Αλάτι - πιπέρι

Κοκτέιλ Μολότοφ

esphigmenou_molotov2

assets_large_t_420_54231877_type12128

Το όπλο που κραδαίνει ο πατερικός αναρχικός της φωτογραφίας (η οποία μόνο ο Θεός γνωρίζει αν είναι αληθινή ή μαϊμού) το ξέρουν όλοι: κοκτέιλ μολότοφ. Πιο σωστά Μολότοφ, αφού νονός υπήρξε ο κάτωθι εικονιζόμενος κύριος. Άθελά του. 

Vyacheslav_Molotov

Περιγραφή:

Αποτελείται από γυάλινη φιάλη γεμάτη κατά ένα μέρος με εύφλεκτο υγρό, το στόμιο της οποίας κλείνεται με ύφασμα. Συνήθως μια φιάλη χωρητικότητας ενός λίτρου γεμίζεται με δύο τρίτα πετρέλαιο και ένα τρίτο λάδι. Έπειτα κατασκευάζεται ένα φιτίλι από ένα κουρέλι μουσκεμένο σε βενζίνη και μετά εμπήγνυται στο στόμιο της φιάλης. Η φιάλη πωματίζεται με φελλό και το φιτίλι ανάβεται. Μετά η φιάλη εκτοξεύεται και, όταν σπάσει με την πρόσκρουσή της, ξεσπά σε φλόγες, προσθέτοντας στο μείγμα 1 ή 2 (το πολύ) ταμπλέτες ναφθαλίνης έχουμε 1 με 1,5 μέτρο μεγαλύτερη φλόγα (σε ύψος). Το κοκτέιλ μολότοφ, λόγω της απλής του κατασκευής, χρησιμοποιείται σε μάχες πόλεων.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CE%BA%CF%84%CE%AD%CE%B9%CE%BB_%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CF%84%CE%BF%CF%86

Ο Μολότοφ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Στάλιν (θηρίο μοναχό, καθότι επιβίωσε του σταλινισμού και πέθανε ήσυχα, σε βαθιά γεράματα, αρθρογραφώντας κιόλας υπέρ του γνησίου κομμουνισμού, που είχε κι ο ίδιος εφαρμόσει) δεν υπήρξε ο εφευρέτης της εμπρηστικής κατασκευής. Παρόμοια μείγματα χρησιμοποιούσαν οι μοντέρνοι στρατοί ανέκαθεν, πχ κάτι τέτοιο ήταν το υγρόν πυρ των Βυζαντινών.  Κοκτέιλ Μολότοφ χρησιμοποιήθηκαν στην Παρισινή εξέγερση του 1871 (από γυναίκες, γράφεται, για να καίνε τα σπίτια των αστών), στον Ρωσικό εμφύλιο (1918-22), στον Ισπανικό εμφύλιο (1936-9). Ανωνύμως ή με ονόματα που δεν γνωρίζουμε. Ώσπου φτάνουμε στη Ρωσική εισβολή στην Φινλανδία, στα 1939, λίγο καιρό μετά την υπογραφή του Συμφώνου Ρίμπεντροπ – Μολότοφ (πρόκειται περί του ιδίου προσώπου) με το οποίο ο Χίτλερ και ο Στάλιν μοίρασαν μεταξύ τους, τακτικά και νοικοκυρεμένα, όσα εδάφη (κράτη) υπήρχαν ανάμεσα σε Γερμανία και ΕΣΣΔ. Οι Φινλανδοί όμως προέβαλαν σθεναρή αντίσταση και δυσκόλεψαν πολύ τις κόκκινες στρατιές του στρατάρχη Βοροσίλοφ (άλλη δυσοίωνη μορφή κι αυτός).

Οι Φινλανδοί χρησιμοποιούσαν ευρύτατα τους εν λόγω εμπρηστικούς μηχανισμούς για να αντιμετωπίζουν τα σοβιετικά τεθωρακισμένα. Μάλιστα υπάρχουν φωτογραφίες από τις οποίες προκύπτει ότι είχαν τυποποιήσει το απλό αυτό όπλο.

320px-Molotovin_cocktail

Πηγή:

By Ohto Kokko, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=866866

Άλλες φωτογραφίες δείχνουν εξοπλισμένους Φινλανδούς στρατιώτες.

Molotovin_Cocktail

Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/463, όπου διαβάζουμε:

Μια Κοκτέιλ Μολότοφ αποτελείτο από ένα μπουκάλι κρασιού 750ml, που περιείχε μίγμα αιθανόλης, πίσσας και πετρελαίου, καθώς και δύο μεγάλα σπίρτα θυέλλης προσαρμοσμένα στo μπουκάλι. Οι Φιλανδοί βιομηχανοποίησαν την παραγωγή, καθώς κατασκεύασαν τουλάχιστον 450.000 Μολότοφ, κατά τη διάρκεια της σοβιετικής κατοχής, στο εργοστάσιο του κρατικού μονοπωλίου οινοπνεύματος ALKO.

Τις βόμβες Μολότοφ χρησιμοποίησαν και οι ίδιοι οι Σοβιετικοί, όταν δέχθηκαν την επίθεση του Χίτλερ το καλοκαίρι του 1941 και οι Εβραίοι κατά των Γερμανών στη μεγάλη εξέγερση του Γκέτο Βαρσοβίας το 1944. Αργότερα:

  • Οι Ούγγροι κατά των Σοβιετικών εισβολέων το 1956.

  • Οι Τσέχοι κατά των Σοβιετικών εισβολέων το 1968.

  • Οι Καθολικοί της Βορείου Ιρλανδίας κατά των αγγλικών στρατευμάτων.

  • Οι Παλαιστίνοι των κατεχόμενων εδαφών κατά των ισραηλινών αρμάτων.

  • Οι μαύροι της Νοτίου Αφρικής κατά του στρατού και της αστυνομίας την περίοδο του Απαρτχάιντ.

  • Οι απανταχού αντιεξουσιαστές και αναρχοαυτόνομοι στις συγκρούσεις τους με την αστυνομία.

Η ονοματοδοσία προέκυψε ως εξής: οι Σοβιετικοί βομβάρδιζαν την αμυνόμενη Φινλανδία, αλλά δεν το παραδεχόντουσαν, για λόγους σοσιαλιστικού πρεστίζ. Σε ραδιοφωνικό του μήνυμα ο Μολότοφ υποστήριξε ότι τα σοβιετικά αεροπλάνα έριχναν όχι βόμβες αλλά τρόφιμα στους Φινλανδούς. Αυτοί ονόμασαν τις βόμβες «πανέρια του Μολότοφ» και τους εμπρηστικούς μηχανισμούς που ήδη χρησιμοποιούσαν «κοκτέιλ Μολότοφ».

Ήταν ο τρόπος για να παραμείνει το όνομα του Μολότοφ στην επικαιρότητα επ’ αόριστον.

 

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Κοκτέιλ Μολότοφ”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s