Σύγχρονη διαχείριση

Οι λευκές σελίδες για τον Εμφύλιο και ο Νίκος Φίλης

dse1

Μιλώντας από το βήμα εκδήλωσης αφιερωμένης στον ελληνικό εμφύλιο, που πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Εθνικής συμφιλίωσης στο Γράμμο, ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν λευκές σελίδες στα σχολικά βιβλία ιστορίας και πως πρέπει να προσεγγίζουμε την ιστορία με σεβασμό στη μνήμη, τον πόνο όλων των Ελλήνων και κυρίως με σεβασμό στα γεγονότα».

«Συμμετείχαμε σε μία εκδήλωση στο πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης που έχει ως στόχο την εμβάθυνση των ιστορικών γεγονότων του εμφυλίου. Προσεγγίζουμε το θέμα χωρίς υπερβολικό πάθος, αλλά με συνείδηση ότι η ιστορία μπορεί να βοηθήσει στο να βελτιώσουμε την πορεία της χώρας στην έξοδο της από την κρίση. Τα βιβλία της σχολικής ιστορίας αντιμετωπίζουν με αμηχανία τα ζητήματα της σύγχρονης ιστορίας. Στις πλαίσιο της γενικότερης αναδιαμόρφωσης των προγραμμάτων ιστορίας στα σχολεία, είναι προφανές ότι πρέπει να… μιλήσουμε για όλα. Δεν πρέπει να υπάρχουν λευκές σελίδες στα βιβλία σχολικής ιστορίας. Αλλά πάντοτε να προσεγγίζουμε την ιστορία με σεβασμό στην μνήμη και τον πόνο όλων των Ελλήνων και κυρίως με σεβασμό στα γεγονότα», δήλωσε ο κ.Φίλης.

(Από την ειδησεογραφία, 28.8.2016)

*

Πρόκειται για εξαιρετικά φιλόδοξη προοπτική. Με δεδομένο το χάσμα απόψεων μεταξύ των Ιστορικών που έχουν ως αντικείμενό τους τον Εμφύλιο, οποιαδήποτε επιλογή γίνει για τη «διδασκαλία» του Εμφυλίου στην Εκπαίδευση θα είναι αμιγώς πολιτική. Αυτό δεν είναι καλό ή κακό, είναι απλά αναπόφευκτο. Θα μπορούσε βέβαια να επιχειρηθεί μια πολλαπλή παρουσίαση, με την έννοια να δίνονται στους μαθητές (της Β’ και Γ’ Λυκείου) κείμενα και βιβλιογραφία που να καλύπτουν τις διαφορετικές οπτικές. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν αυτή η πρόταση είναι σωστή, από παιδαγωγική σκοπιά, λόγω της ηλικίας των μαθητών για τους οποίους μιλάμε. Είμαι σίγουρος όμως ότι η διαφαινόμενη πρόθεση του Φίλη, όσο αγαθή κι αν είναι, θα καταλήξει σε πολιτική επιλογή για την κατεύθυνση της διδασκαλίας του Εμφυλίου (που θα αλλάξει, προσεχώς, ακολουθώντας τις πολιτικές εξελίξεις, ανάλογα με το ποιος θα είναι στην κυβέρνηση και στο Υπουργείο Παιδείας). Κι αυτό είναι σίγουρα λάθος.

Advertisements

2 σκέψεις σχετικά με το “Οι λευκές σελίδες για τον Εμφύλιο και ο Νίκος Φίλης”

 1. http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=850667

  Αμφισβήτηση, αποσιώπηση και αμηχανία στα σχολικά βιβλία

  «Θα μπορούσαμε να χωρίσουμε την περίοδο αυτή σε τρεις υποπεριόδους: α) 1950-1967, β) 1967-1974 και γ) 1974-2008.

  Στην πρώτη περίοδο κυκλοφόρησαν 22 βιβλία ιστορίας και για τις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης, από τα οποία 7 δεν αναφέρονταν καθόλου στον εμφύλιο πόλεμο, στα 4 η αναφορά ήταν αμήχανη και γενικόλογη («εγεννήθηκαν πολλαί ανωμαλίαι», Αγγελόπουλος, 1950), ενώ στα υπόλοιπα 11 κυριαρχούσε η εκδοχή των νικητών του Εμφυλίου («Ο εθνικός στρατός έπειτα από επανειλημμένας εξορμήσεις, κατώρθωσε κατά το θέρος του 1949 να εκδιώξη τους Κουμμουνιστοληστοσυμμορίτας από τα εδάφη της χώρας», Δημητρακόπουλος, 1950).

  Στη δεύτερη περίοδο, της Δικτατορίας, κυκλοφόρησαν 6 σχολικά εγχειρίδια. Από αυτά μόνο ένα δεν κάνει καμία αναφορά στα γεγονότα του Εμφυλίου, ενώ τα υπόλοιπα 5 τα περιγράφουν μέσα από ένα ακραίο, ιδεολογικά φορτισμένο πρίσμα («Καθ’ ην εποχήν όλα τα κράτη ησχολούντο με την ανασυγκρότησίν των, η Ελλάς ηγωνίζετο διά της απαλλαγής της από τον κομμουνισμόν», Σακκαδάκης, 1971).

  Τέλος, στην τρίτη περίοδο, της Μεταπολίτευσης, κυκλοφόρησαν 17 σχολικά εγχειρίδια, από τα οποία 6 αποσιωπούσαν τον Εμφύλιο, 6 τον προσέγγιζαν με μια γεφυρωτική αντίληψη, τονίζοντας κυρίως την τραγωδία του πολέμου («Η εμφύλια σύγκρουση διέψευσε με τρόπο επώδυνο τις προσδοκίες για κοινωνική απελευθέρωση και κοινωνική δικαιοσύνη, που είχαν επαγγελθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου όλες οι αντιστασιακές οργανώσεις, δεξιές και αριστερές», Κολιόπουλος κ.ά., 2008), ενώ τα υπόλοιπα 5 επιχειρούσαν να αναθεωρήσουν την εκδοχή των νικητών του Εμφυλίου («Επρόκειτο για έναν μονόπλευρο εμφύλιο πόλεμο που εξαπέλυσε η μοναρχική παράταξη εναντίον όλων των πολιτικών αντιπάλων της», Σταυριανός, 1988-1989).»

  Συμφωνα με το γνωστο Μαραντζιδη το βιβλιο (1982) Ιστορία νεότερη και σύγχρονη. , Γ΄ λυκείου των Σκουλατου, Δημακοπουλου, Κονδη αναφερει οτι ο εμφυλιος προκληθηκε επειδη η δεξια ζηλευε την αριστερα ή κατι αναλογο, με επιφυλαξη το παραπανω, δυστυχως το βιβλιο δεν υπαρχει ονλαιν.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s