Ζαχαριάδης

Η συζήτηση Ζαχαριάδη – Ζντάνοφ (Μόσχα, Μάιος 1947)

zdanov1

Επιμέλεια και εισαγωγή: ΣΑΘ

Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον -κατά τη γνώμη μου- κείμενο της Ιωάννας Παπαθανασίου που πρωτοδημοσιεύθηκε στα ΝΕΑ την 22.5.1999.

Πρόκειται για αποσπάσματα από τα πρακτικά (13 συνολικά δακτυλόγραφες σελίδες) της ελάχιστα γνωστής ως προς τις λεπτομέρειες συνάντησης Ζαχαριάδη – Ζντάνοφ (Μόσχα, Μάιος 1947).

 

Είναι το 2ο ταξίδι τού αδιαμφισβήτητου ηγέτη τού ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη στη Μόσχα κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου.

Λίγο νωρίτερα (Απρίλιος 1947) είχε εξαγγελθεί το δόγμα Τρούμαν, το οποίο άλλαζε δραστικά τα δεδομένα στο ΝΑ «μαλακό υπογάστριο» της Ευρώπης.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας εκκρεμούσε η ελληνική κυβερνητική καταγγελία για την υποστήριξη που παρείχαν οι βόρειοι γείτονές μας στον ΔΣΕ, και η πρώτη Διερευνητική Επιτροπή τού ΟΗΕ βρισκόταν ήδη στην Ελλάδα.

Στις 20 Μαρτίου έχει δολοφονηθεί ο Ζεύγος και την 1 Απριλίου ο Παύλος έχει διαδεχθεί τον Γεώργιο Β΄.

Η κατάσταση γενικά για το ΚΚΕ ήταν κρίσιμη.

Εν συνεχεία τριών βασικών κειμένων (υπομνημάτων) που το ΚΚΕ είχε λίγο νωρίτερα απευθύνει στην ηγεσία τού ΚΚΣΕ, ο Ζαχαριάδης εκθέτει ξανά την κατάσταση και ζητάει συμβουλές και σοβαρή πολεμική βοήθεια. Ο Ζαχαριάδης υποστηρίζει ότι το ΚΚΕ ελέγχει το 1/3 του ελληνικού εδάφους, (μη υπολογιζομένης της Πελοποννήσου), και ότι έχει την υποστήριξη των μαζών και ειδικότερα των αγροτών, του 90% των εργατών και της «καλύτερης μερίδας» της διανόησης· υστερεί, όμως, σε υλικά μέσα. Δηλώνει ότι ο ΔΣΕ μπορεί σύντομα να φτάσει τις 50.000 άτομα. Αν δοθεί η βοήθεια που χρειάζεται, λέει ο Ζαχαριάδης, το ΚΚΕ μπορεί μέσα στο 1947 να δημιουργήσει «Ελεύθερη Ελλάδα» με κέντρο τη Θεσσαλονίκη. Όλως περιέργως, ο Ζαχαριάδης φαίνεται να προτιμά τον εφοδιασμό τού ΔΣΕ δια θαλάσσης (μέσω Δωδεκανήσων).

Μεταξύ άλλων, ο αρχηγός τού ΚΚΕ αποκαλύπτει στον Ζντάνοφ ότι τον Ιανουάριο του 1947 ο Τσαλδάρης του είχε προτείνει «100 κοινοβουλευτικές έδρες»!

Εν συνεχεία ο Ζαχαριάδης διαβεβαιώνει τον Ζντάνοφ ότι ουσιαστικά Ελληνικός Στρατός «δεν υπάρχει»!! «Το 25% του κυβερνητικού στρατού αποτελείται από ανθρώπους δικούς μας και οι συμπαθούντες δεν είναι λιγότεροι από το 50%. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ολόκληροι λόχοι αρνούνται να οδηγηθούν εναντίον των ανταρτών. Το ίδιο, λίγο-πολύ, λέει ο Ζαχαριάδης, ισχύει και με τη Χωροφυλακή. «Ακόμη καλύτερη είναι η κατάσταση στο Ναυτικό. Έχουμε ολόκληρες πολεμικές μονάδες που μπορούμε να πάρουμε κυριολεκτικά στα χέρια μας».  [Και ύστερα μερικοί εξακολουθούν να μην μπορούν να καταλάβουν γιατί στήθηκε τη χρονιά εκείνη η Μακρόνησος…]. Εκφράζει τη λύπη του γιατί ο σοβιετικός στρατός δεν ήρθε στην Ελλάδα. «Ακόμα και ένα σοβιετικό τάγμα αν ερχόταν στην Ελλάδα, θα μας απόφερε τεράστιο όφελος». Για τον ελληνικό στρατό ο Ζαχαριάδης λέει: «Δεν θέλουν να πολεμήσουν. Δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα μαζί μας, παρά το ότι αριθμητικά υπερέχουν πέντε φορές και διαθέτουν πολύ καλό εξοπλισμό».

Και καταλήγει: «Δεν έχουμε δικαίωμα να απαιτούμε από την ΕΣΣΔ. Θα μας δώσετε αυτό που μπορείτε. Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε ζημιά στην ΕΣΣΔ. Για την ΕΣΣΔ είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε τα πάντα».

*

Ακολουθούν τα δημοσιευμένα στα ΝΕΑ πρακτικά της συζήτησης και στη συνέχεια το συνοδευτικό κείομενο της Ιωάννας Παπαθανασίου

%cf%80%ce%b1%cf%8012%ce%b3

%cf%80%ce%b1%cf%8012%ce%b4

%cf%80%ce%b1%cf%8013%ce%b1

%cf%80%ce%b1%cf%8013%ce%b2

%cf%80%ce%b1%cf%8014%ce%b1

%cf%80%ce%b1%cf%8014%ce%b2

%cf%80%ce%b1%cf%8014%ce%b4

παπ15β.png

%cf%80%ce%b1%cf%8015%ce%b3

%cf%80%ce%b1%cf%8015%ce%b4

%cf%80%ce%b1%cf%8015%ce%b5

*

%cf%80%ce%b1%cf%8012%ce%b1

%cf%80%ce%b1%cf%8012%ce%b2

%cf%80%ce%b1%cf%803

%cf%80%ce%b1%cf%804

Advertisements

4 σκέψεις σχετικά με το “Η συζήτηση Ζαχαριάδη – Ζντάνοφ (Μόσχα, Μάιος 1947)”

 1. Άκου χάκερ ο τσέλιγκας! 😉

  (Μου έδειξε ένα κόλπο ο γιος, να φωτογραφίζω την οθόνη πατώντας ένα κουμπί. Τα υπόλοιπα είναι τυφλοσούρτης)

  ΥΓ. Εγώ ευχαριστώ. Η συμμετοχή σας στις «σημειώσεις», όπως και στην καλύβα παλιότερα, είναι κάτι παραπάνω από ουσιαστική.

  Μου αρέσει!

 2. @ ΠΑΝΟΣ

  Να τον χαίρεστε και να σας χαίρετε!

  Και ελόγου μου ρωτάω καμιά φορά κάποιον από τους (μεγάλους πια) γιους μου, μου εξηγεί ‘συγκαταβατικά’, το ξεχνάω, τον ξαναρωτάω την άλλη φορά τα ίδια, ‘δυσανασχετεί’, και κάπου εκεί τελειώνει η ατελέσφορη προσπάθειά μου να «εκσυγχρονιστώ» και επιστρέφω απογοητευμένος στο «χωριό» μου…

  Μου αρέσει!

 3. Επιστολή του Ν. Ζαχαριάδη στον Τίτο, 22 ’Απριλίου 1947
  Σεβαστέ σύντροφε,
  Σχετικά με τη χτεσινή συνομιλία μας θέλω να συνοψίσω τα παρακάτω:
  1. Τον τελευταίο χρόνο, απ’ το Μάρτη τού 1946 και δη, ή κατάσταση στην Ελλάδα οξύνθηκε και πήρε τη μορφή τού ένοπλου αγώνα. Ό αγώνας αυτός, πού βρίσκεται κάτω απ’ την άμεση καθοδήγηση τού ΚΚΕ και πολιτικά τοποθετείται μέσα στα πλαίσια της πάλης τού ΕΑΜ για την ’Εθνική ανεξαρτησία και τη Λαϊκή δημοκρατία (πρόγραμμα τού ΕΑΜ), διαθέτει σήμερα περί τούς 20.000 αγωνιστές κάτω απ’ τη συγκεντρωτική διοίκηση τού Γενικού ’Αρχηγείου και αγκαλιάζει όλη τη χώρα. Ό Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας ξεπερνά σήμερα το στάδιο τού σκόρπιου παρτιζάνικου αγώνα και τείνει να διαμορφωθεί σε ταχτικό στρατό. ’Απ’ την οργανωτική πλευρά αυτού συγκεντρώνονται σήμερα οι κύριες προσπάθειές μας.
  2. Παρά την ολόπλευρη υποστήριξη πού ό μοναρχοφασισμός έχει απ’ τον αγγλοαμερικανικό ιμπεριαλισμό δε μπόρεσε και δε μπορεί -αυτό δείχνουν τα γεγονότα- να καθυποτάξει και να εξουδετερώσει το λαϊκό δημοκρατικό κίνημα και το δημοκρατικό στρατό και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι ή βασική σκέψη τού εχθρού συγκεντρώνεται σε αυτό δηλ. να κρατήσει τις πόλεις και τις βασικές συγκοινωνιακές αρτηρίες, να απομονώσει το Δ.Σ.Ε. στις ορεινές περιοχές, να τον απομονώσει και απ’ το εξωτερικό και να τον υπομονεύσει και φθείρει με το χρόνο.

  3. Παρά το γεγονός ότι στις πόλεις
  καθυστερεί ακόμα -σε σχέση με την ύπαιθρο-, ή μαχητική ένοπλη λαϊκή αντίσταση, με βάση την ως τα τώρα εξέλιξη της κατάστασης και το συσχετισμό δυνάμεων πού υπάρχει μέσα στη χώρα και παρά την ανοιχτή τώρα παρέμβαση και του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, οι δυνατότητες για ν’ ανατρέψουμε τα πιο πάνω σχέδια τού μοναρχοφασισμού και των ξένων υποστηριχτών του υπάρχουν. Ό ΔΣΕ έχει όλες τις δυνατότητες απ’ την πλευρά τού ανθρώπινου υλικού και μέσα σε σύντομα χρονικά όρια να φτάσει τις 50.000. Ή τακτική του είναι και στο άμεσο μέλλον πρέπει να είναι με αδιάκοπα χτυπήματα πού προοδευτικά πρέπει να δυναμώνουν, να φθείρει και να ξεχαρβαλώνει τις μοναρχοφασιστικές δυνάμεις. Αυτό όμως δε φτάνει. Υπάρχουν σήμερα στη χώρα όλες οι προϋποθέσεις και εφόσον ή αγγλοσαξονική ιμπεριαλιστική επέμβαση θα μείνει βασικά μέσα στα σημερινά πλαίσια, ό ΔΣΕ ν’ αναλάβει γενικότερα την πρωτοβουλία και να επιφέρει μια σοβαρότερη, αλλαγή στην εσωτερική μας κατάσταση και εξέλιξη χτυπώντας αποφασιστικά το μοναρχοφασισμό, αποσπώντας του ζωτικές περιοχές και αστικά κέντρα και δημιουργώντας μια στέρεη και βιώσιμη λεύτερη Ελλάδα.

  4. Το πιο νευραλγικό και ασθενικό για το μοναρχοφασισμό σημείο από κοινωνική, οικονομική, πολιτική, εθνική, στρατιωτική και γεωγραφική είναι ή Βόρεια Ελλάδα, δηλαδή, κυρίως ή ελληνική Μακεδονία και Θράκη. Αντίθετα για το ΔΣΕ εδώ συγκεντρώνονται οι πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις. Ουσιαστική σημασία, έχει εδώ το γεγονός ότι ό ΔΣΕ διαθέτει πρωτοβουλία στο διάλεγμα του σημείου όπου θα χτυπήσει. Εδώ, λοιπόν πρέπει ό ΔΣΕ να καταφέρει αποφασιστικό χτύπημα ενάντια στο μοναρχοφασισμό συγκεντρώνοντας την κύρια προσπάθειά του ενάντια στο κέντρο της περιοχής αυτής.

  5. Για να πετύχει ένα τέτοιο χτύπημα χρειάζεται:
  α) Αδιάκοπα να συνεχίσει ό ΔΣΕ την επιθετική του δράση σε όλη τη χώρα, έτσι πού να φθείρει και να κρατά πάντα σε συναγερμό και σκόρπισμα τις μοναρχοφασιστικές δυνάμεις, β) Επιτελικά πρέπει το σχέδιο να δουλευτεί καλά και να εξασφαλιστεί το στοιχείο τού αιφνιδιασμού, γ) Πρέπει από εμπειροπόλεμα και δοκιμασμένα στελέχη και άνδρες τού ΔΣΕ να καταρτιστεί ή εφεδρική δύναμη από 5-7 χιλ. άνδρες πού θα πραγματοποιήσει το κύριο χτύπημα ενάντια στο κέντρο της περιοχής όπου θα επιτεθεί, δ) Ή ταυτόχρονη ένοπλη εκδήλωση και μέσα απ’ τις πόλεις στην περιοχή αυτή είναι δυνατή και πρέπει να εξασφαλιστεί. ε) Πρέπει να χρησιμοποιηθούν εξαντλητικά οι σοβαρές δυνάμεις και δυνατότητες πού διαθέτουμε μέσα στον κυβερνητικό στρατό και ναυτικό.

  6. Ή μεγαλύτερη αδυναμία πού παρουσιάζει σήμερα ό ΔΣΕ και πού είναι κιόλας σοβαρό εμπόδιο στην ανάπτυξη του είναι ή ανεπάρκεια στον οπλισμό του και στον ανεφοδιασμό του με όπλα και πολεμοφόδια. Παρά την τόσο σημαντική ενίσχυση πού έχουμε στο σημείο αυτό από σάς, τα τελευταία τηλεγραφήματα από το Γενικό Αρχηγείο τού ΔΣΕ μιλάν ότι υπάρχει κιόλας τώρα με τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις πού διεξάγει ό μοναρχοφασισμός έλλειψη σε πολεμοφόδια. Πρέπει ακόμα να τονιστεί ότι ό οπλισμός πού διαθέτει ό ΔΣΕ δε φτάνει για να χτυπά αποτελεσματικά τον εχθρό στις πόλεις και κέντρα του πού τα ’χει μετατρέψει σε περιχαρακωμένα στρατόπεδα. Για να πετύχει λοιπόν το χτύπημα πού αναφέρεται πιο πάνω πρέπει ή ειδική δύναμη τού ΔΣΕ πού θα το καταφέρει να είναι κατάλληλα εξοπλισμένη, να εξοπλιστούν ανάλογα και οι μαχητικές δυνάμεις μας μέσα στις πόλεις της περιοχής αυτής και, πράγμα επίσης σοβαρό, τα στρατιωτικά στελέχη και οι καθοδηγητές στην επιχείρηση αυτή πρέπει να καταρτιστούν και ετοιμασθούν ειδικά:

  7. ‘Όταν εξασφαλίσουμε ένα απαραίτητο μίνιμουμ απ’ τις πιο πάνω προϋποθέσεις μπορούμε να δώσουμε το χτύπημά μας και με την κατάσταση πού υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα μπορούμε να μη τη βλέπουμε μόνον σαν προσωρινή εκδήλωση και επιτυχία μα σαν αφετηρία για πιο ουσιαστική αλλαγή στην Ελλάδα, έχτός αν έχουμε μια ένοπλη αμερικανική επέμβαση για να περισώσει το μοναρχοφασισμό, οπότε όμως δημιουργείται και κάπως πιο γενική διεθνής περιπλοκή.
  8. Νομίζω πώς αν εξασφαλιστούν οι υλικές δυνατότητες μπορεί, μερικά τουλάχιστο, ό εφοδιασμός τού ΔΣΕ με πολεμικό υλικό να εξασφαλιστεί απ’ τη Γαλλία, ’Ιταλία, ’Αγγλία κ.λπ.
  9. Είναι απαραίτητο σήμερα το ζήτημα για την ολόπλευρη ενίσχυση στο λαϊκό δημοκρατικό κίνημα στην Ελλάδα και στο ΔΣΕ να μπει σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα πιο αποφασιστικά.
  10. Για μένα προσωπικά νομίζω τα εξής:
  α) ’Επειδή ή ελληνική και αγγλοσαξονική αντίδραση θα κάνει όλο φασαρία γύρω στην «εξαφάνιση» μου απ’ την Ελλάδα μπορεί με μια ανοιχτή εμφάνιση μου στο Παρίσι να εξηγηθεί γιατί αναγκάστηκα να φύγω στην Ελλάδα, β) Να μου εξασφαλιστεί εδώ ή δυνατότητα να μείνω τηρώντας τούς όρους της συνωμοτικότητας κυρίως κύπτοντας τις επαφές μου έχτός από μια με τον σ. Ντενίσωφ (= Γιάννη Ιωαννίδη), με τούς εδώ «Έλληνες συντρόφους. Σε ένα κύκλο από 10- 12 ‘Έλληνες συντρόφους έγινε γνωστό ότι έρχομαι εδώ. Στον αριθμό αυτό δε συμπεριλαμβάνονται αυτοί πού με πέρασαν εδώ. Ό ανταποκριτής τού Ρόιτερ εδώ έκανε νύξη σε εδώ Έλληνες για ταξίδι μου στη Μόσχα.
  γ) Να εξασφαλιστεί μια σίγουρη ταχτική (δύο φορές το μήνα) επικοινωνία μου με την ’Αθήνα.
  δ) ’Αν είναι δυνατό να πάω για πιο πάνω.
  ε) Νομίζω ότι ή θέση μου τελικά είναι να βρίσκομαι, ανεπίσημα φυσικά, κοντά στο Γενικό Αρχηγείο τού ΔΣΕ.
  Σ’ αυτά συνοψίζω, σεβαστέ σύντροφε, τη χτεσινή συνομιλία μας. Ή εξέλιξη της κατάστασης στην Ελλάδα μάς επιτρέπει κάθε αισιοδοξία με την πρωταρχική προϋπόθεση ότι το ΚΚΕ θα κάνει το καθήκον του διορθώνοντας τα λάθη πού έκανε στο παρελθόν.

  Επιστολή τού Ν. Ζαχαριάδη στον Α. Ζντάνωφ, 1.9.47
  «Β(ελιγράδι)» 1.9.47
  Σεβαστέ σ. Άντρέι Άλεξάντροβιτς Ζντάνωφ.
  Σάς γράφω για να Σάς εκθέσω την τελευταία εξέλιξη στην Ελλάδα, καθώς και ορισμένα ζητήματα πού αφορούν το λαϊκό δημοκρατικό κίνημα στη χώρα μας.
  1. Σήμερα πια και οι αντίπαλοι μας ομολογούν ότι ή τετράμηνη κυβερνητική εκστρατεία ενάντια στο Δημοκρατικό Στρατό απότυχε. Γεγονός είναι ότι ό Δημοκρατικός Στρατός όχι μόνο κατόρθωσε να εκμηδενίσει τις εδαφικές επιτυχίες πού αρχικά οι κυβερνητικοί είχαν μα σήμερα βρίσκεται σε καλλίτερες θέσεις, αριθμητικά είναι πιο μεγάλος. Το ηθικό του πιο ακμαίο, οργανωτικά πιο στερεωμένος, υλικά πιο καλά εξοπλισμένος.
  Παρά την ερήμωση πού σπέρνει ό μοναρχοφασισμός και παρά την οικονομική εξάντληση οι αγρότες υποστηρίζουν όσο μπορούν το Δ.Σ. και το ηθικό του λαού παραμένει ακμαίο.
  Από ενάμιση μήνα λειτουργεί ραδιοσταθμός του ΔΣΕ και αυτό αποτελεί μια πολύ σημαντική βοήθεια στην όλη δουλειά μας.
  Χωρίς καμιά υπερβολή μπορούμε να πούμε ότι ή προοπτική για την επιτυχία τού δημοκρατικού αγώνα στην Ελλάδα είναι σήμερα πιο θετικη απ’ότι πριν,
  παρά το γεγονός ότι ή αμερικανική ανάμιξη στα εσωτερικά προσπαθεί να μάς προβάλλει ανυπέρβλητα εμπόδια.
  Γεγονός ακόμα είναι ότι ό πανικός και ή σύγχυση αυξαίνει στις τάξεις τού μοναρχοφασισμού. Η σύγχυση και ό πανικός στις τάξεις τού αντίπαλου αναπτύσσεται και αυξάνει τόσο σε αναλογία με τη στερέωση και τις επιτυχίες τού Δ.Σ. όσο και απ’ το γεγονός ότι ή αποσύνθεση μεγαλώνει στις τάξεις τού κυβερνητικού στρατού, πράγμα πού πιστοποιείται τόσο απ τις προσχωρήσεις στο Δ.Σ., όσο και απ την απροθυμία και την ανοιχτή άρνηση των κυβερνητικών να πολεμήσουν, απ τις μαζικές δίκες και τις θανατικές καταδίκες σε βάρος ανδρών και αξιωματικών τού κυβερνητικού στρατού.
  Ή τέτοια διαμόρφωση της κατάστασης επέτρεψε στο Γενικό ’Αρχηγείο τού Δ.Σ. να προχωρήσει θετικά προς τη δημιουργία λέφτερων περιοχών με δική τους κρατική υπόσταση. Το Γ.Α. τού Δ.Σ. δημοσίευσε κι’ όλες τις καταστατικές διατάξεις, και μια σειρά νομοθετικές πράξεις προς την πιο πάνω κατεύθυνση. ’Αντίγραφα στα ρούσικα απ’ όλα αυτά τα ντοκουμέντα σάς έχουμε στείλει. Στην ημερήσια διάταξη σήμερα στέκει το ζήτημα της δημιουργίας Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης.
  ‘Όλα τα πιο πάνω προωθούνται και πραγματοποιούνται σε συμφωνία με το ΕΑΜ- και, βασικά, και με τούς άλλους, τούς εξωεαμικούς παράγοντες του δημοκρατικού κινήματος.
  Οι κυβερνητικές αποτυχίες και οι επιτυχίες του Δ.Σ. έχουν σαν αποτέλεσμα μια ολοένα και πιο ανοιχτή επέμβαση των ’Αμερικανών στην Ελλάδα. Αυτή ή ανάμιξη είναι σήμερα το βασικό πρόβλημα πού μάς απασχολεί. Ή θέση μας εδώ είναι καθαρή. Για το λαό το ζήτημα είναι επίσης ξεκαθαρισμένο. Και το δημοκρατικό κίνημα θ’ αντιμετωπίσει αποφασιστικά και χωρίς δισταγμό κάθε παραπέρα αμερικανική ανάμιξη και επέμβαση στα εσωτερικά μας, οποιαδήποτε μορφής.

  2. Απ’την πλευρά της διεθνής θέσης τού ελληνικού ζητήματος μεγάλη ενίσχυση μάς έδωσε και σήκωσε και το φρόνημα τού λαού η στάση τού Γκρομύκο στο Συμβούλιο ’Ασφαλείας τού Ο.Ε.Ε. Σχετικά σάς μεταβιβάζουμε μια σκέψη πού έκανε και μάς διατύπωσε ό κ. Σοφιανόπουλος, πρώην υπουργός των εξωτερικών, πού βρίσκεται τώρα στο Παρίσι και πού συνεργάζεται μαζί μας.
  Ή σκέψη του κ. Σοφιανόπουλου είναι ή εξής:
  «Θεωρεί αναγκαίο και χρήσιμο σε μια ορισμένη ευκαιρία ή σοβιετική πολιτική να εκφραστεί στο ελληνικό ζήτημα με το πιο επίσημο στόμα και με λόγια συμπάθειας για τον ελληνικό λαό, την ανεξαρτησία και την εδαφική του ακεραιότητα. Ότι τα σοβιέτ θα επιθυμούσαν να δουν μια Ελλάδα ελεύθερη, ανεξάρτητη και ισχυρή όπως της αξίζει να είναι μετά τούς αγώνες της, άλλα ότι δε μπορούν να ανεχτούν μια Ελλάδα εστία ραδιουργιών και αμερικανικό υπήκοο. Ότι το ζήτημα τού καθεστώτος είναι υπόθεση τού λαού της στον όποιο όμως θα έπρεπε να δοθεί ή δυνατότητα να εκφραστεί με εκλογές πού θα κάνει μια δημοκρατική κυβέρνηση».
  Αυτά λέει, ό Σοφιανόπουλος και μείς με ορισμένες επιφυλάξεις στις διατυπώσεις, πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο πράγμα θα μάς βοηθούσε σοβαρά.
  Ό κ. Σοφιανόπουλος έκφρασε την επιθυμία να μεταβεί στη Μόσχα.
  3. Τα υλικά τα πήραμε και σάς ευχαριστούμε πολύ. Με την ευκαιρία θέτουμε υπόψη σας ορισμένες πρόσθετες ανάγκες μας.
  1) Χρειαζόμαστε 40 ορειβατικά λυόμενα κανόνια των 6,5 και 20 ορειβατικά λυόμενα των 7,5.
  2) 2.000 άντιτανκικά όπλα (παντσερφάουστ).
  3) Με οξύτητα μπαίνει σήμερα για το Δ.Σ. το πρόβλημα της υπόδησης και τού ρουχισμού. Θα μάς βοηθούσατε πολύ αν μπορούσατε να μάς στείλτε άρβυλα και ρούχα (ας είναι και παλιά γερμανικά, ιταλικά, εγγλέζικα ή αμερικανικά) για 15.000 άντρες.
  4) Πήραμε 19 πολύγραφους πού μάς στείλατε. Θα σάς παρακαλέσουμε να μάς στείλτε και μελάνη, κυρόχαρτο και χαρτί για τούς πολύγραφους αυτούς γιατί εδώ δύσκολα βρίσκονται.
  6) Χρειαζόμαστε 3-4 γερμανικά φορτηγά για τις μεταφορές υλικού.
  7) Θέλουμε μια ρούσικη γραφομηχανή γιατί καθυστερούμε πολύ με τη δαχτυλογράφηση των υλικών πού σάς στέλνουμε.
  8) Χρειαζόμαστε δημοσιογραφικό χαρτί. Πέρσυ μάς πληροφορήσατε ότι διαθέσατε για μάς 1.000 τόνους. Άπαυτούς είχαμε πάρει στην Ελλάδα πέρσυ 200 τόνους.
  Πριν δύο μήνες μάς πληροφόρησαν οι Γιουγκοσλάβοι σύντροφοι ότι μάς στέλνετε εδώ άλλους 200 τόνους. Μέχρι τη στιγμή δεν τούς πήραμε ακόμα.
  9) Θα μάς ευκολύνατε πολύ αν μάς στέλνατε 8-10 χειροκίνητα ή ποδοκίνητα πιεστήρια.
  10) Χρειαζόμαστε απαραίτητα για το Δ(ημοκρατικό) Σ(τρατο) 20 ασυρμάτους.
  11) Θα μάς ευκολύνατε εξαιρετικά αν μάς στέλνατε ένα ισάριθμο ποσό χρήματα με αυτό πού πήρα όταν ήμουνα σε σας.
  Με συντροφικούς χαιρετισμούς Για την Κ.Ε. τού ΚΚΕ Ν. Ζαχαριάδης

  Και τώρα μια προσωπική παράκληση. Οι σύντροφοι αυτού μού είχαν υποσχεθεί ένα καλό και γερό αυτοκίνητο πού το χρειάζομαι πολύ για προσωπική μου χρήση και για τις μετακινήσεις μου εδώ, όχι φυσικά για μέσα στη χώρα μου.
  Και ακόμα θα με υποχρεώνατε αν μού στέλνατε τα βιβλία πού συμπληρωματικά ζήτησα απ το σ. Μπαράνωφ.
  Σάς παρακαλώ να μάς συγχωρέσετε πού κάθε φορά απευθυνόμαστε σε σάς με καινούργιες απαιτήσεις μα καταλαβαίνετε πόσο ζωτική είναι για μάς ή ενίσχυση σας, δίπλα στην πολύτιμη βοήθεια και κατανόηση πού μάς δείχνουν οι φίλοι μας απ τις άλλες χώρες και κατά πρώτο οι Γιουγκοσλάβοι και ’Αλβανοί σύντροφοί μας.
  Θάθελα πολύ κάθε φορά, ας είναι και προφορικά διά μέσω του σ. Λαβρέντιεφ (μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΣΕ και πρεσβευτής της Σοβιετικής ‘Ένωσης στο Βελιγράδι), να παίρνω γνώση για όσα πράγματα μάς στέλνετε γιατί συχνά βρίσκομαι εν άγνοια για ζητήματα πού μάς αφορούν άμεσα.
  Ήρθαν οι σ. Γιουσούπωφ και Λαβρώφ. Περιμένουμε τον Χατούρωφ. Για τον Ζίνκωφ θα προτιμούσαμε να μη μάς τον στείλτε.
  Με συντροφικούς χαιρετισμούς Για την Κ.Ε. του ΚΚΕ Ν. Ζαχαριάδης».

  απο το ΑΝΤΙ Τεύχος 694-695 (17 Σεπτεμβρίου 1999), επιμέλεια grenade.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s