ΔΣΕ, ΚΚΕ, Σύγχρονη διαχείριση

ΚΚΕ: Damnatio Memoriae, 2016

ΜΝΗΜΕΙΟ20ΚΟΛΑΖ

Damnatio Memoriae σημαίνει καταδίκη της μνήμης. Ακυρώνεται κάθε ίχνος του «καταδίκου», κάθε δράση και κάθε έργο του: σαν μα μην υπήρξε ποτέ! Το εφάρμοσαν πρώτοι οι Ρωμαίοι, το χρησιμοποίησαν οι Χριστιανοί στις μεταξύ τους έριδες (1), αξιοποιήθηκε κατά κόρον την εποχή του Στάλιν (2). Ίσως το πιο πρόσφατο κρούσμα καταδίκης της μνήμης να εντοπίζεται τον Φεβρουάριο του 2016, στη Διακήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια του ΔΣΕ (3).

Διαβάζουμε, αφού αφήσουμε ασχολίαστες τις λίστες με τους «στρατιωτικούς ηγέτες», τους «πολιτικούς επιτρόπους», τις γυναίκες και τους γιατρούς – λίστες από τις οποίες απουσιάζουν πολλά σημαντικά ονόματα με σημαντική δράση στο ΔΣΕ αλλά (εκ των υστέρων) πολιτικές διαφωνίες με το ΚΚΕ: 

Ανάμεσα στις δεκάδες χιλιάδες μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ συμμετείχαν και άνθρωποι των επιστημών, των Γραμμάτων και των Τεχνών, όπως οι λογοτέχνες Δημήτρης Χατζής, Φώτης Αγγουλές, Γιώργης Σεβαστίκογλου, Τάκης Αδάμος, Γιώργης Λαμπρινός, Δημήτρης Ραβάνης – Ρεντής, Μήτσος Αλεξανδρόπουλος, Αλέξης Πάρνης, Νίκος Κυτόπουλος, Κώστας Πουρνάρας (Μπόσης), Ανθος Φιλήτας (Ανθιμος Χατζηανθίμου), Βασίλης Πηγής, Νίκος Παπανδρέου, ο ιστορικός Γιώργης Ζωίδης, ο σκηνοθέτης Μάνος Ζαχαρίας, ο οπερατέρ και φωτογράφος Απόστολος Μουσούρης, οι ηθοποιοί Γιάννης Βεάκης, Αντώνης Γιαννίδης, οι εικαστικοί Γιώργος Δήμου, Γιώργος Γούλας και άλλοι.

Στάθηκαν δίπλα και βοήθησαν τον ΔΣΕ από χώρες του εξωτερικού όπου βρίσκονταν, ο γλύπτης Μέμος Μακρής, ο φιλόλογος Γιώργης Αθανασιάδης, οι λογοτέχνες Ελλη Αλεξίου, Μέλπω Αξιώτη, Θεοδόσης Πιερίδης, Ελλη Λαμπρίδη, Θράσος Καστανάκης και πολλοί ακόμα.

Στο πλευρό του ΔΣΕ βρίσκονταν από κάθε μετερίζι, όπως αυτό των εξοριών, των φυλακών, των διώξεων ή άλλο, ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, μια πλειάδα συγγραφέων και ποιητών, όπως οι Γιάννης Ρίτσος, Κώστας Βάρναλης, Αγγελος Σικελιανός, Τάσος Λειβαδίτης, Θέμος Κορνάρος, Κώστας Γιαννόπουλος, Νικηφόρος Βρεττάκος, Μανώλης Αναγνωστάκης, Βικτωρία Θεοδώρου, Διδώ Σωτηρίου, Ανδρέας Φραγκιάς, Μιχάλης Κατσαρός, Στρατής Δούκας, Γιώργος Κοτζιούλας, Μενέλαος Λουντέμης, Νίκος Καρούζος, Νίκος Καββαδίας, Γιώργος Βαλέτας, Κώστας Καλατζής (Θεσσαλός), Αλκη Ζέη, Γαλάτεια Καζαντζάκη, ο χαράκτης Α. Τάσσος, οι εικαστικοί Γιώργης Φαρσακίδης, Γιάννης Στεφανίδης, Βάλιας Σεμερτζίδης, Βασίλης Αρμάος, Δημήτρης Γιολδάσης, Θωμάς Μώλος, Χρήστος Δαγκλής, Βασίλης Βλασίδης, Βάσω Κατράκη, Κατερίνα Χαριάτη – Σισμάνη, ο μουσικοκριτικός Φοίβος Ανωγειανάκης, ο μουσικοσυνθέτης Αλέκος Ξένος, ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος, ο καθηγητής πανεπιστημίου Γιάννης Ιμβριώτης, η παιδαγωγός Ρόζα Ιμβριώτη, ο κριτικός τέχνης Μάρκος Αυγέρης, οι ιστορικοί Γιάννης Κορδάτος και Δημήτρης Φωτιάδης, οι ηθοποιοί Μάνος Κατράκης, Αλέκα Παΐζη, Τζαβαλάς Καρούσος, Τίτος Βανδής, Ασπασία Παπαθανασίου, Ολυμπία Παπαδούκα, Μαλαίνα Ανουσάκη, Αργυρώ Βόκοβιτς, Καίτη Ντιριντάουα, Ταϋγέτη, Νίκος Φέρμας, Γιώργος Γιολάσης, Κώστας Μπαλαδήμας, η ηθοποιός και λογοτέχνης Ζωρζ Σαρή, ο στιχουργός Κώστας Βίρβος, ο μουσικοσυνθέτης Θόδωρος Δερβενιώτης και πολλοί άλλοι.

Πρόκειται λοιπόν για τους καλλιτέχνες, τους συγγραφείς, τους ποιητές, τους μουσικούς κλπ. Ανάμεσα στους οποίους δεν έχει μια θέση ο συγγραφέας (Το κιβώτιο) και ποιητής Άρης Αλεξάνδρου (4).  Ο στιχουργός του κάποια μάνα αναστενάζει – και συνθέτης πολλών τραγουδιών – Μπάμπης Μπακάλης (5). Ο (Μακρονησιώτης) ποιητής Τίτος Πατρίκιος (6).  Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Ραυτόπουλος (7).  Ο συνθέτης Ιάνης Ξενάκης (8). Ο κινηματογραφιστής Άδωνις Κύρου (9).  Ο ιστορικός Γιάννης Κορδάτος, πρώην ΓΓ του ΚΚΕ (10). Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Έλλη Παππά (11). Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Μαρής (12). Ο τραγουδιστής και συνθέτης Πάνος Τζαβέλας (13).  Ο ιστορικός Νίκος Σβορώνος (14).

Η ενδεικτική λίστα με τους ανθρώπους της τέχνης που σκόπιμα αγνοεί το Damnatio Memoriae μπορεί πολύ εύκολα να μεγαλώσει. Ισχύει γι’ αυτούς ό,τι ισχύει και για τις λίστες με τα ονόματα των «στρατιωτικών ηγετών» ή των κομματικών στελεχών: Δεν είναι δυνατόν να μιλήσει κανείς για την ιστορία του ΔΣΕ αγνοώντας τον  Γρηγόρη Φαράκο, μετέπειτα ΓΓ του ΚΚΕ ή δεκάδες στελέχη που βρέθηκαν με τη διάσπαση του 1968 στο ΚΚΕ Εσωτερικού, με τη δικαιολογία ότι είναι ταξικοί αποστάτες ή οπορτουνιστές. Ή άλλους που απλά απομακρύνθηκαν οργανωτικά και πολιτικά από το ΚΚΕ. Μπορεί αυτό να μην αρέσει στη σημερινή ΚΕ του ΚΚΕ, αλλά όπως δεν τους ανήκει η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης (το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ) έτσι δεν τους ανήκει ούτε ο ΔΣΕ. Αυτό που επιχειρούν, να υπάρξουν πολιτικά ως κόμμα σήμερα μέσω της εκμετάλλευσης των γεγονότων της δεκαετίας του 1940, είναι πέρα από κάθε πολιτική δεοντολογία: πρόκειται για αυθεντική ύβριν.

Σημειώσεις

1.

Χρυσόστομος και Θεόφιλος

https://panosz.wordpress.com/2007/12/17/%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CF%8C%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B8%CE%B5%CF%8C%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%82/

2.

Θεόδωρος Ζέγκος, ο Έλληνας Νικολάι Γιεζόφ

https://panosz.wordpress.com/2015/10/04/civil_war-183/

3.

Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70χρονα του ΔΣΕ

https://greekcivilwar.wordpress.com/2016/04/09/gcw-144/

4.

Άρης Αλεξάνδρου

http://www.sarantakos.com/liter/aleksandrou/biogr.html

5.

 

Εμφύλιος και Ρεμπέτικο

https://greekcivilwar.wordpress.com/2016/03/27/gcw-109/

6.

Τίτος Πατρίκιος http://www.biblionet.gr/author/1668/%CE%A0%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%AF%CE%BA%CE%B9%CE%BF%CF%82,_%CE%A4%CE%AF%CF%84%CE%BF%CF%82,_1928-

 

7.

Δημήτρης Ραυτόπουλος

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B7%CF%82_%CE%A1%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82

8.

Ιάνης Ξενάκης

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82_%CE%9E%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82

9.

Άδωνις Κύρου

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=484248

10.

Γιάννης Κορδάτος

http://leninreloaded.blogspot.gr/2011/11/blog-post_5009.html

11.

Έλλη Παππά

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%88%CE%BB%CE%BB%CE%B7_%CE%A0%CE%B1%CF%80%CF%80%CE%AC

12.

Γιάννης Μαρής

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82_%CE%9C%CE%B1%CF%81%CE%AE%CF%82

13.

Πάνος Τζαβέλας

http://www.panostzavellas.gr/biography

14.

Νίκος Σβορώνος

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82_%CE%A3%CE%B2%CE%BF%CF%81%CF%8E%CE%BD%CE%BF%CF%82

H φωτογραφία είναι από το μνημείο που έστησε πρόσφατα το ΚΚΕ στη Φλώρινα. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s