Βελουχιώτης

Οι ομιλίες των Κανελλόπουλου και Βελουχιώτη στην Πάτρα (5/10/1944) 

%cf%83%ce%ac%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b70038

Του Παύλου Μαρινάκη

Ο Παύλος Μαρινάκης, ως αυτόπτης μάρτυρας, εξιστορεί τις ομιλίες των Παναγιώτη Κανελλόπουλου και Αρη Βελουχιώτη προς τον λαό των Πατρών το βράδυ της 5ης Οκτωβρίου 1944. Πρώτος μίλησε ο Π. Κανελλόπουλος.
-Είμαι ευτυχής, που, κατόπιν μακράς απουσίας, επανήλθον εις το έδαφος της αγαπημένης μου πατρίδος, ελευθερωμένης πλέον. Ξαναγεννιέμαι. Είμαι βαθύτατα συγκινημένος από την υποδοχήν που μου εκάματε. Είμαι ευτυχής που πρώτος εγώ από τους συναδέλφους μου εις την Εθνικήν μας Κυβέρνησιν, επάτησα το πόδι μου εις την ελευθέραν Πελοπόννησον. (Φωναί: Γειά σου, καμάρι της Πάτρας! Να μας ζήσης!)
Σου φέρνω, λαέ των Πατρών και της Αχαΐας, εκ μέρους της Κυβερνήσεώς μας, Κυβερνήσεως εθνικής, που περιλαμβάνει όλα τα κόμματα, όλες τις τάξεις και όλες τις οργανώσεις αντιστάσεως με επί κεφαλής από όλες το ΕΑΜ. (Φωναί ρυθμικαί: ΕΑΜ! ΕΑΜ!). Εκ μέρους αυτής της Κυβερνήσεως, που είχε σπλάγχνο από τα σπλάγχνα του λαού, σου φέρνω, λαέ των Πατρών, την έκφρασιν του θαυμασμού και ευγνωμοσύνης δια τους ηρωικούς αγώνας σου. Εκφράζω εκ μέρους της εθνικής μας Κυβερνήσεως την ευγνωμοσύνην της, την ευγνωμοσύνην του έθνους ολοκλήρου απέναντι των θυμάτων του ηρωικού αγώνα μας. Φέρνω εκ μέρους της Κυβερνήσεώς μας τον πλατύτερο σεβασμό και την πιο βαθειά αναγνώρισι για τις θυσίες σου, για τους πόνους σου, για την πείνα σου και για όλα τα βάσανά σου, που με τόση καρτερία και με αποστολική υπομονή επήρες στους ώμους σου και απετίναξες από τους ώμους σου! (Φωναί: Θάνατος, θάνατος στον Κουρκουλάκο!)

Περαιτέρω ο κ. Κανελλόπουλος, διακοπτόμενος από κραυγάς υπέρ της λαοκρατίας, είπεν:
– Ο πόλεμος για τη λευτεριά, ο πόλεμος αυτός φθάνει στο τέλος. Πολλές θυσίες υποφέραμε, αλλά μεγαλύτερες ακόμη θα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί για το μεγάλο δημιουργικό έργον του μέλλοντος, που θα το θεμελιώσουμε σε ατράνταχτα θεμέλια. Αι θυσίαι που ο λαός ο Ελληνικός έκαμε δεν πρέπει, επ’ ουδενί λόγω, να πάνε χαμένες.
Κατόπιν ο κ. Κανελλόπουλος ωμίλησε με θαυμασμόν διά την επίσκεψίν του εις το στρατηγείον του θρυλικού Αρη (Βελουχιώτη), διοικητού της 3ης Μεραρχίας, ο οποίος αφίκετο επίσης εις την πόλιν μας, κατέληξε δε ως εξής απευθυνόμενος προς τον λαόν:
– Οι Ελληνες ηνωμένοι, εν ονόματι της μιας και αδιαιρέτου πατρίδος μας, ηνωμένοι εν ονόματι της Κυβερνήσεώς μας, που, έστω και την τελευταίαν στιγμήν, συνεκροτήθη μεσ’ από την καρδιά των Ελλήνων, εν ονόματι των θυσιών του Εθνους μας, εν ονόματι του ηρωισμού μας, ας προχωρήσουμε μαζί εις το υπέροχον έργον, που μας περιμένει. Οπως είπα και σε μια κρίσιμον στιγμήν, όταν η Τρίπολις ήτο πολιορκημένη, ευρισκόμενος εις το στρατηγείον του φίλου μου και συναγωνιστού Αρη Βελουχιώτη, όπως είχα την μεγάλην ευτυχίαν, εις μίαν στιγμήν να φέρει της μυσταγωγίας, να είπω, επαναλαμβάνω σήμερα: Τα μάτια μας είναι στηλωμένα επάνω εις την καρδιά σας. Και αι θυσίαι σας, οι πόνοι σας, αι αξιώσεις σας αποτελούν πηγήν, την πηγήν των σκέψεών μας, από την οποίαν θα αρυσθώμεν θέλησιν διά να προχωρήσωμεν, με τη βεβαιότητα ότι θα βοηθήσετε την Κυβέρνησιν δια να ημπορέση και αυτή να σας βοηθήση. Με αυτήν την βεβαιότητα σας καλώ να φωνάξωμεν όλοι:
– Ζήτω η ενότης της Πατρίδος.
– Ζήτω η Ελλάδα μας, παιδιά.
Ενθουσιώδεις ζητωκραυγαί επεσφράγισαν το τέλος του λόγου του κ. Κανελλόπουλου».
«Ενεφανίσθη κατόπιν εις τον εξώστην ο στρατηγός (της Ιεραρχίας των καπεταναίων) Αρης, κοντού αναστήματος, με μαύρον βελούδινον σκούφον και μαύρην μακράν γενειάδα. Η εμφάνισίς του προεκάλεσε φρενιτιώδεις εκδηλώσέις. Οταν αποκατεστάθη η ησυχία, ο Αρης, επίσης διακοπτόμενος από ζητωκραυγάς και χειροκροτήματα, εχαιρέτησε τον λαόν των Πατρών διά την απελευθέρωσίν του από την Γερμανικήν κατοχήν και από την βίαν του Κουρκουλάκου.
Μας συκοφάντησαν ότι θα σφάξουμε και θα κρεουργήσουμε. Οι εκ συνειδήσεως άθρησκοι μας συκοφάντησαν ότι θα γκρεμίσουμε τις εκκλησίες, οι από συνήθεια άτιμοι κατηγορούν εμάς ότι θα σπιλώσουμε την ελληνική τιμή. Οι πατριδοκάπηλοι, που βλέπουν την πατρίδα μονάχα με πρίσμα το πορτοφόλι τους και που παρέδωκαν την πατρίδα μας στον εχθρό, κατηγόρησαν εμάς που από τρία ολόκληρα χρόνια με τα ανταρτικά στην Μακεδονία και Θράκη μαχόμεθα κατά των Βουλγάρων.
Μας κατηγόρησαν ακόμη, οι άνθρωποι που διέλυσαν την οικογένεια, την ιερή ελληνική οικογένεια, ότι θα την διαλύσουμε εμείς. Μας κατηγόρησαν… και τι άλλο δεν μας κατηγόρησαν! Αλλά την στιγμή που ο ΕΛΑΣ, ελευθερωτής έρχεται σ’ επαφή με τον λαό, η συκοφαντία σωριάζεται σε συντρίμμια.
Κατόπιν ο στρατηγός Αρης ωμίλησε διά την απελευθέρωσιν των Πατρών και την αναγνώρισιν της λαϊκής κυριαρχίας, με απτόν παράδειγμα την εγκατάστασιν του δημάρχου συναγωνιστού Βασιλ. Ρούφου».
Και ο στρατηγός Αρης ετερμάτισε τον λόγον του ως εξής:
«- Είμαι βέβαιος ότι την γραμμή αυτή θ’ ακολουθήσετε. Και όπως εγνωρίσατε τον ΕΛΑΣ να πολεμάη για την απελευθέρωση, θα τον εύρετε πάντοτε έτοιμο, με το όπλο στο χέρι να υπερασπίση τα συμφέροντα τα δικά σας. Με την πεποίθηση ότι τέτοιον δρόμο θ’ ακολουθήσετε, σας καλώ να φωνάξουμε όλοι μαζί:
– Ζήτω ο ηρωικός και πολυβασανισμένος λαός του Μωρηά!
– Ζήτω οι μεγάλοι μας Σύμμαχοι!
– Ζήτωσαν τα πρωτοπόρα κόμματα, που συνέπηξαν την νέα «Φιλική Εταιρεία», το ΕΑΜ!».

Πηγή: Κανελλόπουλος και Βελουχιώτης – Pelop.gr

Η φωτογραφία έχει παρθεί την προηγούμενη μέρα (4/10/1944) στην Πάτρα. 

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Οι ομιλίες των Κανελλόπουλου και Βελουχιώτη στην Πάτρα (5/10/1944) ”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s