Σύγχρονη διαχείριση

Ο Εμφύλιος 1943-49 ξεκίνησε το Σεπτέμβρη του 1944, σύμφωνα με το νόμο! 

Ποιο νόμο; Τον 1863/18.9.1989 (ΦΕΚ  204) με τίτλο «Άρση των συνεπειών του εμφυλίου 1944-1949», όπου στο άρθρο 1 ως «περίοδος εμφυλίου πολέμου» ορίζεται η περίοδος από την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής μέχρι 31.12.1949.

Το νόμο έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση Τζανετάκη (ΝΔ-Συνασπισμός), αλλά τον ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ… βρίζοντας (Βλ. Λαμπρινή Ρόρη, Η μνήμη της δεκαετίας του ΄40 στον πολιτικό λόγο του ΠΑΣΟΚ, στο Μνήμες και Λήθη του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου, Εκδ. Επίκεντρο, 2008, σελ. 304)

Ο πολιτικός κόσμος της χώρας στο σύνολό του δέχτηκε και επισημοποίησε στη Βουλή αυτό που εννοεί ολόκληρος ο ελληνικός λαός (με εξαίρεση κάποιους  φανατικούς αλλά και γραφικούς ξερόλες) ως χρονική έκταση του Εμφυλίου, με μια έκπτωση ενός χρόνου: ως γνωστόν, η έναρξη του Εμφυλίου στην πραγματικότητα ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1943, με τις ένοπλες (και αιματηρές) συγκρούσεις του ΕΛΑΣ με τον ΕΔΕΣ, τον ΕΣ και άλλες οργανώσεις. Αλλά, αν η Βουλή επιχειρούσε να κάνει λόγο για έναρξη στα 1943 είναι προφανές ότι θα γινόταν του Κουτρούλη ο γάμος… Έτσι, τα κόμματα έκαναν έναν εύλογο συμβιβασμό, παραποιώντας «λίγο» την Ιστορία, αλλά αποδεχόμενα στο σύνολό τους ότι τα γεγονότα από το Σεπτέμβριο του ’44 και μετά (Μελιγαλάς, Γαργαλιάνοι, Πύλος, Κιλκίς, μάχες ΕΛΑΣ- ΕΔΕΣ, Δεκεμβριανά της Αθήνας, αλλά και η περίοδος έως το φθινόπωρο του ΄46) ήταν Εμφύλιος πόλεμος και όχι κάτι ακατονόμαστο ή ασήμαντο.

 

2 σκέψεις σχετικά με το “Ο Εμφύλιος 1943-49 ξεκίνησε το Σεπτέμβρη του 1944, σύμφωνα με το νόμο! ”

 1. Ο Απρίλιος του 1943 οπότε ξεκίνησαν οι πρώτες συγκρούσεις ΕΑΜ-ΕΔΕΣ, δεν είναι καλοκαίρι – και η απόσταση που τον χωρίζει από τα τέλη του Οκτωβρίου του 1944 οπόταν αποχώρησαν τα γερμανικά στρατεύματα, δεν είναι ένα έτος αλλά ενάμισι έτος.

  Ο Συμμοριτοπόλεμος – Δεύτερο Αντάρτικο – Εμφύλιος Πόλεμος με κεφαλαίο έψιλον, ξεκίνησε το 1946. Το παραδέχεται εμμέσως και το νομοσχέδιο, το οποίο στο δεύτερο άρθρο του λεκτικά διακρίνει τις «καταδίκες αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης» και «όσων έλαβαν μέρος στον εμφύλιο πόλεμο» – κάτι που αγνοεί όποιος διαβάζει μονάχα τον τίτλο του νόμου, ή παραβλέπει την προσεγμένη διατύπωση του αρ.1 παρ. 1, δηλαδή «περίοδος εμφυλίου πολέμου» και όχι «περίοδος του Εμφυλίου πολέμου» όπως την αποδίδει ο ιστολόγος.

  Αντίστοιχες διατυπώσεις επιλέγονται και για το τρίτο άρθρο του νομοσχεδίου, όπου γίνεται λόγος για όσους τραυματίστηκαν κατά τις «εμφύλιες συγκρούσεις, συμπλοκές, βίαια περιστατικά» (sic), από την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων (δηλαδή από τις 12 Οκτωβρίου του 1944) «μέχρι τη λήξη του εμφυλίου πολέμου».

  Η υπαγωγή των νομικών συνεπειών σε βάρος αγωνιστών του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού σε μία ενιαία αντιμετώπιση, υπό τον τίτλο «άρση των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου» δεν συνιστά ιστορική πραγματεία. Ο νόμος δεν τοποθετείται (όπως σπεύδει να διαπιστώσει ο ιστολόγος) για το αν ο Κιτσάμπατζακ την 4η Νοεμβρίου του ’44 συνιστούσε εθνικό στρατό στο Κιλκίς, ή «εχθρικό σχηματισμό» κατά την παρ. 5 της Συμφωνίας της Καζέρτας. Εάν ο νόμος διεκδικούσε δάφνες επίσημης Ιστορίας, θα αναφερόταν στον ελληνικό στρατό και όχι στον «Εθνικό Στρατό» (έστω και εντός εισαγωγικών) γιατί τότε θα ξεσήκωνε θύελλα διαμαρτυριών εκ μέρους της συντηρητικής παράταξης.

  Όσοι συμφωνούν με τον ιστολόγο, ότι το γράμμα του νομοσχεδίου συνιστά επίσημη κρατική Ιστορία, και πως η επέκτασή του ενάμισι χρόνο πίσω, αποτελεί «γεγονός που εννοεί ολόκληρος ο ελληνικός λαός και το σύνολο του πολιτικού κόσμου», θα χρειαστεί να αναλογιστούν γιατί «θα γινόταν του Κουτρούλη ο γάμος» εάν η συλλογιστική αυτή νομοθετείτο.

  Με βάση τα παραπάνω, οι χαρακτηρισμοί του ιστολόγου για τους «φανατικούς και τους γραφικούς ξερόλες» επαφίενται στην κρίση του αναγνώστη.

  Μου αρέσει!

  1. Αγαπητέ Trainman,

   ευχαριστώ για την επισήμανση της διαφοράς μεταξύ εμφυλίου και Εμφυλίου – πράγματι μου είχε διαφύγει. Είστε πάντα ευπρόσδεκτος, έστω και κάπως… ξινός.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s