Άλλοι

Αύξηση της εγκληματικότητας μετά το τέλος του εμφυλίου στην Κολομβία 

Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κολομβία εξέφρασε την έντονη «ανησυχία» του χθες Παρασκευή για την αύξηση των βίαιων επιθέσεων εναντίον ανθρώπων που προασπίζονται τα δικαιώματα του ανθρώπου και εναντίον ηγετών κοινοτήτων, κάνοντας λόγο για 52 δολοφονίες μέσα στο 2016.

«Την 30ή Νοεμβρίου αυτού του έτους, το γραφείο είχε επιβεβαιώσει, από διάφορες πηγές επί του πεδίου, (ότι διαπράχθηκαν) 35 επιθέσεις καθώς και 52 ανθρωποκτονίες εναντίον ηγετών που προασπίζονταν τα δικαιώματα του ανθρώπου (…) και άλλες πέντε ανθρωποκτονίες» τα αίτια των οποίων ακόμη «αναλύονται», σύμφωνα με ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας, η οποία υπογράμμισε την αύξηση της εγκληματικότητας σε περιοχές που μέχρι πρότινος έλεγχαν οι αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας.

Καταγγέλλοντας τη «διαρκή βία εναντίον των υπερασπιστών των δικαιωμάτων του ανθρώπου στη χώρα, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές», το γραφείο της διευκρίνισε ότι «13 από 57 ανθρωποκτονίες» που μελετήθηκαν διαπράχθηκαν μετά την υπογραφή, την 26η Σεπτεμβρίου, της αρχικής συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αντάρτες, η οποία αναθεωρήθηκε μετά την απόρριψή της στο δημοψήφισμα που διεξήχθη τον Οκτώβριο και υπεγράφη ξανά την 24η Νοεμβρίου.

Οι επτά από τις πιο πρόσφατες δολοφονίες αυτής της φύσης διαπράχθηκαν σε περιοχές που προηγουμένως έλεγχαν οι γκεριγέρος, οι οποίοι αποσύρθηκαν και προετοιμάζονται να μετακινηθούν σε 27 περιοχές σε όλη τη χώρα όπου θα παραδώσουν τα όπλα υπό την εποπτεία του ΟΗΕ.

Η αποχώρηση των μαχητών των FARC δημιουργεί «ένα κενό» ασφάλειας «στα ιστορικά προπύργιά τους όπου επέβαλαν την ‘τάξη’», καθώς το κράτος απουσίαζε και κυριαρχούσε «η παραοικονομία των παράνομων καλλιεργειών και των παράνομων ορυχείων ή μεταλλείων». Αυτό το κενό «ευνοεί την εκδήλωση και την επέκταση κάθε είδους εγκληματικότητας, περιλαμβανομένης της εισόδου άλλων ένοπλων οργανώσεων εκτός νόμου, οι οποίες διεκδικούν τον έλεγχο αυτής της παραοικονομίας», σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία.

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως αυτή η «δυναμική της βίας» δεν πλήττει μόνο όσους υπερασπίζονται τα δικαιώματα του ανθρώπου «αλλά επίσης και τον πληθυσμό γενικά».

Η κυβέρνηση και οι FARC κατέληξαν σε συμφωνία για να τερματιστεί ένας πόλεμος που διήρκεσε 52 χρόνια και στον οποίο ενεπλάκησαν κάπου τριάντα οργανώσεις ανταρτών, ακροδεξιών παραστρατιωτικών, ο στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας,στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους, ενώ ακόμη σήμερα 60.000 θεωρούνται επισήμως αγνοούμενοι, κι εκτοπίζοντας 6,9 εκατομμύρια πολίτες.

Παράλληλα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να διαπραγματευθεί μια συμφωνία ειρήνης με την οργάνωση Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης, την τελευταία που παραμένει ενεργή, ενώ έχει εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις εναντίον των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, ορισμένες από τις οποίες αποτελούν τη συνέχεια των ακροδεξιών παραστρατιωτικών ομάδων οι οποίες διαλύθηκαν πριν από δώδεκα χρόνια.

Πηγή: Αύξηση της εγκληματικότητας μετά το τέλος του εμφυλίου στην Κολομβία | altsantiri.gr

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Αύξηση της εγκληματικότητας μετά το τέλος του εμφυλίου στην Κολομβία ”

  1. Αναπόφευκτη εξέλιξη, όταν τα ένοπλα ΠΟΛΙΤΙΚΑ σώματα τα διαδέχονται συμμορίες – μέχρι το κράτος να μπορέσει να αναλάβει το ρόλο του στα θέματα ασφάλειας. Κάτι που θα έπρεπε, όπως διδάσκουν οι αρχαίοι εμφύλιοι (του 20ου αιώνα) να γίνεται χωρίς χρονικά κενά, τα οποία ενίοτε αποδεικνύονται καταστροφικά.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s