Βιβλία, Ζαχαριάδης

Το Κόκκινο Τανγκό. Νίκος Ζαχαριάδης. Μυθιστόρημα. Η άνοδος και η πτώση ενός ηγέτη

img56906_46005e2d51d2bb447340eeae80456a15_650_1000

Ο τίτλος είναι απλά το κόκκινο τανγκό. Τα υπόλοιπα τα χώρεσε στο εξώφυλλο το τμήμα marketing του εκδοτικού οίκου, για λόγους που το ίδιο γνωρίζει. Εν πάση περιπτώσει το μυθιστόρημα των Κώστα Κουτσομύτη και Ευάγγελου Μαυρουδή κυκλοφορεί ήδη, από τις εκδόσεις Κέδρος. 

Δύο συγγραφείς για ένα μυθιστόρημα; Ίσως από εδώ ξεκινούν τα προβλήματα. Γιατί ο ένας συγγραφέας δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη (δεν μιλάμε για πλοκή, έτσι κι αλλιώς) σε μη πειστικές φιγούρες μιας καθαρά κινηματογραφικής λογικής, ενώ ο άλλος προσπαθεί να συμμαζέψει την κατάσταση. Τη οποία όμως επιβαρύνει μπουκώνοντας το κείμενο με απίστευτες λεπτομέρειες για πρόσωπα και γεγονότα, τις οποίες μόνο ένας  συστηματικός μελετητής της περιόδου είναι σε θέση να παρακολουθήσει. Ενίοτε και να αποκρυπτογραφήσει, λόγω της ελλειπτικής παράθεσης. Με άλλα λόγια, το μυθιστόρημα αυτοακυρώνεται. 

Μένουν ως δυνατότητες το ιστορικό δοκίμιο (που αυτονόητα περιέχεται) και η ανάπλαση της ατμόσφαιρας της εποχής. Η  πρώτη δυνατότητα είναι εξαρχής εντελώς αβέβαιη: δεκάδες επαγγελματίες και ερασιτέχνες προσπαθούν εδώ και πολλά χρόνια να βγάλουν άκρη, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο. Δεν ήταν εύκολο και για τους Κουτσομύτη – Μαυρουδή. Η δεύτερη δυνατότητα έχει να κάνει με την ατμόσφαιρα της εποχής (πιο σωστά: των διαδοχικών περιόδων από το 1945 ως το 1973) και την ανάπλασή τους. Εδώ το κόκκινο τανγκό  κερδίζει πόντους.

Και ο Ζαχαριάδης;

Υπάρχει μια εντυπωσιακή ποσότητα πληροφοριών – ιστορικών ή αφηγηματικών δεδομένων γύρω απ’ αυτόν στο βιβλίο. Το θέμα όμως είναι ότι απουσιάζει η δημιουργική σύνθεσή τους, ώστε να προκύψει μια πειστική ανθρώπινη και πολιτική προσωπογραφία. Το γεγονός ότι ο ήρωας (το ιστορικό πρόσωπο) προσεγγίζεται με απροκάλυπτο δέος από τους ίδιους τους συγγραφείς, δεν βοηθάει.

Φυσικά το έργο θα γίνει μπεστ σέλλερ.  

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s