Επίκαιρα σχόλια

Το σύνδρομο του Γκιουλέκα

%ce%b1%ce%bb%ce%b2%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%b9

Ο Ζενέλ Γκιόνι Λέκα (Γκιουλέκας, στα ελληνικά) ήταν πολύ ζόρικο παλικάρι. Βρέθηκε επικεφαλής ενός δυναμικού ξεσηκωμού των Αλβανών κατά των Οθωμανών, στα 1847, με επιδίωξη την ένταξή τους στο Βασίλειον της Ελλάδος – του οποίου πρωθυπουργός ήταν τότε ο πατριώτης τους Ιωάννης Κωλέττης. Υπό την (μόνη, ουσιαστικά) προϋπόθεση ότι το Βασίλειο της Ελλάδος θα σεβόταν τη θρησκευτική τους πίστη.

Η υπόθεση του Λέκα δεν πήγε καλά (1). Το όνομά του όμως έμεινε στη συλλογική μνήμη, με την παροιμιώδη έκφραση «αυτός μας παριστάνει τον Γκιουλέκα!». Παριστάνει δηλαδή τον φοβερό και τρομερό, ενώ δεν είναι παρά κούφιος φαφλατάς. Η έκφραση αυτή, πασίγνωστη κατά τον προηγούμενο αιώνα, πολύ δύσκολα θα επιβιώσει στον τρέχοντα. Αλλά από τύπους που «παριστάνουν τον Γκιουλέκα» χωρίς να έχουν τα προσόντα, άλλο τίποτα!

Ας δούμε μερικά πρόσφατα παραδείγματα.

  • Ο Γεώργιος Παπανδρέου (ΓΑΠ) εκβίασε τις εκλογές του 2009, εκμεταλλευόμενος την προσεχή τότε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με άλλοθι ότι θα κάνει την Ελλάδα «Δανία του Νότου». Έφυγε νύχτα από την πρωθυπουργία.
  • Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έδιωξε, στα 2011 αν θυμάμαι καλά, την Τρόικα από την Αθήνα, προβάλλοντας θέματα εθνικής ανεξαρτησίας. Σε λίγες μέρες την παρακαλούσε γονατιστός να επιστρέψει.
  • Ο Αντώνης Σαμαράς μετά το πατατράκ των πρώτων εκλογών του 2012 (όπου η ΝΔ κατάφερε να πάρει 19% των ψήφων) επιδόθηκε σε μιαν αλλοπρόσαλλη πολιτική η οποία κατέληξε στο κωμικοτραγικό «εγώ σκίζω τα μνημόνια!». Δεν έσκισε ούτε καν την ΕΡΤ.
  • Ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω του ανεπανάληπτου Γιάννη Βαρουφάκη (αφού και αυτός εκβίασε τις εκλογές του 2015, όπως ο Παπανδρέου πέντε χρόνια πριν) διακήρυξε ως άλλος Ντον Βίτο Κορλεόνε: » θα κάνω στους θεσμούς μια πρόταση την οποία δεν θα μπορέσουν να αρνηθούν!» Ακολούθησαν σκηνές ακατάλληλες δι’ ανηλίκους – εις βάρος της χώρας του.

Εννοείται πως τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα. Για να περιοριστούμε στο πολύπαθο Υπουργείο Παιδείας, μόλις πριν ένα χρόνο είχε δημιουργήσει ζήτημα η υφυπουργός για το μάθημα των Θρησκευτικών (την υποχρεωτικότητα του μαθήματος) και ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε με το ιστορικό «να μην ακούμε ανοησίες» – και έκλεισε το θέμα (2)

Φέτος ο Φίλης πέτυχε για πρώτην φορά μετά από πολλά χρόνια δύο πραγματικά κατορθώματα, για τα κυβερνητικά δεδομένα:

  • Τα βιβλία για τους μαθητές ήταν έτοιμα από τον Αύγουστο, και
  • Τα σχολεία άνοιξαν χωρίς κενά σε προσωπικό.

Αντί, ο ευλογημένος, να κοιτάξει να τα εκμεταλλευτεί αυτά για την κυβέρνηση και για λογαριασμό του, βγήκε ξαφνικά κι άρχισε να παριστάνει το Γκιουλέκα, υποστηρίζοντας ότι η Εκκλησία στην Κατοχή συνεργάστηκε με τους κατακτητές και ότι είχε ταυτιστεί με τη Χούντα. Συμπέρασμα: δεν της πέφτει λόγος πως θα γίνεται το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία.

Η εξέλιξη ήταν δεδομένη από την πρώτη στιγμή και επισημοποιήθηκε χθες, μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, τον Καμένο (!) και τον Ιερώνυμο, όταν ο Φίλης αναγκάστηκε σε μια δήλωση πραγματικού αυτοεξευτελισμού:

Έγινε σεβαστή η υποχρεωτικότητα του μαθήματος, να μην μειωθούν οι ώρες και να υπάρχει μια κατεύθυνση για την Ορθόδοξη πίστη εντός του προγράμματος

Με άλλα λόγια, ο φοβερός και τρομερός Γκιουλέκας αποδείχτηκε γατάκι. Γιατί αυτά τα τρία (υποχρεωτικότητα, ώρες και ομολογιακός χαρακτήρας) συνιστούν το 100% των απαιτήσεων της Εκκλησίας.

Παραμένει το ερώτημα: τι είναι αυτό που παρασύρει ηλικιωμένους και υποτίθεται έμπειρους ανθρώπους και τους οδηγεί να κάνουν τέτοιες αυτο-καταδικαστικές επιλογές; Γιατί το φαινόμενο δεν είναι περιορισμένο στο Υπουργείο Παιδείας. Αφορά και το Δημοσίας Τάξεως (όποιο ψευδώνυμο κι αν έχει τώρα) και το Εργασίας (ο Κατρούγκαλος παριστάνει μοναδικά τον Γκιουλέκα) και το Υποδομών και άλλα, πολλά. Μεταξύ των οποίων λάμπει το Υπουργείο Υγείας, με τον Υπουργό Αναπληρωτή του.

Περί αυτών όμως σε άλλο σημείωμα.

*

(1) http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2009/05/blog-post_8921.html 

(2) https://panosz.wordpress.com/2015/09/27/ecclesia-55/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s