Επίκαιρα σχόλια

Δημοσκόπηση: Διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας, Ναι ή Όχι;

Μόνο στο θέμα της καύσης των νεκρών υπερισχύει καθαρά η «κοσμική» άποψη. Στα άλλα (χωρισμός από το κράτος, θρησκευτικά στα σχολεία) η κοινή γνώμη φαίνεται πως ευνοεί τις απόψεις της Εκκλησίας – υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα φορολογείται! 

Η κυβερνητική πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση, που δόθηκε πριν από λίγες ημέρες στη δημοσιότητα, προβλέπει μεταξύ άλλων τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας. Η δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs.gr ερευνά την άποψη των πολιτών σχετικά με τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, τα θρησκευτικά, τα αποτεφρωτήρια και τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας φαίνεται να είναι ένα ζήτημα που διχάζει την κοινωνία, με την πλειονότητα ωστόσο να τάσσεται “κατά”. Πλήρη διαχωρισμό ζητά το 42%, ενώ το 54% απαντά πως διαφωνεί με αυτή την προοπτική.

Αντίθετα δεν συμβαίνει το ίδιο όταν τίθεται το ερώτημα για τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Η συντριπτική πλειονότητα, το 84% των ερωτηθέντων, απαντά πως η “ιερή” περιουσία θα πρέπει να φορολογηθεί.

Επίσης συντριπτική είναι η απάντηση για το ερώτημα σχετικά με την κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών. Το 85% πιστεύει πως αυτό είναι λάθος, ενώ μόλις το 12% τάσσεται υπέρ.

Από αυτήν τη θέση φαίνεται να προκύπτει και η άποψη των πολιτών σχετικά με τη διαμάχη που ξέσπασε, αρχικά επί του θέματος, μεταξύ του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Το 48% των πολιτών δηλώνει πως δίκιο είχε ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ μόλις το 14% δίνει δίκιο στον πρώην υπουργό Παιδείας.

Ξεκάθαρη είναι η θέση των πολιτών και για τα αποτεφρωτήρια. Το 71% τάσσεται υπέρ της δημιουργίας αποτεφρωτηρίων, ενώ μόλις το 24% απαντάει αρνητικά.

Πηγή: Δημοσκόπηση TVXS: Διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας, Ναι ή Όχι;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s