ΔΣΕ, Σύγχρονη διαχείριση

Εμφύλιος 1943-1949: Η μάχη τού Εξωχωρίου Καρδαμύλης Μεσσηνίας

%ce%b5Γράφει ο ΣΑΘ

Στις 04.00 της 5ης Ιουνίου του 1947, δύναμη 150 περίπου ανδρών τού ΔΣΕ (συγκρότημα Ταϋγέτου), με επικεφαλής τούς Λεοτσάκο και Ξυδέα, επετέθη αιφνιδιαστικά εναντίον αποσπάσματος της Χωροφυλακής αποτελούμενου από 57 άνδρες, εγκατεστημένου στο Εξωχώρι Καρδαμύλης Μεσσηνίας, κοντά στην έξοδο του ονομαστού φαραγγιού τού Βυρού.

Οι επιτιθέμενοι, αξιοποιώντας τις άριστες πληροφορίες που είχαν και εκμεταλλευόμενοι χοντρό λάθος στην οργάνωση της άμυνας του αποσπάσματος, (γνωστού ως «Αποσπάσματος Αεράκη»), έπιασαν τους χωροφύλακες κυριολεκτικά στον ύπνο.

Στην εξαιρετικά σύντομη μάχη που ακολούθησε, κατά την οποία οι αντάρτες χρησιμοποίησαν και καπνογόνα, σκοτώθηκαν 30 χωροφύλακες και ο επικεφαλής ανθυπασπιστής Αεράκης Ιωάννης, απήχθησαν 19 (πράγμα που αριστερή πηγή διαψεύδει) και διεσώθησαν μόνο 8, εκ των οποίων οι 4 ήταν τραυματίες.

Η πλευρά τών επιτεθέντων είχε δύο μόνο νεκρούς.

Η τοπική προφορική παράδοση, λέει ότι ο τρόπος που οι αντάρτες μεταχειρίστηκαν τους νεκρούς χωροφύλακες ήταν κάτι παραπάνω από βδελυρός. Οι νικητές πήραν όλα τα εφόδια του αποσπάσματος, λεηλάτησαν το χωριό και πυρπόλησαν δύο σπίτια.

Ύστερα από αυτό, όλη η δύναμη της Υποδιοικήσεως Χωροφυλακής Καρδαμύλης συνεπτύχθη στην Καλαμάτα. Η Υποδιοίκηση αυτή ξαναλειτούργησε στις αρχές του 1949.

Σήμερα, το μόνο που θυμίζει την τραγική εκείνη ανθρωποσφαγή, είναι μια πλάκα που αθανατίζει το κατόρθωμα των ανταρτών. Όλως περιέργως, (γιατί μιλάμε για τη Μάνη), για τους 30 αδικοχαμένους χωροφύλακες δεν υπάρχει τίποτα απολύτως. Λες και οι άνθρωποι αυτοί δεν έπεσαν εκτελώντας το καθήκον που μια δημοκρατικά νομιμοποιημένη κυβέρνηση τους είχε αναθέσει.  

Πηγές: Α. Δασκαλάκης, «Ιστορία Ελληνικής Χωροφυλακής 1936-1950», Αθήνα 1973, τόμος 2ος σελ. 669 και 748-749.

Ι. Καρακατσάνης, «Η Μάνη στον Πόλεμο», Διακτ. Διατριβή, Αθήνα 2010, σελ. 375 επόμ. (εδώ: http://thesis.ekt.gr/thesisBookReader/id/29972#page/1/mode/2up )

Η προφορική παράδοση της περιοχής.

3 σκέψεις σχετικά με το “Εμφύλιος 1943-1949: Η μάχη τού Εξωχωρίου Καρδαμύλης Μεσσηνίας”

 1. παραρτημα 1 της διδακτορικης διατριβης σελιδα 69
  μαρτυρια 25 του πολυβιου θεοχαρη αστυνομου, μετεχων στη μαχη εξαχωριου
  παραρτημα 2 σελ 146 τα ονοματα των 33 πεσοντων χωροφυλακων στη μαχη (μαλλον εκτελεσμενων)

  Μου αρέσει!

 2. Διάβασα τη «μαρτυρία» τού (κακώς φερομένου στη ΔΔ ως) «αστυνόμου» Π. Θεοχάρη.
  Το ΕΑΜ το έφτιαξε ο Βενιζέλος! Τα Τάγματα Ασφαλείας τα έφτιαξαν οι Άγγλοι! Η αγγλική κατοχή! Και άλλα διάφορα ασύστατα. Είναι φανερό ότι ο υπερήληκας αφηγητής, (τουλάχιστο σε κάποιον βαθμό), τα μπερδεύει άσχημα.
  Ο Κ. Αντωνίου, πάντως, («Ιστορία Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής 1833-1967″), ο Α. Δασκαλάκης, («Ιστορία Ελληνικής Χωροφυλακής 1936-1950»), καθώς και η έκδοση (1962) του Αρχηγείου τής τότε Ε.Β. Χωροφυλακής «Η δράσις τής Χωροφυλακής κατά την περίοδον 1941-1950», δεν κάνουν λόγο για εκτελέσεις.
  Η πρώτη και η τρίτη πηγή, κάνουν λόγο για 30 φονευθέντες και 19 απαχθέντες χωροφύλακες.
  Η δεύτερη πηγή, (Δασκαλάκης), αναφέρει τα ονόματα των νεκρών τής σύντομης μάχης: Ενός ενωμοτάρχου και 33 χωροφυλάκων. Σε άλλο σημείο τού βιβλίου, ο ίδιος συγγραφέας κάνει λόγο για (φονευθέντες) έναν ανθυπασπιστή, (προφανώς τον αποσπασματάρχη Αεράκη), και 30 χωροφύλακες…

  Ο Π. Θεοχάρης (ΔΔ Καρακατσάνη), λέει ότι ο αποσπασματάρχης ανθυπασπιστής Αεράκης επέζησε και έγινε μάλιστα και «στρατηγός».

  Μου αρέσει!

 3. Διόρθωση: «Σε άλλο σημείο τού βιβλίου, ο ίδιος συγγραφέας κάνει λόγο για (φονευθέντες) έναν ανθυπασπιστή, (προφανώς τον αποσπασματάρχη Αεράκη), και 30 χωροφύλακες, και για 19 απαχθέντες χωροφύλακες».

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s