Θεσσαλονίκη

Ένα «άγνωστο» άγαλμα της Θεσσαλονίκης

Βρίσκεται στη Λεωφόρο Στρατού, απέναντι από το Γ’ Σώμα. Το αποκαλώ «άγνωστο» γιατί το ανακάλυψα πρόσφατα… τυχαία, παρόλο που έχω περάσει αμέτρητες φορές με το αυτοκίνητο από κει. Μου έκανε εντύπωση η «αφιέρωση»:

mobile12oct2014 120

«Μνημείο εκτελεσθέντων ανδρών Χωροφ/κης – Αστυνομίας από τις Αρχές Κατοχής για την αντιστασιακή τους δράση κατά την περίοδο 1941-1944 και όλων όσων έπεσαν στην εκτέλεση του καθήκοντος»

Ονόματα δεν αναφέρονται. Η «εκτέλεση του καθήκοντος» αν αφορά τη διάρκεια της Κατοχής, ενδεχομένως είναι αντιφατική με την τιμή στους «εκτελεσθέντες για την αντιστασιακή τους δράση». Αν αφορά όλες τις περιόδους, πρόκειται για κακή σύνταξη. Άλλωστε οι άνδρες αυτοί έπεσαν κατά την και όχι στην εκτέλεση του καθήκοντος.

Στο διαδίκτυο υπάρχουν ελάχιστα ίχνη για εκτελεσθέντες άνδρες Χωροφυλακής – Αστυνομίας από τις Αρχές Κατοχής.

Την ίδια περίοδο λειτουργούσε στη Θεσσαλονίκη μυστικό δίκτυο που εφοδίαζε με ελληνικές ταυτότητες Βρετανούς στρατιώτες που είχαν αποκοπεί από τις μονάδες τους κατά την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα. Επικεφαλείς του δικτύου αυτού ήταν οι αξιωματικοί Χωροφυλακής Θεσσαλονίκης ανθυπομοίραρχος Ευστάθιος Βαμβέτσος και ο ενωμοτάρχης Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος . Το δίκτυό τους όμως εξαρθρώθηκε μετά από προδοσία τον Αύγουστο του 1941, με αποτέλεσμα οι δύο Έλληνες αξιωματικοί να συλληφθούν από τους Γερμανούς, να καταδικαστούν σε θάνατο και να εκτελεστούν και αυτοί στο Επταπύργιο τον Οκτώβριο του 1941
http://farosthermaikou.blogspot.gr/2012/08/19-1941.html

Βέβαια το Μνημείο αφορά το σύνολο της χώρας και όχι μόνο την πόλη ή την περιφέρεια της Θεσσαλονίκης. Ελπίζω σύντομα να καλύψουμε αυτό το κενό στη δική μας γνώση για την περίοδο 1941-44.

Πηγή: Ένα «άγνωστο» άγαλμα της Θεσσαλονίκης | Η καλύβα ψηλά στο βουνό

3 σκέψεις σχετικά με το “Ένα «άγνωστο» άγαλμα της Θεσσαλονίκης”

 1. Γιάννης – 2
  (από την ανάρτηση της καλύβας)

  Σίγουρα υπήρχαν και πατριώτες.

  Εδώ από την περιγραφή της περιπέτειας Ευέλπιδων στην Κρήτη το 1941, μεταξύ των οποίων και ο Ανδρέας Μπούζας, ο οποίος απέθανε πριν ένα περίπου μήνα σε ηλικία 92 ετών. Βρήκαν ουσιαστική βοήθεια από την Χωροφυλακή.

  “…Μερικοί ευέλπιδες δεν θέλησαν να επιστρέψουν, επέμεναν να μείνουν στην Κρήτη και να βρουν την ευκαιρία για να φύγουν για την Αίγυπτο – Μέση Ανατολή. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Ανδρέας, έμεινε στην Κρήτη.
  Αρχίζει νέα περιπέτεια. Οι εναπομείναντες ευέλπιδες στην Κρήτη σκόρπισαν στα χωριά. Ο Ανδρέας με δύο άλλους ευέλπιδες έγινε μια ομάδα τριών ατόμων. Ήταν ένστολοι και οπλοφορούσαν. Πορεύονταν και αυτοί με προφύλαξη προς τα διάφορα κρητικά χωριά. Σε μια τέτοια πορεία βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με ομάδα Γερμανών. Αιφνιδιάστηκαν, να πυροβολήσουν ή να παραδοθούν. Ευτυχώς επικράτησε η λογική, παραδόθηκαν. Τους οδήγησαν σε πρόχειρο καταυλισμό αιχμαλώτων – μεγάλη μάντρα ζώων – γινόταν εκεί μεγάλη φασαρία, συνοστισμός, φωνές, θόρυβοι, γιατί είχαν συλλάβει πολλούς Άγγλους αιχμαλώτους που δεν πρόλαβαν να φύγουν. Αυτοί οι τρεις είχαν πάει στο βάθος της μάντρας με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο να ανεβούν και να δραπετεύσουν.

  Στη συνέχεια η πορεία τους, τους οδήγησε σε ένα Τμήμα Χωροφυλακής, που τους πρόσφερε κάθε βοήθεια. Με συστατικές επιστολές τους έστειλε σε ορισμένες οικογένειες, οι οποίες τους φιλοξένησαν με αγάπη και φροντίδα, δίνοντας τους επιπλέον και πολιτικά ρούχα…”

  Μου αρέσει!

 2. συμφωνα με τον ντειβιντ κλοουζ 782 εκτελεστηκαν απο το στρατο κατοχης
  1600 χωροφυλακες ενταχθηκαν στον ελας (αρκετοι ισως να εξαναγκαστηκαν) 700 στον εδες απο ενα σωμα που αριθμουσε 14000.
  δεν αναφερει αριθμο εκτελεσεων απο τον ελας

  καποιοι αλλοι θα ηταν μελη κατασκοπευτικων δικτυων στα οποια θα δρουσαν και αρκετοι που υπηρετουσαν στην αστυνομια πολεων (οκ διαφορετικο σωμα)

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s