Από την καλύβα

Το Αυστριακό / Οθωμανικό κάστρο του Αγγελοχωρίου 

Αυτό το θέμα βγήκε έπειτα από μια θαλάσσια περιήγηση, για ένα ρεπορτάζ του SKY, σχετικά με την υποθαλάσσια αμμοληψία που ήθελαν να κάνουν οι Σουφλιαδοάκτορες εκεί κοντά, για να βρουν φτηνή και καλή άμμο για την επέκταση του 10/28. Όταν ξαναπατήσαμε στεριά, ο καπετάν- Κωστής (στον οποίο αφιερώνεται το ποστ) μας ξενάγησε στην «απαγορευμένη» περιοχή του φάρου του Αγγελοχωρίου.

Ως εδώ, οι εικόνες μιλάνε μόνες τους… Ένα μοναδικό κάστρο (υπάρχει άλλο ένα αυτής της μορφής, στην Κεντρική Ευρώπη) με καταπληκτικούς χώρους, ικανούς να στεγάσουν …τα πάντα, αφήνεται να ρημάζει.

Αλλά, δεν είναι μόνο το κάστρο. Αυτό που βλέπετε είναι το «μεγάλο» μπούνκερ που είχαν κατασκευάσει οι Γερμανοί στο Β’ Παγκόσμιο, για να ελέγχουν την είδοδο του Θερμαϊκού και το οποίο φεύγοντας δεν κατάφεραν να ανατινάξουν.

…κι ένα πολυβολείο, εκείνης της περιόδου. Υπάρχει, χωρίς πρόσβαση, λόγω των ανατινάξεων, ολόκληρο υπόγειο συγκρότημα (διάδρομοι) που συνέδεε τις επιφανειακές εγκαταστάσεις και τα ανοίγματα για τα πυροβόλα που υπάρχουν στον κάθετο βράχο.

*

Από κει πάνω βλέπεις «πιάτο» το Θερμαϊκό, τη Θεσσαλονίκη, τον Όλυμπο και το μισό Αιγαίο. Και πάνω στο βράχο, το μοναδικό κάστρο, που περιμένει υπομονετικά… ποιός ξέρει τι.

Πηγή: Το Αυστριακό / Οθωμανικό κάστρο του Αγγελοχωρίου | Η καλύβα ψηλά στο βουνό

7 Απριλίου 2017: Σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα (το ποστ της καλύβας είναι του 2008) φαίνεται ότι οι αρμόδιοι εδέησαν να ασχοληθούν με το κάστρο! 

http://myportal.gr/sinantisi-gia-tin-anadixi-ton-istorikon-mnimion-tou-dimou-thermaikou-ke-tin-touristiki-axiopiisi-tous/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s