Βιβλία

Η χαμένη άνοιξη

tsirkas1

Διάβασα χθες (13.7.2014), σχεδόν 30 χρόνια μετά την πρώτη ανάγνωση, τη «χαμένη άνοιξη» του Στρατή Τσίρκα. Το βιβλίο αυτό έχει καθιερωθεί στη συλλογική συνείδηση ως κορυφαίο, αλλά η νέα ανάγνωση δεν το δικαίωσε.
Καταρχήν δεν είναι μυθιστόρημα. Είναι πολιτική αφήγηση, χρονικό, ανάλυση – με τα οποία μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί, αν και πολλά από τα γραφόμενα μπορούν άνετα να χαρακτηριστούν (εκ των υστέρων) ως ατελή, βιαστικά, μονόπλευρα, ακόμα και ως πολιτικά αφελή. Μυθιστόρημα πάντως δεν υπάρχει. Η ιστορία που επινοεί ο συγγραφέας είναι ανύπαρκτη, αν αφαιρέσουμε την καθαρά πολιτική αφήγηση των Ιουλιανών του 1965. Όσο για τους ήρωες του έργου, άστο καλύτερα…
Τέλος (;) αναρωτιέμαι αν καταλάβει κάτι από το βιβλίο αυτό ένας νέος αναγνώστης: είναι γεμάτο με δημοσιογραφικές πληροφορίες και λεπτομέρειες για πρόσωπα και πολιτικές κινήσεις της εποχής ή παλαιότερες (της Αντίστασης, του Εμφυλίου, της εσωκομματικής πάλης του εξόριστου ΚΚΕ, της ΕΔΑ κλπ) που ακόμα και μεγαλύτεροι, εθισμένοι στην πολιτική (και το γλωσσάρι και τις μυθολογίες της αριστεράς), είναι πια δύσκολο να αποκρυπτογραφήσουν σωστά τα γραφόμενα.
Μένουν ορισμένες μαστορικές σκηνές ή αφηγήσεις ( = μικρά ένθετα διηγήματα) και, δευτερευόντως, η περιγραφή του κλίματος που επικράτησε εκείνο τον θερμό Ιούλιο σ’ ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου της Αθήνας.
Αν τα προηγούμενα διαβαστούν ως απορριπτικά για τη «χαμένη άνοιξη» θα είναι λάθος. Απλά θα πρέπει να προσεγγίσει κανείς το βιβλίο χωρίς τον μύθο του, αν θέλει να πάρει αυτό που όντως υπάρχει εκεί μέσα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s