Επίκαιρα σχόλια

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Για την εκκλησία δεν υπάρχει διαχωρισμός με το Κράτος 

Μάλλον μπερδεμένα τα έχει ο Μακαριότατος. Ή θέλει να μπερδέψει όσους τον ακούνε. Κανένα «αριστερό κράτος» δεν υπάρχει στην Ελλάδα σήμερα, ούτε υπήρξε ποτέ. Υπάρχει μόνο το κράτος το οποίο η Εκκλησία ευλόγησε και συν-διαμόρφωσε με πολλούς τρόπους στα περίπου 200 χρόνια της ύπαρξής του. Η αριστερά (αυτή που υπάρχει) είναι ανίκανη να θίξει ακόμα και στο ελάχιστο την Εκκλησία. Όπως δεν έθιξε και τους άλλους πυλώνες, που δεν είναι ούτε κατ’ επίφαση «ιεροί». Ούτε καν το ποδόσφαιρο! Μια σύγχρονη κυβερνητική εξουσία όμως (εκεί στο β’ μισό του 21ου αιώνα) θα μπορούσε πραγματικά να κάνει τις στοιχειώδεις τομές που ταιριάζουν σε μια Δημοκρατία δυτικού τύπου (με την καλή έννοια). Αυτό όμως προϋποθέτει ότι τα παιδιά των παιδιών μας θα καταφέρουν επιτέλους να φτιάξουν αυτό στο οποίο αποτύχαμε εμείς (και οι προηγούμενες γενιές): μια κοινωνία στην οποία, πέραν των άλλων, οι τότε επικεφαλής της Εκκλησίας δεν θα κόπτονται σχεδόν αποκλειστικά για την περιουσία «τους» και το μάθημα των «θρησκευτικών» στα σχολεία, αλλά θα ασχολούνται με πιο ουσιώδη ζητήματα.

Μήνυμα ότι για την εκκλησία δεν υπάρχει διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας στέλνει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο «Πρώτο Θέμα»

«Όποιος θέλει να μας ακολουθήσει, ας μας ακολουθήσει, όποιος δεν θέλει ας μην μας ακολουθήσει» επισημαίνοντας «για εμάς δεν υπάρχει χωρισμός Κράτους-Εκκλησίας. Εμείς θέλουμε καθαρούς διακριτούς ρόλους. Αφού έχουμε διακριτούς ρόλους πώς μας αφαιρούν την περιουσία όποτε θέλουν; Πώς επεμβαίνει στη ζωή της Εκκλησίας ένα κράτος που λέει ότι είναι αριστερό; Πού δεν έχει σχέση με την Εκκλησία;»

Ο Μακαριώτατος επεσήμανε ότι η Εκκλησία δέχεται πόλεμο και αισθάνεται ότι είναι υπό εξόντωση.

Απαντώντας για τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό ο κ.Ιερώνυμος τόνισε ότι πολλοί υπερβάλλουν λέγοντας για τον σύνδεσμό του με τον Αλέξη Τσίπρα με τον οποίο είπε ότι έχει ιδιαίτερη σχέση, ότι κουβεντιάζουν και όχι μόνο πολιτικά. Το ίδιο κάνει και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και με τον Πάνο Καμμένο.

«Έχω αρχίσει να μην πιστεύω σε κόμματα, πιστεύω σε ανθρώπους. Άνθρωποι καλοί υπάρχουν σε όλα τα κόμματα όπως υπάρχουν και κακοί άνθρωποι».

Αναφορικά με το μάθημα των Θρησκευτικών τόνισε τέλος: «είμαστε σε ένα καλό δρόμο για το μάθημα των θρησκευτικών. Θέλουμε να συνεργαστούμε αλλά τα περισσότερα που προτείνουν είναι υπερβολικά. Δεν αποφασίζουμε εμείς, το κράτος αποφασίζει αλλά δεν μπορεί να μην μας ακούει».

Πηγή: Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Για την εκκλησία δεν υπάρχει διαχωρισμός με το Κράτος — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s