Βιβλία

Της εθνικοφροσύνης, ήλιε νοητέ 

Ανοιξη του 2009. Το συγκρότημα Αλαφούζου καλεί τους Ελληνες να ψηφίσουν «τον μεγαλύτερο» μεταξύ των «προγόνων» τους
Ανοιξη του 2009. Το συγκρότημα Αλαφούζου καλεί τους Ελληνες να ψηφίσουν «τον μεγαλύτερο» μεταξύ των «προγόνων» τους | Τ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ενα «πολιτικά ορθό» ξαναγράψιμο της Νεοελληνικής Ιστορίας

Στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, εάν θυμάμαι καλά, μου τηλεφώνησαν από την εφημερίδα «Καθημερινή» για να με πληροφορήσουν ότι θα «επανεκδοθεί» η «Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα» (που είχε κυκλοφορήσει σε εβδομαδιαίες συνέχειες στα τέλη του 1999) με νέο πολύ πλούσιο φωτογραφικό υλικό, και να με ρωτήσουν εάν συμφωνώ να ξαναδημοσιευτούν αυτούσια (σε περίπτωση που δεν θα ήθελα να αλλάξω ή να προσθέσω κάτι) δύο κείμενα που είχα γράψει τότε για τον Μικρασιατικό Πόλεμο και τις πολιτικές συνέπειες της ήττας.

Απάντησα βεβαίως και μετά χαράς. Λίγο αργότερα, σε μια από τις πολλές συναντήσεις μας αυτή την εποχή με τον συνάδελφό Θανάση Καλαφάτη, δεν ξέρω σε ποια συνάφεια, έτυχε και τον ρώτησα -θα μπορούσε και να μην είχε συμβεί- εάν σκοπεύει να ξανακοιτάξει τα (πολλά) κείμενα που είχε γράψει το 1999, εν όψει της σχεδιαζόμενης επανέκδοσης της «Ιστορίας».

Μου είπε πως δεν του είχε τηλεφωνήσει κανείς.

Απευθύνθηκα στον γνωστό δημοσιογράφο Κωστή Γιούργο, με τον οποίο είχα συνεννοηθεί για τη δική μου συμβολή στην αρχική έκδοση, προκειμένου να μάθω τι ακριβώς συμβαίνει.

Ελαβα την απάντηση πως ο ίδιος δεν ήξερε περισσότερες λεπτομέρειες διότι δεν έχει καμία ανάμειξη στην επανέκδοση.

Επανήλθα στην «Καθημερινή» για να πληροφορηθώ εάν έχουν γίνει αλλαγές -και ποιες- στους συγγραφείς της αρχικής έκδοσης.

Οι άνθρωποι, θα πρέπει να τους το αναγνωρίσω αυτό, ήταν ευγενέστατοι, όσο και (δημιουργικά;) ασαφέστατοι.

Με ενημέρωσαν ότι δεν θα ξαναδημοσιευτούν όλα τα παλιά κείμενα, «για λόγους χώρου», διότι «θα υπάρχουν και νέα».

Τα νέα κείμενα, βεβαίως, είναι κατ’ αρχήν κάτι πολύ θετικό.

Στο ερώτημα ποιοι άλλοι συγγραφείς, εκτός του Θ.Κ., δεν θα φιλοξενηθούν στις ενότητες της επανέκδοσης που θα καλύπτουν τη μέχρι το 1940 περίοδο, έμαθα ότι «μάλλον δεν θα περιληφθεί» η εργασία του Γιώργου Μαργαρίτη για τους Βαλκανικούς Πολέμους.

Ρώτησα ποιος τα αποφασίζει όλα αυτά, με ποια κριτήρια και τι αλλαγές (σε σχέση με το 1999) προβλέπονται για τη δεκαετία του ’40, αλλά και για τις επόμενες δεκαετίες.

Ο κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου, «αλλά άτυπα», ήταν η πρώτη απάντηση.

Οσο για τη δεκαετία της Κατοχής, της Αντίστασης και του Εμφυλίου, «μάλλον θα υπάρξουν και εκεί αλλαγές», αλλά «δεν ήξεραν ποιες», διότι εκείνη τη στιγμή τους απασχολούσε η συγκέντρωση των κειμένων για τη χρονική περίοδο μέχρι το 1940.

Ευχαρίστησα για την ενημέρωση και ιδίως για την… τιμή που μου έκαναν να μη με συμπεριλάβουν στους αποκλεισμένους της «επανέκδοσης» και ζήτησα -φυσικά- να μη δημοσιεύσουν τα δυο δικά μου κείμενα.

Ειδοποίησα συναδέλφους ιστορικούς που είχαν γράψει στην αρχική έκδοση για τη δεκαετία του ’40.

Ολοι με όσους μίλησα, μη έχοντας -βεβαίως- ιδέα περί «αλλαγών», είχαν δώσει τη συγκατάθεσή τους για την «επανέκδοση».

Τηλεφώνησαν και αυτοί στην «Καθημερινή» και επέμειναν να μάθουν τους «νέους συγγραφείς» και τη διαδικασία επιλογής τους.

Κατόρθωσαν τελικώς να εκμαιεύσουν τις απαραίτητες πληροφορίες που οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι όχι μόνον guest stars αλλά και διαιτητές των αγώνων εκείνης της κρίσιμης δεκαετίας επρόκειτο να είναι δύο «σφυρίχτρες», όπως λένε στον σκοτεινό κόσμο των ΠΑΕ, υπεράνω πάσης υποψίας: οι «αντικειμενικοί επιστήμονες» Στάθης Καλύβας και Νίκος Μαραντζίδης.

Κατόπιν τούτου απέσυραν και εκείνοι τα κείμενά τους.

Οι «αντεθνικώς δρώντες» Σ.Κ. και Ν.Μ.

Συμφωνώ απολύτως με τη στάση τους αυτή, χωρίς να γνωρίζω το συγκεκριμένο σκεπτικό του καθενός.

Συνεπώς, το μόνο που μπορώ να εκθέσω εδώ είναι το δικό μου σκεπτικό, το γιατί εγώ συμφωνώ.

Πρώτα απ’ όλα για λόγους «εθνικούς», οι οποίοι αυτονοήτως προηγούνται, και θα εξηγήσω παρακάτω τι εννοώ.

Πολλά από τα αναφερόμενα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Εμφυλίου κεφάλαια ή τμήματα κεφαλαίων του πρόσφατου βιβλίου των Καλύβα/Μαραντζίδη, «Εμφύλια Πάθη» (στο εξής: ΕΠ), στηρίζονται σε μια προηγούμενη (2010) εργασία του Ν.Μ. που τιτλοφορείται «Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας».

Εκεί, μεταξύ άλλων, διαβάζουμε πως «ένας όχι αμελητέος αριθμός ανταρτών» συμφωνούσε με την άποψη ότι «όλα τα [κομματικά] στελέχη είναι λέρες» (σ. 75-76).

Μεταξύ τους υπήρχε «μια συχνή σύγκρουση αρμοδιοτήτων» (σ. 79). Ενώ οι άνδρες τους πεινούσαν, οι ίδιοι όχι μόνον έτρωγαν καλά αλλά είχαν «το δικό του μάγειρα ο καθένας» (σ. 90).

Μετά το φαΐ, υποθέτω, αν και ποτέ κανείς δεν ξέρει, συνήθιζαν να συνευρίσκονται -με την αρχαιοελληνική σημασία της λέξεως- με τις γυναίκες κατωτέρων, ή απλώς άλλων, στελεχών.

«Στην υπόθεση μάλιστα [της εκτέλεσης] του Γιαννούλη κάποιοι υποστήριξαν πως ο θάνατός του σχετιζόταν με την όμορφη γυναίκα του» (σ. 147).

«Στελέχη των διαφόρων αρχηγείων φαίνεται πως εξανάγκαζαν στρατολογημένες κοπέλες σε ερωτική συνεύρεση μαζί τους», ενώ άλλες τους προτιμούσαν «για να έχουν περισσότερη τροφή και καλύτερη ένδυση» (σ. 147-148).

Ακριβώς στο σημείο αυτό ήρθε ξαφνικά και με χτύπησε (μεταφορικά μιλώντας) η νοσταλγία για την εποχή που ήμαστε νέοι.

Οπως τότε, το 1961, με είχε χτυπήσει, κυριολεκτικά μεν, αλλά ελαφρά στον αγκώνα, ένα μικρού σχήματος βιβλιαράκι 40 σελίδων, από εκείνα που πετούσε ως φέιγ-βολάν από τον εξώστη του κινηματογράφου «Ιρις» (της Πανεπιστημιακής Λέσχης) γνωστός ΕΚΟΦίτης της Νομικής, κατά τη διάρκεια κάποιας φοιτητικής εκδήλωσης.Είχε τον τίτλο «Οι Δουλάνθρωποι», αναφερόταν στα ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ, περιείχε πολλές τέτοιες ιστορίες, όπως και ιστορίες σκανδάλων στη διαχείριση των χρημάτων του κόμματος, μαζί με σύντομες μεν, αλλά εξίσου υψηλού επιπέδου, πολιτικές αναλύσεις.

Οι Σλαβο[«ψευτο»]μακεδόνες -για να επανέλθουμε στο θέμα μας- λιποτακτούσαν μαζικά, καθόσον την είχαν δίπλα τη γιουγκοσλαβική [«ψευτο»]Μακεδονία (σ. 59-60), οι επιστρατευμένοι Πομάκοι αδιαφορούσαν ή ήταν εχθρικοί στην υπόθεση του ΔΣΕ (σ. 60-62), οι καταγόμενοι από την Πελοπόννησο αξιωματικοί δεν συμφωνούσαν με τα πρωτεία που υποτίθεται ότι είχαν εξασφαλίσει οι Μικρασιάτες σύντροφοί τους (σ. 63), οι χωρικοί «κρύβονταν ή εξαφανίζονταν μόλις έβλεπαν αντάρτες στην πόρτα τους» (σ. 138), κ.λπ., κ.λπ.

Οι λιποταξίες συνεχίζονται φυσικά, και μάλιστα αθρόες, στις σελίδες του βιβλίου ΕΠ (σ. 486, 489-490), μέχρι του σημείου να μη βγαίνουν τα νούμερα, δηλαδή να υπερβαίνουν σχεδόν την εκτιμώμενη συνολική δύναμη του ΔΣΕ.

Μόνον ο Κονδύλης -εξίσου καλός στην αριθμητική- το είχε καταφέρει αυτό, ανακοινώνοντας ποσοστό 97,88% υπέρ της επιστροφής του Γεωργίου στο δημοψήφισμα του 1935, όπου όμως είχε ψηφίσει πολύ πάνω από το 100% του εκλογικού σώματος.

Οι αντάρτες «λουφάριζαν» για να μην πολεμήσουν (ΕΠ σ. 485) και, όταν δεν μπορούσαν να το αποφύγουν, πάθαιναν αμέσως «πολεμίτιδα», ιδίως όσοι δεν είχαν καμία εμπειρία μαχών, διότι «δεν άντεχαν το θόρυβο και τον καπνό» (ΕΠ, σ. 491).

Στην πραγματικότητα, «δεν μιλάμε για στρατό αλλά για ομάδες κυνηγημένων και πεινασμένων ανθρώπων», ενώ διαρκής ήταν «η πτώση του ηθικού» του ΔΣΕ (ΕΠ, σ. 485), κ.λπ., κ.λπ.

Εάν βεβαίως ίσχυαν όλα αυτά (ο ΔΣΕ είναι το μόνο θέμα στα «Εμφύλια Πάθη» που δεν εξετάζεται «επιστημονικά» και «από όλες τις πλευρές του», οποιαδήποτε αναφορά σε αυτόν είναι αρνητική και μόνον αρνητική), τότε οι «κομμουνιστοσυμμορίται» (Κ/Σ στα έγγραφα του ΓΕΣ), που ως γνωστόν δεν διέθεταν ούτε αεροπλάνα, ούτε τεθωρακισμένα, ούτε συγκρίσιμη δύναμη πυρός, θα έπρεπε να είχαν ηττηθεί ολοσχερώς μέσα σε ένα Σ/Κ (Σαββατοκύριακο στη γλώσσα του facebook και των social media γενικώς).

Ή, για να μην είμαστε ακραίοι, σε μια ή δυο εβδομάδες, εάν λάβει κανείς υπ’ όψιν του και την πιθανή ολισθηρότητα του οδοστρώματος σε αρκετά σημεία της χώρας.

Ο Εμφύλιος όμως κράτησε τρία χρόνια. Αρα, ποιος είναι ο πραγματικός στόχος του βιβλίου ΕΠ;

Ποιο είναι το κρυφό ανατρεπτικό μήνυμα που επιχειρούν να περάσουν στην ελληνική νεολαία ο Σ.Κ. και ο Ν.Μ., και μάλιστα με ύπουλο τρόπο, υπό το προσωπείο ενός αγνού, παραδοσιακού, ψυχροπολεμικού αντικομμουνισμού δωσιλογικής περίπου κατασκευής και προελεύσεως;

Είναι το μήνυμα ότι η αστική -λέμε τώρα- τάξη, η ηγέτιδα τάξη της ελληνικής κοινωνίας, που, ως γνωστόν, έχει κούτελο (διαχρονικώς) καθαρό, σκηνοθέτησε στο παρελθόν έναν παρατεταμένο εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος είχε τόσα θύματα, προς ίδιον (οικονομικό ή ποιος ξέρει τι άλλο) όφελος.

Και αυτού του είδους οι κατηγορίες, αυτή η στοχοποίηση είναι, νομίζω, ό,τι πιο «αντεθνικό» θα μπορούσε να πράξει κανείς σήμερα. Ειδικά σήμερα, στην Ελλάδα της κρίσης!

Υπάρχουν πολλές ξεχασμένες (και παρεξηγημένες) πηγές έμπνευσης για μια «νέα ματιά» πάνω στην πρόσφατη ελληνική Ιστορία Υπάρχουν πολλές ξεχασμένες (και παρεξηγημένες) πηγές έμπνευσης για μια «νέα ματιά» πάνω στην πρόσφατη ελληνική Ιστορία |

 

Ολοι οι ιστορικοί, για να σοβαρολογούμε, όλων των δυνατοτήτων και όλων των αφετηριών ή πεποιθήσεων, με όλες τις (πολλές, συχνές και ενίοτε σημαντικές) διαφωνίες τους, γνωρίζουν πως η δουλειά τους, όταν έχουν να κάνουν με παντός είδους μαρτυρίες, είναι να ρωτούν ποια πηγή «λέει» τι, πότε και γιατί, καθώς και τι είδους γενικεύσεις μπορεί να στηρίξει μια πληροφορία που κρίνουν, για διάφορους λόγους, ότι είναι αξιόπιστη.

Η δουλειά του προπαγανδιστή είναι όχι απλώς να μην κάνει αυτού του είδους τις ερωτήσεις, αλλά να παρουσιάζει τα πράγματα με τέτοιον τρόπο, ώστε αυτές να μη δημιουργούνται καν στο μυαλό του κοινού του (target group το λένε σήμερα).

Η διαφορά, τώρα, μεταξύ προπαγανδιστών και ανόητων προπαγανδιστών έγκειται στο ότι οι τελευταίοι, λόγω φανατισμού, το παρακάνουν, με αποτέλεσμα να πυροβολούν το πόδι τους, εάν μου επιτρέπεται ένας ακόμα αγγλισμός.

Στον πάντα αγαπητό μου Νίκο Αλιβιζάτο, που πιστεύει ότι τα «Εμφύλια Πάθη» χρειάζεται να συζητηθούν σε «stricto sensu επιστημονικά fora», όπου «θα πρέπει επιτέλους να συμμετάσχουν και οι επαγγελματίες ιστορικοί» (The Books Journal, Νοέμβριος 2016), θα πρέπει κάπως να απολογηθώ, διότι ως εντελώς Υδραίος στη Λάρισα της συνταγματικής ιστορίας, των συνταγματολόγων γενικώς και όσων ισχυρίζονται ότι είναι συνταγματολόγοι, δεν έχω τις γνώσεις αυτή τη στιγμή για να ανταποδώσω την πρότασή του προς τους ιστορικούς.

Να εντοπίσω δηλαδή μεταξύ των «κανονικών» (κατά τη γνώμη τους) συνταγματολόγων τους αντίστοιχους Καλύβα και Μαραντζίδη, εάν υπάρχουν, και να τον προτρέψω με τη σειρά μου να κάνει «stricto sensu επιστημονικό διάλογο» μαζί τους. Επιφυλάσσομαι, πάντως.

Η μπιμπισίτιδα και ο κουλός πρέσβης

Πολύ της μόδας έχει γίνει τελευταία το ξαναγράψιμο της Ιστορίας
Πολύ της μόδας έχει γίνει τελευταία το ξαναγράψιμο της Ιστορίας | Τ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Μετά τον «εθνικό» λόγο, στον οποίο μόλις αναφερθήκαμε, ας έρθουμε σε ένα δεύτερο, πολύ σοβαρό, ζήτημα: την προστασία της δημόσιας (πνευματικής) υγείας από την εξαιρετικά κολλητική «μπιμπισίτιδα».

Ας την ονομάσουμε έτσι, εκ του BBC προφανώς.

Η μπιμπισίτιδα είναι μια διασκεδαστική εκ πρώτης όψεως ασθένεια, που γνωρίζει τρομερή εξάπλωση στη μεταμοντέρνα εποχή μας.

Ιδίως στον χώρο της διαφήμισης και εκείνον της φαιάς -έως κατάμαυρης- πολιτικής ή άλλης προπαγάνδας.

Πρόκειται για έναν πολύ παλιό στην πραγματικότητα ρητορικό τρόπο, όπου ο ομιλών ή ο γράφων ξεκινάει με γκολ από τα αποδυτήρια, έτσι νομίζει τουλάχιστον, εμφανιζόμενος ως εκπρόσωπος της λογικής και της μετριοπάθειας μεταξύ «δύο άκρων».

Το ποια είναι τα άκρα αυτά, το κατά πόσον είναι όντως άκρα ή το εάν είναι σοβαρή, το αποφασίζει φυσικά ο ίδιος.

Ετσι, ο καθένας μπορεί την οποιαδήποτε και οσοδήποτε ακραία άποψή του, επί οιουδήποτε θέματος, να την εμφανίζει ως μετριοπαθή, μη ακραία δηλαδή, προϊόν έρευνας όλων των πλευρών κάθε ερωτήματος και κυρίως προϊόν ωρίμου σκέψεως.

Αδικούμε βέβαια κάπως το BBC, διότι είναι μεν εμφανής, αρκετά συχνά, η προσπάθεια να προστατεύονται από τους ανέμους της αμφισβήτησης ανάμεσα στους τοίχους «κάποιων δύο άκρων» πολιτικές (ή πολιτικές σε τελευταία ανάλυση) απόψεις που εκπέμπονται από τις συχνότητές του (αυτό είναι μέρος της κουλτούρας του BBC και της βρετανικής κουλτούρας γενικώς), τούτο όμως δεν σημαίνει ότι εκεί διαπράττονται προκλητικής φύσεως χοντράδες.

Προϊόν αυτοσαρκασμού δε, για τα προσχηματικά «αφενός μεν, αφετέρου δε» που ακούγονται σε αρκετά δελτία του, είναι και το ανέκδοτο με τον κουλό πρέσβη, που έτυχε να ακούσω πολλά χρόνια πριν από γνωστό δημοσιογράφο του BBC:

Οι διπλωματικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με κάποια πολύ σημαντική χώρα πάνε από το κακό στο χειρότερο, με αποτέλεσμα την απέλαση του Βρετανού πρέσβη. Ανάστατο, το Foreign Office αναζητεί τις αιτίες της κρίσης και μαθαίνει ότι το μόνο αίτημα της άλλης πλευράς ήταν να σταλεί ένας άλλος πρέσβης, ο οποίος όμως να είναι κουλός. Να του λείπει το ένα χέρι! Ο προηγούμενος ήταν ανυπόφορος, διευκρίνιζαν. Προκειμένου να μας «περάσει» την οποιαδήποτε (απαράδεκτη συνήθως και ακραία) άποψή του ως «ενδιάμεση» λύση, λύση της κοινής λογικής, πριν μας την πει, μας ταλαιπωρούσε επί μακρόν αναπτύσσοντας τα δύο άκρα που, κατά τη γνώμη του φυσικά, αποτελούσαν τα όρια του υπό συζήτηση θέματος: από τη μια πλευρά αυτό… και από την άλλη το άλλο (On the one hand… and on the other hand…).

Σε ένα έργο χονδροειδούς προπαγάνδας, όπως τα «Εμφύλια Πάθη», δεν θα περίμενε κανείς στο σχήμα «τα δύο άκρα και η ενδιάμεση άποψη», που διατρέχει τις σελίδες του, να ανιχνεύσει στοιχεία βρετανικού τύπου «μπιμπισίτιδας».

Πρόκειται φυσικά για μια bon pour l’Orient εκδοχή της.

Στόχος του έργου, αλλά και της όλης «παρέμβασης» των Σ.Κ. και Ν.Μ. στη δημόσια ιστορία τα τελευταία χρόνια, είναι, πρώτον, να θέσει, πλαγίως ή και ευθέως, το όντως πρωτότυπο ερώτημα εάν η ένοπλη Αντίσταση κατά τη διάρκεια της Κατοχής ωφέλησε τελικώς ή έβλαψε τον ελληνικό λαό.

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Τώρα που, μετά από τόσο πολλά χρόνια, πολύς κόσμος και ιδίως οι νεότερες ηλικίες τείνουν να μπερδεύουν μερικές φορές (τα παραδείγματα δεν είναι κατασκευασμένα καλαμπούρια, αλλά μέρος μιας κάθε άλλο παρά κωμικής τηλεοπτικής έρευνας) τον Γλέζο με τον Γκλέτσο και την ΕΔΑ με την ΕΥΔΑΠ.

Δεύτερον, να «αποδείξει» ότι ο Εμφύλιος υπήρξε το αποτέλεσμα της προσπάθειας μιας αδίστακτης μειοψηφίας των Ελλήνων («το πολύ 25%») να καταλάβουν διά της βίας την εξουσία, και τρίτον -το κυριότερο ίσως- να «ξεπλύνει» τους δωσίλογους συνεργάτες των κατακτητών.

Το άγος της ελληνικής Δεξιάς ή, για να ακριβολογούμε, της πιο ακραίας συνιστώσας της.

Οπως, ας πούμε, ο Ζαμπέλιος και ο Παπαρρηγόπουλος μετά τα μέσα του 19ου αιώνα ενέταξαν τη Μακεδονική Περίοδο κατ’ αρχάς και κατόπιν το Βυζάντιο στο ελληνικό συνεχές, έτσι και οι Καλύβας/Μαραντζίδης, με την παρέμβασή τους, φιλοδοξούν να εντάξουν στη νεοελληνική «κανονικότητα» τους ταγματασφαλίτες και τους άλλους συνεργάτες των δυνάμεων Κατοχής!

Οι εκλογές του 1946 και ένας πράγματι ευφυής ιερωμένος

Εφόσον η Αντίσταση λάμπει διά της παντελούς απουσίας της από τις σελίδες του βιβλίου ΕΠ, ας έρθουμε στο ποσοστό της πολιτικής αποχής στις εκλογές του 1946, και κυρίως σε εκείνο της πολιτικής επιρροής του ΚΚΕ, που ήταν «το πολύ 25%» (σ. 340, 477).

Αυτό είναι ένα από τα λίγα σημεία του βιβλίου που δύσκολα κανείς θα μπορούσε να το αμφισβητήσει, διότι φαίνεται να παραπέμπει σε αναδρομική δημοσκόπηση «του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» (sic).

Προβληματίζει, ωστόσο, η περίεργη γενναιοδωρία του 25%.

Η (Δυτική) Συμμαχική Αποστολή για την Παρακολούθηση των Ελληνικών Εκλογών (AMFOGE) προσδιόριζε την πολιτική αποχή -αναφέρεται και στο έργο «Οι Δουλάνθρωποι», για το οποίο μιλήσαμε πιο πάνω- στο 9,3%.

Δεν μπορούσε άραγε να βρεθεί ένα πιο «λογικό» ποσοστό ανάμεσα σε αυτά τα «δύο άκρα»;

Πού το βρήκαν λοιπόν αυτό το απαράδεκτα υψηλό 25%;

Η πιθανότερη απάντηση είναι ότι το πήραν από το βιβλίο του Βρετανού πρέσβη sir Reginald Leeper, «When Greek Meets Greek» (Λονδίνο 1950, σ. xxi).

Για το βιβλίο αυτό υπάρχει μια ενδιαφέρουσα έρευνα στα αρχεία του Foreign Office, η οποία, πολύ φοβάμαι, παραπέμπει σε ποσοστά ακόμα μεγαλύτερα του 25%.

Η ιστορία (γνωστή από το 1992, υποθέτω, εφόσον περιέχεται και σε βιβλίο που αποτελεί μέρος της ύλης φοιτητικών εξετάσεων) έχει ως εξής:

Ολοι οι συγγραφείς βιβλίων απομνημονευματικού χαρακτήρα για τη δεκαετία του ’40, που ανήκαν στο παρελθόν ή εξακολουθούσαν να ανήκουν στην υπηρεσία του βρετανικού στέμματος ως διπλωματικοί, πολιτικοί ή στρατιωτικοί του αξιωματούχοι, είχαν εκ του νόμου την υποχρέωση (Official Secrets Act) να καταθέτουν τα κείμενά τους σε ειδική επιτροπή του Φόρεϊν Οφις για τυχόν «διορθώσεις» πριν τα στείλουν στο τυπογραφείο.

Ο ταξίαρχος Eddie Myers, για παράδειγμα, τον Απρίλιο του 1945 υπέβαλε προς έγκριση τις αναμνήσεις του από τη θητεία του στην Ελλάδα, αλλά το χειρόγραφό του «χάθηκε».

Επανήλθε το 1947 με ένα νέο χειρόγραφο, με άλλο τίτλο, αλλά και γι’ αυτό υπήρξαν πολιτικής φύσεως αντιρρήσεις.

Το βιβλίο του, που κυκλοφόρησε τελικώς το 1955 («The Greek Entanglement»), είναι η τρίτη μορφή των ελληνικών του αναμνήσεων.

Ο Leeper κατέθεσε το δικό του έργο στην ειδική επιτροπή τον Νοέμβριο του 1947.

Τη διόρθωσή του την ανέλαβε ο David Balfour (ο γνωστός «παπα-Δημήτρης», ιερέας των Ανακτόρων πριν από τον πόλεμο, αλλά και αξιωματικός της Intelligence [SIS], κατά το «συναμφότερον» -ίσως- της ορθοδόξου παραδόσεως), ο οποίος ζήτησε, πρώτον, να αλλάξουν -όπως και έγινε- οι σχετικές με τη Συμφωνία της Βάρκιζας παράγραφοι, ώστε να προκύπτει σαφώς πως η βρετανική πλευρά δεν την είχε υπογράψει – και άρα δεν είχε κανενός είδους ευθύνη για τη μη τήρηση των όρων της, δηλαδή για τα εγκλήματα των συμμοριών του εθνικόφρονος δωσιλογισμού.

Το δεύτερο και πολύ σοβαρότερο θέμα είχε σχέση με το ποσοστό της πολιτικής αποχής στις εκλογές του 1946.

Στο βιβλίο του ο Leeper επαναλάμβανε την εκτίμηση που είχε διαβιβάσει τότε στο Φόρεϊν Οφις, εκτίμηση με την οποία συμφωνούσε και η αμερικανική πρεσβεία, ότι η εκλογική δύναμη του ΚΚΕ τις παραμονές των εκλογών ήταν περίπου 33%.

Λίγο αργότερα, μετά τις εκλογές, ο επιτετραμμένος του το επιβεβαίωνε, υπολογίζοντας την πολιτική αποχή στο 30%.

Ο Balfour αμέσως επισήμανε πως αυτά έπρεπε οπωσδήποτε να διαγραφούν, διότι ενίσχυαν τα επιχειρήματα της λάθος πλευράς.

Πράγματι, εάν τον Μάρτιο του 1946 το ΚΚΕ, μετά το όργιο της «λευκής τρομοκρατίας», διατηρούσε τέτοια ποσοστά, το λογικώς επόμενο ερώτημα θα είχε σχέση με τα ποσοστά του έναν και πλέον χρόνο πριν, κατά την υπογραφή της Βάρκιζας, και -το κυριότερο- με την εκλογική του απήχηση κατά την Απελευθέρωση.

Πρότεινε λοιπόν στον Leeper μια σειρά από εξαιρετικής δεξιοτεχνίας εναλλακτικές διατυπώσεις, αντί των οποίων, ο τελευταίος, ως Αυστραλός εκ καταγωγής, δηλαδή κάπως πιο πρακτικός άνθρωπος, προτίμησε να διαγράψει όλες τις επιλήψιμες παραγράφους από το προτελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου του και να σημειώσει απλώς στην εισαγωγή του πως «γενικώς πιστεύεται» ότι η εκλογική ισχύς «του ΕΑΜ» το 1946 ήταν 25%.

Αποδίδει δε την εκτίμηση αυτή στους Ελληνες αντιπάλους της Αριστεράς (οι οποίοι, ως Ελληνες, θα μπορούσαν και να υπερβάλλουν), χωρίς ο ίδιος να την υιοθετεί.

Ταγματασφαλίτες μεν, αλλά…

 Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου παρουσιάζει το βιβλίο του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο Νίκος Μαραντζίδης την εκδοχή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για το πώς και γιατί μας έβαλε στα Μνημόνια· ο Στάθης Καλύβας στο πλευρό της Αννας Διαμαντοπούλου
ΑΠΕ-ΜΠΕ // EUROKINISSI

↳ Οι αρχιτέκτονες της νέας εθνικοφροσύνης δεν κρύβουν τις σχέσεις τους με την πολιτική στελέχωση του ευρύτερου «μεσαίου χώρου». Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου (πάνω αριστερά) παρουσιάζει το βιβλίο του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο Νίκος Μαραντζίδης (κάτω αριστερά) την εκδοχή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για το πώς και γιατί μας έβαλε στα Μνημόνια· ο Στάθης Καλύβας (πάνω δεξιά) διδάσκει ελληνική οικονομία στο Γέιλ διά του υπουργού Γιώργου Αλογοσκούφη (πατέρα ενός από τους τότε φοιτητές του) και (κάτω δεξιά) ξεκαθαρίζει τις σχέσεις «κράτους και διαφθοράς» στο πλευρό της Αννας Διαμαντοπούλου

Το θέμα του ελληνικού δωσιλογισμού ο Σ.Κ. και ο Ν.Μ. το αντιμετωπίζουν με νηφαλιότητα και συζητητική διάθεση.

Δεν μένουν στα όσα οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα πιστεύουν.

Επανεξετάζουν τα πάντα από μηδενική βάση, όπως πρέπει να κάνει κάθε επιστήμων που δεν διακατέχεται από «ιδεοληψίες».

Ποιοι ήταν άραγε οι δωσίλογοι, διερωτώνται στην αρχή του σχετικού κεφαλαίου. «Ηταν “ιδεολόγοι” ή τυχοδιώκτες; Αλήτες ή νοικοκύρηδες;» (σ. 167).

Ιδεολόγοι και νοικοκύρηδες φυσικά, είναι η δική μου απάντηση, αλλά ας μην προτρέχουμε.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι ειδικώς τα Τάγματα Ασφαλείας «δεν μπορούν να θεωρηθούν απλά πιόνια των Γερμανών» (σ. 179), διότι οι Γερμανοί «ήταν προσωρινοί προμηθευτές όπλων και ευκαιριακοί σύμμαχοι».

Οι ταγματασφαλίτες έβλεπαν πολύ πιο μακριά από την Κατοχή -«προς την Απελευθέρωση και τον Ψυχρό Πόλεμο»- και «οι δημιουργοί των Ταγμάτων είχαν τη δική τους στρατηγική που δεν ταυτιζόταν με τη νίκη του Ράιχ» (σ. 178).

Εν ολίγοις, τους κορόιδευαν τους γερμαναράδες (κατά το «τουρκαλάδες»).

«Εωλες είναι και οι διάφορες υποθέσεις» που συνδέουν τα Τάγματα «με τις διάφορες τοπικές ελίτ, τη μαύρη αγορά ή ακόμα και τα δημόσια έργα των Γερμανών» (σ. 181).

Για να το λένε ο Σ.Κ. και ο Ν.Μ., έτσι ακριβώς θα πρέπει να είναι. Εωλες. Δεν χρειάζεται καν να μας το εξηγήσουν.

Γενικώς, όσα εξακολουθούν να γράφουν για τους δωσιλόγους οι «αριστεροί ιστορικοί» οφείλονται σε μια οπτική που είναι «μονοδιάστατη», οπτική που αγνοεί τη «συνθετότητα» των πραγμάτων, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε «παραπλανητικά απλουστευτικά» συμπεράσματα ή «επιστημονικά άγονους» προβληματισμούς.

Πάρτε για παράδειγμα την «προβληματική ερμηνεία», σύμφωνα με την οποία η ένταξη στα Τάγματα μπορεί να είχε σχέση με «την κυριαρχία [στις τάξεις τους] λούμπεν στοιχείων που στρατολογήθηκαν με αντάλλαγμα ένα κομμάτι ψωμί ή λάφυρα από το πλιάτσικο» (σ. 180).

Ενας άλλος «μεγάλος μύθος», όπως γράφουν, για το θέμα του ελληνικού δωσιλογισμού, «που κυριάρχησε όπως και πολλοί άλλοι μύθοι για τη δεκαετία του ’40» και που καταρρίπτεται στα ΕΠ, είναι ότι στην Ελλάδα οι δωσίλογοι δεν τιμωρήθηκαν.

«Τα πράγματα ωστόσο ήταν πολύ πιο σύνθετα» (η λέξη «σύνθετα» περιττεύει εν προκειμένω, διότι οι δύο συγγραφείς παραπέμπουν τελικώς σε αριθμούς και ποσοστά, αλλά ξεχνιέσαι καμιά φορά άμα είσαι επιστήμονας πάνω από όλα, πιστός στην «επιστημονική» ορολογία), «καθώς το γενικό ποσοστό καταδικών από ειδικά δικαστήρια δωσιλόγων δεν διαφέρει ιδιαίτερα στην Ελλάδα συγκριτικά με άλλες χώρες» (σ. 184).

Στο σημείο αυτό υπάρχει παραπομπή στην (κατατεθειμένη στη Γαλλία) διδακτορική διατριβή του Δημήτρη Κουσουρή και σε ένα άρθρο του (στα αγγλικά) σε κάποιον συλλογικό τόμο.

Το 2014 η εξαιρετική αυτή διατριβή έγινε βιβλίο, περίπου 700 σελίδων, με τίτλο «Δίκες Δοσιλόγων, 1944-1949» (Εκδόσεις Πόλις).

Εκεί υπάρχει πράγματι (σ. 588) συγκριτικός πίνακας «καταδικασθέντων για δοσιλογισμό ανά 100.000 κατοίκους» που αφορά εννέα ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ιταλία έχουμε τις λιγότερες καταδίκες. Ακολουθεί η Γαλλία με 90/100.000 και η Ελλάδα με 95 και έπονται ακόμα έξι χώρες με αριθμούς καταδικών 203, 270, 333, 553, 573, 582!

Στο δε άρθρο του Κουσουρή «From Revolution to Restoration» (2014), στο οποίο συγκεκριμένα παραπέμπουν (ας υποθέσουμε ότι δεν έμαθαν για την έκδοση της διατριβής του στα ελληνικά, που έγινε δύο χρόνια πριν από την έκδοση του βιβλίου ΕΠ), υπάρχει και εκεί πίνακας με επτά χώρες, Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα και τις τέσσερις (Δανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Βέλγιο) με τους μεγαλύτερους αριθμούς καταδικασθέντων: 333, 553, 573, 582!

Το τι ακριβώς συμβαίνει εδώ, και πώς λέγεται αυτό που συμβαίνει, δεν μπορεί να εξηγηθεί με εφόδιο τα συνήθη εργαλεία των ιστορικών, διότι το θέμα είναι -το βρήκατε- πολύ πιο «σύνθετο».

Ισως πάλι να μη φταίνε τα εργαλεία αλλά οι χρήστες τους, που δεν φρόντισαν, όπως μας προτρέπει ο επίσης αγαπητός Γιάννης Βούλγαρης («Σύγχρονα Θέματα», τχ. 134-135, Ιούλιος-Δεκέμβριος 2016), να τα «εκλεπτύνουν», προκειμένου να αναμετρηθούν με την «επιστημονική ερευνητική δουλειά» -το βιβλίο «Εμφύλια Πάθη» εννοεί!- του Στάθη Καλύβα και του Νίκου Μαραντζίδη.

Αυτοί ήταν με λίγα (ή μάλλον κάπως περισσότερα) λόγια οι δικοί μου λόγοι μη συμμετοχής στην «επανέκδοση» της «Ιστορίας της Ελλάδος του 20ού αιώνα» από την «Καθημερινή».

Θεώρησα σωστό να τους κοινολογήσω, για να τους πληροφορηθούν όλοι όσοι συμμετείχαν στην έκδοση του 1999 αλλά και άλλοι, νεότεροι, που χωρίς να το γνωρίζουν (ούτε οι μεν ούτε οι δε, τώρα όμως το γνωρίζουν) έχουν επιλεγεί να λειτουργήσουν ως «ξεκάρφωμα» (αγγλιστί tokenism) του όλου εγχειρήματος για μια εθνικόφρονα -επιτέλους!- «νέα ματιά» στην πρόσφατη Ιστορία μας.

*oμότιμος καθηγητής Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

 

Πηγή: Της εθνικοφροσύνης, ήλιε νοητέ | Η Εφημερίδα των Συντακτών

11 σκέψεις σχετικά με το “Της εθνικοφροσύνης, ήλιε νοητέ ”

 1. γιανης γιαννουλοπουλος ο πρωτος ελληνας ακαδημαικος που εγραψε το μικρο του ονομα με ενα ν. ιστορικος συμβουλος στο αγγλικο ντοκιμαντερ χιντερ γουορ προπαγανδιστικο υπερ του κκε προβληθηκε στην εκπομπη του κουλογλου, σε προσφατο συνεδριο υποστηριξε οτι εκανε πολυ σωστα τη δουλεια του γιατι το ντοκιμαντερ ηθελε να εκφρασει την αποψη των ηττημενων του εμφυλιου
  ενταξει αφου οσα υποστηριζουν οι καλυβομαραντζιδες για το δσε τα διαβασε και σε προπαγανδιστικο εντυπο ειναι ψεμματα.

  σε ακροδεξια σαιτ μπορειτε να βρειτε τις παρακατω φρασεις του σοφουλη:

  Ο εχθρός που αντιμετωπίζετε και που συντρίβετε είναι ο πλέον ύπουλος του ιστορικού βίου εχθρός.Γνωρίζετε τώρα τελείως την φυσιογνωμία του.
  Μισεί θανασίμως την Δημοκρατίαν και κραυγάζει αναισχύντως υπέρ αυτής.
  Απεργάζεται την στυγνοτέραν δουλείαν και δημοκοπεί εν ονόματι της Ελευθερίας.
  Περιφρονεί τον άνθρωπον, προς τον οποίον συμπεριφέρετια με τερατώδη σκληρότητα και ομιλεί περί Ανθρωπισμού.
  Υποκρίνεται τον πονούντα δια τα δεινά του λαού και οραματίζεται μια κοινωνία κατέργων.

  ε αφου τα αναπαραγουν ακροδεξια σαιτ οσα υποστηριξε για τους κομμουνιστες ο σοφουλης και μαλιστα σε μια κρισιμη φαση του εμφυλιου δεν ισχυουν

  το 25% ειναι ποσοστο που δινει ο νικολακοπουλος αλλωστε το αναφερουν οι καλυβομαραντζιδιδες .
  στην απελευθερωση αν γινονταν εκλογες με τον ελας πανοπλο τα ποσοστα του εαμ μπορει να ξεπερνουσαν το 90%. εγιναν σε μερικες πολεις δημοτικες εκλογες πχ σερρες και οι υποψηφιοι του εαμ φυσικα θριαμβευσαν πηραν 93%.
  τι θελει να πει εδω οτι το κκε εκπροσωπουσε την πλειοψηφια στον εμφυλιο και οποιος υποστηριζει το αντιθετο ειναι συνεχιστης της εθνικοφροσυνης. ο δσε δεν ηταν υποθεση ουτε καν του 25% αλλα του ζαχαριαδη και του πγ του κκε.

  καποιοι αλλοι αντιγραφουν και στο στυλ και στο περιεχομενο τον μπαρτζιωτα και τον χατζη χρησιμοποιωντας τα ιδια επιχειρηματα. . για να θυμηθουμε και ενα αλλο ποστ 1000 φορες προτιμοτερος ενας μεταπολεμικος επαρχιακος ενωμοταρχης παρα οι κομισαριοι του κκε. αλλωστε η ελλαδα την εποχη που η εθνικοφροσυνη ηταν κυριαρχη ιδεολογια μεγαλουργησε. και συνεντριψε την κομμουνιστικη ανταρσια και αναπτυχθηκε οικονομικα.

  περι δοσιλογισμου οταν υποστηριζει καποιος οτι ανθρωποι συνεργαστηκαν με τους γερμανους και ειχαν σαν βασικο κινητρο τον αντικομμουνισμο δεν το κανει φυσικα για να δικαιωσει τους δοσιλογους. απλα θετει ορισμενα ερωτηματα για την τακτικη που ακολουθησε το εαμ ελας την περιοδο της κατοχης που προφανως δεν αρεσουν στους ομοιδεατες του αρθρογραφου. για αυτο και η λυσσαλεα πολεμικη εναντιον της ορθοκωστας του βαλτινου πρωταγωνιστης της οποιας ηταν ο υποτιθεται πεφωτισμενος διανοουμενος της αριστερας ελεφαντης.

  οσα για την ιστορια που κυκλοφορησε η καθημερινη την προηγουμενη δεκαετια εκδοθηκαν 3 εργα που αφορουν και την δεκαετια του 40 με υποστηριξη-διαφημιση του προοδευτικου τυπου βλεπε δολ ελευθεροτυπια κτλπ με συγγραφεις φυσικα αποκλειστικα αριστερους με πρωταγωνιστη τον αποκλεισμενο μαργαριτη
  (ειχε γραψει κριτικη ο καλυβας οπως και ο αναξιοπιστος μακρης σταικος)

  Μου αρέσει!

 2. «αλλωστε η ελλαδα την εποχη που η εθνικοφροσυνη ηταν κυριαρχη ιδεολογια μεγαλουργησε»

  Ε, ναι, τότε που η «εθνικοφροσύνη» ήταν στο φόρτε της – τότε δηλαδή που η εκλεγμένη κυβέρνηση συγκυβερνούσε μαζί με τον στρατό και το Στέμμα, ή, μάλλον, πιο σωστά, που για να κυβερνήσει έπρεπε πρώτα να έχει την άδεια του θρόνου και του στρατού αλλιώς δεν – ήταν μία χαρά τα πράγματα, όλα πήγαιναν περίφημα, η Ελλάδα μεγαλουργούσε. Και από την πολύ «μεγαλουργία» είχαμε περίπου 100 χιλιάδες τον χρόνο να φεύγουν μετανάστες, και αυτό επι μία δεκαετία σταθερά (από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 εως τα μέσα της δεκαετίας του ’60). Που να μην μεγαλουργούσαμε δηλαδή. Χώρια το πόσο ελευθερία απολάμβανε ο κόσμος τότε, αμ αυτό που το πας?
  Τι ωραία χρόνια! Γεμάτα ελευθερία και ευτυχία!

  Μου αρέσει!

 3. καλα το περιμενα οτι θα απαντουσες στο συγκεκριμενο σημειο ειπαμε σου εχει μεινει απωθημενο απο το ποστ της μακρονησου νταλγκας βαρυς σε βαρεσε κτλπ
  μια απαντηση στα γρηγορα μια και εχει ημιχρονο
  για το επιπεδο της δημοκρατιας μεταεμφυλιακα σε παραπεμπω σε δικα σου σχολια νομιζω στο ποστ οι ευθυνες των νικητων καλα βαριεμαι να το κοιταξω
  φυσικα και μεγαλουργησε η μεγαλυτερη αναπτυξη στον μεταπολεμικο κοσμο
  για τη μεταναστευση ποια ειναι η αποψη σου ποια ειναι τα αιτια της ειναι και αυτη ευθυνη της εθνικοφρονης δεξιας που εστελνε τον κοσμο στη ξενιτεια (σαουντρακ καζαντζιδης) κτλπ κτλπ
  ενα στοιχειο οι περιοχες με το μεγαλυτερο ποσοστο μεταναστευσης ηταν οι νομοι της β ελλαδος δηλ αυτες που επληξε κυριως ο εμφυλιος

  Μου αρέσει!

 4. «καλα το περιμενα οτι θα απαντουσες στο συγκεκριμενο σημειο ειπαμε σου εχει μεινει απωθημενο απο το ποστ της μακρονησου νταλγκας βαρυς σε βαρεσε κτλπ»

  Όχι βρε συ, τι απωθημένα μου λες? Απλά δεν αφήνω να πάει χαμένη η ευκαιρία για λίγο φτύσιμο στην προδικτατορική Δεξιά, που τόσο λατρεύεις 😉 (πάντως όλο αναφέρεις αυτό το ποστ για την Μακρόνησο, πρεπει να σε πόνεσε τότε 🙂 ).

  «για το επιπεδο της δημοκρατιας μεταεμφυλιακα σε παραπεμπω σε δικα σου σχολια νομιζω στο ποστ οι ευθυνες των νικητων καλα βαριεμαι να το κοιταξω»

  Ε, ασε με να ξέρω καλύτερα από σένα τι πιστεύω και τι υποστηρίζω για το μετεμφυλιακό καθεστώς. 😉

  Σίγουρα πάντως δεν θεωρώ καλή εκείνη την περίοδο, σε αντίθεση με σένα που φτιάχνεσαι επειδή «μεγαλουργούσαμε».

  «φυσικα και μεγαλουργησε η μεγαλυτερη αναπτυξη στον μεταπολεμικο κοσμο»

  Καλά, εκτός ότι το παραπάνω είναι εμπειρικά εσφαλμένο (δεν είμασταν πρώτοι, ήταν 2-3 παραπάνω), η γκάφα που κάνεις, όπως και πολλοί λάτρεις εκείνης της τόσο «ωραίας» περιόδου, είναι να θεωρείς ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της περιόδου είχαν κάποια σχέση με την «εθνικοφροσύνη», παραγνωρίζοντας βέβαια το απλό γεγονός ότι εκείνη την περίοδο υπήρχαν ένα σωρό χώρες στην Δύση που εμφάνιζαν πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης χωρίς να υπάρχει κάτι αντίστοιχο της «εθνικοφροσύνης» στο εσωτερικό τους, και άλλες τέτοιες ανάλογες μπούρδες. Χώρια το γεγονός ότι αυτές οι χώρες ήταν φυσιολογικές δημοκρατίες ενω η Ελλάδα του μετεμφυλιακού καθεστώτος που τόσο σε ερεθίζει δεν ήταν ούτε για αστείο μία φυσιολογική δημοκρατία (ήταν ένα ημι-δημοκρατικό καθεστώς, και αυτό στην καλύτερη των περιπτώσεων).

  «για τη μεταναστευση ποια ειναι η αποψη σου ποια ειναι τα αιτια της ειναι και αυτη ευθυνη της εθνικοφρονης δεξιας που εστελνε τον κοσμο στη ξενιτεια (σαουντρακ καζαντζιδης) κτλπ κτλπ»

  Ούτε αν τον πλήρωνα κάποιον δεν θα καταλάβαινε τόσο λάθος την αναφορά μου στην μετανάστευση. 🙄
  Εαν δεν είχες αυτό τον έρωτα 😉 που έχεις για την προδικτατορική Δεξιά θα καταλάβαινες βέβαια ότι η αναφορά μου περί μετανάστευσης δεν αναφέρονταν στην Δεξιά της εποχής αλλα αποσκοπούσε στο να καταδείξει ότι παρα τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της περιόδου, τα πράγματα δεν ήταν καθόλου καλά, εξ ου και μετανάστευσε κοντά ένα εκατομμύριο μέσα σε μία δεκαετία. Οπότε τα περί Ελλάδας που «μεγαλουργούσε», με κοντά ένα εκατομμύριο να την κάνει για αλλού, είναι ολίγον… υπερβολικά (για να το θέσω πολύ κομψά).

  Για να στο πω αλλιώς, η «εθνικοφροσύνη» της προδικτατορικής Δεξιάς, που τόσο σε φτιάχνει, 🙂 δεν έπαιξε κανένα ρόλο για την επίτευξη των πολύ υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης που είχαμε τότε.

  Μου αρέσει!

 5. Α να χαθείς, παλιοκουμουνιστή! Που τολμάς και λες ότι επι προδικτατορικής Δεξιάς η χώρα δεν μεγαλουργούσε! Στον χωροφύλακα αμέσως! 😀

  «Ας μη βιαστούμε να αποδώσουμε αυτήν την κατάσταση μόνο στη μεταπολιτευτική ιδεολογική κυριαρχία της κρατικιστικής αριστεράς (συμπεριλαμβάνεται εδώ και το ΠΑΣΟΚ). Εξίσου αρνητικά επέδρασε και η μεσοπολεμική και μετεμφυλιακή κληρονομιά της αυταρχικής κρατικιστικής δεξιάς. Ιδιαίτερα στα μετεμφυλιακά χρόνια, όταν η απειλή του κομμουνισμού οδήγησε στην ανάπτυξη ενός εκτεταμένου και παρεμβατικού πελατειακού κράτους, αυτή η Δεξιά προτίμησε να νομιμοποιήσει μια κουλτούρα «κράτους πατερούλη» που επιτηρεί τα πάντα και επιδιώκει διαρκώς να συναρθρώνει τα ατομικά ή συλλογικά συμφέροντα με το κράτος. Ακρωτηρίασε έτσι τις παραγωγικές δυνατότητες της κοινωνίας με συνέπειες που φτάνουν ώς τις μέρες μας. Γι’ αυτήν τη Δεξιά, η ελευθερία είχε αξία μόνο αν συνέκλινε με τις επιδιώξεις της εξουσίας (που για λόγους πρεστίζ βάφτιζε συχνά εθνικές ανάγκες).

  http://www.kathimerini.gr/882303/opinion/epikairothta/politikh/milwntas-gia-kayswnes-stoys-eskimwoys-kai-gia-xionia-stoys-vedoyinoys

  Μου αρέσει!

 6. μαλλον εσενα σε φτιαχνει να ανακαλυπτεις ακροδεξιους τετοια ικανοτητα ουτε ο κλουζο κωστοπουλος.
  επισης μαλλον εσυ ενοχληθηκες γιατι δε σου απαντησα στο ποστ για τη μακρονησο για αυτο συνεχεια αφηνες στα σχολια σου υπονοουμενα, υπενθυμιζοντας ταυτοχρονα ποσο μεγαλος δημοκρατης εισαι και για αυτο αλλωστε επανηλθες σε ασχετο ποστ (εμφυλια παθη) με την ελπιδα οτι ισως σου απαντησω δινοντας σου ταυτοχρονα την ευκαρια για μια ακομα διαλεξη οκ σου απαντησα αλλα φαινεται δεν εμεινες ικανοποιημενος.

  στο αρθρο του μαραντζιδη απανταω με το βιβλιο του καλυβα καταστροφες και θριαμβοι συν ενα στοιχειο. μεχρι τις αρχες του 80 οταν κυβερνουσε για 40 χρονια, φυσικα με διαλλειματα, η κρατιστικη αυταρχικη ή επαρατος δεξια το μεγεθος του δημοσιου ηταν το μικροτερο στις χωρες του οοσα. μικροτερος αριθμος δημοσιων υπαλληλων συν μικροτερο ποσοστο δαπανων του προυπολογισμου επι του αεπ. ακολουθησε η ανοδος του λαου στην εξουσια με τα γνωστα αποτελεσματα.

  για την μεταπολεμικη περιοδο.

  για την ποιοτητα της δημοκρατιας μπορει οι αποψεις μας να ταυτιζονται. φυσικα και γνωριζεις καλυτερα απο μενα τις αποψεις σου αυτο ελειπε.

  φυσικα και αναπτυχθηκαν ολες οι χωρες αλλα οχι με τους ρυθμους της ελλαδος. οπως ειπε ενας αλλος εκπροσωπος της εθνικοφρονος δεξιας και γνωστης της οικονομιας, ο γιαγκος πεσματζογλου η ελλαδα εσπασε καθε ρεκορ αναπτυξης και αυξησης της ανταγωνιστηκοτητας. αυτος ειναι ιστορικο γεγονος και οποιος το αμφισβητει με οποιαδηποτε δικαιολογια μαλλον αυτος μπουρδολογει ασυστολα.

  για τη μεταναστευση δεν απαντησες οκ περιμενω να βρεις καποιο κειμενο στο γκουγκλ που να υποστηριζει τις απαψεις σου.
  δεν επαιξε καθολου ρολο η εθνικοφροσυνη της δεξιας απλα αυτοι που κυβερνουσαν ηταν κυριοι εκπροσωποι της.

  τελος παντως για μια ακομα φορα διαστρεβλωσες τις αποψεις μου (οχι στο βαθμο του ποστ της μακρονησου) ενταξει δεν ειναι τυχαιο οτι ειμαστε πατος στην αξιολογηση της πιζας σε οτι αφορα την κατανοηση κειμενου αν και δε νομιζω να εχεις τετοιο προβλημα αλλα ας οψεται η ικανοποιηση που νοιωθεις οταν βαζεις ενα ακομα ακροδεξιο στη θεση του.
  αν και θεωρω οτι η απαντηση σε τυπους σαν το γιαννουλοπουλο, τον κωστοπουλο που βρισκονται ακομα στο 1949 με το οπλο παρα ποδα ή τον μαργαριτη που υπερασπιζετε τα απαρτα καστρα της ιστοριας πρεπει να ειναι αναλογη της εθνικοφρονας δεξιας που φτυνεις εσυ. αστικες ευγενειες τυπου χατζηβασιλειου που εχει την τιμητικη του στο αρθρο μαζι με τους καλυβομαραντζιδιδες δεν φερνουν αποτελεσμα

  Μου αρέσει!

 7. «μαλλον εσενα σε φτιαχνει να ανακαλυπτεις ακροδεξιους τετοια ικανοτητα ουτε ο κλουζο κωστοπουλος.»

  Καλά, εσένα σε τρώει ο κώλος σου να σε χαρακτηρίσω ακροδεξιό. Κατι που ακόμα εγω ΔΕΝ έχω κάνει. Εκτός και αν έχεις την μύγα και μυγιάζεσαι. 😉

  «επισης μαλλον εσυ ενοχληθηκες γιατι δε σου απαντησα στο ποστ για τη μακρονησο για αυτο συνεχεια αφηνες στα σχολια σου υπονοουμενα, υπενθυμιζοντας ταυτοχρονα ποσο μεγαλος δημοκρατης εισαι και για αυτο αλλωστε επανηλθες σε ασχετο ποστ (εμφυλια παθη) με την ελπιδα οτι ισως σου απαντησω δινοντας σου ταυτοχρονα την ευκαρια για μια ακομα διαλεξη οκ σου απαντησα αλλα φαινεται δεν εμεινες ικανοποιημενος.»

  😆

  Βασικά ΕΣΥ είσαι που συνεχώς αφήνεις υπονοούμενα σε σχέση με το πόστ της Μακρονήσου, λες και υπερίσχυσαν οι απόψεις σου και εγω τάχα στο κρατάω μανιάτικο. Στην ανάρτηση για τα Εμφύλια Πάθη σε εγκάλεσα γιατί είπες ότι η ομιλία Μαρντζίδη, Χωμενίδη, Χατζηβασιλείου, Αλιβιζάτου, κλπ δεν σου άρεσε γιατί δεν ήταν ιδιαίτερα συγκρουσιακή. Λες και όλοι αυτοί είχαν μαζευτεί για να μιλήσουν για κανα νέο, συγκλονιστικό, εύρημα γύρω από τον Εμφύλιο και όχι για το συγκεκριμένο βιβλίο.
  Και εσυ μετά, τσουπ, θυμήθηκες να φέρεις στην τότε κουβέντα πάλι την Μακρόνησο. 😉

  «στο αρθρο του μαραντζιδη απανταω με το βιβλιο του καλυβα καταστροφες και θριαμβοι συν ενα στοιχειο. μεχρι τις αρχες του 80 οταν κυβερνουσε για 40 χρονια, φυσικα με διαλλειματα, η κρατιστικη αυταρχικη ή επαρατος δεξια το μεγεθος του δημοσιου ηταν το μικροτερο στις χωρες του οοσα.»

  Μόνο που ο Μαραντζίδης δεν αναφέρεται στο μέγεθος του δημόσιου τομέα αλλά στο γεγονός ότι το κράτος την εποχή εκείνη επιθυμούσε να επιβλέπει και να επιτηρεί τα πάντα, και προπάντων το φρόνημα. Ως προς την επιτήρηση του φρονήματος πάντως δεν υπάρχει αμφιβολία, η χώρα μεγαλουργούσε.

  «μικροτερος αριθμος δημοσιων υπαλληλων συν μικροτερο ποσοστο δαπανων του προυπολογισμου επι του αεπ. ακολουθησε η ανοδος του λαου στην εξουσια με τα γνωστα αποτελεσματα.»

  Ε, καλά και για την εποχή που σου αρέσει ακολούθησαν κάποια γνωστά αποτελέσματα – λέγε με στρατιωτική δικτατορία. Ασε που για την κακή οικονομική κατάσταση την περίοδο μετά την δικτατορία δεν φταίει βέβαια το γεγονός ότι η χώρα κατάφερε να γίνει μία φυσιολογική δημοκρατία (για να σε προλάβω, σαφώς δυσλειτουργική αλλά απείρως λιγότερο δυσλειτουργική από ότι ίσχυε κατά τις προηγούμενες δύο περιόδους, 1950-1967 και 1967-1974).

  «για την ποιοτητα της δημοκρατιας μπορει οι αποψεις μας να ταυτιζονται»

  Μπορεί.
  Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω δει αυτή την ταύτιση. Μακάρι να είναι έτσι όπως τα λες. (Ελπίζω πάντως να μην μου πεις πάλι ότι σε είπα «ακροδεξιό», έτσι? Γιατί ΔΕΝ σε είπα κάτι τέτοιο.)

  «φυσικα και αναπτυχθηκαν ολες οι χωρες αλλα οχι με τους ρυθμους της ελλαδος. […] αυτος ειναι ιστορικο γεγονος και οποιος το αμφισβητει με οποιαδηποτε δικαιολογια μαλλον αυτος μπουρδολογει ασυστολα.»

  Σε σχέση με αυτό που λες στην αρχή του παραπάνω αποσπάσματος, σου είπα ότι ο ισχυρισμός σου ότι είμασταν η χώρα με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στον κόσμο είναι εμπειρικά εσφαλμένος (μας περνούσαν η Ισπανία και η Ιαπωνία, νομίζω και η Σουηδία). Παρόλα αυτά πουθενά δεν αρνήθηκα ότι η χώρα είχε πετύχει πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, όπως φαίνεται να υπονοείς στο υπόλοιπο τμήμα του παραπάνω αποσπάσματος. Οπότε φρόντισε τουλάχιστον να διαβάζεις λίγο πιο προσεκτικά τι σου γράφουν οι άλλοι. Αν μη τι άλλο για να έχει μία ομορφιά και η διαφωνία, γιατί αμα είναι να διαφωνείς με κάτι που ο άλλος ουδέποτε έχει πει… 🙄

  «για τη μεταναστευση δεν απαντησες οκ περιμενω να βρεις καποιο κειμενο στο γκουγκλ που να υποστηριζει τις απαψεις σου.
  δεν επαιξε καθολου ρολο η εθνικοφροσυνη της δεξιας απλα αυτοι που κυβερνουσαν ηταν κυριοι εκπροσωποι της.»

  Μήπως απαντάς σε άλλο κείμενο?
  Σου ξεκαθάρισα μία και καλή τι εννοούσα με την αναφορά στην μετανάστευση. Και όχι, δεν ήταν μπηχτή για την Δεξιά της εποχής.

  Το ξαναβάζω εδω,

  «η αναφορά μου περί μετανάστευσης δεν αναφέρονταν στην Δεξιά της εποχής αλλα αποσκοπούσε στο να καταδείξει ότι παρα τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της περιόδου, τα πράγματα δεν ήταν καθόλου καλά, εξ ου και μετανάστευσε κοντά ένα εκατομμύριο μέσα σε μία δεκαετία. Οπότε τα περί Ελλάδας που «μεγαλουργούσε», με κοντά ένα εκατομμύριο να την κάνει για αλλού, είναι ολίγον… υπερβολικά (για να το θέσω πολύ κομψά).»

  Οπότε αν κάποιος πρέπει να απαντήσει, στα περί Ελλάδας που «μεγαλουργούσε», με κοντά 1 εκατομμύριο να μας αποχαιρετά για αλλού, αυτός είσαι εσυ.

  «τελος παντως για μια ακομα φορα διαστρεβλωσες τις αποψεις μου (οχι στο βαθμο του ποστ της μακρονησου) ενταξει δεν ειναι τυχαιο οτι ειμαστε πατος στην αξιολογηση της πιζας σε οτι αφορα την κατανοηση κειμενου αν και δε νομιζω να εχεις τετοιο προβλημα αλλα ας οψεται η ικανοποιηση που νοιωθεις οταν βαζεις ενα ακομα ακροδεξιο στη θεση του.»

  Kάνε λιγο κράττει με τις κατηγορίες περί της «διαστρέβλωσης» των απόψεών σου ή τα σχετικά με την κατανόηση κειμένου γιατί πέραν της μεγάλης ευκολίας με τα οποία τα εκτοξεύεις ίσως σε χαρακτηρίζουν πολύ περισσότερο από οσο νομίζεις. 😉

  «αν και θεωρω οτι η απαντηση σε τυπους σαν το γιαννουλοπουλο, τον κωστοπουλο που βρισκονται ακομα στο 1949 με το οπλο παρα ποδα ή τον μαργαριτη που υπερασπιζετε τα απαρτα καστρα της ιστοριας πρεπει να ειναι αναλογη της εθνικοφρονας δεξιας που φτυνεις εσυ.»

  Δεν έχεις ιδέα σε πόσες αντιπαραθέσεις με όλων των ειδών τους αριστερούς έχω λάβει μέρος παλιότερα στην Καλύβα. Η επίκληση των ηλιθιοτήτων της προδικατορικής Δεξιάς, πέραν του ότι σαν επιχειρηματολογία όντως μπάζει από 40 μεριές, τους δίνει επίσης και επιχειρήματα (και αρκετά είναι βάσιμα) για να σε τσακίσουν. Ούτε μία φορά δεν χρειάστηκε να επικαλεστώ τα κουτσά επιχειρήματα της προδικτατορικής Δεξιάς (και ένας λόγος βέβαια ότι δεν έχω καμία απολύτως διάθεση να εναντιωθώ στον αριστερό αυταρχισμό στο όνομα του δεξιού αυταρχισμού, ούτε κατά διάνοια) για να στείλω στα τσακίδια εκείνους που επιχειρηματολογούσαν στο όνομα ενός αριστερού ολοκληρωτισμού. Οπότε να χαρείς, μη μου λες ότι υπάρχει τάχα κάποια ανάγκη να χρησιμοποιούμε το σάπιο ιδεολογικό οπλοστάσιο της μεταπολεμικής «εθνικοφροσύνης» στην ιδεολογική αντιπαράθεση με τους αριστερούς. Η χρήση του όχι μόνο δεν προσφέρει τίποτα αλλά θα κάνει και ζημιά στις θέσεις οσων από εμάς εναντιωνόμαστε στον κομμουνισμό, και τον θεωρούμε μία καταστροφή σε όλα τα επίπεδα.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 8. ενταξει εξυπνο παλληκαρι εισαι δεν το λες ανοιχτα αλλα αφηνεις γελοια υπονοουμενα σαν και αυτα που εγραφες στο ποστ της μακρονησου ξερεις πολυ καλα τι εννοω. ειπα να μη σου απαντησω γιατι δεν γνωριζω το θεμα οκ φυσικα ουτε εσυ το γνωριζεις καλυτερα απο μενα απλα επαναλαμβανες το ποιηματακι σου

  αναφερθηκα στο ποστ της μακρονησου μετα απο μερες οταν με εγκαλεσες γιατι:

  «Στην ανάρτηση για τα Εμφύλια Πάθη σε εγκάλεσα γιατί είπες ότι η ομιλία Μαρντζίδη, Χωμενίδη, Χατζηβασιλείου, Αλιβιζάτου, κλπ δεν σου άρεσε γιατί δεν ήταν ιδιαίτερα συγκρουσιακή.»

  εγω εγραψα:
  «τελος παντων απογοητευση για μενα η εκδηλωση οπως και οι ερωτησεις του κοινου ισως η ομιλια του βουλγαρη, υπαρχει και σε κειμενο εδω, ειχε καποιο ενδιαφερον αν και οκ διαφωνω σε οσα ειπε.
  περιμενα πιο επιθετικο το χωμενιδη ειχε γραψει ενα αρθρο στο books journal με τιτλο Άλλο εικονοκλάστης ιστορικός»

  αν απο το παραπανω καταλαβες οτι δενμου αρεσε η εκδηλωση γιατι δεν ηταν ιδιαιτερη συγκρουσιακη ε τοτε εχεις προβλημα κατανοησης κειμενου. βεβαια το πιθανοτερο ειναι οτι διαστρεβλωσες αυτο που εγραψα και με προκαλεσες για να σου απαντησω

  «Ε, καλά και για την εποχή που σου αρέσει ακολούθησαν κάποια γνωστά αποτελέσματα – λέγε με στρατιωτική δικτατορία.»
  μονο που εγω αναφερθηκα στην περιοδο μεχρι αρχες 80. ειδες μια ακομα διαστρεβλωση καλα δεν περιμενω να το παραδεχτεις ή απλα βρηκες την ευκαρια να με χαρακτηρισεις και χουντικο εναι γινεται καποιος ακροδεξιος να μην ειναι χουντικος.
  σαφεστατος ειναι ο μαραντζιδης μιλαει για την οικονομια. οκ τα υπολοιπα δεν τα σχολιαζεις ξεχασα να αναφερω το χαμηλοτερο ποσοστο χρεους επι του αεπ
  τις αποψεις καλυβα πεσματζογλου τις κανεις γαργαρα φυσικα οκ αναμενομενο
  οχι τη σουηδια ιταλια
  μα δε θεωρω αρνητικο φαινομενο την μεταναστευση ηταν αναποφευκτη απλα ο εμφυλιος ισως ηταν απο τους παραγοντες που συνεβαλε σε αυτη. καλα σιγουρα ο αριθμος μεταναστων χωρις αυτον θα ηταν μικροτερος οκ δεν εχεις ιδεα οποτε δεν μπορουμε να κανουμε καμια συζητηση για τα αιτια.

  ναι καλα δεν αναφερομουν σε σενα εχω παρακολουθησει τις αντιπαραθεσεις σου στην καλυβα μπραβο κλαπ κλαπ ησουν εξαιρετικος θυμαμαι πχ αυτες με τον 1ς με τον οποιο μαλλον εχω και εγω ανταλλαξει αποψεις σε φορουμ αλλα ενταξει βρηκες μια ακομα ευκαρια να μιλησεις για τον εαυτο σου.
  γενικα μιλουσα. οποιος αντιπαρατειθετε με φανατικους σαν τον κωστοπουλο ή το μαργαριτη πρεπει να χρησιμοποιει τα ιδια οπλα το ιδιο στυλ κα τον ιδιο τονο για παρεθεσε μερικα απο τα σαπια επιχειρηματα της εθνικοφροσυνης για να συννενοηθουμε αν μπορουμε φυσικα πραγματα μαλλον αδυνατο
  τελος παντων αυτα τα ολιγα

  Μου αρέσει!

 9. «δεν το λες ανοιχτα αλλα αφηνεις γελοια υπονοουμενα σαν και αυτα που εγραφες στο ποστ της μακρονησου ξερεις πολυ καλα τι εννοω.»

  Δεν αφήνω κανένα υπονοούμενο. Απλά στο συγκεκριμένο ποστ σου έθεσα κάποια ερωτήματα, γιατί αυτά που έλεγες ήταν ασύμβατα με κάποιον που υποτίθεται ότι είναι εναντίον του ολοκληρωτισμού. Εαν όμως ήμουν βέβαιος ότι είσαι ακροδεξιός δεν θα σου έθετα ερωτήματα αλλά θα στο είχα πει κατάμουτρα, να μην έχεις αμφιβολία για αυτό. Σε αυτά τα ζητήματα δεν μιλάω με υπονοούμενα.

  «ειπα να μη σου απαντησω γιατι δεν γνωριζω το θεμα οκ φυσικα ουτε εσυ το γνωριζεις καλυτερα απο μενα»

  Και σε σχέση με τα της Μακρονήσου, εαν κρίνω από το τι έγραψες, το θέμα ναι, το γνωρίζω καλύτερα από σένα.

  Σε σχέση με την ομιλία Καλύβα, Μαραντζίδη ΕΣΥ ο ίδιος το λες ότι περίμενες τον Χωμενίδη «πιο επιθετικό». Αυτό ο οποιοσδήποτε σχεδόν θα το εκλάμβανε σαν σημάδι ότι επιθυμούσες να είναι πιο δυναμική η συζήτηση, πιο «θερμή», ενδεχομένως πιο συγκρουσιακή (αφου αυτός θα ήταν «πιο επιθετικός»). Τωρα λες ότι δεν ήταν αυτό το πρόβλημά σου. Οπότε ποιό ήταν τελικά το πρόβλημά σου με αυτή την συζήτηση? Ρωτάω γιατί ειλικρινά δεν έχω καταλάβει.

  Εγω, από την μεριά μου, αντέδρασα γιατί πολύ απλά είδα μία συζήτηση όπου σχεδόν όλοι οι αφηγητές υιοθετούσαν πάνω κάτω μία αφήγηση ενάντια σε αυτή των ηττημένων του Εμφυλίου αλλά εσυ παρόλα αυτά εσυ εξέφραζες μεγάλη απογοήτευση και δεν την έβρισκες καλή. Οπότε, λέω, τι διάολο θα έπρεπε να ακούσει για να την βρει ενδιαφέρουσα την κουβέντα? Εξ ου και η ειρωνεία που εξέφραζε αυτό που είπα περί αφήγησης της προδικτατορικής Δεξιάς κλπ., και που από ότι φάνηκε τόσο σε ενόχλησε.

  «μονο που εγω αναφερθηκα στην περιοδο μεχρι αρχες 80.»

  Μόνο που μιλάμε για την περίοδο που, όπως ισχυρίζεσαι, «η ελλαδα την εποχη που η εθνικοφροσυνη ηταν κυριαρχη ιδεολογια μεγαλουργησε». Και η «εθνικοφροσύνη, ως γνωστόν, μόνο κυρίαρχη δεν ήταν μετά το ’74 (πόσο μάλλον μέχρι τις αρχές του ’80). Οπότε τα περί διαστρέβλωσης άστα καλύτερα γιατί σε εκφράζουν πολύ περισσότερο. Και εδω μάλιστα διαστρεβλώνεις την ίδια σου την αρχική θέση για να αποφύγεις να παραδεχτείς το πως ακριβώς έληξε η περίοδος που ήταν στα πάνω της η «εθνικοφροσύνη» και η χώρα «μεγαλουργούσε».

  «απλα βρηκες την ευκαρια να με χαρακτηρισεις και χουντικο εναι γινεται καποιος ακροδεξιος να μην ειναι χουντικος.»

  Βασικά δεν σε χαρακτήρισα τίποτα απολύτως αλλά μάλλον είσαι κλασσική περίπτωση δεξιού κλαψούρα που για όλα του φταίνε οι άλλοι, που πάντα «διαστρεβλώνουν» τις απόψεις του, αλλά ποτέ δεν φταίει το γεγονός ότι ξεσκίζει κάθε κανόνα της λογικής σκέψης υποστηρίζοντας πράγματα που δεν βγάζουν νόημα.
  Πιο συγκεκριμένα, αυτό που είπα είναι ότι η περίοδος που μεσουρανούσε η «εθνικοφροσύνη» (και κατ’ εσε η χώρα «μεγαλουργούσε») έληξε με κοτζάμ στρατιωτική δικτατορία – ένα εξαιρετικά κακό αποτέλεσμα. Και αυτό το έφερα σαν απάντηση σε αυτό που έλεγες ότι την εποχή της «εθνικοφροσύνης» με τον μικρό δημόσιο τομέα, κλπ, κλπ. την ακολούθησε η μεταπολίτευση με τα κακά οικονομικά αποτελέσματα που την συνοδεύουν.

  Εδω το επίμαχο απόσπασμα,

  «Ε, καλά και για την εποχή που σου αρέσει ακολούθησαν κάποια γνωστά αποτελέσματα – λέγε με στρατιωτική δικτατορία.»

  Και το απόσπασμα σου στο οποίο απαντούσα είναι το παρακάτω,

  «μικροτερος αριθμος δημοσιων υπαλληλων συν μικροτερο ποσοστο δαπανων του προυπολογισμου επι του αεπ. ακολουθησε η ανοδος του λαου στην εξουσια με τα γνωστα αποτελεσματα.»

  Υπόψιν, από πουθενά δεν συνάγεται το συμπέρασμα ότι υπονόησα πως είσαι φιλοχουντικός. Αν δεν ήσουν ο δεξιός κλάψας που είσαι θα το είχες αντιληφθεί και μόνος σου.

  «σαφεστατος ειναι ο μαραντζιδης μιλαει για την οικονομια.»

  Σαφέστατος είναι ο Μαραντζίδης, άλλο αν εσυ δεν είσαι ικανός να καταλάβεις ούτε καν τα στοιχειώδη. (Το να σε κατηγορήσω εδω για έλλειψη κατανόησης κειμένου θα είναι σαν να κλέβω εκκλησία.)

  Εδω το επίμαχο απόσπασμα, με ένα έξτρα τονισμό από μένα στα σημεία που σαφέστατα δείχνουν ότι ο Μαρντζίδης ΔΕΝ αναφέρεται μόνο στην οικονομία αλλά στην γενικότερη αυταρχική πολιτική κουλτούρα της περιόδου (περίοδο που σύμφωνα με σένα η χώρα «μεγαλουργούσε»).

  «Εξίσου αρνητικά επέδρασε και η μεσοπολεμική και μετεμφυλιακή κληρονομιά της αυταρχικής κρατικιστικής δεξιάς. Ιδιαίτερα στα μετεμφυλιακά χρόνια, όταν η απειλή του κομμουνισμού οδήγησε στην ανάπτυξη ενός εκτεταμένου και παρεμβατικού πελατειακού κράτους, αυτή η Δεξιά προτίμησε να νομιμοποιήσει μια κουλτούρα «κράτους πατερούλη» που επιτηρεί τα πάντα και επιδιώκει διαρκώς να συναρθρώνει τα ατομικά ή συλλογικά συμφέροντα με το κράτος. Ακρωτηρίασε έτσι τις παραγωγικές δυνατότητες της κοινωνίας με συνέπειες που φτάνουν ώς τις μέρες μας. Γι’ αυτήν τη Δεξιά, η ελευθερία είχε αξία μόνο αν συνέκλινε με τις επιδιώξεις της εξουσίας (που για λόγους πρεστίζ βάφτιζε συχνά εθνικές ανάγκες).»

  «τα υπολοιπα δεν τα σχολιαζεις ξεχασα να αναφερω το χαμηλοτερο ποσοστο χρεους επι του αεπ
  τις αποψεις καλυβα πεσματζογλου τις κανεις γαργαρα φυσικα οκ »

  (Mιλάς για διαστρέβλωση και δεν αφήνεις κάτι που να λέει ο συνομιλητής σου και να μην το διαστρεβλώσεις. 😉 )

  Να σχολιάσω τι άκριβώς? Πουθενά δεν αρνήθηκα τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της περιόδου. Οπότε τι να σχολιάσω? Αυτό με το οποίο συμφωνώ?

  «μα δε θεωρω αρνητικο φαινομενο την μεταναστευση ηταν αναποφευκτη απλα ο εμφυλιος ισως ηταν απο τους παραγοντες που συνεβαλε σε αυτη. καλα σιγουρα ο αριθμος μεταναστων χωρις αυτον θα ηταν μικροτερος οκ δεν εχεις ιδεα οποτε δεν μπορουμε να κανουμε καμια συζητηση για τα αιτια.»

  Επειδή είναι εμφανές ότι αδυνατείς να αντιληφθείς τι σου λέει ο άλλος τις μπηχτές για το ποιός έχει η ιδέα ή όχι άστες καλύτερα γιατί σε εκθέτουν ακόμα χειρότερα. 🙂

  Πρώτα από όλα το τι εσυ θεωρείς την μετανάστευση δεν ενδιαφέρει ενδεχομένως κανέναν, αν την θεωρείς δηλαδή κάτι το θετικό ή το αρνητικό. Το σίγουρο πάντως είναι ότι πολλοί αναγκάζονταν να φύγουν από την χώρα ακριβώς γιατί δεν υπήρχαν οι οικονομικές ευκαιρίες για να μείνουν εδω. Το επιχείρημά σου ότι από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 (από το ’54 πάνω κάτω) μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’60 (εως το ’66 πάνω κάτω) έφευγαν κάθε χρόνο περίπου 100 χιλιάδες για αλλού λόγω… Εμφυλίου, μπάζει, πολύ. Έχει μία κάποια βασιμότητα για τα μέσα του ’50 αλλά ως εκεί.
  Με δεδομένο πως η χώρα όντως εμφάνιζε πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, το γεγονός ότι κάθε χρόνο, επι μία δεκαετία, είχαμε τέτοια τεράστια νούμερα να μεταναστεύουν, δείχνει πολύ απλά ότι οι οικονομικές ευκαιρίες ήταν πολύ περιορισμένες – βασικά δείχνει ότι πολύς κόσμος αδυνατούσε να ξεφύγει από την φτώχεια, η φτώχεια της εποχής ήταν ασύλληπτη – και αρα οι υμνολογίες για μία χώρα που «μεγαλουργούσε» είναι ένα μάτσο βλακείες.
  Χώρες που μεγαλουργούν δεν διώχνουν κάθε χρόνο, επι μία δεκαετία, κοντά 100 χιλιάδες κόσμο στο εξωτερικό.
  Το γεγονός ότι σε συνθήκες τέτοιας εκρηκτικής ανάπτυξης η φτώχεια παρόλα αυτά ήταν τόσο έντονη και εκτεταμένη σημαίνει πολύ απλά ότι τα οφέλη αυτής της ανάπτυξης κατανέμονταν πολύ άνισα. Κάτι αναμενόμενο βέβαια, αν ληφθεί υποψη ότι η Ελλάδα της περιόδου ήταν η χώρα της Δυτικής Ευρώπης με τις μεγαλύτερες οικονομικές ανισότητες.

  «καλα δεν αναφερομουν σε σενα εχω παρακολουθησει τις αντιπαραθεσεις σου στην καλυβα μπραβο κλαπ κλαπ ησουν εξαιρετικος θυμαμαι πχ αυτες με τον 1ς με τον οποιο μαλλον εχω και εγω ανταλλαξει αποψεις σε φορουμ αλλα ενταξει βρηκες μια ακομα ευκαρια να μιλησεις για τον εαυτο σου.»

  Ναι μωρέ, μιλάω συνεχώς για τον εαυτό μου στα σχόλια εδω πέρα οπότε είπα να μην αφήσω να πάει χαμένη μία ακόμα ευκαιρία, το βρήκες ρε μπαγάσα, αυτό είναι. 😀

  «γενικα μιλουσα. οποιος αντιπαρατειθετε με φανατικους σαν τον κωστοπουλο ή το μαργαριτη πρεπει να χρησιμοποιει τα ιδια οπλα το ιδιο στυλ κα τον ιδιο τονο»

  Το κατάλαβα ότι μιλούσες γενικά. Σου απάντησα σε σχέση με τον εαυτό μου για να σου δώσω να καταλάβεις ότι δεν χρειάστηκε ποτέ να κάνω χρήση της ρητορικής της προδικτατορικής Δεξιάς στις αντιπαραθέσεις με αριστερούς. Δεν χρειάστηκε γιατί δεν ήταν αναγκαίο. Εσυ βέβαια κατάλαβες άλλα αντ’ άλλων (ότι μιλώ για τον εαυτό για να εισπράξω τον έπαινο, και άγιος ο Θεός).

  » για παρεθεσε μερικα απο τα σαπια επιχειρηματα της εθνικοφροσυνης για να συννενοηθουμε αν μπορουμε φυσικα πραγματα μαλλον αδυνατο»

  Να, για παράδειγμα, οι μαλακίες ότι επι «εθνικοφροσύνης» η χώρα «μεγαλουργούσε». Οι μαλακίες ότι εκτρώματα σαν την Μακρόνησο ήταν αναγκαία, και άλλες τέτοιες ανάλογες μπούρδες. Αμα είναι με αυτό το ιδεολογικό «οπλοστάσιο» να τα βάλεις με τους αριστερούς, ειλικρινά, άστο καλύτερα. Μόνο ζημιά θα κάνεις.

  Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε γιατί πιστεύεις ότι υπάρχει τάχα κάποια αναγκαιότητα να χρησιμοποιούμε την σάπια επιχειρηματολογία της προδικτατορικής Δεξιάς στις αντιπαραθέσεις με την Αριστερά. Δεν υπάρχει όμως καμία τέτοια αναγκαιότητα. Κάτι που βέβαια δεν θες να το καταλάβεις. Οπότε φυσικά πάλι δεν θα συνεννοηθούμε.

  Μου αρέσει!

 10. σιγα ρε συγχρονε σωκρατη που εθεσες και ερωτηματα.
  στην τοποθετηση μου ημουν σαφεστατος βεβαια εσυ αλλα πραγματα καταλαβαινες σε αλλα απαντουσες κοκ.
  μετα το τελευταιο μου σχολιο στο ποστ της μακρονησου ακολουθησαν δεκα δικα σου οπου σχεδον σε ολα εξεφραζες τον αποτροπιασμο σου για τους ακροδεξιους που δεν καταλαβαινουν το βαθος των επιχειρηματων σου και μπλα μπλα μπλα προφανως εμμεσες αναφορες σε μενα. ισως δεν καταλαβαινουν γιατι εκτος απο ασχετος εισαι και φλυαρος

  σωπα ρε καημενε που σχεδον ο καθενας θα καταλαβαινε αυτο που ταχα καταλαβες εσυ στο σχολιο μου για τα εμφυλια παθη. απλα εσυ ειπαμε εχεις τη δικη σου ατζεντα. τι να κανουμε ξεπεσες μαζι μου. που ειναι εκεινες οι εποχες της καλυβας οταν κατατροπωνες φασιστες και σταλινικους. θυμηθηκα μια αντιπαραθεση σου με τον 1ς αυτος μιλουσε για τους αξιωματικους στη μ ανατολη και εσυ απαντουσες με στοιχεια για ολο το σωμα. συννενοηση μπουζουκι δηλαδη οκ αναμενομενο φυσικα απο σενα. τελος παντων χαιρομαι που χαρη σε μενα αναπολησες εκεινη τη χρυση περιοδο της διαδικτυακης σου καριερας με νοσταλγια.

  φυσικα σαν κουτοπονηρος που εισαι επρεπε καπου να χωσεις και τη χουντα στη συζητηση μας καλα εισαι εντελως προβλεψιμος.

  για την οικονομια ειναι ακριβως οπως τα υποστηριζω εγω. θα σου εφερνα αποσπασματα απο συνεντευξεις των καλυβα πεσματζογλου ακομα και του μαραντζιδη που βρηκες το αρθρο του και ποσταρες με θριαμβευτικο τονο, που συμφωνουν με οσα λεω. οκ δεν το κανω ειναι ματαιο. ο πεσματζογλου (καλα μην νομιζεις οτι ειναι ακροδεξιος η χουντα ουπς εννοω η επανασταση της 21η απριλιου τον ειχε εξορισει) ανεφερε οτι η χωρα εσπασε καθε ρεκορ αναπτυξης αυξησης παραγωγικοτητας αλλα και αυξησης των πραγματικων μισθων των εργαζομενων. αν η ιαπωνια ειιχε μιση μοναδα παραπανω αναπτυξη ειναι αδιαφορο.
  και η προδος ηταν τεραστια σε ολους τους τομεις και οχι μονο στην οικονομια βλεπε πχ μο ζωης και συγκρινε πχ με την πατριδα των κομμουνιστων εσσδ
  για το κειμενο του μαραντζιδη και παλι φυσικα εχεις αδικο. απαντησα με τα στοιχεια που εδωσα. ρητορικο ερωτημα. ποιο κρατος ασκει μεγαλυτερη παρεμβαση στην οικονομια αυτο που ξοδευει στο προυπολογισμο του το 25% ή αυτο που ξοδευει το 40% του αεπ.

  για την μεταναστευση. για μια φορα ακομα αδιαβαστος φυσικα αναμενομενο. καλο το επιτηδευμενο στυλακι καλες και οι ωραιες λεξουλες που χρησιμοποιεις αλλα για να συμμετεχεις εστω και σε μια συζητηση καφενειακου επιπεδου σαν τη δικη μας πρεπει να γνωριζει τα στοιχειωδη για ενα θεμα.
  η μεταναστευση αφορα κυριως τη δεκαετια του 60. το 70 αν θυμαμαι καλα ειναι η πρωτη χρονια που ο αριθμος μεταναστων ητανμικροτερος απο τον αριθμο αυτον που επεστρεψαν. τα υπολοιπα που αναφερεις θα τα εγραψες με συνοδεια για σαουντρακ οχι καζαντζιδη αλλα μαρκοπουλο καθοτι ποιοτικος εντεχνος.

  στα οσα αναφερεις περι επιχειρηματων εθνικοφροσυνης κτλπ κτλπ θα σου προτεινα μερικα κειμενα των θεμ σοφουλη,γεωγ παπανδρεου ή ακομα του θεμ τσατσου που σε προσφατο συνεδριο τον παρουσιασαν ταχα σαν εμπνευστη της θεωριας των 2 ακρων αλλα δεν εχει νοημα.

  τελος παντων το κουρασαμε το θεμα δεν νομιζω να ασχολειτε κανεις αλλος με την ανουσια αντιπαραθεση μας. αντε γραψε την απαντηση σου μια και θα θελεις να εχεις τον τελευταιο λογο μην παραλειψεις φυσικα να αναφερθεις στον εαυτουλη σου. καλα δεν υπηρχε περιπτωση να το ξεχνουσες.

  Μου αρέσει!

 11. «σιγα ρε συγχρονε σωκρατη που εθεσες και ερωτηματα.
  στην τοποθετηση μου ημουν σαφεστατος βεβαια εσυ αλλα πραγματα καταλαβαινες σε αλλα απαντουσες κοκ.»

  Ότι σε ευχαριστεί, πίστευε. 🙂 Και πάνω από όλα το ίδιο βιολί, ότι δεν σε καταλαβαίνουν, ότι διαστρεβλώνουν τις απόψεις, κλπ, κλπ, κλπ ξέρεις τώρα, την γνωστή κλαψούρα.

  «μετα το τελευταιο μου σχολιο στο ποστ της μακρονησου ακολουθησαν δεκα δικα σου οπου σχεδον σε ολα εξεφραζες τον αποτροπιασμο σου για τους ακροδεξιους που δεν καταλαβαινουν το βαθος των επιχειρηματων σου και μπλα μπλα μπλα προφανως εμμεσες αναφορες σε μενα.»

  Μετά το τελευταίο σου σχόλιο εκεί πέρα δεν ξανασχολήθηκα μαζί σου, ούτε υπήρχαν πουθενά στα υπολοιπα σχόλια έμμεσες αναφορές σε σένα. Το να πιστεύεις στα σοβαρά πως καθόμουνα να ασχολούμαι μαζί σου αφότου είχες αποχωρήσει από την κουβέντα δείχνει πως είτε είσαι χαζός είτε καλαμοκαβαλημένος, που νομίζει ότι όλοι ασχολούνται με την πάρτη του (και σιγά και τι είπες δηλαδή τότε), που και αυτό χαζομάρα δείχνει.

  «σωπα ρε καημενε που σχεδον ο καθενας θα καταλαβαινε αυτο που ταχα καταλαβες εσυ στο σχολιο μου για τα εμφυλια παθη.»

  Ε, πες και εσυ τι εννοούσες τελικά. Γιατί μας τα έχεις κάνει τσουρέκια αλλά ακόμα να πεις τι σκατά σε ενόχλησε τόσο πολύ σε εκείνη την ομιλία. 😉

  «απλα εσυ ειπαμε εχεις τη δικη σου ατζεντα.»

  Πιάνεις πουλιά στον αέρα ρε πράκτορα! 😆

  «που ειναι εκεινες οι εποχες της καλυβας οταν κατατροπωνες φασιστες και σταλινικους. […] τελος παντων χαιρομαι που χαρη σε μενα αναπολησες εκεινη τη χρυση περιοδο της διαδικτυακης σου καριερας με νοσταλγια.»

  Έκανα μία αναφορά στον εαυτό μου αλλά που να φανταστώ ότι θα έθιγα σε τέτοιο βαθμό τον καλαμοκαβαλημένο σου εγωϊσμό. Σχώρνα με ρε μεγάλε ιστορικέ του Εμφυλίου και της μετεμφυλιακής Δεξιάς! Αμα είναι να διαλύεσαι έτσι ψυχολογογικά, ειλικρινά, δεν θα το ξανακάνω! :mrgreen:

  «φυσικα σαν κουτοπονηρος που εισαι επρεπε καπου να χωσεις και τη χουντα στη συζητηση μας καλα εισαι εντελως προβλεψιμος.»

  Έλα, παραδέξου το, τα μαθήματα που απαιτούσαν κατανόηση δεν ήταν το δυνατό σου σημείο στο σχολείο. 🙄 😀

  «για την οικονομια ειναι ακριβως οπως τα υποστηριζω εγω.»

  Βασικά δεν έχεις καν καταλάβει σε τι απαντάω σε σχέση με αυτά που λες οπότε δεν έχει νόημα να επανάλαβω πάλι τα ίδια με διαφορετικά λόγια – χαμένος χρόνος και κόπος. Το να επικαλείσαι τον Καλύβα ή τον Πεσμαζόγλου δεν προσδίδει κάποιο κύρος σε αυτά που λές γιατί πολύ απλά απαντάς άλλα αντ’ άλλων.

  «για το κειμενο του μαραντζιδη και παλι φυσικα εχεις αδικο.»

  Ε, ναι, εφόσον δεν είσαι ικανός να καταλάβεις τι λέει, προφανώς και έχω άδικο. Όταν θα καταλάβεις τι λέει τότε θα συμφωνήσεις φυσικά μαζί μου. Δεν πρόκειται βέβαια να καταλάβεις τι λέει, οπότε και εγω θα συνεχίσω να έχω άδικο. 🙄 🙂

  «για την μεταναστευση. για μια φορα ακομα αδιαβαστος φυσικα αναμενομενο.»

  Μας στράβωσες ρε μεγάλε Ιστορικέ της δεκάρας με τις Γνωσεις σου. Δώσε και σε μας λίγο. 😆

  … Α, ναι , και στο παρακάτω που λές,

  «η μεταναστευση αφορα κυριως τη δεκαετια του 60.»

  ουσιαστικά ενισχύεις ακόμα περισσότερο την δική μου επιχειρηματολογία γύρω από το θέμα ενω αποδυναμώνεις την δική σου. 😉 Εντάξει, δεν το συζητάμε, ούτε μία στο εκατομμύριο να το έχεις καταλάβει αυτό. 🙂

  «τα υπολοιπα που αναφερεις θα τα εγραψες με συνοδεια για σαουντρακ οχι καζαντζιδη αλλα μαρκοπουλο καθοτι ποιοτικος εντεχνος.»

  Όχι, άκουγα Ντίσκο. Ειλικρινά.
  Καθιστά πιο εύπεπτες διάφορες μπούρδες που διαβάζω, σαν και αυτές που γράφεις, για παράδειγμα. 😛

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s