Αλάτι - πιπέρι

Η Καμακισμένη Φάλαινα και το Κατοχυρωμένο Θήραμα 

Ι.

Ι. Μια Καμακισμένη Φάλαινα ανήκει στο πλήρωμα της βάρκας που την έχει χτυπήσει με το καμάκι.

ΙΙ. Η Φάλαινα σαν Κατοχυρωμένο Θήραμα ανήκει σύμφωνα με το νόμο σε όποιον μπορέσει να την πιάσει γρηγορότερα.

(…)

Αν όμως το αξίωμα της Καμακισμένης Φάλαινας μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, το συγγενικό αξίωμα της Κατοχυρωμένης Φάλαινας μπορεί να εφαρμοστεί σε ακόμα περισσότερες. Το αξίωμα αυτό βρίσκει εφαρμογή σε όλα τα έθνη και σε όλο τον κόσμο.

Τι άλλο ήταν η Αμερική το 1492, εκτός από κατοχυρωμένο θήραμα, όπου ο Κολόμβος έμπηξε την ισπανική σημαία σα σύμβολο κατοχής στο όνομα του βασιλιά και της βασίλισσάς του; Τι ήταν η Πολωνία για τον Τσάρο; Τι ήταν η Ελλάδα για τον Τούρκο; Τι ήταν η Ινδία για την Αγγλία; Τι θα είναι τελικά το Μεξικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες; Κατοχυρωμένα θηράματα όλες.

Τι άλλο εκτός από Κατοχυρωμένα Θηράματα είναι τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και οι Ελευθερίες του Κόσμου; Τι άλλο εκτός από Κατοχυρωμένα Θηράματα είναι οι ιδέες και οι γνώμες όλων των ανθρώπων; Τι άλλο εκτός από Κατοχυρωμένο Θήραμα είναι το έρεισμα της πίστης μέσα τους; Τι άλλο εκτός από Κλεμμένα Θηράματα είναι οι σκέψεις των φιλοσόφων για τους φιγουρατζήδες βερμπαλιστές που τις πλασάρουνε σα δικές τους; Τι άλλο εκτός από Θήραμα είναι η ίδια η μεγάλη γήινη σφαίρα – ένα Θήραμα Κατοχυρωμένο αυθαίρετα; Και τι άλλο είσαι εσύ, αναγνώστη, εκτός από Κατοχυρωμένο Θήραμα και Καμακισμένη Φάλαινα, συνάμα;

*

Ο Μόμπι Ντικ του Χέρμαν Μελβίλ κυκλοφόρησε στα 1851. Το απόσπασμα είναι από την ελληνική έκδοση (Gutenberg) σε μετάφραση Α.Κ. Χριστοδούλου. Έχω την άποψη ότι ο Μελβιλ χρησιμοποιώντας τους δυο άγραφους νόμους των Αμερικανών ψαράδων εκείνης της εποχής πετυχαίνει μια σπουδαία (όσο και πλήρη)  ερμηνεία των ανθρώπινων σχέσεων.

Φυσικά και ο ίδιος ο Μόμπι Ντικ υπήρξε Καμακισμένη Φάλαινα και Κατοχυρωμένο Θήραμα. Μόνο που στην περίπτωση αυτή η  ιστορία εξελίχτηκε με διαφορετικό τρόπο.

Πηγή: Η Καμακισμένη Φάλαινα και το Κατοχυρωμένο Θήραμα | Η καλύβα ψηλά στο βουνό

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s