1821

Ο Όθων Και Ο Θάνατος Του Αρχηγού Της Μάνης Κολοκοτρώνη

Παρακάτω αναδημοσιεύουμε άρθρο από την εφημερίδα ΝΕΟΛΟΓΟΣ Πατρών στις 12/8/1898 λόγω του ιδιαίτερου τίτλου του άρθρου που αναφέρει τον Κολοκοτρώνη ως αρχηγό των Μανιατών αλλά και για τις συνθήκες θανάτου του.

Αντιγραφή του κειμένου, διατηρείται η ορθογραφία του

(Εκ των απομνημονευμάτων του Αυστριακού Αρχιδούκος Ιωάννου)

Από το πολύκροτο ημερολόγιο περί Όθωνος του Αυστριακού Αρχιδούκος Ιωάννου όπερ δημοσιεύει από τινός η «Νέα Ημέρα» Τεργέστης ερανιζόμεθα τα κατωτέρω.

Αποθνήσκει ο γέρων Κολοκοτρώνης εις των δημιουργών του ελληνικού θρόνου και ο Πρόκες αποστέλλει εξ Αθηνών.

Μαθών την είδηση έσπευσα προς την οικία του. Εμπρός ην συναθροισμένο πλήθος πολύ. Το συμβούλιο της επικρατείας τυχόν εν συνεδριάσει προσήλθε εν σώματι. Τα παλικάρια του μετέφερον τον νεκρόν εις εγγύς αίθουσαν. Την επαύριον εγένετο η κηδεία όλως συγκινητική. Πάντες οι γέροντες οπλαρχηγοί συνωθροίοντο περί του φερέτρου. Εκείτο ο ήρως εν αυτή αναλλοίωτος αλλά σοβαροτέραν έχων την όψην φέρων την φουστανέλα και τα τσαρούχια έχων παρά την κεφαλήν την περικεφαλάιαν είον τον είδα έτει 1825 εν Ναυπλίω ότε οι αιγύπτιοι είχαν χωρίσει μέχρι των πυλών, εκείνος δε διέτρεχε τας οδούς συλλέγων τους φυγάδας και εμβάλλων εις πάντες το θάρρος δια του λόγου λόγου και του παραδείγματος. Ιεροκύρηξ εξεφώνισε εύγλωττον λόγον. Παν μίσος ελησμονήθη και η γενική κατάνυξις ήνωσε προς στιγμήν πάντας. Εχθροί και φίλοι ηστάζοντο τον νεκρόν οι ταπεινότεροι τας χείρας και τους πόδας οι δε εξέχοντες τον στόμα και το μέτωπον. Η πόλις όλη ήτο ανάστατος. Μόνο εκ της αυλής ουδείς εφάνη.

Η αναλγησία ούτη εκίνη εις αγανάκτησιν τον αρχιδούκα Ιωάννη όστις γράφει τα εξής εν τω ημερολογίω του.

«δεν ηδύνατο, απεκρίνετο να ανέλθη ο Βασιλεύς και να ασπαστή το μέτωπον του Κολοκοτρώνη? Τη αληθεία τω ήξιζεν. Είμαι πρίγκιψ Αυστριακός και ουδέν έχω προς την Ελλάδα κοινόν. Αλλά εάν τύγχανον στην Ελλάδα ουδέν θα με εμπόδιζε να σπέυσω και να τιμήσω τον γέροντα πολεμιστήν». Εάν ο Βασιλιάς προηγείτο ον τη κηδεία πάντων εάν εκάλει τους γέροντας και ανενέου παρά τοιούτον νεκρόν τον αρχαίον σύνδεσμον πως θα αντηχεί εν τη χώρα τοιαύτη εκδήλωσις και τινάς καρπούς θα απέφερεν. 

Πηγή: Ο Όθων Και Ο Θάνατος Του Αρχηγού Της Μάνης Κολοκοτρώνη | ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s