Κατοχή

«mit brutalsten Mitteln» (με τα πιο ωμά μέσα)

distomo_maria_1

Σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη βλέπω τους ανθρώπους να ζουν εκεί μπουκωμένοι στο φαϊ, ενώ ο δικός μας λαός πεινάει. Για τ’ όνομα του Θεού, δεν σας στείλαμε εκεί για να δουλέψετε για την ευημερία των λαών που σας εμπιστευτήκαμε, αλλά για να πάρετε όσο περισσότερα μπορείτε ώστε να μπορέσει να ζήσει ο γερμανικός λαός. Περιμένω από σας να αφιερώσετε τις δυνάμεις σας σ’ αυτό. Αυτή η συνεχής έγνοια για τους ξένους πρέπει να τελειώνει μια για πάντα… Καρφί δεν μου καίγεται όταν μου λέτε ότι οι άνθρωποι της ζώνης ευθύνης σας πεθαίνουν από την πείνα. Αφήστε τους να πεθαίνουν, εφόσον έτσι δεν λιμοκτονεί κανένας Γερμανός.

(Ο Γκαίρινγκ προς τους Αρμοστές του Ράιχ και τους Στρατιωτικούς διοικητές των κατεχομένων εδαφών, 6 Αυγούστου 1942)     

*

Στην καλοκαιρινή συνάντηση των δύο ηγετών του Άξονα στο Ζάλτσμπουργκ τον Απρίλιο του 1943, ο υπουργός Εξωτερικών Ρίμπεντροπ προειδοποίησε έναν Ιταλό διπλωμάτη ότι «έπρεπε να ληφθούν ωμά μέτρα εναντίον των Ελλήνων αν αυτοί σήκωναν κι άλλο τον τόνο. Είχε τη γνώμη πως… οι Έλληνες έπρεπε να μάθουν μ’ ένα σιδερένιο τρόπο ποιος ήταν κύριος της χώρας»

*

Παρόμοιες συμβουλές έδινε ο στρατάρχης Κάιτελ στο στρατηγό Αμπρόζιο: «Η ύψιστη συμβουλή της OKW  είναι να δώσει ο διοικητής της 11ης Στρατιάς επείγουσες εντολές ώστε να συντριβεί αυτή η αναδυόμενη ληστρική δραστηριότητα mit brutalsten Mitteln (με τα πιο ωμά μέσα). Η γερμανική εμπειρία στη Νορβηγία για παράδειγμα, συνέχιζε ο Κάιτελ, «είναι ότι βοηθάει το να υιοθετεί κανείς μια τέτοια ανελέητη στάση από την αρχή. Αν καεί ένα χωριό χωρίς λόγο, ούτε αυτό κάνει κακό – γιατί η είδηση ενός γρήγορου και σκληρού χτυπήματος διαδίδεται παντού, και βοηθάει κι αυτή»

*

Ο εχθρός έχει ρίξει στο συμμοριτοπόλεμο φανατικούς μαχητές, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί από τους κομμουνιστές και δεν σταματούν μπροστά σε καμιά πράξη βίας. Αυτό που παίζεται εδώ είναι περισσότερο κι από αγώνας επιβίωσης. Η σύγκρουση αυτή δεν έχει τίποτε να κάνει με τη στρατιωτική τιμή ή με τις αποφάσεις των συμβάσεων της Γενεύης. Αν αυτός ο αγώνας εναντίον των συμμοριών, στην Ανατολή και στα Βαλκάνια, δεν διεξαχθεί με τα πιο ωμά μέσα, οι δυνάμεις που διαθέτουμε μπορεί να στο προσεχές μέλλον να μην αρκούν για να επιβληθούν σ’ αυτή τη μάστιγα.

Γι’ αυτό οι μονάδες έχουν την άδεια και την εντολή σ’ αυτό τον αγώνα να λάβουν οποιαδήποτε μέτρα, χωρίς περιορισμούς ούτε και προς τις γυναίκες και τα παιδιά, αν τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία για την επιτυχία. [Ανθρωπιστικές] επιφυλάξεις οποιουδήποτε είδους αποτελούν έγκλημα εναντίον του γερμανικού έθνους…

Διαταγές του στρατάρχη Κάιτελ (βάσει εντολών του Χίτλερ), 16 Δεκεμβρίου 1942

*

Απαγορεύεται οποιαδήποτε επαφή με τους Έλληνες. Κάθε Έλληνας, ακόμα κι αν τα πηγαίνει καλά μ’ έναν Γερμανό, κάτι θέλει απ’ αυτόν. Για κάθε εξυπηρέτηση θέλει κάτι σε αντάλλαγμα. Η γερμανική καλοπροαίρετη διάθεση προς τους Έλληνες είναι πάντα μια άστοχη κίνηση. «Καλύτερα να πυροβολήσεις έναν παραπάνω παρά έναν λιγότερο»

Από τις οδηγίες των μονάδων.

*

Πηγή: Mark Mazower, Στην Ελλάδα του Χίτλερ. Η εμπειρία της Κατοχής. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, 2η έκδοση.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s