Κατοχή

Η αλήθεια για τη σφαγή του 1944 στο Κορωπί 

Οι υπεύθυνοι της τραγωδίας του Κορωπίου ήσαν γερμανοντυμένοι Ελληνες, που εκτελούσαν επιχείρηση εκκαθάρισης του χωριού από τους ΕΑΜίτες και ΕΛΑΣίτες κατά διαταγή του στρατιωτικού διοικητή Αττικής Παναγιώτη Σπηλιωτόπουλου.

Εχει γραφτεί πως καμία Ιστορία ποτέ στον κόσμο δεν παραποίησε τόσα γεγονότα και δεν απέκρυψε τόσο πολλές αλήθειες, όσο η επίσημη Ιστορία της Κατοχής στην Ελλάδα. Η τραγωδία του Κορωπίου της 9ης Οκτωβρίου 1944 το επιβεβαιώνει απόλυτα. Το 1947 ο Σταύρος Παπανικολάου γράφει πως κάποιοι «φεύγοντες Γερμανοί» ενεπλάκησαν με ενεδρεύοντες ΕΛΑΣίτες και εφαρμόζοντας αντίποινα πυρπόλησαν και δολοφόνησαν στο Κορωπί (47 οι νεκροί, 45 εκ Κορωπίου και 2 εκ Παιανίας, 400 σπίτια και καταστήματα λεηλατημένα και πυρπολημένα).

Ομως αυτή η καταστροφή (λεηλασία σπιτιών και καταστημάτων πριν από τον εμπρησμό τους και η πλήρης καταστροφή συμβολαιογραφείων, κοινοτικού καταστήματος και υποθηκοφυλακείου) δεν δικαιολογήθηκε ποτέ. Αντίθετα, δείχνει τις προθέσεις των πραγματικών ενόχων: τα αρχεία των δημόσιων καταστημάτων «έκρυβαν» όλες τις αδικίες της Κατοχής κι αυτοί είναι που έσβησαν τα ίχνη τους, καίγοντας και δολοφονώντας αθώους στις 9 Οκτωβρίου 1944 στο Κορωπί.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό ένα έγγραφο της οικογένειας Θεόδωρου Θάνου, που ο ίδιος και τρία μέλη της εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τους «Γερμανούς» που λεηλάτησαν το κατάστημά του, κατακλέβοντας είδη που σίγουρα οι Γερμανοί δεν χρειάζονταν (βλ. σχετικό έγγραφο σε φωτογραφία).

Η αλήθεια για τη σφαγή του 1944 στο ΚορωπίΤο έγγραφο της οικογένειας Θεόδωρου Θάνου, που καταγράφει το τι έκλεψαν από το κατάστημα οι «Γερμανοί», είδη που σίγουρα οι Γερμανοί δεν χρειάζονταν 

Η «αλήθεια», συνεπώς, του Στ. Παπανικολάου είναι μονομερής (ως προς τα θύματα και τις καταστροφές) και, παράλληλα, αθωωτική για τους θύτες, που ταυτίστηκαν με θηριωδίες του παρελθόντος (Καλάβρυτα, Δίστομο κ.λπ.). Η αλήθεια αποκαλύφθηκε δεκαετίες αργότερα μέσω των Αρχείων Εθνικής Αντιστάσεως και Εμφυλίου Πολέμου που εκδόθηκαν από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού (1998). Το περιεχόμενό τους αποκάλυψε τους θύτες της τραγωδίας του Κορωπίου, καθώς οι αναφορές τους για κατοχικά «πεπραγμένα» περιλαμβάνονται στα αρχεία αυτά. Τι όμως πραγματικά συνέβη στο Κορωπί στις 8-9 Οκτωβρίου 1944; Δύο είναι τα στοιχεία που οδήγησαν στην τραγωδία:

  1. ο υπέρμετρος αντικομμουνισμός που συνένωσε, υπό την εποπτεία του σκιώδους στρατιωτικού διοικητή Αττικής Παναγιώτη Σπηλιωτόπουλου, τις «εθνικές» οργανώσεις («Χ», ΡΑΝ, ΠΕΑΝ, άνδρες των Ταγμάτων Ασφαλείας που εντάχθηκαν στη «Χ») με σκοπό τη δημιουργία στρατού, αντίβαρου στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, και
  2. η παραλαβή του αποσταλέντος απ’ τους Εγγλέζους οπλισμού στις ανατολικές ακτές των Μεσογείων: Αυλάκι, Κακιά Θάλασσα κ.λπ.

Οι παραλαβές αυτές έγιναν αντιληπτές απ’ το ΕΑΜ κι ο ΕΛΑΣ Αθήνας ανέλαβε να τις εμποδίσει. Οι ενισχυμένες απ’ το Α΄ Σώμα του ΕΛΑΣ Αθήνας τοπικές δυνάμεις ανέμεναν εντολές δράσης στην ύπαιθρο του Κορωπίου. Καθώς οι εντολές καθυστερούσαν και, επειδή στο Κορωπί αφενός μεν δεν υπήρχαν Γερμανοί, η δε Πολιτοφυλακή του ΕΛΑΣ ήλεγχε τον Σταθμό Χωροφυλακής, αποφασίστηκε (6-7/10/1944) να παρελάσουν το απόγευμα της Κυριακής 8 Οκτωβρίου 1944.

Στο μεσοδιάστημα, ο Σπηλιωτόπουλος έχει διατάξει (3009/4-10-1944) τον ΕΛΑΣ να διαλύσει τα συνοικιακά φρουραρχεία του και απαγορεύει την κατάληψη κτιρίων, απειλώντας πως αν δεν υπακούσουν θα τους χτυπήσει ο ίδιος. Την ίδια ημέρα (8-10-1944) ένα απόσπασμα γερμανοντυμένων (καθ’ ομολογία των ιδίων), σε φάλαγγα τριών έμφορτων αυτοκινήτων, κινείται μέσω Παιανίας για παραλαβή όπλων.

Με οδηγό κάποιον Αποστόλου και «εν μέσω αμπελώνων και καροποιήτων οδών» (δηλαδή από Χαλιδού, Καψοσπίτι κ.λπ.) φτάνει στο Κορωπί όπου, επί του κεντρικού δρόμου, στρέφεται στην προς Αθήνα έξοδο. Εκεί, αναφέρουν οι επικεφαλής, «ΕΛΑΣίτης φρουρός έβαλε κατά του τελευταίου αυτοκινήτου»… Κι εδώ, για ευνόητους λόγους, διακόπτουν την αφήγησή τους. Η συνέχεια όμως υπάρχει –κι ακόμα τη θυμούνται οι επιζώντες:

  • Την ώρα που συνέβαιναν αυτά (απόγευμα 8ης Οκτωβρίου 1944) οι ΕΛΑΣίτες παρελαύνουν στο Κορωπί κινούμενοι προς το κέντρο και απέχουν περί τα τριακόσια μέτρα από τη θέση εκκίνησης, όταν αντιλαμβάνονται μπροστά τους στρατιωτικά οχήματα. Υποθέτουν πως είναι Γερμανοί (λόγω της περιβολής των εποχούμενων και των στρατιωτικών οχημάτων), οπότε πυροβολούν, πυροβολούνται και οπισθοχωρούν, οχυρωνόμενοι πίσω από το Κέντρο Υγείας Κορωπίου.
  • Οι γερμανοντυμένοι αποβιβάζονται, φτάνουν στις θέσεις των ΕΛΑΣιτών όπου καθηλώνονται από τα πυρά. Η νύχτα πέφτει και με φωτοβολίδες καλούν για ενισχύσεις.
  • Στο άκουσμα των πυροβολισμών, οι κάτοικοι του Κορωπίου άρχισαν να φεύγουν προς Νότο (Βάρη, Καλύβια) ή κρύφτηκαν στα γύρω υψώματα (Παλάτι, Αγιος Νικόλαος, Στρογγύλι κ.α.).
  • Παράλληλα, οι ΕΛΑΣίτες με σύνδεσμό τους ζητούν ενισχύσεις απ’ τις δυνάμεις τους στη Βούλα.
  • Με το πρώτο φως φτάνουν οι ενισχύσεις των «Γερμανών» και η μάχη ξαναρχίζει, με εκατέρωθεν πυκνά πυρά που οι ΕΛΑΣίτες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν, οπότε οπισθοχωρούν.
  • Οι «Γερμανοί» τότε σχηματίζουν τρεις φάλαγγες και, δίκην τρίαινας, κινούνται προς το κέντρο του Κορωπίου (κίνηση εκκαθάρισης), καταδιώκοντας τους ΕΛΑΣίτες, σκοτώνοντας όποιον συναντούν και πυρπολώντας σπίτια και καταστήματα. Οι λεηλασίες σπιτιών και καταστημάτων, πριν από την πυρπόλησή τους, ομολογούνται από πολλούς (που άκουσαν και συνεννοήσεις τους στα… αρβανίτικα).
  • Στο υδραγωγείο (Δεξαμενή) και στο καμπαναριό του Ι.Ν. της Αναλήψεως στήνουν πολυβόλα θερίζοντας ό,τι θεωρούν κινούμενο και ζωντανό.

Τίποτα όμως δεν ήταν τυχαίο: υπάρχει διαταγή του Παναγιώτη Σπηλιωτόπουλου (ΑΠ 3024/6-10-1944) προς τον αρχηγό Χωροφυλακής, με την οποία αυτός εντέλλεται την «εκκαθάριση του χωρίου Λιόπεσι από ΕΑΜίτας και ΕΛΑΣίτας, εν ανάγκη διά των όπλων». Θεωρήθηκε όμως πως οι διοικητές των Σταθμών Χωροφυλακής της περιοχής ήταν κρυφο-ΕΑΜίτες, οπότε την επιχείρηση ανέλαβε το 1ο Σύνταγμα με διοικητή τον Δημήτριο Ζάγκλη, υπεύθυνο και για την παραλαβή των όπλων από τις ακτές των Μεσογείων.

Οσο κι αν επιμένουν ακόμα πολλοί στον μύθο της γερμανικής θηριωδίας, η αλήθεια για συνέβη στο Κορωπί την 9η Οκτωβρίου 1944 είναι ότι οι δράστες ήταν γερμανοντυμένοι Ελληνες. Κι είναι ντροπή το σημερινό Κορωπί να υπερψηφίζει τα νεοναζιστικά μορφώματα με 12%.

* Απόστρατος αξιωματικός της Αεροπορίας, συγγραφέας του βιβλίου «Η τραγωδία του Κορωπίου (8-9 Οκτωβρίου 1944). Οι μύθοι, οι πλαστογράφοι και η αλήθεια» (Κορωπί 2006).

 

Πηγή: Η αλήθεια για τη σφαγή του 1944 στο Κορωπί | Η Εφημερίδα των Συντακτών

21 σκέψεις σχετικά με το “Η αλήθεια για τη σφαγή του 1944 στο Κορωπί ”

  1. Μια ακόμα από τις αμέτρητες «άγνωστες» ιστορίες του Εμφυλίου. Η οποία αναδεικνύει χαρακτηριστικά την ύπαρξη κέντρων εξουσίας (πχ ο στρατιωτικός διοικητής Αθηνών) τα οποία δρούσαν ως τυπικές παρακρατικές συμμορίες, ήδη στις αρχές Οκτωβρίου 1944!

    Μου αρέσει!

  2. η παραλαβη του οπλισμου εγινε στις 13 σεπτεμβριου δηλαδη σχεδον ενα μηνα πριν. συμφωνα με εκθεση του ζαγκλη (συνταγματαρχης μελος της ραν) δεχτηκαν επιθεση απο ελασιτες οι τελευταιοι ειχαν 4 νεκρους και 7 τραυματιες
    μαλλον καπου τα εχει μπερδεψει ο ταξιαρχος εκτος αν εγινε και αλλη αποστολη οπλων. παρουσιαζει μια διαταγη του σπηλιωτοπουλου και τη συνδεει εντελως ξεκαρφωτα με τη σφαγη στο κορωπι.

    Μου αρέσει!

  3. ποιος να το διαψευσει; απο οτι βλεπω οι σχολιαστες στα λινκ που εβαλες διαφωνουν με οσα γραφει. μπορει να το εβγαλε απο το μυαλο του ή απλα η μαρτυρια που χρησιμοποιησε να μην ειναι και τοσο εγκυρη. ταγματασφαλιτες ντυμενοι με γερμανικες στολες που μιλουσαν αρβανιτικα και ακολουθουσαν εντολες του στρατιωτικου διοικητη αθηνας ειχαν αποστολη την παραλαβη οπλισμου κατω απο τη μυτη του ελας που ελεγχε καθε κινηση στην περιοχη και εκαναν ενα μικρο διαλειμα στο κορωπι για να καψουν το χωριο, να σκοτωσουν τους κατοικους και να κανουν πλιατσικο. κ ο σπηλιωτοπουλος χαρακτηριζετε αντικομμουνιστης που εδινε εντολες στον ελας και φυσικα ο ελας υπακουε. οτι ναναι.
    καλα δεν γνωριζω λεπτομερειες πιθανοτερο να εκανε καμια βλκ ο ελας να σκοτωσε 2-3 γερμανους οπως εκανε σε αλλες περιπτωσεις βλεπε χορτιατη και οι γερμανοι σε αντιποινα να εκαψαν το κορωπι.
    ο τυπος που εγραψε το αρθρο που μαλλον ειναι προιον της φαντασιας του ηταν προσκεκλημενος σε συνεδριο ελληνικου πανεπιστημιου.

    Μου αρέσει!

  4. Σωστά. Ο «τυπος» δεν είναι παρά ένας επώνυμος συγγραφέας, που παρουσιάζει μια συστηματική τοπική έρευνα που έχει κάνει… στη φαντασία του, κοροϊδεύοντας τους πάντες. Έγραψε κι ένα βιβλίο για το θέμα, για να ολοκληρώσει την απάτη. Γιατί να του δώσουμε σημασία, ειδικά αν την παρουσίασε κιόλας «σε συνέδριο ελληνικού πανεπιστημ΄ιου»;

    Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι μπορεί να γράφονται τέτοια πράγματα, με τόση ευκολία. Ειδικά η προσπάθεια γελοιοποίησης του συγγραφέα, με ξεπερνάει.

    Μου αρέσει!

  5. ποια προσπαθεια γελοιοποιησης να ηταν προσεκτικοτερος με τις πηγες του γελοια ειναι που υποστηριζει:

    «Ο Σπηλιωτόπουλος, ο στρατιωτικός διοικητής που είχε διορίσει ο Παπανδρέου φρόντισε για τον εξοπλισμό του εθνικιστικού στρατοπέδου αναθέτοντάς τον στην οργάνωση Χ. Στις παραμονές της απελευθέρωσης η οργάνωση ανέλαβε να διανείμει ένα φορτίο βρετανικών όπλων που προορίζονταν για τον αγώνα κατά του κομουνισμού περιφρουρώντας μια διαδρομή από την Ανατολική ακτή της Αττικής ως το κέντρο της Αθήνας, κατάσπαρτη με περιοχές ελεγχόμενες, πολιτικά η στρατιωτικά από την ΕΑΜική αντίσταση. Σε ένα σημείο αυτής της διαδρομής και συγκεκριμένα στο Κορωπί, που έλαβαν χώρα τα τελευταία συλλογικά αντίποινα των ναζί στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας στις 8 Οκτωβρίου 1944 από γερμανικές δυνάμεις που μιλούσαν ωστόσο Ελληνικά. Αυτή η λεπτομέρεια που διασώθηκε από τη συλλογική μνήμη αποτέλεσε και την αρχή της έρευνας για το ξετύλιγμα της σφαγής πάνω από μισό αιώνα μετά τα γεγονότα. Διασταυρώνοντας προφορικές μαρτυρίες και γραπτές πηγές της εποχής ο Θ. Πρόφης, ταξίαρχος εν αποστρατεία της Πολεμικής Αεροπορίας και κάτοικος Κορωπίου διαπίστωσε ότι πρόκειται για σφαγή από τους ίδιους του Έλληνες που φρόντιζαν για την ασφαλή μεταφορά των όπλων στην Πρωτεύουσα»

    εδω γραφει οτι μιλουσαν ελληνικα

    η μεταφορα εγινε ενα μηνα νωριτερα
    απο το λημμα της wikipedia για την οργανωση Χ:

    «Το Σεπτέμβριο 1944 οι Συμμαχικές δυνάμεις οργάνωσαν την αποστολή πολεμικού εξοπλισμού για τον εξοπλισμό της Αστυνομίας Πόλεως και της Χωροφυλακής Αττικής από το Πόρτο Ράφτη για την στιγμή που θα αποχώρούσαν οι Γερμανοί , ο Στρατηγός Σπηλιωτόπουλος Στρατιωτικός Διοκητής Αττικής που μόλις είχε φτάσει με τον Στρατηγό Σκόμπυ από το Κάϊρο με την υπ’ αριθμ. 35/08.09.1944 διαταγή, ανέθετε στην οργάνωση Χ την παραλαβή αυτή με αρχηγό της επιχείρησης τον Σχη πυροβολικού Δαγκλή Δημήτριο.Κατά την διάρκεια της παραλαβής έγινε επίθεση από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ χωρίς καταφέρουν να πάρουν τον εξοπλισμό. Οι 100 άντρες της Χ που πήραν μέρος παρασημοφορήθηκαν με διάταγμα την 18η Ιουνίου 1947»

    οπως εγραψα και παραπανω το φορτιο εφτασε στις 13 σεπτεμβριου
    κατα τα αλλα εχει κανει συστηματικη ερευνα

    Μου αρέσει!

  6. η σωστη ημερομηνια ειναι 22 σεπτεμβριου και οχι 13 οπως εγραψα παραπανω. σελιδα 35 Η απελευθέρωσις της Ελλάδος και τα μετά ταύτην γεγονότα (Ιούλιος 1944 – Δεκέμβριος 1945). Αρχηγείον Στρατού/Διεύθυνσις Ιστορίας Στρατού) υπαρχει στο scribd. οι γερμανοι που υποτιθεται ειχαν αποχωρησει αρχες σεπτεμβριου απο το κορωπι παρακολουθησαν την μαχη μεταξυ ελασιτων εθνικοφρονων. οκ η συμπλοκη εγινε στην περιοχη του πορτο ραφτη
    δεν ηταν απαραιτητο να γινει κατι συγκλονιστικο στο κορωπι για να προκαλεσει τα αντιποινα των γερμανων. στις 29 σεπτεμβριου εκτελεσαν στο αιγαλεω τουλαχιστον 65 ατομα εξαιτιας του τραυματισμου απο πυρα ελασιτων δυο μοτοσυκλετιστων

    Μου αρέσει!

  7. εγινε και 2η αποστολη οπλων ζητω ταπεινα συγγνωμη απο τον κ ιστορικο ερευνητη

    http://fractalart.gr/mystikes-apostoles/ εδω πιο αναλυτικα απο το λυμπερατο
    βεβαια ο κ προφης ανεφερε παρουσια χιτων που χρησιμοποιηθηκαν στην πρωτη αποστολη οπως λεει και ο λυμπερατος στην αποστολη που εγινε τον οκτωβριο πηραν μερος αστυνομικοι με πολιτικα
    καλα αυτο δε σημαινει οτι η σφαγη εγινε απο ταγματασφαλιτες ουτε φυσικα ισχυουν οσα υποστηριζει ο λυμπερατος ο οποιος αν καταλαβαινω καλα κ απο προηγουμενο αρθρο του που ειχες βαλει θεωρει οτι τα δεκεμβριανα ηταν ακροδεξιο πραξικοπημα.

    οσα για τα οπλα που χαθηκαν απο το πρωτο φορτιο συμφωνα με την ιστορια της ΔΙΣ μεταφερθηκαν με πλοιαριο στα λιτοχωρο και παραδοθηκαν στις δυναμεις του ελας

    https://stratistoria.wordpress.com/1957/11/25/19571125-zaglis-ekthesi-drasis/ και εδω η εκθεση ζαγκλη οι γερμανοι αποχωρησαν απο το πορτο ραφτη στις 12 οκτωβριου

    Μου αρέσει!

  8. ορεστης μακρης ο ελας της αθηνας σελιδα σελιδα 168
    λεει χονδρικα οτι παρελασε ο ελας στο κορωπι τους ειδαν οι γερμανοι και οι χιτες και εξαφανιστηκαν. την επομενη μερα εφεραν ενισχυσεις με αυτοκινητα εκαψαν 70 σπιτια και σκοτωσαν 10 ατομα
    την επομενη αντεπιθεση του ελας φυσικα ηττηθηκαν οι αντιπαλοι του μετα απο τριωρη μαχη. γραφει κατα λεξη:
    «για πρωτη φορα οι χιτλερικοι εγκατελειψαν στο πεδιο της μαχης τους 19 νεκρους τους. Εμεις δεν ειχαμε καμια απωλεια. ετσι ελευθερωθηκε το κορωπι απο τη γερμανοφασιστικη πανουκλα και την γκριχεν πολιτσαι (χιτες) που εξαφανιστηκαν κι απο το λιοπεσι, το μαρκοπουλο και το πορτο ραφτη»
    για μενα αναφερει καθαρα οτι οι γερμανοι επιτεθηκαν στο κορωπι
    κατα το λυμπερατο (σημειωση 51) μιλαει για γενικα για χιτλερικους δηλαδη θελει να πει οτι δεν διευκρινιζει την εθνικοτητα τους

    Μου αρέσει!

  9. 73 χρόνια μετά το Κορωπί αποκτά τη δική του θέση στην Εθνική Ιστορία μας – Αυτή είναι η αλήθεια για το Ολοκαύτωμα της 9/10/1944! (Έγγραφα & Φωτός)
    09 Οκτωβρίου 2017 01:44

    Μια ατέλειωτη γιορτή δικαίωσης, εκεί ψηλά στον ουρανό, θα πρέπει να έχουν στήσει από τις 8 το βράδυ της Κυριακής οι ψυχές των 47 εκτελεσμένων, 73 ολόκληρα χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα του Κορωπίου τη μαύρη εκείνη δευτέρα της 9ης Οκτωβρίου 1944!

    Ήταν η στιγμή που πέντε κορυφαίες προσωπικότητες της πόλης παρουσίασαν, στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο του δημαρχείου Κορωπίου, αδιάσειστα στοιχεία για το ποιοί ευθύνονται και ποιοί διέπραξαν τη σφαγή της ημέρας εκείνης.

    Εβδομήντα τρία ολόκληρα χρόνια μετά τη σφαγή και το κάψιμο 400 και πλέον σπιτιών και καταστημάτων κάθε είδους του Κορωπίου, οι ανακοινώσεις συνοδεύτηκαν από δάκρυα στα μάτια των απογόνων των θυμάτων καθώς έγινε σαφές ποιοί ήταν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της τραγωδίας.

    Με βάση λοιπόν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας « 9 Οκτωβρίου 1944. Κορωπί μια μαρτυρική πόλη», τη σφαγή διέπραξαν άνδρες γερμανικής στρατιωτικής μονάδας η οποία έφτασε για αυτό τον λόγο και μόνο στο Κορωπί, από τη Φιλοθέη ή το Μαρούσι όπου στρατοπέδευε.

    Η ομάδα ερευνητών που αποτελούνταν από τους Γιώργο Κόλλια, μηχανολόγο – ηλεκτρολόγο μηχανικό του ΕΜΠ, Νικόλαο Λάζαρη, αντιστράτηγο ε.α., Γιώργο Ντούνη, αντιστράτηγο ε.α., Δημήτρη (Τάκη) Πρόφη, οικονομικό σύμβουλο και Θανάση Πουλάκη, ταξίαρχο ε.α., μετά από ενδελεχή έρευνα ενός έτους παρουσίασε έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν τους δολοφόνους των 47 Κορωπιωτών και τους καταστροφείς της πόλης.

    Τα σημαντικότερα από αυτά είναι έγγραφο δικογραφίας της εισαγγελίας Μονάχου της τότε Δυτ. Γερμανίας που φέρει ημερομηνία 8/12/68 και στο οποίο αναφέρεται επί λέξει: «Στις 9/10/1944 στο χωρίον Κορωπί, 42 Έλληνες άνδρες και γυναίκες εκτελέσθηκαν. Παράλληλα 300 σπίτια πυρπολήθηκαν. Η αιτία αυτής της πράξης οφείλεται σε επίθεση ανταρτών εναντίον ενός γερμανικού οχήματος 3 χλμ. Μακριά από την πόλη».

    Η διακογραφία καταλογίζει ποινικές ευθύνες κατά ενός αξιωματικού του στρατιωτικού αποσπάσματος ονόματι Μπέκερ και τεσσάρων ακόμη.

    Προς επίρρωση του εγγράφου αυτού – κατηγορητηρίου παρουσιάστηκε και απόσπασμα έκθεσης, το έτος 1959, του αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Α. Τούση «περί παραδόσεως φακέλων Γερμανών εγκληματιών πολέμου», στο οποίο κατηγορούνται τρεις Γερμανοί αξιωματικοί και δύο υπαξιωματικοί «διά την εν Κορωπίω εκτέλεσιν 42 Ελλήνων πολιτών την 9ην Οκτωβρίου 1944 και την πυρπόλησιν 300 οικημάτων εν Κορωπίω»!

    Μάλιστα οι ίδιοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του γερμανικού στρατού κατηγορούνται και για τον απαγχονισμό «54 Ελλήνων πολιτών άνευ δίκης εις Πικέρμι Αττικής».

    Τα ονόματα των επικεφαλής των δολοφόνων είναι: Πέκερ Χούμπερ (αξιωματικός), Μαξ Λέμπε (υπολοχαγός), Φριτς Σένεντμαν (υπαξιωματικός), Έρικ Ζάουερ (υπαξιωματικός) και Βίλι Τροπς (υπαξιωματικός).

    Τα δύο αυτά έγγραφα μαζί με άλλα της Ελληνικής Δικαιοσύνης αλλά και των συμμαχικών δυνάμεων τα οποία επίσης παρουσιάστηκαν, για πρώτη φορά, στη διάρκεια της ημερίδας από τους πέντε ερευνητές αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ποιοί ήταν οι εγκληματίες που αφαίρεσαν τις ζωές των Κορωπιωτών και ευθύνονται για την καταστροφή μεγάλου μέρους της μαρτυρικής πόλης.

    Έτσι καταρρίπτεται ο μύθος που εξυπηρετούσε πολιτικές σκοπιμότητες πολλών δεκαετιών στο όνομα δήθεν λαϊκών συμφερόντων και ήθελε δράστες του Ολοκαυτώματος «γερμανοντυμένους Έλληνες».

    Η 73η επέτειος του Ολοκαυτώματος του Κορωπίου, η 8η Οκτωβρίου 2017, θα μείνει αναμφισβήτητα στην ιστορία όχι μόνο της πόλης αλλά των Μεσογείων όλων ως η ημερομηνία που η αλήθεια έλαμψε και οι ψυχές των 47 εκτελεσμένων επιτέλους δικαιώθηκαν.

    Το Κορωπί έμαθε το βράδυ της Κυριακής να αντιμετωπίζει την ιστορία του κατάματα και να ατενίζει ενωμένο το μέλλον που σαφώς στηρίζεται στο ηρωικό παρελθόν του.

    Η ευγνωμοσύνη των Κορωπιωτών όλων των γενεών και προς τα μέλη της ομάδας των ερευνητών οι οποίοι χωρίς φόβο και πάθος ερεύνησαν και αποκάλυψαν την αλήθεια θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη και τα ονόματα των κ.κ. Γ. Κόλλια, Ν. Λάζαρη, Γ. Ντούνη, Δ. Πρόδη και Αθ. Πουλάκη να περάσουν στο πάνθεον των Κορωπιωτών που έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην τοπική κοινωνία!

    Δείτε παρακάτω τα έγγραφα της εισαγγελίας του Μονάχου και του αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Α. Τούση τα οποία παρουσιάζει για πρώτη φορά στο διαδίκτυο το notioanatolika.gr καθώς και φωτογραφίες από τη μεγαλειώδη συγκέντρωση των Κορωπιωτών για να μάθουν την αλήθεια για την κορυφαία στιγμή της ιστορίας τους:

    http://www.notioanatolika.gr/culture/11026-73-xronia-meta-to-koropi-apokta-ti-diki-tou-thesi-stin-ethniki-istoria-mas-afti-einai-i-alitheia-gia-to-olokaytoma-tis-9-10-1944-eggrafa-fotos

    Μου αρέσει!

  10. «Απο της πρωιας της χθες το Κορωπι φλεγεται. Ως εγνωσθη, το επυρπολησαν οι Γερμανοι εις αντιποινα δια τον εκει φονον 2 στρατιωτων» εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 10/10/1944

    Το εγγραφο που παρουσιασε ο ταξιαρχος και υποτιθεται ενοχοποιουσε τον Σπηλιωτοπουλο δεν ανεφερε το Κορωπι αλλα την Παιανια (Λιοπεσι). Οι αστυνομικοι (και οχι χιτες) που μετεφεραν τον οπλισμο εκοψαν δρομο απο τα χωραφια. Οι χωροφυλακες που «κινητοποιηθηκαν» κατα τον Λυμπερατο, μετα την αποχωρηση των Γερμανων παρεδωσαν τον οπλισμο τους στον ΕΛΑΣ.

    Τελος παντων δεν φταιει ο ταξιαρχος αλλα ο Λυμπερατος, αυτος θα τον προσκαλεσε στο συνεδριο γιατι προφανως οσα υποστηριζε ενισχυαν την ευφανταστη θεωρια του περι ακροδεξιου πραξικοπηματος στα Δεκεμβριανα, που εγινε και σε συνεργασια με τους Γερμανους.

    Μου αρέσει!

  11. http://www.notioanatolika.gr/news/11028-documento-stratevmenis-kritikis-enantia-stin-alitheia-gia-to-olokaytoma-koropiou-vinteo εδω το αρθρο της Λαζου.

    Σε καποιο σημειο αναφερει οτι το αποσπασμα ειχε επικεφαλης τον χιτη Σταυροπουλο και η εικονα που εδινε (με τα κρανη) ηταν γερμανων στρατιωτων. Βεβαια συμφωνα με την εκθεση Ζαγκλη (δειτε πιο πανω στο λινκ που εβαλα απο το σαιτ stratistoria.wordpress) που επικαλειται, ο Σταυροπουλος και οι χιτες που φορουσαν κρανη και κρατουσαν γκλομπ συμμετειχαν στην πρωτη αποστολη που εγινε το Σεπτεμβριο.

    Παλι απο την εκθεση Ζαγκλη ενα αποσπασμα:

    «Όταν την μεσημβρίαν της 5ης-10-44 το υφ’ ημάς απόσπασμα εξ αστυνομικών εν πολιτική περιβολή διήρχετο επί των αυτοκινήτων διά του χωρίου Λιόπεσι, παρά την είσοδον αυτού, το τρίτον αυτοκίνητον εδέχθη πυρά αυτομάτου όπλου παρ’ Ελασίτου φυλάσσοντος εις εκεί ευρισκόμενον οικίσκον, ευτυχώς άνευ ζημίας. Μία ριπή αυτομάτου εκ του αυτοκινήτου ηνάγκασε τούτον να τραπή εις φυγήν. Το γεγονός ανεφέρθη εις τον Στρ/κόν Διοικητήν οποίος εξέδωκε την υπ’ αριθ. ΑΠ 3024/6-10-44 συνημμένην διαταγήν του προς τον Αρχηγόν Χωροφυλακής όπως διαταχθή ο Μοίραρχος Ρέτσος και εκκαθαρίση το χωρίον Λιόπεσι από τον ΕΛΑΣ.»

    Το αποσπασμα περασε απο το Λιοπεσι (Παιανια) στις 5/10 δεχτηκε πυρα και την επομενη ο Σπηλιωτοπουλος εξεδωσε τη διαταγη κτλπ κτλπ. Γραφει η Λαζου για τη διαταγη: «Το γιατι γραφει Λιοπεσι ειναι κατι που ευκολα ερμηνευεται».

    Επισης θα συμπληρωνα εγω, το γεγονος οτι η Λαζου γραφει οτι το αποσπασμα περασε απο το Κορωπι στις 8/10 ενω η εκθεση αναφερει ημερομηνια 5/10 και χωρις φυσικα να γραφει οτι περασαν απο το Κορωπι αλλα οτι «Κατά την μετάβασιν μας εις Βραώναν, διερχόμενοι από το Λιόπεσι παρελάβομεν ως οδηγόν τον ιδιώτην Αποστόλου και εκινήθημεν μέσω των αμπελώνων διά των υπαρχουσών καρροποιήτων οδών, προς αποφυγήν δυσαρέστων συναντήσεων είτε μετά Γερμανών είτε και μετά ενεδρευόντων ελασιτών.» ειναι και αυτο κατι που ευκολα ερμηνευεται.

    Ο Λυμπερατος στο δικο του μυθιστορημα (δειτε πιο πανω το λινκ απο το σαιτ fractalart.gr) γραφει

    «Πράγματι, συγκροτήθηκε απόσπασμα από 70 χωροφύλακες με επικεφαλής 5 ανθυπομοιράρχους, δύναμη η οποία τελικά συνεπτύχθη στο Λιόπεσι. Όταν το απόγευμα της 5ης Οκτωβρίου 1944 το απόσπασμα αστυνομικών για να μεταφέρουν τα όπλα με πολιτική περιβολή περνούσε από το Λιόπεσι, η δύναμη δέχθηκε πυρά ανδρών του ΕΛΑΣ, γεγονός που κινητοποίησε και τους παριστάμενους από απόσταση χωροφύλακες και άνδρες των Ταγμάτων Ασφαλείας.[46]»

    και τελος ο Προφης με τη σειρα του γραφει

    «Την ίδια ημέρα (8-10-1944) ένα απόσπασμα γερμανοντυμένων (καθ’ ομολογία των ιδίων), σε φάλαγγα τριών έμφορτων αυτοκινήτων, κινείται μέσω Παιανίας για παραλαβή όπλων.
    Με οδηγό κάποιον Αποστόλου και «εν μέσω αμπελώνων και καροποιήτων οδών» (δηλαδή από Χαλιδού, Καψοσπίτι κ.λπ.) φτάνει στο Κορωπί όπου, επί του κεντρικού δρόμου, στρέφεται στην προς Αθήνα έξοδο. Εκεί, αναφέρουν οι επικεφαλής, «ΕΛΑΣίτης φρουρός έβαλε κατά του τελευταίου αυτοκινήτου»

    Δεν ξερω υπαρχει αλλη εκθεση; Η απλα ο κ Προφης αλλαξε ορισμενες μικρες λεπτομερειες για λογους που ευκολα ερμηνευονται ( ημερομηνια+πολη που εγινε το περιστατικο με τον πυροβολισμο)
    Οπως εγραψα και παραπανω η διαταγη του Σπ αφορουσε το Λιοπεσι και εκδοθηκε στις 6/10 δηλ μια μερα μετα τον πυροβολισμο που δεχτηκε το αποσπασμα στην ιδια πολη. Ισως χρειαστηκαν 3 μερες για να καλυψουν την αποσταση Παιανια-Κορωπι.

    Μου αρέσει!

  12. http://www.mesogianews.gr/koropi/11764/Poioi_ekapsan_to_Koropi;.htm

    Ζητησα ορισμενες διευκρινισεις απο τον κ Προφη. Η τελικη του απαντηση:
    «Δεν διαβάζεις προσεχτικά …
    Δεν θα προσθέσω τίποτα τώρα πέρα από τις «ελλείψεις» που παρουσιάζει η «Έκθεση» της Ομάδας. Μη ρωτάς περισσότερα. Δεν θα απαντήσω.»

    Τι καταλαβαινω εγω. Η εκθεση παρουσιαζε «ελλειψεις» για αυτο και ο κ Προφης τη συμπληρωσε ωστε να ταιριαζει με το αφηγημα του.

    Μου αρέσει!

  13. Οι Προφης, Λυμπερατος αντεπιτεθηκαν με νεο βιβλιο τιτλος «Ο ένοπλος δωσιλογισμός και η «αναίμακτη» απελευθέρωση». Απο κοντα και ο γνωστος ταξικος ιστορικος που με το γνωστο του υφακι απαξιωνει την ομαδα ιστορικης ερευνας παρουσιαζοντας τα μελη της ως χρυσαυγιτες και φυσικα η Λαζου που με σημερινο της αρθρο παρουσιαζει το βιβλιο στην Αυγη. Στη βιβλιοπαρουσιαση που εγινε σε μεζεδοπωλειο, αφου ο καημενος ο Προφης εχει υποστει ιεροεξεταστικη και φασιστικη συμπεριφορα και ειναι αποκλεισμενος απο το δημο Κορωπιου, παρων και ο Παπαστρατης.

    Αναρωτιεται ο Προφης: «Το χαρακτηριστικότερο που αναφέρει είναι ότι «Το χωρίον τούτο […] παρουσιάζει το εξαιρετικώς ευχάριστον γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε είς αναρχικός εν αυτώ».
    Όταν, λοιπόν, στις 6 Οκτωβρίου 1944, ο Αντωνόπουλος κι ο Σπηλιωτόπουλος διατάσσουν τον μοίραρχο Ρέτσο να προβεί σε εκκαθάριση του Λιόπεσι από ΕΑΜίτας («εν ανάγκη δια των όπλων», όπως συμπληρώνει ο Αντωνόπουλος), σε ποιο τόπο και σε ποιους ΕΑΜίτες ή ΕΛΑΣίτες αναφέρονται; »

    Χαζουλη ο Σπηλιωτοπουλος ζηταει την εκκαθαριση της Παιανιας, και φυσικα οχι του Κορωπιου οπως επιμενεις, γιατι εκει δεχτηκε πυρα το αποσπασμα των αστυνομικων, τοσο απλο.

    «Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει η επί μέρους (για το Κορωπί) εισήγησή του:

    «Ευχής έργον θα ήτο αν συνέβαινε προηγουμένως η σύλληψις πάντων των αναρχικών, ου μόνον του χωρίου τούτου, αλλά και όλων των χωρίων των ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ, εκ μέρους της Ελληνικής Χωροφυλακής». Όμως Χωροφυλακή, στο χρόνο που συντάσσει την Έκθεσή του ΔΕΝ υπάρχει και σημειώνουμε πως καθήκοντα «τάξης και ασφάλειας» στο Κορωπί, ασκεί η πολιτοφυλακή του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον Χρήστο Παπαχρήστου (καπετάν Οδυσσέα).»

    Συμφωνα με τον Λυμπερατο (πιο πανω σχολιο) κινητοποιηθηκαν 70 χωροφυλακες, βεβαια δεν διευκρινιζει πως ακριβως κινητοποιηθηκαν.

    «Το βιβλίο των Μιχάλη Λυμπεράτου και Θωμά Πρόφη εστιάζει σε μια από τις όψεις αυτής της διαδικασίας που βρισκόταν σε εξέλιξη από τις αρχές του 1944 και έπαιρνε συνεχώς πιο βίαιες μορφές όσο πλησίαζε η Απελευθέρωση. Γιατί όσοι επιδίωξαν να διαδεχθούν την κατοχική εξουσία, αναπαράγοντας, ως επί το πλείστον τα δομικά ταξικά της χαρακτηριστικά, με κάποιους ίσως εξωραϊσμούς, επιδόθηκαν σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να επαναφέρουν τη χώρα στο προπολεμικό καθεστώς πολιτικών σχέσεων, χωρίς, βέβαια, τους Γερμανούς αυτή τη φορά»

    Αποσπασμα απο την παρουσιαση του βιβλιου απο το Λυμπερατο στο περιοδικο Σοσιαλισμός από τα Κάτω. Ο Βλαξ υποστηριζει περα των γνωστων φαιδρων περι ακροδεξιου πραξικοπηματος στα Δεκεμβριανα, οτι ο εμφυλιος ξεσπασε γιατι η ελληνικη κυβερνηση δεν ακολουθησε κευνσιανη πολιτικη οπως οι αλλες ευρωπαικες κυβερνησεις. Οι αποστολες οπλων δεν ειχαν σαν στοχο τον εξοπλισμο οσων προετοιμαζαν το φιλοβασιλικο ακροδεξιο πραξικοπημα συμφωνα με το ηλιθιο σεναριο του, αλλα τον εξοπλισμο αυτων που σκοπευαν να αντισταθουν στην πραξικοπηματικη καταληψη της εξουσιας απο το ΚΚΕ.

    http://notioanatolika.gr/culture/12889-olokaytoma-koropiou-9is-oktovriou-1944-oi-germanoi-dolofonoi-kai-oi-efthynes-tou-elas-nees-apokalypseis?fbclid=IwAR0Wf1OSetsDxLk8BLRNE3lMpytR0482KolvqGvBdxsGq7DftvZIe3hXNhY

    «Προχωρώντας την έρευνα ακόμη περισσότερο τα μέλη της Ομάδας Έρευνας διαπίστωσαν ότι «μετά από αλληλογραφία με τον γερμανικό Ερυθρό Σταυρό, για τον αρχαιότερο στο βαθμό εξ αυτών, τεχνικό επιλοχία (Oberfeldwebel) Γκέρχαρντ Γκολντνάου (Gerhard Goldnau), διασταυρώθηκε η πληροφορία θανάτου του στο Κορωπί, στις 8 Οκτωβρίου 1944».

    Η ίδια έρευνα έφερε στο φως «τη μονάδα των νεκρών Γερμανών, την έδρα της, αλλά και τη διοίκηση των γερμανικών δυνάμεων οπισθοφυλακής του τομέα ανατολικής Αττικής, (Alarm Regiment) η οποία προφανώς έστειλε τον γερμανικό λόχο ξημερώματα της 9ης Οκτωβρίου του 1944 στο Κορωπί για αντίποινα και διέπραξε τα εγκλήματα»!

    Μου αρέσει!

  14. «Η προσπάθεια παραποίησης όμως της ιστορικής αλήθεια η οποία κυριάρχησε τις πολλές προηγούμενες δεκαετίες κατέρρευσε όταν «τον Μάιο του 2019, βρέθηκαν κατόπιν έρευνας στα αρχεία της γερμανικής υπηρεσίας στρατιωτικών νεκροταφείων, τα ονόματα πέντε (5) Γερμανών στρατιωτικών, οι οποίοι εφονεύθησαν στις 8 Οκτωβρίου 1944 στο Κορωπί, όπως αναφέρουν τα επίσημα δελτία θανάτου τους και βρίσκονται θαμμένοι στο γερμανικό στρατιωτικό νεκροταφείο του Διονύσου».

    Μου αρέσει!

  15. Οι ευθύνες του ΕΛΑΣ για το Ολοκαύτωμα του Κορωπίου στις 9/10/1944 (Συνέντευξη)

    Μιλώντας στην εκπομπή «Ανατολικά» και στον Κώστα Τσαπάκη, ο κ. Ντούνης αναφέρθηκε στην αποτυχημένη ενέδρα που έστησαν, στις 8 Οκτωβρίου, αντάρτες από συγκεκριμένους σχηματισμούς του ΕΛΑΣ, την παραμονή δηλαδή της σφαγής, κατά γερμανικής μονάδας η οποία αποχωρούσε από τον Υμηττό.

    Μάλιστα ο αντιναύαρχος ε.α. αναφέρθηκε στην επιβεβαίωση του συγκεκριμένου περιστατικού μέσω των γερμανικών αρχείων αλλά και αυτών του γερμανικού Ερυθρού Σταυρού με δεδομένο ότι κάποιοι από τους νεκρούς Γερμανούς της ενέδρας έχουν ταφεί στο νεκροταφείο του Διονύσου.

    Χαρακτήρισε την κίνηση του ΕΛΑΣ «απερίσκεπτη» αφού ουσιαστικά εκδηλώθηκε στις παρυφές του Κορωπίου, στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται το Κέντρο Υγείας της πόλης αλλά όπως συμπλήρωσε κατανοώντας οι Κορωπιώτες την κατάσταση που διαμορφωνόταν αλλά και τον φόβο των αντιποίνων, έφυγαν από τα σπίτια τους και κατευθύνθηκαν – για να προφυλαχθούν – σε ασφαλείς γύρω περιοχές, κάτι που αποτέλεσε ευτύχημα γιατί τα θύματα θα ήταν πολλά περισσότερα.

    Παράλληλα ο κ. Ντούνης αποκάλυψε για πρώτη φορά στοιχεία για το από πού ξεκίνησε η γερμανική μονάδα που έκαψε το Κορωπί – ήταν στρατοπεδευμένη στην περιοχή της Φιλοθέης – με βάση μαρτυρία πολίτη ο οποίος τους είχε δει και να φεύγουν αλλά και να επιστρέφουν μετά τη σφαγή.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε