Ζαχαριάδης

Η συζήτηση Ζαχαριάδη – Ζντάνοφ (Μόσχα, Μάιος 1947)

zdanov1

Επιμέλεια και εισαγωγή: ΣΑΘ

Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον -κατά τη γνώμη μου- κείμενο της Ιωάννας Παπαθανασίου που πρωτοδημοσιεύθηκε στα ΝΕΑ την 22.5.1999.

Πρόκειται για αποσπάσματα από τα πρακτικά (13 συνολικά δακτυλόγραφες σελίδες) της ελάχιστα γνωστής ως προς τις λεπτομέρειες συνάντησης Ζαχαριάδη – Ζντάνοφ (Μόσχα, Μάιος 1947).

 

Είναι το 2ο ταξίδι τού αδιαμφισβήτητου ηγέτη τού ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη στη Μόσχα κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου.

Λίγο νωρίτερα (Απρίλιος 1947) είχε εξαγγελθεί το δόγμα Τρούμαν, το οποίο άλλαζε δραστικά τα δεδομένα στο ΝΑ «μαλακό υπογάστριο» της Ευρώπης.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας εκκρεμούσε η ελληνική κυβερνητική καταγγελία για την υποστήριξη που παρείχαν οι βόρειοι γείτονές μας στον ΔΣΕ, και η πρώτη Διερευνητική Επιτροπή τού ΟΗΕ βρισκόταν ήδη στην Ελλάδα.

Στις 20 Μαρτίου έχει δολοφονηθεί ο Ζεύγος και την 1 Απριλίου ο Παύλος έχει διαδεχθεί τον Γεώργιο Β΄.

Η κατάσταση γενικά για το ΚΚΕ ήταν κρίσιμη.

Εν συνεχεία τριών βασικών κειμένων (υπομνημάτων) που το ΚΚΕ είχε λίγο νωρίτερα απευθύνει στην ηγεσία τού ΚΚΣΕ, ο Ζαχαριάδης εκθέτει ξανά την κατάσταση και ζητάει συμβουλές και σοβαρή πολεμική βοήθεια. Ο Ζαχαριάδης υποστηρίζει ότι το ΚΚΕ ελέγχει το 1/3 του ελληνικού εδάφους, (μη υπολογιζομένης της Πελοποννήσου), και ότι έχει την υποστήριξη των μαζών και ειδικότερα των αγροτών, του 90% των εργατών και της «καλύτερης μερίδας» της διανόησης· υστερεί, όμως, σε υλικά μέσα. Δηλώνει ότι ο ΔΣΕ μπορεί σύντομα να φτάσει τις 50.000 άτομα. Αν δοθεί η βοήθεια που χρειάζεται, λέει ο Ζαχαριάδης, το ΚΚΕ μπορεί μέσα στο 1947 να δημιουργήσει «Ελεύθερη Ελλάδα» με κέντρο τη Θεσσαλονίκη. Όλως περιέργως, ο Ζαχαριάδης φαίνεται να προτιμά τον εφοδιασμό τού ΔΣΕ δια θαλάσσης (μέσω Δωδεκανήσων).

Μεταξύ άλλων, ο αρχηγός τού ΚΚΕ αποκαλύπτει στον Ζντάνοφ ότι τον Ιανουάριο του 1947 ο Τσαλδάρης του είχε προτείνει «100 κοινοβουλευτικές έδρες»!

Εν συνεχεία ο Ζαχαριάδης διαβεβαιώνει τον Ζντάνοφ ότι ουσιαστικά Ελληνικός Στρατός «δεν υπάρχει»!! «Το 25% του κυβερνητικού στρατού αποτελείται από ανθρώπους δικούς μας και οι συμπαθούντες δεν είναι λιγότεροι από το 50%. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ολόκληροι λόχοι αρνούνται να οδηγηθούν εναντίον των ανταρτών. Το ίδιο, λίγο-πολύ, λέει ο Ζαχαριάδης, ισχύει και με τη Χωροφυλακή. «Ακόμη καλύτερη είναι η κατάσταση στο Ναυτικό. Έχουμε ολόκληρες πολεμικές μονάδες που μπορούμε να πάρουμε κυριολεκτικά στα χέρια μας».  [Και ύστερα μερικοί εξακολουθούν να μην μπορούν να καταλάβουν γιατί στήθηκε τη χρονιά εκείνη η Μακρόνησος…]. Εκφράζει τη λύπη του γιατί ο σοβιετικός στρατός δεν ήρθε στην Ελλάδα. «Ακόμα και ένα σοβιετικό τάγμα αν ερχόταν στην Ελλάδα, θα μας απόφερε τεράστιο όφελος». Για τον ελληνικό στρατό ο Ζαχαριάδης λέει: «Δεν θέλουν να πολεμήσουν. Δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα μαζί μας, παρά το ότι αριθμητικά υπερέχουν πέντε φορές και διαθέτουν πολύ καλό εξοπλισμό».

Και καταλήγει: «Δεν έχουμε δικαίωμα να απαιτούμε από την ΕΣΣΔ. Θα μας δώσετε αυτό που μπορείτε. Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε ζημιά στην ΕΣΣΔ. Για την ΕΣΣΔ είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε τα πάντα».

*

Ακολουθούν τα δημοσιευμένα στα ΝΕΑ πρακτικά της συζήτησης και στη συνέχεια το συνοδευτικό κείομενο της Ιωάννας Παπαθανασίου

%cf%80%ce%b1%cf%8012%ce%b3

%cf%80%ce%b1%cf%8012%ce%b4

%cf%80%ce%b1%cf%8013%ce%b1

%cf%80%ce%b1%cf%8013%ce%b2

%cf%80%ce%b1%cf%8014%ce%b1

%cf%80%ce%b1%cf%8014%ce%b2

%cf%80%ce%b1%cf%8014%ce%b4

παπ15β.png

%cf%80%ce%b1%cf%8015%ce%b3

%cf%80%ce%b1%cf%8015%ce%b4

%cf%80%ce%b1%cf%8015%ce%b5

*

%cf%80%ce%b1%cf%8012%ce%b1

%cf%80%ce%b1%cf%8012%ce%b2

%cf%80%ce%b1%cf%803

%cf%80%ce%b1%cf%804

Advertisements

3 thoughts on “Η συζήτηση Ζαχαριάδη – Ζντάνοφ (Μόσχα, Μάιος 1947)”

 1. Άκου χάκερ ο τσέλιγκας! 😉

  (Μου έδειξε ένα κόλπο ο γιος, να φωτογραφίζω την οθόνη πατώντας ένα κουμπί. Τα υπόλοιπα είναι τυφλοσούρτης)

  ΥΓ. Εγώ ευχαριστώ. Η συμμετοχή σας στις «σημειώσεις», όπως και στην καλύβα παλιότερα, είναι κάτι παραπάνω από ουσιαστική.

  Μου αρέσει!

 2. @ ΠΑΝΟΣ

  Να τον χαίρεστε και να σας χαίρετε!

  Και ελόγου μου ρωτάω καμιά φορά κάποιον από τους (μεγάλους πια) γιους μου, μου εξηγεί ‘συγκαταβατικά’, το ξεχνάω, τον ξαναρωτάω την άλλη φορά τα ίδια, ‘δυσανασχετεί’, και κάπου εκεί τελειώνει η ατελέσφορη προσπάθειά μου να «εκσυγχρονιστώ» και επιστρέφω απογοητευμένος στο «χωριό» μου…

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s