Χούντα

Αρις Μπουλούκος: από τον ΑΣΠΙΔΑ στη χούντα και στην τραγωδία της Κύπρου

186302g-diki1

Πολλά ενδιαφέροντα περιέχονται στη μακροσκελή αφήγηση του επίτιμου αντιστρατήγου Άρι Μπουλούκου. Πολλές φορές αμφιλεγόμενα (πχ για τον «θετικό» ρόλο του Γεωργίου Γρίβα στη Κύπρο)  Άλλες φορές με μισόλογα. Πχ δεν αναφέρεται ευθέως ότι ο Γρίβας «κάρφωσε» τον ΑΣΠΙΔΑ στους «δικούς του» στην Αθήνα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά παγίδεψε τη νεοσύστατη οργάνωση, βάζοντας δυο έμπιστούς του αξιωματικούς να προσχωρήσουν, δήθεν, στον ΑΣΠΙΔΑ: είχε έτσι στη διάθεσή του τον «όρκο» της μυστικής εταιρείας των λοχαγών. Αυτά τουλάχιστον υποστηρίζει, με λεπτομέρειες, ο Σόλων Γρηγοριάδης. Το κυριότερο, όμως, είναι η απόλυτη απουσία αναφοράς στον Ανδρέα Παπανδρέου. Είχε ή δεν είχε ο Ανδρέας σχέση με τον ΑΣΠΙΔΑ; Και ποιας μορφής; Δε μπορώ να απαντήσω εγώ σ’ αυτό το ερώτημα, είναι γνωστό όμως ότι η πιθανολογούμενη σχέση του Ανδρέα με τον ΑΣΠΙΔΑ και η πιθανολογούμενη σύλληψή του στην προεκλογική περοίδο του 1967, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προπαγανδιστική προετοιμασία της κοινής γνώμης, ώστε να «δικαιολογηθεί» το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. Έστω κι αν οι προπαγανδιστές (η επίδοξη χούντα του βασιλιά και οι χρήσιμοι ηλίθιοι της πολιτικής σκηνής) δούλευαν χωρίς να το ξέρουν για τον Παπαδόπουλο.

Διαβάστε τις αφηγήσεις του Μπουλούκου στην πηγή:

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Από τον ΑΣΠΙΔΑ στη χούντα και στην τραγωδία της Κύπρου

2 σκέψεις σχετικά με το “Αρις Μπουλούκος: από τον ΑΣΠΙΔΑ στη χούντα και στην τραγωδία της Κύπρου”

 1. Ενδιαφέρουσα η μαρτυρία του στρατηγού Μπουλούκου. Εμφανίζει όμως κάποια κενα, ιδίως σε σχέση με το θέμα της Κύπρου.
  Μία πολύ λεπτομερέστερη ανάλυση για μία πλευρά του κυπριακού ζητήματος (και χωρίς ίχνος συνωμοσιολογίας), την αποστολή της ελληνικής μεραρχίας στην Κύπρο (η οποία όχι κρυφή δεν ήταν αλλά έλαβε χώρα και με την έντονη παρότρυνση της αμερικάνικης πλευράς), έχει κάνει ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος. Και μέσα από αυτή την ανάλυση για αυτή την συγκεκριμένη πτυχή του Κυπριακού φωτίζονται παράλληλα πολύ και πολλές άλλες πτυχές του.

  http://www.academia.edu/9785904/_%CE%97_%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AF%CE%B1_%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%9A%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF_1964-68_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%BF_%CF%81%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%82_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CF%89%CE%BD_%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CF%89%CE%BD

  (Διαβάζοντας την ανάλυση του Συρίγου θα διαπιστώσει κανείς ότι κατά την κρίση του Νοεμβρίου του 1967, οι αμερικάνοι έκαναν μία χοντρή πουστιά εις βάρος των χουντικών [και βεβαίως και της Κύπρου]. Ενέργεια βέβαια ακατανόητη, εαν κανείς πιστεύει την αφήγηση ότι οι αμερικάνοι έφεραν την χούντα, η χούντα ήταν οι τυφλοί εκτελεστές των εντολών τους, κλπ, κλπ. Απόλυτα όμως κατανοητή εαν κανείς δεν βλέπει τους δικτάτορες ως εκτελεστικά πιόνια των αμερικάνων, ως κάποιους που τους έφεραν στην εξουσία οι αμερικάνοι, αλλά ως κάποιους που κατέλαβαν μεν πραξικοπηματικά την εξουσία χωρίς όμως οι αμερικάνοι να έχουν συμμετοχή σε αυτή την πραξικοπηματική κατάληψη της, αλλά οι οποίοι παρόλα αυτά συνεργάστηκαν κατόπιν κανονικότατα με τους χουνταίους, επρόκειτο δηλαδή για ένα γάμο αμοιβαίου συμφέροντος [και κάπου εκεί μέσα σε αυτή την παντρειά καταπατήθηκαν βέβαια και οι ελευθερίες ενός ολόκληρου λαού αλλά για αυτό δεν ίδρωνε το αυτί κανενός εκ των δύο παικτών].)

  Μου αρέσει!

 2. Πάντως, για να είμαστε δίκαιοι, χοντρές πουστιές με το Κυπριακό δεν έκαναν μόνο οι αμερικάνοι, έκαναν και αυτοί οι «φίλοι των λαών», οι σοβιετικοί. Αναφέρει και για αυτούς αρκετά το άρθρο του Συρίγου.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s