Χούντα

Διεστραμένο τρίγωνο 

(από το φ/μπ)
Η Χουντοπαρέα σε εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, μαλλον προς Βαρδάρη. Η στιγμή που επελεξε ο φωτογραφος να τους αποθανατίσει είναι όλα τα λεφτα.
(Είναι φωτογραφία του 1972,διακρίνονται ο τότε μητροπολίτης Λεωνίδας Παρασκευόπουλος και ο διοικητής της ΧΧ ΤΘΜ Γαλατσάνος Αντρέας,μετέπειτα αρχηγός ΓΕΣ κατά την εισβολή στην Κύπρο. Kimon, στην καλύβα

Πηγή: Διεστραμένο τρίγωνο | Η καλύβα ψηλά στο βουνό

(Από τα σχόλια της καλύβας)

Πρόσφατα διάβασα δυο ενδιαφέροντα βιβλία για τη χούντα – το ένα ήταν του Γ. Ντεγιάννη, του προέδρου στη «μεγάλη δίκη».

Το συμπέρασμα που έβγαλα ήταν ότι οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας εκείνης της εποχής στο σύνολό της (και του παλατιού, βεβαίως) είναι τεράστιες. Γιατί (μηδενός εξαιρουμένου – πλην ΕΔΑ) έκαναν πολιτική αποκλειστικά πάνω στον αντικομμουνισμό, αναπαράγοντας πέρα από τα λογικά επιχειρήματα οποιαδήποτε μαλακία κυκλοφορούσε – συνήθως με πηγή προέλευσης συγκεκριμένους θύλακες της ομάδας του Παπαδόπουλου.

Έτσι, όταν ο Παπαδόπουλος δικαιολόγησε τη χούντα του επικαλούμενος τον «κομμουνιστικό κίνδυνο», το χωράφι ήταν όχι απλά οργωμένο και σπαρμένο, αλλά έτοιμο για θέρισμα: τα ίδια ΑΚΡΙΒΩΣ έλεγε λίγες βδομάδες πριν την 21η Απριλίου ο Γ. Ράλλης – για να αναφέρω μονάχα ένα όνομα από τα πολλά!

Για να μη μιλήσουμε για την ΑΘΛΙΑ διαχείριση της ομάδας των χουντικών από τις κυβερνήσεις που προηγήθηκαν – ενδεικτικά από το 1961 έως και την τελευταία.

Οι πολιτικοί ήξεραν πολύ καλά το φίδι, αλλά το θεωρούσαν δικό τους – μέχρι που τους δάγκωσε.

*

3 σκέψεις σχετικά με το “Διεστραμένο τρίγωνο ”

 1. Μία ολόκληρη γενιά Θεσσαλονικέων επέζησε της κατοχής χάρις στον Λεωνίδα Παρασκευόπουλο. Και να μην τους τα είπαν , ούτε Ιωάννου δεν έχουν διαβάσει κάποιοι τρομάρα τους?

  Μου αρέσει!

 2. «Από τη σύντομη αναφορά μας στη στήριξη της δικτατορίας από τη Διοικούσα Εκκλησία δεν πρέπει να παραλείψουμε τον Επίσκοπο Θεσσαλονίκης κ. Λεωνίδα,ο οποίος καθόλη τη διάρκεια της επταετίας ακόμη και την τελευταία στιγμή, συνέχιζε να τη στηρίζει ξεπερνώντας κάθε όριο[14]. Η ρήση του «Δύο Δέσποινας έχομεν. Μίαν εις τους ουρανούς,την Παναγίαν,και άλλην εις την γήν,την κυρία Προέδρου»[σ.σ.την Δέσποινα Παπαδοπούλου][15],είναι γνωστή στο πανελλήνιο».

  https://greekcivilwar.wordpress.com/2017/04/17/gcw-1210/

  ΥΓ. Δεν είπε κανείς ότι δεν ήταν πατριώτης στην Κατοχή. Επί χούντας όμως υπήρξε καρα-χουντικός. Και αστείος (ίσως και βλάσφημος) σε ό,τι αφορούσε την «κυρία Προέδρου»

  Μου αρέσει!

 3. «Γιατί (μηδενός εξαιρουμένου – πλην ΕΔΑ) έκαναν πολιτική αποκλειστικά πάνω στον αντικομμουνισμό»

  Δεν ισχύει αυτό για τις δυνάμεις του Κέντρου, ο κεντρώος χώρος είχε σαφώς λάβει αποστάσεις από τον ακραίο αντικομμουνισμό της εποχής. Η παράταξη που εξακολουθούσε να έχει τον αντικομμουνισμό σημαία της, βασικό συστατικό της πολιτικής της ταυτότητας και δράσης, ήταν η Δεξιά της εποχής. Και πλέον, στα τέλη της δεκαετίας του ’60, χρησιμοποιούσε τον αντικομμουνισμό καθαρά εργαλειακά, για την προσέλκυση ψήφων.

  Γενικότερα μιλώντας, καθώς περνούσαν τα χρόνια μετά την λήξη του Εμφυλίου, ο αντικομμουνισμός χρησιμοποιούνταν όλο και περισσότερο εργαλειακά. Και έτσι ενω αρχικά ο φόβος του κομμουνισμού ήταν η βάση πάνω στην οποία οικοδομήθηκε, σταδιακά η βάση άλλαξε, και αυτό που τον στήριζε από ένα σημείο και μετά, και πλέον πολύ περισσότερο από τον φόβο, ήταν ένα πλήθος από συμφέροντα, μικρά και μεγάλα, που διαπλέκονταν μεταξύ τους. Μιά κατάσταση, με άλλα λόγια, όπου το κυρίαρχο δεν ήταν πια ο φόβος του κομμουνισμού (ένα αρνητικό κίνητρο) αλλά τα οφέλη που διάφοροι είχαν (και όχι μόνο πολιτικές παρατάξεις αλλά και αρκετοί άλλοι) από την συνεχιζόμενη παραμονή του αντικομμουνισμού στο προσκήνιο (ένα θετικό κίνητρο).

  Από τις αρχές της δεκαετίας του ’60, και πολύ περισσότερο στις παραμονές της δικτατορίας, ο αντικομμουνισμός του κράτους είχε πλέον αποκτήσει αυτό τον εργαλειακό, και πολύ επωφελή για αρκετούς, χαρακτήρα

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s