ΚΚΕ, Τραγούδια

Τα παιδιά του Κολιγιάννη

Το τραγούδι έχει τον τίτλο «σεργιάνι» και βρίσκεται στον δίσκο (LP) «Supermarket» του Λάκη Καραλή. Ο δίσκος αυτός ηχογραφήθηκε στο Λονδίνο, στα 1971.

Τόσα χρόνια καρτερούσα

Την κατάσταση μετρούσα

Πως θα βάλω το στεφάνι

Κόλι-κόλι-κολιγιάννη.

Σαν ανέβαιν’ η ανεργία

Διοργάνωνα απεργία

Τι κακό είχε να μου κάνει

Κόλι-κόλι-κολιγιάννη.

Τις στατιστικές μετρούσα

Και το Μαρξ εμελετούσα

μέρα νύχτα είχα πεθάνει

Κόλι-κόλι-κολιγιάννη.

Αντιρρήσεις δε χωρούσαν

Πρόσεχα τα αφεντικά

Μη θυμώνουν και δεν κάνει

Κόλι-κόλι-κολιγιάννη.

Και το κόμμα το ‘χα φτιάξει

Με τα μέτρα τα δικά μου

ήταν όλοι φιλικοί

Κόλι-κολιγιαννικοί.

Μα τι έχουν και φωνάζουν

και με μένα όλοι τα βάζουν

Έγινε δικτατορία –

έχει κι άλλες η Ιστορία.

Κόλι – κόλι –Κολιγιάννη…

*

Σημείωμα του Λάκη Καραλή για την πρώτη έκδοση του 1971
Τα οχτώ τραγούδια της πρώτης πλευράς γράφτηκαν το 68. Ήταν η εποχή που η διάσπαση του κόμματος μας συγκλόνισε. Όσα αποκαλύφθηκαν, με το ξέσπασμα της μακρόχρονης κρίσης, στάθηκαν για μας τη νέα γενιά ένα οδυνηρό ξάφνιασμα. Γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά. Δεν είχα άλλο τρόπο έκφρασης, από το τραγούδι μου. Δεν είχα άλλο όπλο, από την κιθάρα μου. Αυτά τα τραγούδια εκφράζουν τη δική μου αγωνία μέσα σ αυτή την αποσύνθεση. Το όνομα του Κολιγιάννη μπορεί κάλλιστα να αντικατασταθεί με οποιοδήποτε άλλο της καθοδηγητικής βιτρίνας. Τα ερωτήματα δεν έχουν προσωπικό στόχο. Αφορούν ολόκληρη την πολιτική της Ελληνικής Αριστεράς, όπως εκφράζεται είτε από τη μια, είτε από την άλλη μερίδα του κόμματος.
Είναι σίγουρο πως θα ενοχληθούν πολλοί -κι από το ύφος κι από την αθυροστομία μου. Αλλά τα τραγούδια μου δεν απευθύνονται στα ανεπανόρθωτα βουλωμένα αυτιά της καθωσπρεπικής υποκρισίας. Αν σε κάτι ωφέλησε η δικτατορία όσο κι αν αυτό φαίνεται οξύμωρο είναι γιατί έβαλε σε μας καυτά ερωτηματικά, ανύπαρκτα προηγουμένως. Τα «ταμπού» γκρεμίστηκαν, μαζί με τους μύθους και τα είδωλα. Η «γραμμή», που ερχόταν από κάποια μυστικά κι αόρατα κέντρα, μπήκε σε αμφισβήτηση συζητιέται.
Τα υπόλοιπα τραγούδια γεννήθηκαν από τις τωρινές εμπειρίες μου, από τους νέους προβληματισμούς, την επιτακτική αναζήτηση του νέου δρόμου, την προσωπική στάση απέναντι στα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζουμε, τις ευθύνες που πρέπει επί τέλους ν αναλάβουμε. Ειδικότερα «η περίοδος της Ροζέτας» είναι γραμμένη από τίτλους της «Νέας Πολιτείας», αποσπάσματα λόγων του Παπαδόπουλου και κειμένων του «Ρομάντσου».
Καταλήγοντας, θα θελα να πω ότι κανείς δεν θα στενοχωρηθεί αν αυτά τα τραγούδια ξεχαστούν, όσο γίνεται πιο γρήγορα.
Κι ένα υστερόγραφο από το 2008
Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι αυτός που, το 1966, μου έδωσε τη σπρωξιά λέγοντας γιατρός Λάκη δε γίνεσαι, παρ το απόφαση, είσαι μουσικός. Και μου εμπιστεύτηκε τα δύο πρώτα τραγούδια που είπα στη σκηνή, σε στίχους του αξέχαστου Γιάννη Νεγρεπόντη. Κατά κάποιο τρόπο, ο Μίκης ευθύνεται για όσα επακολούθησαν. Όπως και να χει, τους ευχαριστώ και τους δυο μέσα από την καρδιά μου.
Ο Περικλής Κοροβέσης (κείμενο του οποίου περιλαμβάνεται στο ένθετο του CD, μαζί με κείμενα του Γιώργου Βότση και του Δημήτρη Παπαχρήστου) σημειώνει «Αυτός ο δίσκος, που ξανακυκλοφορεί, κάποτε ήταν ένα παράνομο μπεστ σέλλερ. Αν ξαναγίνει και δεύτερη φορά, σημαίνει πως τίποτε δεν πήγε χαμένο»

*

Ποιος ήταν ο Κώστας Κολιγιάννης;

getImage

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%8E%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%82_%CE%9A%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82

*

Ένας ιστορικός, ο Βλάσης Αγτζίδης, περιγράφει πως το σύγχρονο ΚΚΕ, το οποίο βασίστηκε στην περίφημη αντι-Ζαχαριαδική 6η Ολομέλεια (1956) αρχίζει την αναθεώρηση της Ιστορίας του και την επαναφορά του στα σταλινικά – ζαχαριαδικά πρότυπα. Το άρθρο δημοσιεύτηκε (αναρτήθηκε) για πρώτη φορά στην καλύβα (2006) και ήταν με μια έννοια προφητικό: σήμερα έχει ολοκληρωθεί πλήρως η σταλινική – ζαχαριαδική στροφή του ΚΚΕ και ο Κολιγιάννης έχει περάσει για τα καλά στα αζήτητα της Ιστορίας, παρ’ όλο που χρημάτισε για πολλά χρόνια (ως το 1972, που τον διαδέχτηκε ο Χ. Φλωράκης) α’ Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος.

https://panosz.wordpress.com/2006/11/22/agtzidis/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s