Αναπαραγωγές, ΚΚΕ

Υποδείξεις της Κομμουνιστικής Διεθνούς προς το ΚΚΕ, υπέρ των συμφερόντων του Άξονα (10.1.1941)

krhth

Πρωτόκολλο Β Νο 683, παρ. 1449. 10.1.1941

Μερικές υποδείξεις προς το κομμουνιστικό κόμμα Ελλάδας

Σχετικά με τις θέσεις του στον ελλην0-ιταλικό πόλεμο

Η εθνική ανεξαρτησία του ελληνικού λαού βρέθηκε σε κίνδυνο, εξαιτίας της ένοπλης εισβολής του ιταλικού ιμπεριαλισμού στην Ελλάδα που είχε στόχο την κατάκτηση των ελληνικών εδαφών και την εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο πλευρό της γερμανο-ιταλικής στρατιωτικής συμμαχίας. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ορθά έπραξε όταν στάθηκε στο πλευρό του ελληνικού λαού στον αμυντικό του αγώνα κατά του ιμπεριαλιστή κατακτητή.

Είναι όμως λαθεμένο και επιζήμιο να αποκαλεί κανείς τον τωρινό εκ μέρους της Ελλάδας πόλεμο εθνικο-απελευθερωτικό πόλεμο της κυβέρνησης Μεταξά εναντίον του φασισμού του Μουσολίνι, όπως έγραψε ο σύντροφος Ζαχαριάδης στην επιστολή του προς τον Υφυπουργό Δημόσιας Ασφάλειας (αντίγραφό της δημοσιεύτηκε σε έντυπο που πρόσκειται στην κυβέρνηση). Με έναν τέτοιο χαρακτηρισμό, ο ελληνικός λαός θα παραπλανηθεί όσον αφορά την αλληλοσύνδεση ανάμεσα στον πόλεμο αυτό και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, διότι δεν μπορούμε να τον εξετάζουμε σαν ένα μεμονωμένο πόλεμο. Αυτό οδηγεί το λαό στο να υποστηρίζει την κυβέρνηση Μεταξά σ’ αυτόν τον πόλεμο αντί να την καταπολεμά για την εγκληματική εξωτερική πολιτική της. Αυτό, επίσης, θα αποτραβήξει την προσοχή του από τη βαρειά ευθύνη της κυβέρνησης Μεταξά και της ελληνικής μπουρζουαζίας, που με την προς όφελος του αγγλικού ιμπεριαλισμού πολιτική τους έβαλαν τον ελληνικό λαό στο πόλεμο.

Στην υπάρχουσα κατάσταση το κύριο καθήκον των Ελλήνων κομμουνιστών είναι να εξηγούν σαφέστατα στους Έλληνες εργαζόμενους και στους στρατιώτες την ενοχή και την ευθύνη της ελληνικής μπουρζουαζίας και της κυβέρνησης Μεταξά για τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο. Η συμμαχία της Ελλάδας με τον αγγλικό ιμπεριαλισμό κατήργησε ουσιαστικά την ουδετερότητα της Ελλάδας στο σημερινό ιμπεριαλιστικό πόλεμο, μετέτρεψε την Ελλάδα σε υποχείριο του αγγλικού ιμπεριαλισμού και κατέστησε την ελληνική επικράτεια στρατιωτικό πεδίο του πολέμου ενάντια στο Γερμανο-ιταλικό μπλοκ. Έτσι, η Ελλάδα γίνεται άμεσο θέατρο του πολέμου, ο οποίος – αν διαρκέσει καιρό – θα καταστρέψει τη χώρα.

Αμυνόμενος με όλες του τις δυνάμεις, ο ελληνικός λαός πρέπει ταυτόχρονα και να διαμαρτύρεται αποφασιστικά εναντίον της πολιτικής Μεταξά που χρησιμοποιεί τις δυνάμεις και το αίμα του για να εξυπηρετηθούν ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Ο ελληνικός λαός μάχεται και χύνει το αίμα του για τη δική του ελευθερία και τη ανεξαρτησία και όχι για τον αγγλικό ιμπεριαλισμό και τα όργανά του, την ελληνική μεγαλοαστική τάξη και την κυβέρνηση Μεταξά.

Ο πόλεμος μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας επί αλβανικού εδάφους δεν πρέπει από ελληνικής πλευράς να οδηγήσει στην υποταγή του αλβανικού λαού σε ελληνική κυριαρχία. Ο ελληνικός λαός, υπερασπίζοντας την ανεξαρτησία του, θα έχει μεγάλη βοήθεια εάν ενωθεί αδελφικά με τον αλβανικό λαό στον αγώνα εναντίον οποιασδήποτε ξένης κυριαρχίας.

Η ακολουθούμενη προς όφελος του αγγλικού ιμπεριαλισμού εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μεταξά διακυβεύει την ανεξαρτησία του ελληνικού λαού, ενώ η αντιδραστική εσωτερική πολιτική της επέφερε στον ελληνικό λαό μεγάλα βάσανα και του αφαίρεσε όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες. Επομένως, πρέπει να διεξάγει σκληρότατο αγώνα εναντίον αυτής της κυβέρνησης και της αντιδραστικής εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της. Σ’ αυτήν την κατάσταση οι Έλληνες κομμουνιστές δεν προβάλλουν, ωστόσο, το σύνθημα για ανατροπή της κυβέρνησης Μεταξά και για δημιουργία λαϊκής κυβέρνησης, γιατί δεν έχουν ακόμα δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις: μαζικό, δηλαδή, κίνημα εναντίον της κυβέρνησης Μεταξά και της ελληνικής μπουρζουαζίας. Οι κομμουνιστές, επίσης, δεν αντιπαρατίθενται σε αμυντικές ενέργειες της κυβέρνησης που δεν έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και δεν προωθούν συνθήματα κατά της συμμετοχής των στρατευσίμων στον πόλεμο. Οφείλουν, όμως, να εξηγούν στον ελληνικό λαό ότι το σημερινό καθεστώς στρέφεται εναντίον των πιο στοιχειωδών και ζωτικών συμφερόντων του και ότι η διαφύλαξη της ανεξαρτησίας είναι εφικτή μόνο στην περίπτωση της δημιουργίας ενός καθεστώτος που θα έχει την υποστήριξη των λαϊκών μαζών της Ελλάδας και θα υπηρετεί τα συμφέροντά τους.

Οι κομμουνιστές τάσσονται υπέρ της μέγιστης ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας του ελληνικού λαού μέσω της εδραίωσης της εσωτερικής του ελευθερίας, της αποκατάστασης των αστικοδημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων του εργαζόμενου λαού, του τερματισμού της τρομοκρατίας και απελευθέρωσης όλων των πολιτικών κρατουμένων, καθώς επίσης και άλλων μέτρων προς το συμφέρον του ελληνικού λαού. Οι κομμουνιστές επιδιώκουν τη συσπείρωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας για να προσφέρουν στον ελληνικό λαό ειρήνη και ελευθερία και να εξασφαλίσουν την εθνική ανεξαρτησία του.

Οι κομμουνιστές αντιπαλεύουν οποιαδήποτε μετάθεση των βαρών του πολέμου στις μάζες των εργαζομένων και υπερασπίζουν τις οικονομικές συνθήκες διαβίωσης της εργατικής τάξης, των αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών και της εργαζόμενης διανόησης.

Οι κομμουνιστές βλέπουν ότι η μοναδική διέξοδος του ελληνικού λαού Ελλάδας και της Σοβιετικής Ένωσης.

10 Ιανουαρίου 1941

Υπέρ:

Υπογραφές: Δημητρόφ, Γκότβαλντ. Μανουίλσκι, Έρκολι, Φλόριν, Πικ, Μαρτί, Ιμπαρούρι

Πηγή: Γρηγόρης Φαράκος, Άρης Βελουχιώτης. Το χαμένο Αρχείο – Άγνωστα Κείμενα. Ελληνικά Γράμματα, Ε’ έκδ, σελ. 191-6

*

Οι υπογραφές αντιστοιχούν κατά σειρά στους εκπροσώπους των ΚΚ των ακόλουθων χωρών: Βουλγαρία, Τσεχοσλοβακία, Σοβιετική Ένωση, Ιταλία, Γερμανία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία.

Η ΚΔ λέει με λίγα λόγια στο ΚΚΕ: ο πόλεμος που έχετε έγινε με ευθύνη της κυβέρνησης Μεταξά. Το γράμμα του Ζαχαριάδη είναι λάθος. Σαμποτάρετε την πολεμική προσπάθεια της χώρας σας, τώρα που βρίσκεται σε επίθεση μέσα σε αλβανικό έδαφος. Ζητείστε την ουδετερότητα της Ελλάδας σ’ αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Τα στελέχη του ΚΚΕ υπάκουσαν πειθήνια, με πρώτον τον Ζαχαριάδη (βλ. δεύτερο και τρίτο γράμμα του) και μάλιστα ξεπέρασαν ακόμα και τις οδηγίες της ΚΔ, προσπαθώντας να σαμποτάρουν την πολεμική προσπάθεια «της κυβέρνησης Μεταξά». Τις λεπτομέρειες μπορεί να δει ο αναγνώστης εδώ: Τα τρία γράμματα του Ζαχαριάδη, σε ελεύθερη ανάγνωση

Όλα άλλαξαν για το ΚΚΕ λίγους μήνες αργότερα, όταν η Γερμανία επιτέθηκε εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης.

2 σκέψεις σχετικά με το “Υποδείξεις της Κομμουνιστικής Διεθνούς προς το ΚΚΕ, υπέρ των συμφερόντων του Άξονα (10.1.1941)”

 1. και οι οδηγιες της κομιντερν μετα τη γερμανικη επιθεση εναντιον της εσσδ που απο οτι φαινεται ακολουθησε πιστα το κκε

  «Η οδηγία της Κομιντέρν της 7ης Ιουλίου 1941 περιείχε τα θεμελιώδη στοιχεία της στρατηγικής Εθνικού Μετώπου. Αν και οι σκέψεις του Κρεμλίνου εκείνη την εποχή στρέφονταν στην μεταπολεμική διπλωματία και τη διάθεση των εδαφών που θα είχε καταλάβει ο Κόκκινος Στρατός αλλά και περιοχών πέραν αυτών, προστέθηκαν και άλλα στοιχεία ώστε να προσδώσουν στο κομμουνιστικό κίνημα ένα ελκυστικό και κατανοητό πρόγραμμα το οποίο θα προσέλκυε τις μάζες αλλά δε θα προειδοποιούσε τους Αγγλο-αμερικανούς. Στην πλήρη ανάπτυξή της η στρατηγική ανάπτυξης Εθνικού Μετώπου ήταν η εξής:

  1. Δημιουργία Εθνικών Μετώπων…
  2. Έμφαση στον εθνικισμό…
  3. Αιτήματα για μετριοπαθείς, μη επαναστατικές κοινωνικο-οικονομικές μεταρρυθμίσεις…
  4. Σεβασμός στην «αστική δημοκρατία….
  5. Υπόσχεση αποτελεσματικής διακυβέρνησης…
  6. Συμμαχική αλληλεγγύη…

  https://feltor.wordpress.com/2014/11/02/5332665/

  Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s