ΔΣΕ

Ο Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος και Παιδιά Πρόσφυγες στην Αυστραλία 

Κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα χιλιάδες παιδιά μεταφέρθηκαν στην Αυστραλία όπως υποστηρίζει η καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Μελβούρνης, Τζόι Δαμούση.Την ερχόμενη Παρασκευή, η Ελληνοαυστραλή καθηγήτρια θα δώσει διάλεξη με θέμα «Ο Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος και Παιδιά Πρόσφυγες στην Αυστραλία: Ψυχρός Πόλεμος και Αυστραλιανός Διεθνισμός» στο πλαίσιο της σειράς Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Η Αυστραλία ήταν βασικό μέλος στα Ηνωμένα Έθνη εκείνη την περίοδο και συμμετείχε ενεργά στην αντιμετώπιση του θέματος αυτού, προκειμένου να επανενωθούν τα παιδιά με τους γονείς τους, πολλοί από τους οποίους είχαν μεταναστεύσει στην Αυστραλία μετά τον πόλεμο.

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης, θα διερευνηθεί η ιστορία της μεταφοράς των παιδιών στην Αυστραλία στην περίοδο του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου, μέσα από δύο συγκεκριμένες οπτικές γωνίες. Πρώτον, θα επικεντρωθεί στην εξέταση του θέματος αυτού πέρα από τις συζητήσεις και τις διαφορές μεταξύ των εθνών σε φόρα, όπως στα Ηνωμένα Έθνη, και ιδιαίτερα στις προσπάθειες που καταβάλλονται σε εθνικό επίπεδο για να επανενωθούν τα παιδιά αυτά με τους γονείς τους. Αναλύει τη μετανάστευση των παιδιών στην Αυστραλία για πρώτη φορά, η οποία είναι μια σημαντική, αλλά αδιερεύνητη πτυχή της ιστορίας του «παιδομαζώματος». Η Αυστραλία ήταν η πρώτη χώρα που μερίμνησε για να επανενωθούν τα παιδιά με τους γονείς τους. Πώς συνέβη αυτό; Ποια επιχειρήματα πρόβαλαν οι αρχές της Αυστραλίας για να ενορχηστρώσουν την επανένωση των παιδιών με τους γονείς τους στο τέλος του Εμφυλίου Πολέμου;
Δεύτερον, θα υποστηριχθεί ότι υπάρχει ανάγκη να αναγνωρισθούν οι προσπάθειες και η τακτική του Αυστραλιανού Συμβουλίου Διεθνούς Κοινωνικής Υπηρεσίας και της διευθύντριάς του, Άιλιν Φιτζπάτρικ, για την επιτυχή μετάβαση των παιδιών στην Αυστραλία. Η Φιτζπάτρικ διαδραμάτισε καίριο ρόλο στην πορεία των συζητήσεων σχετικά με την τύχη αυτών των παιδιών πέρα από την πολιτική του Ψυχρού Πολέμου και με τον τρόπο αυτό, η ίδια και το γραφείο της, προώθησαν τον διεθνισμό και μια παγκόσμια κοινότητα ενωμένη από τις ανθρωπιστικές προσπάθειες και τις διακρατικές ανταλλαγές. Η προσπάθειά της να ενώσει παιδιά με τις οικογένειές τους εντάσσεται σε μια εναλλακτική ιστορία της δεκαετίας του 1950, που δικαιώνει τους διεθνείς οργανισμούς που επιδιώκουν τη διεθνή συνεργασία και όχι εκείνους που προωθούσαν τις εντάσεις του Ψυχρού Πολέμου. Η διάλεξη θα διερευνήσει τη φύση του Αυστραλιανού διεθνισμού κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1940 μέσα από αυτή την υπόθεση.
Η Τζόι Δαμούση είναι καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Πρόσφατα της απονεμήθηκε η διάκριση «ARC Kathleen Fitzpatrick Laureate Fellowship» στο πλαίσιο της οποίας θα πρέπει να διερευνά την ιστορία των προσφύγων παιδιών στην Αυστραλία από το 1920 μέχρι σήμερα. Η σημερινή διάλεξη αποτελεί μέρος του υπό έκδοση βιβλίου της, «Greek War Stories», που θα δημοσιευθεί από τον εκδοτικό οίκο Cambridge University Press, στο οποίο εξερευνά τις αναμνήσεις από τον πόλεμο των Ελληνο-Αυστραλών που μετανάστευσαν στη μεταπολεμική Αυστραλία.Στο μεταξύ, διάλεξη με θέμα τις Ελληνίδες της Αυστραλίας πρόκειται να δώσουν ο ιστορικός Λεονάρντ Ζανιζέφσκι και η φωτογράφος Έφη Αλεξάκη από το Πανεπιστήμιο Macquarie του Σίδνεϊ, την Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014.Η ιστορία της παρουσίας της Ελληνίδας της Αυστραλίας στην Αυστραλία και την Ελλάδα δεν έχει ακόμα ερευνηθεί και μελετηθεί επαρκώς. Τόσο τα ΜΜΕ της Αυστραλίας όσο και οι κοινωνιολόγοι έχουν παρουσιάσει μόνο γενικές πτυχές της ιστορίας της. Επιπλέον, η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω με την υπεροχή του αριθμητικά κυρίαρχου αρσενικού. Τα στερεότυπα εξελίσσονται και, κατά συνέπεια, εξακολουθούν να υφίστανται. Ωστόσο, οι ιστορίες των Ελληνίδων της Αυστραλίας για πάνω από 200 χρόνια αποκαλύπτουν και απολαμβάνουν ατομικές και συλλογικές επιτυχίες, αποτυχίες, ελπίδες και όνειρα, μιας Αυστραλίας γεμάτη προκλήσεις, μιας Ελλάδας της μνήμης και της πίστης στην εμφάνιση ενός πιθανού απεριόριστου μέλλοντος.

 

(Το έφερε το μέηλ, με τη σημείωση «ανταπόκριση του ΑΠΕ από την Αυστραλία». Η φωτογραφία, προφανώς, δεν είναι από την Αυστραλία. Πηγή:http://ellinikosemfilios.blogspot.gr/2011/12/1949-1974.html )

Πηγή: Ο Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος και Παιδιά Πρόσφυγες στην Αυστραλία | Η καλύβα ψηλά στο βουνό

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s