Αναπαραγωγές, Βελουχιώτης

Σημείωμα του Άρη Βελουχιώτη για το Πολιτικό Γραφείο (22 Σεπτεμβρίου 1943)

Ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκουμέντο, στο οποίο ξεδιπλώνεται η πολιτική σκέψη του Βελουχιώτη εκείνης της περιόδου και προ-αναγγέλλεται η γενίκευση του Εμφυλίου μέσα στην Κατοχή, κάτι που συνέβη ελάχιστες βδομάδες αργότερα, με τη σύγκρουση ΕΛΑΣ – ΕΔΕΣ. Αξίξει να προσέξει ο αναγνώστης τη στάση του Βελιουχιώτη τόσο απέναντι στους Άγγλους, όσο και στην ελληνική κυβέρνηση (του Καϊρου) 

%cf%83%ce%b1%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b7%cf%821

Σημείωμα

Για το Π.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε.

Αθήνας

Αγ. Σύντροφοι

Επ αυτού του ζητήματος που θα σας εκθέσω πιο κάτω ξανάχω γράψει προ πολλού καιρού σε σας. Εδώ καθημερινά σχεδόν κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Όταν πέρασε από εδώ ο σ. Γέρος αν και εντελώς έκτακτα τον είδα και του ‘πα λίγα. Τώρα ξανάρχομαι να σας τονίσω:

α) Οι στιγμές είναι κρίσιμες από κάθε άποψη. Ένα λαθάκι, μια μονόπλευρη κρίση, μια υποτίμηση ή υπερτίμηση της κατάστασης μπορεί να φέρει μεγάλες ζημιές.

β) Κατελήφθη ήδη απ’ τους Άγγλους η Λέρος, η Κω και η Σάμος. Αύριο ή μεθαύριο καταλαμβάνεται η Κέρκυρα, ύστερα από λίγο και άλλα νησιά. Οι Ιταλοί σκόρπισαν μετά τη συνθηκολόγηση της κυβέρνησης Μπαντόλιο και τώρα βρίσκονται ανάμεσά μας σαν «συμπολεμιστές» μας. Οι Γερμανοί μόνοι τους ­ ήδη – έχουμε συγκεκριμένες πληροφορίες από θετικότατες πηγές – ­ παραδέχονται ότι έχασαν τον πόλεμο και ετοιμάζονται μέσα στον Οκτώβρη να φύγουν κάνοντας γραμμή στον Όλυμπο ή το πιθανότερο στο Δούναβη. Έχοντας ολόκληρη αλυσίδα από κατειλημμένα νησιά μας, οι Άγγλοι μια ωραία πρωία θα κάνουν εντελώς αναίμακτη «απόβαση» στη χώρα μας και θα βρεθούν ανάμεσά μας. Τα συμπεράσματά της η αντιπροσωπεία μας στο Κάιρο θα σας τα πει. Θα φέρουν το βασιλιά με το ζόρι και θα «επιβάλουν την τάξη» ­ έτσι δήλωσε ο Ουίλσον ­ – αν «διασαλευτεί με τον ερχομό του βασιλιά», παρά τις αποφάσεις του λαού μας.

γ) Χειρότεροι απ’ τους Άγγλους ­ – μη βαυκαλιζόμεθα ­- δεν είναι ούτε οι ίδιοι οι Γερμανοί. Θα επιβάλουν ένα φασιστικό καθεστώς μ’ άλλο όνομα αν τελικά επικρατήσουν αυτοί. Αιτία της διασπάσεως  του κινήματος στην Ελλάδα είναι αυτοί. Ούτε το συμφωνητικό θα υπόγραφαν αν δεν ήθελαν να κερδίσουν χρόνο, αν δεν κρίνατε σεις το πρώτο συμφωνητικό ως απαράδεχτο και αν δεν τους απειλούσα εγώ προσωπικά. Αν, δηλαδή η στάση μας έναντί τους δεν ήταν σθεναρά.

Ως τώρα η πολιτική του στρατηγείου μας απέναντί τους ήταν χλιαρή, μη τυχόν τους κακοκαρδίσουμε και περιορίσουν ή σταματήσουν τις ρίψεις υλικών. Απ’ την υπογραφή του συμφωνητικού και ύστερα οι ρυθμοί και οι ποσότητες των ρίψεων μειώθηκαν κατά 50-80% κατά περιοχές. Αν η στάση μας ήταν σθεναρότερη θα έριχναν περισσότερα. Σήμερα είναι κι αυτοί βέβαιοι πως θα φύγουν οι Γερμανοί από εδώ μόνοι τους, ύστερα από το χάσιμο της Ιταλίας και την εξέλιξη των επιχειρήσεων στη Σοβ. Ρωσία και αν θα κάνουν απόβαση εδώ θα τη κάνουν εναντίον μας, γιατί άλλος λόγος δεν συντρέχει. Αν επρόκειτο για άλλο μέτωπο θα πήγαιναν στη Γαλλία.

δ) Τους Ιταλούς τους θέλουν ένοπλους και σαν «συμπολεμιστές» για να τους χρησιμοποιήσουν εναντίον μας σε δεδομένη στιγμή. Το ΕΔΕΣ το ενισχύουν ακόμα ολόπλευρα. Προσπαθούν να πιάσουν πόστα και φέρνουν καθημερινώς με αεροπλάνα πράκτορες της κυβέρνησης Καΐρου και Άγγλους αξιωματικούς. Εξήντα (60) νέοι αξιωματικοί έρχονται να μπουν στο κεντρικό επιτελείο. Άλλοι 25 Αμερικανοί.

ε) Επιβάλλεται δική μας αντίδραση σοβαρή. Δηλαδή: σύγκληση σύσκεψης από ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΔΕΣ – ΕΚΚΑ, υπογραφή και ευρεία δημοσιότης, δηλώσεις ότι οι ένοπλες εθνικές δυνάμεις εν ουδεμιά περιπτώσει θα δεχθούν επάνοδο Βασιλιά – Κυβέρνησης προ δημοψηφίσματος και ότι θα αντιταχθούν και βιαίως εναντίον πάσης τοιαύτης τυχόν απόπειραςς. Έντονη απαίτηση συνεχίσεως των ρίψεων ­- μας έστειλαν ήδη έγγραφο ότι στους προσεχείς μήνες λόγω των επιχειρήσεων δεν θα μας ρίξουν υλικά ειμή ελάχιστα – και διαφώτιση έντεχνη του λαού επί των αιτιών της περικοπής των ρίψεων. Αφοπλισμός των ιταλών άμεσος, έστω κι αν «στεναχωρεθούν» οι Άγγλοι. Διάλυση άμεση, έστω και αιματηρή των οργανώσεων ΕΔΕΣ και ΕΚΚΑ αν αρνηθούν να υπογράψουν την ανωτέρω αναφερόμενη δήλωση.

Δεν γράφω για να παραστήσω τον έξυπνο, αλλά από πόνο και μόνο. Χίλια καλά να έχουμε κάνει αν χάσουμε τώρα το παιχνίδι θα μας μουντζώσουν όλοι. Αν το κερδίσουμε όμως και να ‘χουμε κάνει και κάτι σκληρότερο θα μας το συγχωρήσουν και θας μας χειροκροτήσουν. Αυτή δυστυχώς είναι η ψυχολογία του κόσμου.

Εγώ, βέβαια, ήμουν, είμαι και θα είμαι ο πιστότερος στρατιώτης και θα δουλέψω σκυλίσια και παλικαρίσια για οποιαδήποτε γραμμή κι αν χαράξετε. Νομίζω, όμως, ότι είχα ιερά υποχρέωση να πω το τι νιώθω στις στιγμές τούτες έστω και για την ιστορία.

Γράφω πολύ βιαστικά. Δεν έχω καιρό και γι’ αυτό δεν κάνω περισσότερη ανάλυση των σκέψεών μου. Τις γράφω έτσι χοντρά μα εσείς κάτω από το τέτοιο γράψιμο θα δείτε – είμαι σίγουρος – τη δικαιολογία τους τη θεωρητική και πρακτική.

Κάπου 22.ΙΧ.43

Με σ.χ. κι αγάπη

Άρης Βελουχιώτης

Πηγή: : Γρηγόρης Φαράκος, Άρης Βελουχιώτης. Το χαμένο Αρχείο – Άγνωστα Κείμενα. Εκδ. Ελληνικά Γράμματα, Ε’ έκδ, σελ. 271-3

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s