Από την καλύβα

Αν ο Τσίπρας είχε μελετήσει τον Σουν Τσου, αντί για τον Φλαμπουράρη… 

 • Η νίκη είναι ο βασικός στόχος κάθε πολέμου. Εάν αυτή καθυστερήσει πολύ τα όπλα στομώνουν και το ηθικό πέφτει. Όταν τα στρατεύματα επιτίθενται σε πόλεις, η ισχύς τους εξασθενεί.
 • Όταν ο στρατός επιδίδεται σε παρατεταμένες εκστρατείες, οι πόροι της πολιτείας δεν επαρκούν.
 • Όταν τα όπλα σας είναι αδρανή και ο ζήλος μειωμένος, όταν η δύναμη έχει εξαντληθεί και το χρήμα έχει ξοδευτεί, οι γειτονικοί ηγεμόνες θα επωφεληθούν από την κατάστασή σας, για να δράσουν. Και, ακόμα κι αν έχετε σοφούς συμβούλους, κανείς τους δεν θα μπορέσει να καταστρώσει ικανοποιητικά σχέδια για το μέλλον.
 • Έτσι, ενώ έχουμε ακούσει για απερίσκεπτη βιασύνη στον πόλεμο, έξυπνη στρατιωτική επιχείρηση που να παρατάθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχουμε ακόμα δει.
 • Όσοι έχουν πείρα στην προετοιμασία ενός πολέμου δε χρειάζεται να προβούν σε δεύτερη, συμπληρωματική επιστράτευση, ούτε σε περισσότερους από έναν εφοδιασμούς.
 • (…) Όταν οι τιμές ανεβαίνουν, ο πλούτος του λαού εξανεμίζεται. Όταν ο πλούτος εξανεμίζεται, οι χωρικοί υποχρεώνονται να καταβάλουν έκτακτες εισφορές.
 • Έτσι, με μειωμένη δύναμη και εξαντλημένους πόρους, τα νοικοκυριά στις κεντρικές πεδιάδες θα περιέλθουν σε απόλυτη ένδεια και τα επτά δέκατα του πλούτου τους θα εξανεμιστούν.
 • Αυτό λοιπόν που είναι πρωταρχικής σημασίας στον πόλεμο είναι η νίκη, όχι οι παρατεταμένες επιχειρήσεις. Και γι’ αυτό ο στρατηγός που καταλαβαίνει τον πόλεμο καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την τύχη του λαού και παρεμβαίνει στο πεπρωμένο του έθνους.

*

(Σου Τσου, Η τέχνη του πολέμου, εκδ. Μίνωας)

Πηγή: Αν ο Τσίπρας είχε μελετήσει τον Σουν Τσου, αντί για τον Φλαμπουράρη… | Η καλύβα ψηλά στο βουνό

Μπόνους (του «Μ»)

Δεν νομίζω να τα έχει πει ο Σουν-Τζου, αλλά θα έπρεπε να τα είχε υπ΄όψη του ο Τσίπρας.

* Η τάση προς συμφωνία καταστρέφει τις ωραίες συζητήσεις

* Ποτέ μην δοκιμαζεις αν τα νερά είναι βαθειά και με τα δυό σου πόδια.

* Όταν κάποιος σηκώνει μιά γάτα απο την ουρά, παίρνει ένα μάθημα που δεν μπορεί να πάρει με κανέναν άλλο τρόπο.

* Μην απελπίζεσαι εάν το σχέδιο Α δεν βγαίνει, υπάρχουν άλλα 23
γράμματα στο αλφάβητο

* Η ζωή δεν έχει χέρια, αλλά ενίοτε σου ρίχνει ξεγυρισμένες σφαλιάρες

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Αν ο Τσίπρας είχε μελετήσει τον Σουν Τσου, αντί για τον Φλαμπουράρη… ”

 1. Οι «πόλεμοι» του ΣΥΡΙΖΑ και ο Sun Zu
  Δημοσιεύθηκε 4 Ιουνίου 2017 – Κώστας Μελάς

  https://stavroslygeros.gr/politiki/%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-sun-zu/
  Το άρθρο θα μπορούσε κάλλιστα να έχει την εξής επικεφαλίδα: «πως ένας σωστός στόχος δεν επιτυγχάνεται και αντιθέτως μετατρέπεται σε οδυνηρή ήττα, λόγω της απουσίας συνολικής στρατηγικής». Η απουσία συνολικής στρατηγικής για κάθε επιμέρους σημαντικό ζήτημα οδηγεί αναπόφευκτα σε τακτικισμούς της τελευταίας στιγμής, οι οποίοι τις περισσότερες φορές οδηγούν αναπόφευκτα σε λάθη και αποτυχίες. Έχουν γραφτεί πολλά και διάφορα για το ζήτημα. Νομίζω, όμως, ότι η σωστή απάντηση που αγγίζει τον πυρήνα του προβλήματος, μπορεί να δοθεί μέσα από την […]
  FacebookTwitterGoogle+PinterestEmailPrintShares42
  Το άρθρο θα μπορούσε κάλλιστα να έχει την εξής επικεφαλίδα: «πως ένας σωστός στόχος δεν επιτυγχάνεται και αντιθέτως μετατρέπεται σε οδυνηρή ήττα, λόγω της απουσίας συνολικής στρατηγικής».

  Η απουσία συνολικής στρατηγικής για κάθε επιμέρους σημαντικό ζήτημα οδηγεί αναπόφευκτα σε τακτικισμούς της τελευταίας στιγμής, οι οποίοι τις περισσότερες φορές οδηγούν αναπόφευκτα σε λάθη και αποτυχίες.

  Έχουν γραφτεί πολλά και διάφορα για το ζήτημα. Νομίζω, όμως, ότι η σωστή απάντηση που αγγίζει τον πυρήνα του προβλήματος, μπορεί να δοθεί μέσα από την προσεκτική μελέτη των παρακάτω αποσπασμάτων από την “Τέχνη του Πολέμου” του Sun Zu:

  Στην πρακτική τέχνη του πολέμου, το καλύτερο απ’ όλα είναι να καταλάβεις τη χώρα του εχθρού σε καλή κατάσταση και τάξη. Το να την συντρίβετε και να την καταστρέφετε δεν είναι καλό.
  Από αυτό βγαίνει ότι το να πολεμάς και να νικάς σε όλες τις μάχες δεν είναι η καλύτερη ικανότητα. Η μεγαλύτερη ικανότητα είναι το να συντρίβεις την αντίσταση του εχθρού χωρίς μάχη.
  Έτσι, η ανώτερη μορφή στρατηγικής είναι να ματαιώνεις τα σχέδια του εχθρού. Το δεύτερο στη σειρά καλύτερο πράγμα είναι να αποτρέπεις τη συνένωση των εχθρικών δυνάμεων. Το επόμενο στην τάξη είναι να επιτεθείς εναντίον του εχθρικού στρατεύματος στο πεδίο της μάχης και η χειρότερη επιλογή απ’ όλες, είναι να πολιορκείς τειχισμένες πόλεις.
  Η τέχνη του πολέμου μας διδάσκει να μην στηριζόμαστε στην πιθανότητα ότι ο εχθρός δεν θα έρθει, αλλά (να στηριζόμαστε) στην ετοιμότητά μας να τον υποδεχτούμε (όπως πρέπει). Όχι στην ευνοϊκή υπόθεση ότι δεν θα επιτεθεί, αλλά μάλλον στο γεγονός ότι έχουμε κάνει τη θέση μας απρόσβλητη!
  Εάν γνωρίζεις τον εχθρό και τον εαυτό σου, δεν έχεις ανάγκη να φοβάσαι το αποτέλεσμα (ακόμη και) εκατό μαχών. Εάν γνωρίζεις τον εαυτό σου, αλλά όχι τον εχθρό, για κάθε νίκη που κερδίζεις θα έχεις και μια ήττα. Εάν δε γνωρίζεις τον εαυτό σου, ούτε τον εχθρό, θα νικηθείς σε κάθε μάχη.
  Οι έξι τρόποι που φέρνουν την ήττα είναι:
  Αμέλεια στην εκτίμηση της δυνάμεως του εχθρού.
  Επιθυμία εξουσίας.
  Ελλιπής εκπαίδευση.
  Αδικαιολόγητος θυμός.
  Έλλειψη παρακολουθήσεως της πειθαρχίας.
  Αποτυχία στη χρησιμοποίηση διαλεχτών αντρών.
  Μία σύγκριση της κυβερνητικής τακτικής με τις συμβουλές του Κινέζου σοφού προσφέρει μία καλή εξήγηση γι’ αυτά που συμβαίνουν (και) αυτές τις ημέρες…

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s