Ενδιαφέροντα

8 Αυγούστου 1956: εις μνήμην 

Μιχάλης Μιχελής

Ο «παράδεισος» της Ε.Ε. ο τόπος της επαγγελίας για τους απανταχού μετανάστες, το πολιτικό εγχείρημα της  ενοποίησης των κρατών, στη βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας, αλλά και της ελεύθερης ανταλλαγής των αγαθών, έχει περάσει από πολλά στάδια, πριν καταλήξει στη σημερινή (υποτιθέμενη) συνεργατική και διαμεσολαβητική αλληλεγγύη, για την επίλυση των οικονομικών διαφορών, μεταξύ των κρατών, που απαρτίζουν τούτο το τόλμημα.

Όλο λοιπόν αυτό το μέγα οικοδόμημα, δεν φτιάχτηκε μόνο με την πεποίθηση (που προέκυψε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο), ότι η συνεννόηση των κρατών της Ευρώπης, πάνω σε μια ειρηνική ένωση, είναι προτεραιότητα των λαών, για ν’ αποτραπεί για πάντα η επανάληψη μιας καταστροφικής  σύρραξης.Η Κοινή Ευρώπη, φτιάχτηκε πέρα από τα κεφάλαια, πέρα από τα οράματα, προπαντός από τον μόχθο των εργατών, που πήγαν μετανάστες στις φάμπρικες και τα μεταλλεία της δυτικής Ευρώπης, να κερδίσουν την επιβίωσή τους, εργαζόμενοι κάτω από αντίξοες συνθήκες εργασίας.

Για την ελληνική ιστορία, είναι λησμονημένη υπόθεση, η δραματική περιπέτεια της 8ης Αυγούστου του 1956.

unnamed (1)Μια ώρα μακριά από τις Βρυξέλλες, στα περίχωρα του Σαρλερουά, βρίσκεται η πόλη Μαρσινέλ.  Εκεί στην ανθρακοφόρα περιοχή της Βαλονίας (la Bois du Cazier), την κινητήριο δύναμη του βιομηχανικού Βελγίου, πριν από 59 χρόνια έγινε ένα από τα μεγαλύτερα εργατικά ατυχήματα. Πυρκαγιά σε ορυχείο, έστειλε στο θάνατο 262 ανθρακωρύχους, μεταξύ των οποίων ήταν κι 6  Έλληνες.

Η ιστορία αυτή, είναι ένα από τ’ αναντικατάστατα χειροπιαστά στοιχεία της κοινής ευρωπαϊκής μνήμης, αλλά και της καταλυτικής απόδειξης, ότι οι όποιοι σημερινοί εθνικοί (σχιζοφρενικοί) διαχωρισμοί, μεταξύ των εργατικών και τεμπέληδων Ευρωπαίων, απρεπούν ασύστολα πάνω στην μνήμη όλων εκείνων των εργατών (από 12 ευρωπαϊκές χώρες*), που δούλευαν μαζί εκεί σκληρά, για να καρπώνονται σήμερα οι απόγονοί τους, το λεγόμενο ευρωπαϊκό κεντημένο. Δηλαδή τη δεδομένη ευζωΐα.

ΥΓ. Βέλγοι, Ιταλοί, Γερμανοί, Έλληνες, Πολωνοί, Ολλανδοί, Γάλλοι, Βρετανοί, Πολωνοί, Ουγγαρέζοι, Πορτογάλοι, Ισπανοί.

Πηγή: 8 Αυγούστου 1956: εις μνήμην | Η καλύβα ψηλά στο βουνό

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s