλέο ορμητικό άνδρα.

Η τύχη είχε καλά διαλέξει.

Επρόκειτο για τον διοικητή του εχθρικού τάγματος, ο οποίος είχε ένα από τα πιο φιλόδοξα ψευδώνυμα για τους κύκλους της Άκρας Αριστεράς: ονομαζόταν Καπετάν Άρης.

Μια πάλη σώμα με σώμα επηκολούθησε. Ένας χορός του θανάτου. Οι δυο άνδρες, αγκαλιασμένοι όπως ήταν, παλεύοντας, κατάλαβαν ότι άρχιζαν ξαφνικά να γλιστρούν σε μια απότομη και βαθιά κατωφέρεια. Όταν έφθασαν στο βάθος του κρημνού, ξεσχισμένοι και καταματωμένοι, έσπευσαν πάλι να επιτεθούν ο ένας κατά του άλλου με τα μαχαίρια τους. Ο καπετάν Άρης πέθανε επί τόπου από μια μαχαιριά στο στήθος. Το μαχαίρι ήταν ακόμα φυτεμένο στο στήθος του, όταν τον έθαψαν τα τακτικά τμήματα… Δεν είχε όμως βγει από εκεί νικητής ούτε ο αντίπαλός του. Ο υπολοχαγός Παπαδόγιαννης είχε δεχθεί μια μοιραία μαχαιριά στον τράχηλο. Τον παρέλαβαν την επομένη το πρωί άνδρες ενός άλλου λόχου. Πέθανε την ίδια μέρα σε κάποιο νοσοκομείο εκστρατείας.

Οι θεοί διψούσαν…

*

Από: Αβέρωφ- Τοσίτσα, Φωτιά και τσεκούρι. Εστία, Στ’ έκδ, σελ. 360-361.

Πηγή: Οι θεοί διψούσαν… | Η καλύβα ψηλά στο βουνό

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s