Χούντα

Ο «καταρτισµένος» Στ. Ράµφος και ο ευτυχής Μ. Βορίδης

Διονύσης Ελευθεράτος

Το 1974, όταν έφυγε η χούντα, άφησε µηδέν δηµόσιο χρέος…». Με «ευλαβική» προσοχή άκουγε το ακροατήριο τον φιλόσοφο Στέλιο   Ράµφο, στις 2 Νοεµβρίου 2014. Στην εκδήλωση του «Ποταµιού» ο ειδήµων (;) έπνιγε κάθε ίχνος ιστορικής –και µη επιδεχόµενης «φιλοσοφικές» τροποποιήσεις– αλήθειας. Πόσοι από το κοινό να ήξεραν, όµως; Πόσοι συνειδητοποιούσαν το µέγεθος της αρλούµπας που είχαν µόλις ακούσει; Γνώριζαν ευτυχώς άλλοι, όπως οι δηµοσιογράφοι Άρης Χατζηστεφάνου και Νίκος Μπογιόπουλος. Κι εξέθεσαν για τα καλά τις επόµενες µέρες τον κ. Ράµφο, παραθέτοντας τα –εκ των πραγµάτων αποστοµωτικά– αντίστοιχα, επίσηµα στατιστικά στοιχεία.

∆ιάβολε, ούτε και το ράµφος του «πουλιού» – εµβλήµατος της δικτατορίας δεν θα τολµούσε να εκστοµίσει κάτι τέτοιο, τότε. Όπως θα δούµε στη συνέχεια, ο Νίκος Μακαρέζος, «εγκέφαλος» της χουντικής οικονοµικής πολιτικής από την 21η Απριλίου 1967 έως την 27η Σεπτεµβρίου 1973, την άνοιξη του 1974 εκτιµούσε ότι η χώρα χρειαζόταν υπέρογκα δανεικά για να αποφύγει την κήρυξη χρεοστασίου. (…)  «Ο τόπος αυτός γνώρισε προκοπή επί Γεωργίου Παπαδοπούλου», κραύγαζε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής (ΧΑ) Νίκος Μιχαλολιάκος σε προεκλογική συγκέντρωση, στον Ασπρόπυργο, το 2012 (προς επίρρωση, «ξαµολούσε» κι αυτός το φληνάφηµα για το µηδενικό δηµόσιο χρέος). Έλα όµως που τον είχαν προλάβει άλλοι… «Η οικονοµία το 1974 ήταν κούκλα», διατεινόταν σε τηλεοπτική εκποµπή ο Άδωνις Γεωργιάδης, τον Οκτώβριο του 2011.

Ναι, ειδικά το 1974, για να πιστέψει ο τηλεθεατής ότι η µεταπολίτευση είχε παραλάβει µια οικονοµία… Ορνέλα Μούτι (η Μόνικα Μπελούτσι της εποχής) και την κατάντησε ετοιµόρροπη Γεωργία Βασιλειάδου. Μόνο που η χώρα το 1974 ήταν βουτηγµένη στον στασιµοπληθωρισµό: ύφεση στο –6,4% και τιµάριθµος ασυγκράτητος, ο µεγαλύτερος ανάµεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ. Ολοκληρωνόταν τότε η κατάρρευση του κατά φαντασίαν χουντικού «οικονοµικού θαύµατος», του οποίου τα πρώτα τριξίµατα είχαν ακουστεί από το τέλος του 1972. «Ψιλά πράγµατα» αυτά για τον Α. Γεωργιάδη… (…)

Η εποχή των κανιβαλικών µνηµονίων τροφοδότησε το µύθευµα, για τη «συνετή» οικονοµική πολιτική της χούντας, τον κόσµο που τότε «έτρωγε ψωµί», την ανεργία, που ήταν πιο κοντή κι από νάνο, κ.λπ. Και όλα αυτά εκβάλλουν στο αµείλικτο ρητορικό ερώτηµα: «∆εν ήταν πολύ καλύτερα τότε από τώρα;». Από πού κι ως πού, όµως, νοείται επιλεκτική, αποκλειστική σύγκριση διαµορφωµένων συνθηκών διαβίωσης του «τώρα» µε το 1967-1974 και όχι µε οποιαδήποτε άλλη περίοδο, προγενέστερη ή µεταγενέστερη;

Η κανιβαλική «δηµοσιονοµική προσαρµογή» του 2010 και εντεύθεν ενσάρκωσε έναν πραγµατικό εφιάλτη, ο οποίος ήταν αδιανόητος ακόµη και το 1950 και το 1960. Για πρώτη φορά στη µεταπολεµική Ελλάδα, οι νέες γενιές διατρέχουν σοβαρότατο κίνδυνο να ζήσουν χειρότερα, έως πολύ χειρότερα, απ’ όσο οι πατεράδες ή και οι παππούδες τους. Για πρώτη φορά εξαφανίστηκαν –και µάλιστα τάχιστα– τόσες κοινωνικές «σταθερές», τόσα όρια στην καθίζηση του βιοτικού επιπέδου εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Γιατί λοιπόν οι κάθε είδους «νοσταλγοί» ζητούν να αναµετρηθεί η ζωή του 2012 µε τη ζωή του 1972 και όχι µε εκείνη του 1962, του 1982, του 1992, του 2002; Πώς είναι δυνατόν να αντιπαραβάλλουν π.χ. τα επίσηµα ποσοστά ανεργίας που ανακοινώνονταν επί χούντας κατευθείαν µε τα σηµερινά; Εάν δεν λάτρευαν τα άλµατα στον χρόνο και τους λογικούς ακροβατισµούς, θα είχαν την ευκαιρία να αντλήσουν αρκετές πληροφορίες δια­χρονικής σηµασίας – στην απίθανη περίπτωση που τους ενδιαφέρει. Να µάθουν π.χ. ότι η ανεργία βρέθηκε στο ιστορικό ναδίρ στα έτη 1976-1979, υπό συνθήκες ανόδου των µισθών σε επίπεδα ανεπιθύµητα από την τότε πολιτική εξουσία (των «αυρών» και του νόµου «330») αλλά επιβληθέντα από τη µεταπολιτευτική «οχλοκρατία» –ναι, ξέρουµε, εδώ «κάνει τζιζ»…– και επίσης υπό συνθήκες µαζικής επιστροφής των µεταναστών. (…)

Και καλά, ας υποθέσουµε ότι η άγνοια για την οικονοµική πολιτική της χούντας και τη στάση της απέναντι στα «τζάκια» της εποχής εξηγεί εν µέρει την εικόνα που έχουν πλάσει στα µυαλά τους κάποιοι σηµερινοί «αντι-συστηµικοί» ακροδεξιοί. Το νόστιµο όµως είναι ότι δεν τους προβληµατίζει καν η ευκολία µε την οποία αρκετοί πολιτικοί του «σάπιου συστήµατος» συνδύασαν την υποστήριξή τους προς τα Μνηµόνια µε επιµέρους –ή και πιο… γενικευµένους– επαίνους προς τη χουντική περίοδο. Σε αυτήν την κατηγορία συνωστίστηκαν στελέχη του ΛΑΟΣ και βουλευτές της Νέας ∆ηµοκρατίας, όπως ο ∆ηµήτρης Χριστογιάννης, που δεν είδε παρά µια αυθεντική «επανάσταση» το 1967. Φυσικά και ο Άδωνις, ο οποίος εγειρόταν για να τιµήσει –σε στάση προσοχής– την οικονοµία του 1974 και εξεγειρόταν όταν η τρόικα τού έκλεβε τη δόξα των απολύσεων.

«Αυτά δεν έχουν ξαναγίνει»; Ας καταμετρήσομε déjà vu…

Ο Μάκης Βορίδης, πάλι, εναρµόνισε άνετα το µαχητικό, φιλο-χουντικό παρελθόν του µε την ιδιότητα του υψηλόβαθµου σταυροφόρου των Μνηµονίων και του λαµπερού, ανερχόµενου αστέρα της σηµερινής πολιτικής ελίτ. Στα µέσα της δεκαετίας του 1980 διαδέχθηκε τον παραιτηθέντα Νικόλαο Μιχαλολιάκο στη θέση του αρχηγού της Νεολαίας της ΕΠΕΝ, την οποία είχε ιδρύσει ο Παπαδόπουλος από τη φυλακή. Κάποιοι ενδεχοµένως θα σκεφτούν: «Και ποια σηµασία έχει αν ο Βορίδης “µεγαλοπιάστηκε” και άλλαξε ρότα ή αν διάφοροι δεξιοί βουλευτές στηρίζουν τα Μνηµόνια και την ίδια στιγµή κολακεύουν τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής»; Μα το αξιοπρόσεκτο δεν είναι πόσο άλλαξε ή πώς ανελίχθηκε ο παλιός αρχηγός της Νεολαίας της χουντικής ΕΠΕΝ. Αξιοπρόσεκτο είναι το περίπου αντίθετο: Ότι, πρωτοστατώντας στη επιβολή των Μνηµονίων, ο Μ. Βορίδης έχει τιµήσει δεόντως –παρέα µε τους υπόλοιπους καθεστωτικούς πολιτικούς– αρκετές βασικές επιλογές της οικονοµικής πολιτικής της δικτατορίας!

Υπερβολή; Καµία, όπως (πιστεύουµε ότι) θα διαπιστώσει ο αναγνώστης του παρόντος πονήµατος. Αυτό ακριβώς είναι το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο: Οι εποχές είναι τόσο διαφορετικές, ο διεθνής και ο εγχώριος καπιταλισµός διανύουν σήµερα ιστορική φάση, που µόνο χάρη σε σαρκαστικούς ευφηµισµούς θα µπορούσε να παραλληλιστεί µε τις παχιές αγελάδες και τα αναπτυξιακά ράλι των προ 1973-1974 ετών, αλλά… Αλλά ορισµένα déjà vu στην κυριολεξία «βγάζουν µάτι».

Όσοι λοιπόν επιδίδονται στα προαναφερθέντα άλµατα στον χρόνο, όσοι αποσπούν τη χούντα από τα «πριν» και τα «µετά» για τις ανάγκες µιας σικέ αξιολόγησης που θα καθαγιάσει τους «εθνοσωτήρες», καλά θα κάνουν να προσέξουν καλύτερα τα παιχνίδια του ίδιου του ιστορικού χρόνου. Τα déjà vu είναι χαρακτηριστικά και εύγλωττα. Έπονται ορισµένα ενδεικτικά παραδείγµατα.

«Αυτό δεν έχει ξαναγίνει», είπαν πολλοί το 2013, όταν ο «µνηµονιακός» νόµος 4172 εκχώρησε ρητά στην κυβέρνηση τη δικαιοδοσία καθορισµού του κατώτατου µισθού, αφαιρώντας την από τους κοινωνικούς εταίρους. Κι όµως, είχε ξαναγίνει το 1969, µε το Νοµοθετικό ∆ιάταγµα 186, που διήρκεσε έως το 1975.

Η διευκόλυνση των απολύσεων και η µείωση των αποζηµιώσεων στους απολυµένους δεν ήταν µόνο θεµελιώδες στοιχείο των Μνηµονίων. Υπήρξε και «οραµατική» δέσµευση του χουντικού καθεστώτος προς τους εργοδότες, όπως είχε διατυπωθεί στο οικονοµικό Πενταετές Σχέδιο 1968-1972. Σφάλλει δε όποιος υποθέτει ότι η δέσµευση εκείνη δεν απειλούσε να ξεριζώσει δικαιώµατα δεκαετιών. Ήταν δαµόκλειος σπάθη για ασφαλιστικές δικλείδες, υπέρ των εργαζοµένων, που είχαν θεσπιστεί από το 1922…

Κάποιοι έφριξαν και άλλοι γέλασαν τον Ιούλιο του 2014, όταν η κυβέρνηση Σαµαρά-Βενιζέλου µετέτρεψε µε το ζόρι δύο εκατοµµύρια ανθρώπους σε πελάτες της «απελευθερωµένης», της λεγόµενης «µικρής» ∆ΕΗ, καταδικάζοντας σε… ηλεκτροπληξία τη δύσµοιρη ελευθερία της επιλογής, που υποτίθεται πως είναι βασική πρώτη ύλη της «ελεύθερης οικονοµίας», µπλα, µπλα, µπλα. Ρύθµιση «δίχως προηγούµενο»; Όχι ακριβώς. Απλώς, το ηθικό προηγούµενο και το πρακτικό ανάλογο παραπέµπουν όχι σε ιδιώ­τες καταναλωτές ρεύµατος αλλά σε αγρότες πωλητές ντοµάτας. Κάποτε η χούντα εξασφάλισε στον Τοµ Πάπας το προνόµιο να αγοράζει όλες τις ντοµάτες που θα διέθεταν οι παραγωγοί της ∆υτικής Ελλάδας, για τις ανάγκες των πέντε έξι αγροτικών βιοµηχανιών, τις οποίες θα κατασκεύαζε ο επιχειρηµατίας. Φαντάζεται κανείς τι περιθώρια διαπραγµάτευσης τιµών θα διέθεταν οι παραγωγοί, καθώς θα ήταν υποχρεωµένοι να πουλούν αποκλειστικά σε έναν. Φαντάζεται επίσης κανείς πόσο «υγιής» και «δίκαιος» θα ήταν ο ανταγωνισµός του Πάπας µε όσους θα επιδίωκαν να δραστηριοποιηθούν στο ίδιο πεδίο.

Τελικά, η δικτατορία απάλλαξε τον Πάπας από την αρχική συµβατική υποχρέωση της ανέγερσης γεωργικών βιοµηχανιών. Η σύλληψή της όµως για την «ελεύθερη οικονοµία» είχε ήδη γνωστοποιηθεί. Οι «πεζές» συµβάσεις ενίοτε ξεγράφονται, οι… µεγαλοφυείς ιδέες ποτέ. Πάντοτε µπορούν να «βρικολακιάσουν», όπως συνέβη στην περίπτωση των «επιταγµένων» –κατά τον εύστοχο χαρακτηρισµό του αρθρογράφου Παντελή Μπουκάλα («Η Καθηµερινή», 9/7/2014)– πελατών της «µικρής ∆ΕΗ». Τότε θριάµβευε το ρήµα «διατάσσω», τώρα λειτουργεί αθόρυβα το «επιτάσσω» – η δηµοκρατία στον άσσο…

Τι ακριβώς νοσταλγούν οι «αντισυστημικοί» ακροδεξιοί;

«Ένας Παπαδόπουλος χρειάζεται»… Κατηγορηµατικό το σλόγκαν, αλλά αρκούντως ανοµοιογενές το φάσµα των πιστών του, τουλάχιστον όσων γοητεύονται από την αµιγώς οικονοµική πτυχή του. Ορισµένοι ονειρεύονται µια παπαδοπουλική µετενσάρκωση, για να επιβληθεί ατσάλινη δηµοσιονοµική πειθαρχία. Για να γίνουν σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και απολύσεις χωρίς να ακουστεί κιχ. Για να «παταχθεί εν τη γενέσει» της κάθε διεκδίκηση εκ µέρους του κόσµου της εργασίας, ο οποίος ταυτίζεται –συνηθέστατα και βολικότατα– µε «τα συνδικαλιστικά κοµµατόσκυλα». Αυτοί οι… ορισµένοι έχουν «πιάσει το νόηµα», δηλαδή την πεµπτουσία της «εθνοσωτήριας» οικονοµικής πολιτικής. (…)

Οι άλλοι, όµως – που είναι και περισσότεροι; Εκείνοι που στράφηκαν ή και στρέφονται προς τα ακροδεξιά επειδή τους εξουθένωσε και τους εξόργισε η ισοπεδωτική «προσαρµογή», η οικονοµική λεηλασία, η ένταση των εισοδηµατικών ανισοτήτων, τα λουκέτα, οι παγωµένες πολυκατοικίες, τα χρέη; Ποια στοιχεία της χουντικής περιόδου είναι αυτά που, είτε αυτοτελώς είτε µε την αρωγή και τη µεσολάβηση της χρυσαυγίτικης προπαγάνδας, τους µετατρέπουν σε νοσταλγούς; Ξέρουν τι νοσταλγούν;

Εάν σε έχουν διαλύσει οι διαδοχικές κυνικές φορολογικές επιδροµές εναντίον µη εχόντων και αναπολείς γι’ αυτό τον Παπαδόπουλο, µάλλον δεν θυµάσαι ή δεν έµαθες ποτέ τα ακριβή χαρακτηριστικά της χουντικής φορολογικής πολιτικής. Πιθανότατα, µάλιστα, δεν πληροφορήθηκες την εγκύκλιο που είχε αποστείλει τον Ιανουάριο του 1968 προς τους εφόρους και τους ταµίες  του κράτους ο Αδαµάντιος (όνοµα και πράγµα) Ανδρουτσόπουλος, τότε υπουργός Οικονοµικών και µετέπειτα εικονικός «πρωθυπουργός» του «αόρατου δικτάτορα» ∆ηµήτρη Ιωαννίδη. Η εντολή ήταν να µην εισακούεται η ένσταση κανενός φορολογούµενου, ούτε και όσων είχαν καταφανώς δίκιο!

Εάν θυµάσαι τη χούντα (ή ό,τι έχεις πληροφορηθεί γι’ αυτήν) αναζητώντας «προγόνους» µιας εξουσίας που θα διαφύλαγε το δηµόσιο χρήµα από κάποια διεθνή «αρπακτικά», ασφαλώς δεν γνωρίζεις τι είδους συµβάσεις υπέγραφε το καθεστώς εκείνο (σ’ αυτό το ζήτηµα να δεις πόσα déjà vu ξεπηδούν!).

Εάν αγανακτείς βλέποντας τον ασφαλιστικό σου φορέα να αιµορραγεί ασταµάτητα και ταυτόχρονα έχεις χάσει το λογαριασµό στο µέτρηµα δραστικών µειώσεων εργοδοτικών εισφορών, θεσπιζόµενων για «αναπτυξιακές δραστηριότητες» που παραµένουν εσαεί αόρατες, η χουντική επταετία δεν είναι η κατάλληλη περίοδος να νοσταλγήσεις. Μόνο µέσα στο 1973, το ΙΚΑ έχασε µισό δισεκατοµµύριο δραχµές εξαιτίας της εφαρµογής δύο σχετικών Ν.∆. του προηγούµενου έτους (κατόπιν ακολούθησε… κι άλλο Ν.∆.).

Εάν εξοργίζεσαι βλέποντας σχολεία να κλείνουν µε τη µέθοδο των «συγχωνεύσεων», αντί να ενισχύονται µε προσθήκες εκπαιδευτικών, µη σπεύσεις βιαστικά να υποχρεώσεις τη µηχανή του χρόνου να αυθαιρετήσει και τον εαυτό σου να δοξάσει «εθνοσωτήριες» εποχές. Τουλάχιστον όχι προτού µάθεις για τον «µαύρο Σεπτέµβρη» του 1970, των επαρχιακών δηµοτικών σχολείων. (…)

Το «ψωμάκι», η σταθερότητα και το «πλαφόν» του Γεωργαλά…

«Επί χούντας, εάν κοίταζες τη δουλειά σου, δεν σε πείραζε κανείς»… Ναι, δεν σε πείραζε κανείς αν είχες µάτια µόνο για τη δουλειά σου και αυτιά που δεν ήθελαν να ακούσουν τίποτε για κρατούµενους, εξόριστους, βασανιστήρια. Χρειαζόσουν όµως και λίγη τύχη. Εάν π.χ. η χούντα αποφάσιζε να απαλλοτριώσει ένα κτήµα σου ή µια συνεταιριστική έκταση στην οποία κι εσύ συµµετείχες, τότε τα «πώς», «τι» και «πότε» της αποζηµίωσης (όχι ίσως όλα µαζί, αλλά κάτι ή κάποια απ’ όλα αυτά) θα σ’ έκαναν να αναρωτηθείς κατά πόσο το καθεστώς θεωρούσε ιερή την ατοµική ιδιοκτησία, όπως διατεινόταν. Εάν δούλευες στην οικοδοµή ή σε εργοστάσιο, τότε ο κίνδυνος να σκοτωθείς σε εργατικό ατύχηµα ήταν τέσσερις φορές µεγαλύτερος από εκείνον της προ-δικτατορικής περιόδου… Η σχετική µακάβρια στατιστική αποκαλύπτει ένα από τα άγνωστα «κατορθώµατα» της χούντας: διασφάλισε –και έτσι– την πλήρη ασυδοσία των «κυνηγών» του µέγιστου δυνατού και τάχιστου κέρδους.

«Επί χούντας ο κόσµος έφαγε ψωµάκι»… Επί χούντας η µεγάλη πλειονότητα των µισθωτών, όσων φυσικά έβγαζαν το ψωµί τους εδώ και όχι στη Γερµανία, το Βέλγιο ή την Αµερική, είδε την άνοδο των εισοδηµάτων της να επιβραδύνεται. «Επί χούντας υπήρξε ευηµερία»… Ασφαλώς υπήρξε και ευηµερία, όπως και εµπέδωση καταναλωτικών συνηθειών, εκ µέρους σηµαντικού τµήµατος του πληθυσµού, στις πόλεις. Ευηµερία µεγάλη και ταχύτατη για κάποιους. Προσωρινή για ορισµένους. Ανεπαρκής ή και απρόσιτη για άλλους. Οι εισοδηµατικές ανισότητες µεγεθύνθηκαν. Οµοίως και τα χάσµατα ανάµεσα στα αστικά κέντρα και την ύπαιθρο, που βρέθηκε στο κλαµπ των ζηµιωµένων της χουντικής περιόδου.

Αν κάποιος, βεβαίως, θέλει να πιστεύει οπωσδήποτε ότι υπήρχε καθολική ευµάρεια, µπορεί να θυµηθεί «τα µπουζούκια, που ήταν γεµάτα κάθε βράδυ». Η δηµοτικότητα τέτοιων… σοβαρών τεκµηρίων δεν εκµηδενίζεται, άλλωστε, ποτέ. Ακόµη και σήµερα υπάρχουν άνθρωποι που αµφιβάλλουν για την έκταση και το βάθος της κρίσης, επειδή µετρούν θαµώνες-πελάτες του Μαζωνάκη και του Πλούταρχου.

«Επί χούντας είχαµε ανάπτυξη και νοµισµατική σταθερότητα»… Ας ξεκαθαρίσουµε πρώτα κάτι: Η Ελλάδα κινείτο σε υψηλούς ρυθµούς ανάπτυξης πολλά χρόνια πριν από το πραξικόπηµα, κάτι που φυσικά δεν συνεπαγόταν ανάλογη, γρήγορη άνοδο του βιοτικού επιπέδου της κοινωνίας. Χώρα κατεστραµµένη έπειτα και από τον εµφύλιο, η Ελλάδα κατέγραφε εκπληκτικούς αναπτυξιακούς ρυθµούς, ακριβώς επειδή εκκινούσε σχεδόν από το µηδέν. Όποιος αναζητά καθαρό παράδειγµα της διαφοράς ανάµεσα στην ευηµερία των ανθρώπων και εκείνη των αριθµών, ας εστιάσει στα χρόνια 1950-1961. Η ελληνική µέση ετήσια αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήµατος ήταν 6,5%, σε τιµές 1954. Του κατά κεφαλήν εισοδήµατος, 6,3%. Σε αµφότερους τους δείκτες, η Ελλάδα ξεπερνούσε κατά πολύ το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη ∆ανία, την Αγγλία, τη Νορβηγία, την Ολλανδία.

Στηριγµένη εν πολλοίς στον αυτόµατο πιλότο της ανθηρής διεθνούς οικονοµίας, η ελληνική γνώρισε αναβαθµισµένες αναπτυξιακές δόξες από τη χαραυγή της δεκαετίας του 1960. Στην περίοδο 1961-1966, ο µέσος ετήσιος ρυθµός ανάπτυξής της έφθασε το 8,7%. Σε κάθε τοµέα, λοιπόν, η αποτίµηση των επιδόσεων της περιόδου 1967-1974 νοείται µόνο εν συγκρίσει προς τα προηγούµενα και τα επόµενα. Όχι στο κενό. Από το 1961, ο πληθωρισµός της Ελλάδας ήταν από τους χαµηλότερους παγκοσµίως. Όσο για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ακούγεται, όντως, πολύ θετικό να λες ότι µε βάση (=100) τον µέσο όρο της ΕΟΚ, η χούντα το παρέλαβε το 1967 στο 46 και το παρέδωσε στο 49 το 1974. Μόνο που δεν θα προκύψουν τα ίδια ακριβώς συµπεράσµατα, εάν γνωστοποιήσεις την άλλη µισή αλήθεια, ότι δηλαδή κινήθηκε από το 40 στο 46 στο διάστηµα 1962-1967 (*) .  (…)

Οι οικονοµικές «έκτακτες ανάγκες» αποτελούσαν ανέκαθεν βολική αιτιολόγηση. Μπορεί να µην κατόρθωσαν ποτέ να το εξηγήσουν οι «επαναστάτες» του 1967, αλλά ισχυρίστηκαν πως η Ελλάδα κινδύνευε –για λόγους µυστηριώδεις– να καταστραφεί οικονοµικά πριν από την 21η Απριλίου. Ο δε Γεώργιος Γεωργαλάς, «θεωρητικός» της δικτατορίας, έλεγε το 1970 ότι η Ελλάδα δεν επρόκειτο να βγει από τον γύψο και να τεθεί σε τροχιά εκλογών, παρά µόνο εάν το κατά κεφαλήν εθνικό εισόδηµα  έφθανε τα 1.100 δολάρια («Times», 20/10/1970). Τυχόν εντοπισµός οµοιοτήτων, μικρών ή εγάλων ή µικρών, αφήνεται στην κρίση του αναγνώστη.

(*). Βλ. άρθρο του Βασίλη Πεσµατζόγλου, «Ελληνική δικτατορία (1967-1974) και ΕΟΚ: οικονοµία, πολιτική, ιδεολογία», συλλογικό έργο, 1994:94.

 

Το άρθρο αποτελεί απόσπασμα (προδημοσίευση) από την εισαγωγή του νέου βιβλίου του Διονύση Ελευθεράτου  «Λαμόγια στο χακί – Oικονομικά »θαύματα» και θύματα της χούντας» (εκδόσεις Τόπος)

Πηγή: Ο «καταρτισµένος» Στ. Ράµφος και ο ευτυχής Μ. Βορίδης

Advertisement

6 σκέψεις σχετικά με το “Ο «καταρτισµένος» Στ. Ράµφος και ο ευτυχής Μ. Βορίδης”

 1. Πολλά από οσα λέει ο Ελευθεράτος σε σχέση με την υποτιθέμενη οικονομική «ευρωστία» επι χούντας είναι απολύτως βάσιμα, και δεν είναι φυσικά ο πρώτος που τα λέει, τον έχουν ηδη προλάβει ο καθηγητής Πάνος Καζάκος και ο Γιάγκος Πεσμαζόγλου. Είναι πάντως ευπρόσδεκτα γιατί ρίχνει τις απαραίτητες τάπες σε διάφορους φιλοχουντικούς δεξιούς όπως ο Βορίδης ή ο Γεωργιάδης (αλλά και σε αρκετούς άλλους ανάλογους), οι οποίοι μέσα από την υμνολογία για την υποτιθέμενη «σούπερ γαμάτη» οικονομία που είχαμε επι χούντας προσπαθούν με αυτό τον τρόπο να εξυμνήσουν πλαγίως το ίδιο το δικτατορικό καθεστώς. Οσο ο Ελευθεράτος παίζει σε αυτό το γήπεδο, της αντίκρουσης των ψεμμάτων και των ηλιθιοτήτων των οπαδών της φιλοχουντικής Δεξιάς σχετικά με την οικονομία επι δικτατορίας, βρίσκεται σε σίγουρο έδαφος και χτυπάει κατευθείαν στο κέντρο.

  Εκεί όμως που ο Ελευθεράτος ξεφεύγει και βαράει πλέον στον γάμο του καραγκιόζη είναι όταν επιχειρεί να περάσει την θέση ότι, εφόσον διάφορες από τις οικονομικές πολιτικές που εφάρμοσαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις (αλήθεια, για τον Συριζα τι λέει?) είναι πολιτικές παρόμοιες με κάποιες από τις οικονομικές πολιτικές που εφάρμοσε η χούντα, αρα αυτές οι κυβερνήσεις είναι κατά κάποιον τρόπο συνεχιστές της χούντας, συνδέονται κατά κάποιον τρόπο με αυτή. Επιχειρεί, με άλλα λόγια, με ένα έμμεσο, υπόρρητο, τρόπο μία εξίσωση των μη-αριστερών μνημονιακών κυβερνήσεων της ΝΔ και του Πασοκ με το δικτατορικό καθεστώς, και χρησιμοποιεί ως συνδετικό κρίκο το γεγονός ότι οι πρώτοι εφαρμόζουν κάποιες οικονομικές πολιτικές παρόμοιες με αυτές του δεύτερου. Πράττοντας όμως έτσι κάνει ένα πολύ παρόμοιο σφάλμα με αυτό που διαπράττουν οι φιλοχοντικοί δεξιοί (και δεν αντιλαμβάνεται ότι και ο ίδιος είναι πλέον εκτεθειμένος στην ίδια κριτική στην οποία υποβάλλει τους φιλοχουντικούς): όπως αυτοί προσπαθούν να φιλοτεχνήσουν μία θετική εικόνα για το δικτατορικό καθεστώς εξυμνώντας τα υποτιθέμενα οικονομικά του επιτεύγματα, έτσι και αυτός προσπαθεί να απαξιώσει τις μη-αριστερές κυβερνήσεις της εποχής του μνημονίου διαμέσου της εντύπωσης ότι με κάποιον τρόπο συνδέονται με την δικτατορία εφόσον κάποιες από τις οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζουν είναι παρόμοιες με κάποιες από αυτες της δικτατορίας.

  Μου αρέσει!

 2. «Σε κάθε τοµέα, λοιπόν, η αποτίµηση των επιδόσεων της περιόδου 1967-1974 νοείται µόνο εν συγκρίσει προς τα προηγούµενα και τα επόµενα. Όχι στο κενό. »

  να και κατι σωστο που αναφερει ο γνωστης ελευθερατος, αν συγκρινουμε τις οικονομικες επιδοσεις της χουντας με αυτες της μεταπολεμικης και μεταπολιτευτικης περιοδου αυτες της χουντας ειναι κατωτερες, αν αναλογιστουμε φυσικα και τις διεθνεις συγκυριες, ενω αν τις συγκρινουμε με αυτες της πρωτης 8ετιας πασοκ, οταν ο λαος χορτασε ψωμακι αυτες τις χουντας ειναι απειρως ανωτερες.

  και καλα αφου οντως οι πραγματικοι μισθοι των εργαζομενων ανεβηκαν σημαντικα την πρωτη περιοδο της μεταπολιτευσης χαρη στους απεργιακους αγωνες του ρωμαλεου εργατικου κινηματος (κανει σχετικη αναφορα σε αλλο βαρυσημαντο αρθρο του)
  γιατι αραγε παραμειναν στασιμοι τη δεκαετια του 1980,αφου οι αγωνες συνεχιστηκαν με την ιδια αν οχι μεγαλυτερη ενταση ειδικα στο δημοσιο τομεα;

  τελος παντων απανταω και εδω στη σαχλαμαρα που αναφερει σε αλλες παρεμβασεις του για την τεραστια αυξηση του χρεους την περιοδο της κυβερνησης Κων. Μητσοτακη και τη γελοια συσχετιση που κανει με νεοφιλελευθερισμο και ιδιωτικοποιησεις

  «Τα μικρά δημόσια ελλείμματα που κληρονομήθηκαν από τη δεύτερη «οκταετία Καραμανλή» αυξήθηκαν ουσιαστικά μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ το 1981. Κατά τον Ψαλιδόπουλο, «το έλλειμμα του προϋπολογισμού εκτινάχθηκε από 2,6% του ΑΕΠ το 1980, στο 8,7% το 1981 και στο 11,6% το 1985» (σ. 206). Τα δημόσια ελλείμματα θα παραμείνουν σε διψήφια ποσοστά μέχρι την αναγκαστική συμμόρφωση στους κανόνες του Μάαστριχτ ενόψει της ένταξης στην ΟΝΕ. Η εφαρμογή των κανόνων αυτών έφερε όμως και την ενσωμάτωση των ελλειμμάτων και του δανεισμού των ΔΕΚΟ στον υπολογισμό του δημοσίου χρέους, μεγεθύνοντάς το δραματικά από 87,8% το 1992 σε 110,1% του ΑΕΠ το 1993»

  φυσικα οφειλε να γνωριζει τα παραπανω πριν γραψει τις κοτσανες που αραδιαζει στο πονημα του, παριστανοντας τον ειδημων

  Μου αρέσει!

 3. https://www.newsbreak.gr/oikonomia/151501/epainos-gia-ta-oikonomika-tis-diktatorias-apo-tin-trapeza-tis/

  «Από το εξαιρετικά εμπεριστατωμένο κείμενο με αριθμούς και στατιστικά στοιχεία του συγγραφέα Χρυσάφη Ιορδάνογλου προκαλεί αίσθηση η λεπτομερής αποτύπωση και αποτίμηση άνευ ιδιαιτέρων πολιτικών κρίσεων της οικονομικής πολιτικής της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Το κείμενο είναι μεν αυστηρά επιστημονικό και τεχνοκρατικό αφήνοντας τα συμπεράσματα στον αναγνώστη, ωστόσο η μελέτη των σελίδων 143-172 δεν αφήνει ιδιαίτερες αμφιβολίες: Πρόκειται για προσεκτικό έπαινο της οικονομικής πολιτικής της δικτατορίας, η οποία για το μόνο που ελέγχεται είναι η υπερθέρμανση της οικονομίας με την επεκτατική πιστωτική της πολιτική και οι πληθωριστικές πιέσεις στο τέλος της θητείας της λίγο πριν την πτώση της.»

  καλα το newsbreak ειναι μαλλον ιδιοκτησιας φιλιππακη ιδιοκτητη των φυλλαδων δημοκρατια εστια (οπως την καταντησε ο κοττακης)

  σε αλλη παρουσιαση του βιβλιου και στις αναφορες που κανει για την οικονομια επι χουντας στο αρθρο
  Χρυσάφης Ιορδάνογλου: Καθεστώτα οικονομικής πολιτικής μετά το 1950 της
  Κατερίνας Δαφέρμου αναφερει:

  «Πρόκειται ίσως για τη μοναδική έως σήμερα τόσο διαυγή μελέτη των οικονομικών της χούντας. Απομονώνοντας αποσπάσματα του βιβλόυ, ορισμένοι κατηγόρησαν τον Χρυσάφη Ιορδάνογλου ότι επιχειρεί έναν προσεκτικό έπαινο για την επταετία της δικτατορίας. Ο συγγραφέας επιτυγχάνει ακριβώς το αντίθετο.
  Ως γνήσιο τέκνο του φοιτητικού κινήματος, ο Ιορδάνογλου απομυθοποιεί την κυρίαρχη εντύπωση ότι με τη Δικτατορία αυξήθηκαν οι ρυθμοί ανάπτυξης με αμεροληψία και λογικοφανή επιχειρήματα. Καθώς και με ακράδαντα πραγματολογικά στοιχεία αλλά η ιδιοφυία του βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο τα συνδυάζει για να εξάγει συμπεράσματα.
  Η υπερεπένδυση στον τουρισμό και στην οικιστική ανάπτυξη, η πολιτική στεγαστικών δανείων (με ευνοϊκά επιτόκια για αγρότες και εργάτες και δημόσιους υπαλλήλους), αποδείχθηκε επιβαρυντική για το σύνολο της εγχώριας οικονομίας μακροπροθέσμως. Η κατάργηση φόρων υπεραξίας, η απαλλαγή των αγροτών από τη φορολογία, η αύξηση αφορολόγητων ορίων για μισθωτούς και οικογένειες μεταξύ άλλων, η ρύθμιση αγροτικών χρεών.
  Μεταξύ 1967-73 το σύνολο των επενδύσεων αυξάνονταν με μέσο ρυθμό 10,6% ετησίως. «Οι επεκτατικές ωθήσεις μέσω των δημοσίων επενδύσεων συνέβαλαν στη δημιουργία συνθηκών υπερβάλλουσας ζήτησης». Τελικά η χουντική εμμονή για λαϊκή ανοχή οδήγησε την οικονομία σε υπέρμετρη ανάπτυξη και τελικά σε ανάσχεση του αναπτυξιακού της κύκλου. Ένα εκτός ελέγχου πυροτέχνημα και «μη διατηρήσιμο boom».
  Οι δύο διαδοχικές υποτιμήσεις της δραχμής (1971 και 1973) προκάλεσαν έντονη πληθωριστική τάση και άφησαν τη χώρα έρμαιο στις πιέσεις της πετρελαϊκής κρίσης. Ο πληθωρισμός άρχισε να ανεβαίνει σταδιακά στο 4,3% το 1972 για να εκτοξευτεί (ύστερα από τον τετραπλασιασμό της τιμής του πετρελαίου) στο 15,5% το 1973 και στο 26.9% το 1974. Η εκπαιδευτική, πολιτιστική και πολιτική παρακμή, έβλαψε και την οικονομική ζωή.
  Το 1967-73 σημειώθηκαν στην πραγματικότητα οριακά χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης (7,6%) από τους αντίστοιχους της χρυσής περιόδου 1961-66 (7,8%). Στα πρώτα της χρόνια η οικονομία των συνταγματαρχών είχε επωφεληθεί από τον κεκτημένο ρυθμό ανάπτυξης της προηγούμενης περιόδου.»

  τελος παντων δεν εχω το βιβλιο του ιορδανογλου, αγορασα τον πλουτο της Ελλαδας του Κωστη αλλα δεν το εχω ανοιξει ακομα καλα μαλλον θα επαναλαμβανει οσα γραφει στο βιβλιο του τα κακομαθημενα παιδια της ιστοριας (βλακωδης τιτλος)

  απο τα λιγα που δεν ξερω και εχω διαβασει οκ δεν ειμαι και ειδημων οπως ο ελευθερατος, λανθασμενη ως εγκληματικη ηταν η επιμονη της δικτακτοριας στην συνδεση ισοτιμιας δραχμης δολαριου κατι που ειχε σαν αποτελεσμα την αυξηση του πληθωρισμου πριν απο το ξεσπασμα της πετρελαικης κρισης και την τεραστια υφεση που ακολουθησε (πολυ μεγαλυτερη σε σχεση με αλλες χωρες)

  Μου αρέσει!

 4. https://www.athensvoice.gr/politics/695139_otan-kai-i-amerolipsia-kiryssetai-ehthros

  «Ακόμη και με το τίμημα να γίνει στόχος της χουντογενούς ακροδεξιάς και της σταλινογενούς αριστεράς, όπως προκύπτει από τα Μέσα Ενημέρωσης που στράφηκαν εναντίον του βιβλίου.
  Έτσι, ενώ με την επιστημονική εμβρίθεια που χαρακτηρίζει το έργο του, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η οικονομική πολιτική της δικτατορίας ήταν τελικά αποτυχημένη –πράγμα που αποτελεί και τεκμηριωμένη απάντηση σε όσους κατασκευάζουν τον αντίθετο μύθο– οι επιτιθέμενοι διέπραξαν την εξής ωμότητα: Από τη συνολική ανάλυση της οικονομικής πολιτικής της δικτατορίας που επιχειρείται στο βιβλίο, απομόνωσαν κάποια στοιχεία, τα οποία η επιστημονική αμεροληψία του συγγραφέα δεν του επέτρεπε να «πειράξει». Και με την λαθροχειρία αυτή, επιχείρησαν να συκοφαντήσουν το βιβλίο ως φιλοχουντικό!
  Βεβαίως, η απάντηση για το αντίθετο, βρίσκεται στο ίδιο το βιβλίο. Για όσους βεβαίως το διαβάσουν. Αυτό όμως είναι και το πλεονέκτημα των συκοφαντών. Διότι ο ανθρώπινος τύπος στον οποίο αυτοί απευθύνονται, είτε δεν μπορεί να διαβάσει ολόκληρο βιβλίο, είτε –ακόμη χειρότερα– δεν μπορεί να διαβάσει βιβλίο που αποκηρύσσεται από τον «χώρο».

  το βιβλιο σχολιαζει και ο ειδημων ελευθερατος με το γνωστο βλακωδες στυλ του στο αρθρο με τιτλο : «Ευφραίνεται… πολύ η Τράπεζα της Ελλάδας με τα οικονομικά της χούντας;»

  καλα φυσικα την πεφτει κυριως στον Στουρναρα και οχι στον συγγραφεα για ευνοητους λογους

  τελος παντων γραφει και κατι σωστο:

  «Ο προσεκτικός μελετητής της περιόδου θα διαπιστώσει ότι είχε δίκιο ο συγγραφέας – ερευνητής Σόλων Γρηγοριάδης, όταν σημείωνε: «Και μόνη η διαπίστωση ότι η Ελλάδα επλήγη περισσότερο παρά οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες από τη διεθνή κρίση ( σ.σ. εννοεί του 1973), πιστοποιεί τη σαθρότητα της οικονομίας της (…). Η πολιτική αυτή είχε καταστήσει την ελληνική οικονομία χιονάνθρωπο έτοιμο να λιώσει, ένα οικοδόμημα με πήλινα βάθρα, έτοιμο να καταρρεύσει στην πρώτη κακή συγκυρία. Και κατέρρευσε».

  βεβαια εξηγω στο προηγουμενο σχολιο γιατι συνεβη αυτο
  και βασικα δεν κατερρευσε ακριβως η οικονομια αλλα ενταξει

  Μου αρέσει!

 5. απο τα λιγα που δεν ξερω και εχω διαβασει οκ δεν ειμαι και ειδημων οπως ο ελευθερατος, λανθασμενη ως εγκληματικη ηταν η επιμονη της δικτακτοριας στην συνδεση ισοτιμιας δραχμης δολαριου κατι που ειχε σαν αποτελεσμα την αυξηση του πληθωρισμου πριν απο το ξεσπασμα της πετρελαικης κρισης και την τεραστια υφεση που ακολουθησε (πολυ μεγαλυτερη σε σχεση με αλλες χωρες)

  «The Smithsonian agreement at the end of 1971 was a last-ditch effort to resuscitate the Bretton Woods regime. It collapsed irreversibly, however, in February 1973 with a new devaluation of the dollar, as a number of European countries floated their currencies out of the Smithsonian band (Eichengreen 1996: 133–4). Throughout that period the Greek
  drachma remained tied to the US currency, thus following the latter’s free fall, which combined with the overheating economy and the deteriorating international climate sent Greek inflation from 4.3 percent in 1972 to 15.5 percent in 1973» απο βιβλιο του παγουλατου

  βεβαια ο ρυθμος αναπτυξης το 1973 ηταν πανω απο 8%,το 1974 η υφεση -6,4% και το 1975 η αναπτυξη πανω απο 6%
  ενταξει τεραστιο το -6,4% δεν γνωριζω αν εχει σχεση και η εισβολη στην κυπρο και οτι ακολουθησε μπορει και οχι, το φθινοπωρο του 1973 ξεσπα η α πετρελαικη κριση

  https://www.statista.com/statistics/1233020/annual-real-gdp-growth-oecd-countries-1970-8/

  Annual real gross domestic product (GDP) growth in select OECD countries from 1970 to 1978

  αποσπασμα απο αρθρο του γνωστου Πιερρου Τζανετακου στην καθημερινη με τιτλο
  «Η πετρελαϊκή κρίση και η δικτατορία»

  «Η κατάρρευση του Bretton Woods, η πρόσδεση της δραχμής με το δολάριο και η κατ’ επέκταση υποτίμησή της κατά 8% έναντι των ευρωπαϊκών νομισμάτων ανάγκασαν την ΤτΕ στις αρχές του 1972 να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επερχόμενες εξελίξεις.

  Μέσα σε ένα χρόνο, έως τον Αύγουστο του 1973, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 15%, φέρνοντας την Ελλάδα στη δεύτερη σχετική θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ….

  Ο «πρωθυπουργός», «υπουργός Συντονισμού» και «υπουργός Οικονομικών» Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος, άνθρωπος δίχως επαφή με την παγκόσμια οικονομική πραγματικότητα, επέβαλε ξανά πλαφόν στις τιμές και ανέστειλε την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων στα καύσιμα και στο ρεύμα. Η «κυβέρνηση» κατέθεσε προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας και επιχείρησε προχείρως να μειώσει την οικοδομική δραστηριότητα, επιβάλλοντας έκτακτο τέλος επί των εκδιδόμενων αδειών.

  Τα αντιπληθωριστικά μέτρα γύρισαν τελικά μπούμερανγκ εναντίον των σχεδιαστών τους: η ανάπτυξη κάμφθηκε ραγδαία, χωρίς όμως να ανασχεθούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Η ύφεση, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών, γέννησε τον εφιάλτη του στασιμοπληθωρισμού. Αλλωστε, ήδη από τις αρχές του 1974 η τιμή του πετρελαίου είχε ανέβει από τα 5,11 δολάρια σε 11,65 δολάρια/βαρέλι, προκαλώντας νέο βαρύ πλήγμα, τόσο στους καταναλωτές, όσο και στην απολύτως ενεργειακά εξαρτημένη ελληνική βιομηχανία.

  Τον Μάρτιο του 1974 ο πληθωρισμός κατέγραψε ετήσια άνοδο 33,4%, ποσοστό που θα δικαιολογείτο μόνο αν είχε μεσολαβήσει κάποιο συνταρακτικό γεγονός, όπως για παράδειγμα η εμπλοκή σε μια πολεμική αναμέτρηση. Μακάρια και μέσα στην αφροσύνη που τη χαρακτήριζε, η χούντα του Ιωαννίδη καλούσε τους Ελληνες να δουν την κρίση ως μια ευκαιρία καταπολέμησης του καταναλωτισμού τους, απαιτούσε από τους εμπόρους να επωμιστούν το κόστος από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου και –όπως συνήθως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις– κατηγορούσε αορίστως τον ξένο παράγοντα για τις δυσμενείς εξελίξεις.»

  αντιγραφη απο αλλο σχολιο:

  «Ανάμεσα στο 1968 και το 1972 χτίστηκαν 850.000 νέες κατοικίες σε ολόκληρη την χώρα, χάρη και στα ευνοϊκά για την οικοδομή μέτρα της χούντας στον τομέα της χρηματοδότησης, με προφανείς πολιτικές επιπτώσεις σχετικά με τη στάση που τήρησε μια μερίδα του πληθυσμού απέναντι στην δικτατορία.»
  Μεταξυ 1945-1972 κατασκευαστηκαν 1.450.000 κατοικιες δηλ σχεδον το 60% χτιστηκε την 4ετια 68-72.

  καποιοι σχολιαστες υποστηριζουν οτι την περιοδο 53-73 η οικοδομη ηταν η ατμομηχανη της οικονομιας κτλπ συμφωνα με το παραπανω αυτο ισχυει για την περιοδο της χουντας βεβαια λογω εσωτερικης μεταναστευσης κτλπ κτλπ ηταν τεραστια η αναγκη και ζητηση για νεες κατοικιες

  Μου αρέσει!

 6. https://stats.oecd.org/
  ο πληθωρισμος το 1974 ηταν 26,6% για να πεσει την επομενη χρονια σε 13,6 και να επανελθει σε ποσοστο πανω απο 20% μετα την β πετρελαικη κριση 24,7% το 1980 αρα μαλλον βλκ ειναι αυτο που γραφει ο Τζ τζουνιορ περι υψηλου πληθωρισμου σε επιπεδα μονο περιοδου πολεμικης εμπλοκης.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s