ΔΣΕ

Το μακρόσυρτο τέλος του Εμφυλίου 

Μετά την ήττα του ΔΣΕ στα τέλη Αυγούστου 1949 και τη διαφυγή των μαχητών του στην Αλβανία, θα περίμενε κανείς ότι ο Εμφύλιος τελείωσε οριστικά. Δεκαετίες μετά, αυτή είναι και η επικρατούσα αντίληψη. Αλλά, δεν είναι έτσι ακριβώς.
Αφήνοντας κατά μέρος τις αποφάσεις του ΠΓ (δηλαδή του Ζαχαριάδη) αμέσως μετά την ήττα, ας σταθούμε λίγο στις αποφάσεις της 6ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία συνήλθε στις 9 Οκτωβρίου 1949 στο Μπουρέλι της Αλβανίας. Είχε προηγηθεί επίσκεψη του Ζαχαριάδη στον Στάλιν (ντοκουμέντο της λίμνης Ρίτσα, 16 Σεπτεμβρίου 1949), οπότε οι αποφάσεις της 6ης Ολομέλειας είχαν εκ των προτέρων εγκριθεί από τον πατερούλη των λαών, με την έννοια ότι ήταν σύμφωνες με την κρατική πολιτική της ΕΣΣΔ στις διεθνείς σχέσεις, στο καινούριο περιβάλλον του Ψυχρού Πολέμου, που είχε ήδη αρχίσει.
Αλλά, τι μας ενδιαφέρουν οι αποφάσεις της 6ης Ολομέλειας, σε σχέση με το τέλος του Εμφυλίου;
Μας ενδιαφέρουν διότι αυτή η Ολομέλεια αποφάσισε ότι ο Εμφύλιος ΔΕΝ τελείωσε!
θ) Το ΚΚΕ πρέπει ν’ αναπτύξει πλατιά ιδεολογική πολιτική και οργανωτική δουλειά στα τμήματα του ΔΣΕ που τραβήχτηκαν από την Ελλάδα. Πρέπει να εξασφαλίσει την παραπέρα πολεμική προετοιμασία, κατάρτιση και συγχρονισμό των αξιωματικών και μαχητών (…)
VI. (…) Το λαϊκό επαναστατικό κίνημα υποχρεώθηκε σε μια προσωρινή υποχώρηση. (…) Ο ΔΣΕ, που έγινε βραχνάς για τους εχθρούς του λαού της Ελλάδας, θα ανταποκριθεί στην ιστορική του αποστολή σαν νεκροθάφτης του μοναρχοφασισμού.
Σήμερα το ΚΚΕ εντάσσει την απόφαση για διατήρηση μικρών παρτιζάνικων τμημάτων ως αντιφατική θέση ως προς τα καθήκοντα του Κόμματος.
Η καταρχήν παράλογη απόφαση για συνέχιση του Εμφυλίου «δικαιολογείται» ως εξής:
Δηλαδή, εκτιμούσε ότι σχετικά γρήγορα θα διαμορφώνονταν συνθήκες για νέο ένοπλο αγώνα, λόγω της αναμενόμενης από το ΚΚΕ άμεσης εμπλοκής της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά της Αλβανίας και της Βουλγαρίας.
(Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ 1949-1968, Β’ Τόμος, Εκδ. Σύγχρονη Εποχή, σελ. 191-2, 195, 196)
Έτσι, διατηρήθηκαν ανταρτοομάδες στην Ελλάδα, με τους μαχητές τους καταδικασμένους σε βέβαιη εξολόθρευση. Οι δύο τελευταίοι αντάρτες του ΔΣΕ «κατέβηκαν» από το βουνό στα 1974, όταν έπεσε η χούντα (Το περιστατικό συνέβη στην Κρήτη).
*
Το πιο μαζικό σώμα του ΔΣΕ που παρέμεινε στην Ελλάδα μετά την ήττα, ήταν η 7η Μεραρχία, της Θράκης, για την οποία έχουμε μιλήσει ξανά:

https://greekcivilwar.wordpress.com/2016/06/21/gcw-255/

Ωστόσο, μικρότερες ομάδες έδρασαν (μέχρι την εξόντωσή τους) και νοτιότερα. Αντιγράφω από την αφήγηση του Γιώργου Χουλιάρα (Περικλή), για τον χειμώνα του 1949-50:
Όσο τα λέγαμε αυτά στην πόρτα (σημ. με τον Χρυσόστομο Ζαχαρόπουλο, στέλεχος που είχε χρεωθεί «να μείνει») από ένα καλύβι που ήταν παράμερα βγήκαν ο Μπέικος με τον Παπαϊωάννου και με φώναξαν: «Ε, Περικλή, έλα, σε περιμένουμε». Σ’ αυτούς τους δύο, και κοντά στον καθέναν απ’ αυτούς καμιά 50ριά αντάρτες, είχε ανατεθεί να θυσιαστούν, κάνοντας τους αρχηγούς – ο ένας της Ρούμελης και ο άλλος της Θεσσαλίας- των μικρών αυτών τμημάτων θυσίας που τα βάφτισαν μάλιστα οι ηγήτορες του ΔΣΕ «εμπροσθοφυλακές».
(…)
Ήθελε με αυτές τις «εμπροσθοφυλακές», τα τμήματα θυσίας, να πείσει τους αγωνιστές και τον λαό, και δεν ξέρω ποιους άλλους ακόμα, ότι αναγκαστήκαμε  σε μια κι ότι όμως γρήγορα θα επανέλθουμε πανέτοιμοι για να αναμετρηθούμε με τον μοναρχοφασισμό, ενώ ταυτόχρονα ήθελε να προετοιμάσει τα δικαιολογίες και να βρει τα θύματα για να φορτώσει τις στραβωμάρες της…
(Γιώργος Χουλιάρας – Περικλής, Ο δρόμος είναι άσωτος… Εκδ. ΒΗΜΑ Μαρτυρίες, Σελ. 357-8)
*
Παράλληλα με τις «εμπροσθοφυλακές» στην Ελλάδα, στις σοσιαλιστικές χώρες εκπαιδεύονταν αξιωματικοί και μαχητές του ΔΣΕ, σε στρατιωτικές ακαδημίες – αλλά αυτό είναι ένα θέμα που το έχουμε θίξει σε άλλη ανάρτηση.

https://greekcivilwar.wordpress.com/2016/06/11/gcw-232/
Όλα αυτά, φυσικά, ήταν πολύ βολικά για τις πολιτικές επιδιώξεις των αντικομμουνιστικών κυβερνήσεων της Αθήνας. Και τα πλήρωσαν πανάκριβα οι δεκάδες χιλιάδες φυλακισμένοι και εξόριστοι αριστεροί – αλλά πρώτα απ’ όλα οι καταδικασμένοι σε θάνατο. Η Ελλάδα έχασε, η αριστερά έχασε. Οι μόνοι που κέρδισαν με αυτή την άφρονη πολιτική της «συνέχισης» του Εμφυλίου ήταν οι Σοβιετικοί, οι οποίοι διέθεταν ένα ακόμα πιόνι στη σκακιέρα τους, έτοιμο να θυσιαστεί ανά πάσα στιγμή, χωρίς καν να ρωτήσει πως και γιατί.

Πηγή: Το μακρόσυρτο τέλος του Εμφυλίου | Η καλύβα ψηλά στο βουνό

4 σκέψεις σχετικά με το “Το μακρόσυρτο τέλος του Εμφυλίου ”

 1. ΣΑΘ (στην καλύβα)

  (Ασπρόρεμα Αγράφων, τέλη Νοεμβρίου 1949):

  Ο Παύλος Μπέικος, (ο αδελφός τού Γεωργούλα Μπέικου), μιλάει στον Γιώργο Χουλιάρα («Περικλή»):

  «Ξέρεις, Περικλή, ότι ο Αθανασίου με τον Φλωράκη που ήρθαν απ’ έξω με αποστολή να μας ενημερώσουν για την απόφαση της ηγεσίας σχετικά με τις αιτίες τής σύμπτυξης του ΔΣΕ στην Αλβανία και τα καθήκοντά μας στις καινούργιες συνθήκες που δημιουργήθηκαν, μας είπαν ότι ο ΔΣΕ δεν ηττήθηκε και παραμένει με τ’ όπλο παρά πόδα. Υποχώρησε αναγκαστικά στην Αλβανία ύστερα από την ανοιχτή επέμβαση του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού με σκοπό ν’ ανασυγκροτηθεί και να ξεκουραστεί, και αφού ανεφοδιαστεί, να γυρίσει πίσω ν’ αναμετρηθεί με το μοναρχοφασισμό».

  Δες: Γιώργος Χουλιάρας – Περικλής, «ο δρόμος είναι άσωτος», Οιωνός, Λαμία 2006, σελ. 193.

  Μου αρέσει!

 2. http://www.toperiodiko.gr/με-το-όπλο-παρά-πόδα-οι-ανταρτοομάδ

  «Με το όπλο παρά πόδα»
  Οι ανταρτοομάδες του ΔΣΕ μετά τη λήξη του Εμφυλίου
  Γράφει η Νατάσα Κεφαλληνού
  Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στο βιβλίο: ΛΥΜΠΕΡΑΤΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ (επιμ.), ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, 1940-1960, ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ, ΒΙΒΛΙΟΡΑΜΑ, ΑΘΗΝΑ 2014

  φυσικα με μπολικη δοση προπαγανδας

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s