Μεταπολίτευση, Σύγχρονη διαχείριση

Η δήλωση Φλωράκη στον Άρειο Πάγο, 2 Οκτωβρίου 1974

2 Οκτώβρη 1974 - η δήλωση Φλωράκη στον Άρειο Πάγο

Πρόσφατα είδαμε την έμμεση πλην σαφή αναφορά της Αλέκας Παπαρήγα στην αναγκαιότητα της «ένοπλης ταξικής πάλης» γιατί «επαναστατική κατάσταση χωρίς ένοπλη ταξική πάλη δεν γίνεται»:

https://greekcivilwar.wordpress.com/2016/07/17/gcw-330/

Κάποιοι θυμήθηκαν τη δήλωση Φλωράκη προς τον Άρειο Πάγο, στις 2 Οκτωβρίου 1974, στην οποία αναφέρεται σαφώς ότι:

«Αι αρχαί του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος αντιτίθενται προς πάσαν ενέργειαν αποσκοπούσαν εις την βία (υπογεγραμμένη) κατάληψιν της εξουσίας ή την ανατροπήν του Ελευθέρου Δημοκρατικού Πολιτεύματος».

Η δήλωση αυτή γίνεται για λογαριασμό της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου, από τον τότε Α’ Γραμματέα και δεν επιδέχεται παρερμηνείες. Τα εισαγωγικά υποδηλώνουν ότι ήταν δεδομένη, για όλα τα κόμματα εκείνη την εποχή. Στη συνέχεια όμως διαβάζουμε:

Η τοιαύτη δήλωσις τελεί υπό την αυτονόητον προϋπόθεσιν και της μη βίας ή απειλής βίας από οπουδήποτε εις βάρος του λαού, της ελευθέρας λειτουργίας πλήρους Δημοκρεατίας και σεβασμού της Λαϊκής κυριαρχίας, προς τας αρχάς των οποίων φρονούμεν ότι η ως άνω διάταξις αντιτίθεται, ως θέτουσα την λειτουργίαν των κομμάτων υπό περιορισμούς και όρους, και δι ό επιφυλασσόμεθα όπως εις την μέλλουσαν Βουλήν επιδιώξωμεν την κατάργησίν της.

Τι λέει σε απλά ελληνικά αυτή η καταπληκτική παράγραφος; Λέει ότι το ΚΚΕ  θέτει (το ίδιο) προϋποθέσεις για την τήρηση της προηγούμενης δήλωσης, τις οποίες φυσικά θα καθορίζει μόνο του. Υποστηρίζει ότι η (υποχρεωτική) δήλωση που αμέσως πριν αναγκάστηκε να κάνει για τη μη βίαιη κατάληψη της εξουσίας ή την ανατροπή του «Ελευθέρου Δημοκρατικού Πολιτεύματος» θέτει περιορισμούς και όρους στη λειτουργία των κομμάτων. Επιφυλάσσεται ότι «στην μέλλουσα Βουλή» θα επιδιώξει την κατάργησή της.

Πρόκειται για τη αποθέωση του «επαναστατικού» Ιησουητισμού: και με τον χωροφύλαξ (τις προϋποθέσεις για συμμετοχή στις εκλογές, δηλαδή όχι βία στην πολιτική λειτουργία) και με τον αστυφύλαξ (το προηγούμενο θα εξαρτάται από τις εκτιμήσεις του ίδιου του ΚΚΕ), προκειμένου να διατηρηθεί αλώβητος ο «επαναστατικός» χαρακτήρας του Κόμματος.

Αυτή η δήλωση, ξεχασμένη για πάνω από 40 χρόνια, ξαναγίνεται επίκαιρη στις μέρες μας, καθώς το ΚΚΕ ξαναμπήκε ορμητικά στον αστερισμό του αριστερίστικου βερμπαλισμού της εποχής του Ζαχαριάδη, με άλλοθι την ιστορία του ΔΣΕ.

Ας θυμόμαστε ότι στη Δημοκρατία οι διακηρύξεις είναι ελεύθερες. Ακόμα κι αυτές που μαζί με τον οικτιρμό προξενούν ανατριχίλα, εξαιτίας του παρελθόντος. Οι πράξεις όμως οφείλουν να κινούνται υποχρεωτικά στο πλαίσιο του Συντάγματος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ισχύει και για το ΚΚΕ, όπως για οποιαδήποτε άλλο κόμμα.

*

Τα παραπάνω ισχύουν υπό τη προϋπόθεση ότι το έγγραφο για το οποίο συζητάμε είναι γνήσιο.

Πηγή εικόνας: http://original-fippak.blogspot.gr/2010/07/1974.html

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s