Επίκαιρα σχόλια

Αριστερή πολιτική ή πολιτική διεξόδου;

m

«Αριστερή πολιτική σήμερα είναι δουλειές, επενδύσεις, αύξηση ΑΕΠ και δίκαιη μοιρασιά του. Αυτό είναι αριστερή πολιτική. Εγώ δεν καταλαβαίνω κάτι διαφορετικό. Αν κάποιος έχει να μου φέρει πιο αριστερή πρόταση από αυτήν, να μου τη φέρει».
Αλέξης Τσίπρας, στον Αλέξη Παπαχελά (Σκάι)
Δεν είμαι αριστερός, αλλά μου φαίνεται πως αυτό που περιγράφει ο Τσίπρας ως «αριστερή πολιτική» είναι κοινός τόπος για όλους, πλην αριστεριστών (του ΚΚΕ συμπεριλαμβανομένου) και νεοφιλελεύθερων (περιλαμβάνεται η ηγεσία της ΝΔ καθώς και μέρος του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού).
Κοινός τόπος, αλλά όχι απαραίτητα σωστός. Όχι τόσο γι’ αυτά που περιέχονται, αλλά γι’ αυτά που λείπουν. Πχ μόνο οι εκτός κοινής λογικής υποστηρίζουν ακόμα ότι υπάρχει πιθανότητα ανάπτυξης χωρίς ΔΗΜΟΣΙΕΣ επενδύσεις στο ρόλο της ατμομηχανής. Ότι θα υπάρξει ανάπτυξη με το υπάρχον Τραπεζικό σύστημα των τοκιστών και σουλατσαδόρων – οι οποίοι εξακολουθούν να κατακλέβουν τους υποχρεωτικούς πελάτες τους, δηλαδή όλο τον ελληνικό λαό. Ότι θα σηκώσει κεφάλι η οικονομία χωρίς πραγματικά ριζικές τομές στο θέμα του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού (πχ κανένας νεότερος από τα 67 δεν πρέπει να λαμβάνει πλήρη σύνταξη – ένα μικρό επίδομα επιβίωσης είναι υπερ- αρκετό, πλην των χρονίως νοσούντων). Ότι είναι δυνατόν να μιλάμε για αναπτυξιακή διαδικασία με το δημόσιο που έχουμε, όπου κυριαρχούν τα κομματόσκυλα του ΝΔΣΟΚ, ενώ προσπαθούν να τα εκτοπίσουν τα κομματόσκυλα σύριζα – ανέλ. (Κάτι που γίνεται σιγά σιγά, αλλά χωρίς την παραμικρή πιθανότητα να προκύψει καλυτέρευση της λειτουργίας του δημοσίου). Ότι υπάρχει πιθανότητα συμμόρφωσης της κοινωνίας με τη ληστρική φοροεπιδρομή (μόνο όποιος ΔΕΝ μπορεί να κάνει αλλιώς, συμμορφώνεται) και ειδικότερα με τις παλαβές ρυθμίσεις Κατρούγκαλου για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ότι θα υπάρξει ανάπτυξη όσο υιοθετείται (έστω και ως αστείο, από τον πρωθυπουργό) το «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση» του Μάο Τσε Τούνγκ. Ότι θα προχωρήσουμε χωρίς να λυθεί το θέμα του μαζικού ρεμπελιού της αναρχικής (με την κακή έννοια) ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας – από τις Τράπεζες ως τους δήθεν «αντιεξουσιαστές». Ότι τάχα θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας (και της μετανάστευσης και το δημογραφικό) με την ανάπτυξη που δήθεν θα έρθει μέσω της επιτυχούς υλοποίησης των Μνημονίων – το μήνα που ΔΕΝ θα έχει Σάββατα.
Κανένας «αριστερός» και καμιά αυτοαποκαλούμενη «αριστερή πολιτική» δεν πρόκειται να απαντήσει σοβαρά στα πραγματικά προβλήματα. Όπως δεν μπορεί να το κάνει η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία, που έχει ήδη καταφέρει να καταστρέψει εκτός από τις οικονομίες και τις κοινωνίες μιας σειράς χωρών της Ευρώπης ΚΑΙ το «κοινό Ευρωπαϊκό όραμα».
Το έλεγα ΠΡΙΝ το σύριζα (plus ανέλ + ΟΠ) το λέω και τώρα: μόνο μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική συσπείρωση της πλειοψηφίας των πολιτών, η οποία θα εκφραστεί με ένα νέο σχήμα πέρα από τα δεδομένα σύνολα από νεοφιλελεύθερα ή αριστερά κομματόσκυλα και πάσης φύσεως αριβίστες, μπορεί να δώσει διέξοδο στο δράμα της Ελλάδας και των ανθρώπων της, προστατεύοντας ταυτόχρονα τη δημοκρατική λειτουργία.
Μπορείτε να το πείτε «κέντρο» ή «μαχητική σοσιαλδημοκρατία». Εγώ θα το ήθελα, αναζητώντας πολυτέλειες, και με οικολογικό πρόσημο. Αλλά όποιος νομίζει ότι αυτό που λέω γίνεται από ήπιους / καλοκάγαθους ανθρώπους που έχουν ως στόχο να μη στεναχωρήσουν κανέναν, πλανάται πλάνην οικτράν: ακριβώς γι’ αυτό (να μη στεναχωρηθεί κανένας κοπρίτης με «κονέ» ή ομάδα ή κανονικός απατεώνας) φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Αριστερή πολιτική ή πολιτική διεξόδου;”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s