Αλάτι - πιπέρι

Ο Ιωσήφ Στάλιν μιλάει στο ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο για τη φοβερή και τρομερή Ζοζεφίνα Γκένζι 

Υπάρχει μια έμπειρη πράκτορας στη Γερμανία, στο Βερολίνο, να το γνωρίζετε αν τύχει να πάτε στο Βερολίνο, η Ζοζεφίνα Γκένζι. Ίσως κάποιοι από εσάς να την έχετε ακούσει. Είναι όμορφη γυναίκα. Πράκτορας παλιά. Αυτή στρατολόγησε τον Καραχάν. Τον στρατολόγησε χρησιμοποιώντας τα γυναικεία της κάλλη. Αυτή στρατολόγησε τον Ενουκίτζε. Αυτή βοήθησε στη στρατολόγηση του Τουχατσέφσκι. Αυτή κρατάει στα χέρια της τον Ρούτζουτακ. Είναι πολύ έμπειρη πράκτορας αυτή η Ζοζεφίνα Γκένζι. Πιθανόν είναι δανέζικης καταγωγής, στην υπηρεσία της γερμανικής Reichswehr. Όμορφη, με μεγάλη προθυμία υλοποιεί όλες τις προτάσεις των αντρών και μετά τους λεηλατεί. Ίσως να έχετε διαβάσει το άρθρο στην «Πράβντα» για μερικές δόλιες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι στρατολόγοι πρακτόρων. Αυτή είναι μια πράκτορας από τις ποιο διακεκριμένες σε αυτόν τον τομέα της γερμανικής Reichswehr.

*

Απόσπασμα από την ομιλία του Στάλιν στη διευρυμένη συνεδρίαση του Στρατιωτικού Συμβουλίου, στις 2 Ιουνίου 1937. Εκεί κρίθηκε η τύχη των θυμάτων μιας από τις τρεις μεγάλες «δίκες της Μόσχας»: Στις 11 Ιουνίου οι οκτώ κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι και εκτελέστηκαν αυθημερόν. Ανάμεσά τους βρισκόταν και ο στρατάρχης Τουχατσέφσκι, στη στρατολόγηση του οποίου είχε βοηθήσει, σύμφωνα με τον Στάλιν, η Ζοζεφίνα Γκένζι.

Δυστυχώς η μόνη αναφορά που εντόπισα στο δίκτυο ήταν αυτή στην ομιλία του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς.

Πάντως, όπως είχαν αποδείξει τότε ο Τρότσκι και ο γυιός του, όλες οι «αποδειγμένες συναντήσεις» στο εξωτερικό ήταν κατασκευασμένες – και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερη τέχνη. Οι δίκες και οι εκτελέσεις ήταν 100% πολιτικές εκκαθαρίσεις. Πχ οι στρατιωτικοί (με εμβληματικό τον Τουχατσέφσκι) ήταν δυνάμει διεκδικητές της εξουσίας – και αυτό εκφραζόταν με τον τρόπο που αντιλαμβανόντουσαν τον Κόκκινο Στρατό.

*

Πηγή: Οι δίκες της Μόσχας, έκδοση της Ελευθεροτυπίας, σελ. 179.
Πολύ περισσότερα για τη δίκη (δυστυχώς όχι και για τη Ζοζεφίνα) μπορείτε να δείτε εδώ:
http://www.red-channel.de/the_real_stalin_military_purges.htm
Φωτογραφία της Ζοζεφίνας δεν εντόπισα στο διαδίκτυο. Μπορεί να ήταν όπως τη συνάντησα εδώ:http://www.pinterest.com/pin/225602262557275218/

Πηγή: Ο Ιωσήφ Στάλιν μιλάει στο ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο για τη φοβερή και τρομερή Ζοζεφίνα Γκένζι | Η καλύβα ψηλά στο βουνό

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s