Βελουχιώτης

O όρκος του αντάρτη του Νέου ΕΛΑΣ (ΕΛΑΣ-Ν)

babisklaras

Εγώ παιδί του εργαζόμενου ελληνικού λαού νοιώθω βαθιά τη σκληρή σκλαβιά, καταπίεση και εκμετάλλευση του νέου κατακτητή, των Άγγλων και της ελληνικής αντίδρασης της μεγαλοκεφαλαιοκρατίας. Πιστεύω

α) ότι η συμφωνία της Βάρκιζας, τελευταίο και εγκληματικό λάθος σειράς άλλων δεξιών και «αριστερών» οπορτουνιστικών τακτικών λαθών της καθοδήγησης του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, οδήγησε στην άρνηση της πάλης για την πραγματοποίηση των σκοπών του ΕΑΜ και την υποταγή του λαού μας στους ντόπιους και ξένους ληστές.

β) ότι η ξενική κατοχή (οποιουδήποτε ξένου) και επέμβαση στη ρύθμιση των εσωτερικών οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών προβλημάτων εμποδίζει τη λύση τους πάνω σε λαοκρατική βάση, κρατά την οικονομία της χώρας και το λαό μας στο κατώτερο επίπεδο από όλους τους άλλους λαούς και οδηγεί αναπόφευκτα σε νέες τυχοδιωκτικές πολεμικές περιπέτειες.

γ) ότι η πάλη για την ολοκλήρωση των σκοπών του ΕΑΜ και την πραγματοποίηση μιας πλήρους εθνικής ανεξαρτησίας πρέπει να συντελεστεί μέσα στα οργανωτικά πλαίσια ενός πραγματικού και συνεπούς Μετώπου Εθνικής Ανεξαρτησίας (ΜΕΑ) με όλες τις μορφές και σε πρώτη γραμμή με τη μορφή της ένοπλης πάλης.

Γι’ αυτό αποφασίζω

να καταταγώ στον ανασυγκροτημένο ΕΛΑΣ (Εθνικό Απελευθερωτικό Λαϊκό Στρατό – Νέον, ΕΛΑΣ-Ν).

Ορκίζομαι

α) ότι δεν θα αποχωριστώ από τους συναγωνιστές της ομάδας μου, δεν θα φύγω από τον ΕΛΑΣ-Ν και δεν θα εγκαταλείψω τον ένοπλο αγώνα, πριν πραγματοποιηθούν οι σκοποί του ΜΕΑ και ΕΛΑΣ-Ν, ήτοι η απομάκρυνση και του τελευταίου Άγγλου στρατιώτη από την Ελλάδα και η δημοκρατική λύση των προβλημάτων της χώρας.

β) ότι θα συμπεριφέρομαι απέναντι του λαού σαν πραγματικός λαϊκός αγωνιστής και δεν θα κάνω καμιά πράξη, που να εκθέτει το ΜΕΑ και ΕΛΑΣ-Ν στα μάτια του λαού μας.

Συναισθανόμενος ότι αποτελώ μέλος ενός συνόλου που λέγεται και είναι στρατός, ο οποίος χωρίς μια τέτοια πειθαρχία δεν μπορεί να επιτελέσει το πολεμικόν του έργο

Παραδέχομαι

χωρίς κανένα ενδοιασμό και εκ των προτέρων να χαρακτηριστώ ως επίορκος και προδότης των συμφερόντων του έθνους και του λαού μας και γι’ αυτό να μου επιβληθεί η εσχάτη των ποινών (θάνατος) αν παραβώ τον όρκο τούτο.

 Κάπου 27/5/1945

Πηγή: Γρηγόρης Φαράκος, Άρης Βελουχιώτης. Το χαμένο Αρχείο – Άγνωστα Κείμενα.  Ελληνικά Γράμματα, Ε’ έκδ, σελ. 380-2

*

Ακολουθούν 30 ονόματα μαχητών που ορκίστηκαν στις 27/5/1945. Ο Φαράκος παραθέτει άλλες δυο καταστάσεις ονομάτων, στις 19/4 και στις 2/6/1945. Όπως γράφει, είχαν καταγραφεί 92 ονόματα και κάλυπταν ορκωμοσίες με ημερομηνίες από 24.2.1945 μέχρι 2.6.1945. Από το κείμενο του όρκου προκύπτει η απόλυτη ρήξη του Βελουχιώτη με την ηγεσία του ΚΚΕ, που υποστήριζε τη Συμφωνία της Βάρκιζας, λίγες μόλις μέρες μετά την υπογραφή της – καθώς η πρώτη ορκωμοσία έγινε στις 24.2.1945. Παρ’ όλ’ αυτά, οι επαφές, οι συζητήσεις και οι «προσωρινές» συμφωνίες του Βελουχιώτη με την ηγεσία του ΚΚΕ συνεχίστηκαν σχεδόν ως το τέλος, τον Ιούνιο του 1945. Στη φωτογραφία ο Μπάμπης Κλάρας, μικρότερος αδελφός του Βελουχιώτη, ο οποίος είχε συμβάλλει, μαζί με τον Τάκη Φίτσιο, στη συγγραφή των κειμένων που δημιουργήθηκαν αμέσως μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας (Πρόγραμμα και Διακήρυξη ΜΕΑ, όρκος ΕΛΑΣ-Ν) ενόψει του νέου αντάρτικου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s