Κατοχή

Οι εκτελεσμένοι της Πρωτομαγιάς 1944 παραδόθηκαν «με πρωτόκολλο» το 1941

getimagecf84ceaccf83cf83cebfcf82

Είναι κάτι που συνήθως περνάει απαρατήρητο. Κι όμως, οι περισσότεροι (έως 170) από τους 200 που δολοφόνησαν (εκτέλεσαν) οι Γερμανοί την Πρωτομαγιά του 1944 ήταν «Ακροναυπλιώτες», κρατούμενοι του βασιλικού καθεστώτος της 4ης Αυγούστου, οι οποίοι παραδόθηκαν στις αρχές κατοχής. Οι υπόλοιποι ήταν εξόριστοι από την Ανάφη.  

Για την ιστορία, πρωθυπουργός της βασιλικής κυβέρνησης του Γεωργίου Β’ που βαρύνεται με την ιστορική ευθύνη της παράδοσης των κρατουμένων ήταν ο Εμμανουήλ Τσουδερός, ενώ υπουργός Εσωτερικών και υφυπουργός Δημοσίας Ασφαλείας ήταν ο Κωνσταντίνος Μανιαδάκης, υπουργός του Μεταξά και (μετά τον πόλεμο) βουλευτής της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή.

Σημειωτέον, εκτός από τους 200 εκτελέστηκαν (δολοφονήθηκαν) άλλοι 100 «κομμουνιστές» από τα Τάγματα Ασφαλείας, με δική τους πρωτοβουλία, σύμφωνα με ανακοινώσεις της εποχής και μαρτυρίες στη Δίκη της Νυρεμβέργης. Οι Γερμανοί στρατιώτες εκτέλεσαν (δολοφόνησαν) τουλάχιστον 25 αμάχους επιπλέον, στην περιοχή της Λακωνίας, όπου μια ομάδα του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον έφεδρο ανθυπολοχαγό του Ελληνικού Στρατού Μανώλη Σταθάκη είχε εκτελέσει σε ενέδρα τον διοικητή της της 41ης Μεραρχίας Οχυρών υποστρατήγου (Generalmajor)  Φράντς Κρεχ, κατά πάσαν πιθανότητα μετά από εντολή του Συμμαχικού Στρατηγείου, την επόμενη της απαγωγής του υποστρατήγου Κράιπε στην Κρήτη.

Η επισήμανση αυτή βοηθάει να κατανοήσουμε τις εξελίξεις των επόμενων μηνών του 1944, ως τον Δεκέμβρη, με δεδομένο ότι στο διάστημα που μεσολάβησε οι Γερμανικές δυνάμεις Κατοχής με την απόλυτη συνεργασία και ταύτιση των Ταγμάτων Ασφαλείας κυριολεκτικά αιματοκύλισαν τον άμαχο πληθυσμό, τόσο στην ύπαιθρο όσο και στην Αθήνα, με τα μπλόκα στις συνοικίες της.

 

Advertisements

6 σκέψεις σχετικά με το “Οι εκτελεσμένοι της Πρωτομαγιάς 1944 παραδόθηκαν «με πρωτόκολλο» το 1941”

 1. «Για την ιστορία, πρωθυπουργός της βασιλικής κυβέρνησης του Γεωργίου Β’ που βαρύνεται με την ιστορική ευθύνη της παράδοσης των κρατουμένων ήταν ο Εμμανουήλ Τσουδερός, ενώ υπουργός Εσωτερικών και υφυπουργός Δημοσίας Ασφαλείας ήταν ο Κωνσταντίνος Μανιαδάκης, υπουργός του Μεταξά και (μετά τον πόλεμο) βουλευτής της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή.»

  Και πως ακριβως εγινε αυτο;

  Μου αρέσει!

 2. Οι «αυθεντικοί», κατά την λογική τους, κληρονόμοι των 200 της Πρωτομαγιάς του 1944 (το ΚΚΕ) και οι μη- αυθεντικοί – κληρονόμοι (η κυβερνητική παράταξη – όχι ολόκληρη, υποθέτω) εορτάζουν τους «200» σε δυο διαφορετικές εκδηλώσεις. Η οφειλόμενη τιμή ΔΕΝ έχει σχέση με τις κομματικοποιημένες φιέστες, που εξευτελίζουν την επέτειο. Ίσως, κάποτε, στο πολύ μακρινό μέλλον δεν θα έχει νόημα να ασχημονούν οι πάσης φύσεως τυμβωρύχοι – οι μεν, οι δε και οι άλλοι, αυτοί που κάνουν (επιεικώς) το κορόιδο για τους 200 της Καισαριανής.
  https://xaidarisimera.gr/dyo-xechoristes-ekdiloseis-gia-toys-200-ektelesmenoys-toy-stratopedoy-chaidarioy/

  Μου αρέσει!

 3. Τους αρχειομαρξιστες που εκτελεσε ο «Ροβεσπιερος»,στο διαστημα της Εαμοκρατιας,σε μια χαραδρα εξω απο το Αγρινιο,τους διεκδικει καποιο κομμμα;
  Οσο για τους 200 εκτελεσμενους Ακροναυπλιωτες,φαινεται οτι δεν ησαν απ’ αυτους που δηλωσαν Βουλγαροι στους Γερμανους και απελευθερωθηκαν απο την Ακροναυπλια με βουλγαρικα διαβατηρια.Αιωνια τους η μνημη…

  Μου αρέσει!

 4. Αυτοί που εκτελέστηκαν την 1/5/1944 στην Καισαριανή – δεν λέω 200 γιατί μπορεί να ήταν παραπάνω – δεν ήταν όλοι κομμουνιστές ή γενικά αριστεροί. Ένα παράδειγμα ήταν ο ανθυπασπιστής της χωροφυλακής Μιχαήλ Γαντές.
  Απ’την «Ιστορία της Ελληνικής Χωροφυλακής» του Δασκαλάκη :

  σελ. 193 – 194 και 1089
  Η ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΝ – ΑΡΓΟΛΙΔΟΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
  Αυτοί που εκτελέστηκαν την 1/5/1944 στην Καισαριανή – δεν λέω 200 γιατί μπορεί να ήταν παραπάνω – δεν ήταν όλοι κομμουνιστές ή γενικά αριστεροί. Ένα παράδειγμα ήταν ο ανθυπασπιστής της χωροφυλακής Μιχαήλ Γαντές.

  Απ’την «Ιστορία της Ελληνικής Χωροφυλακής» του Δασκαλάκη :

  σελ. 193 – 194 και 1089
  Η ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΝ – ΑΡΓΟΛΙΔΟΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

  Ανθυπομοίραρχος Μιχαήλ Γαντές εκ Τριπόλεως. Εξετελέσθη υπό των Γερμανών την 1-5-1955 εις Καισαριανήν δι’ εθνικήν δράσιν.
  (…) συνελήφθη υπό των Γερμανών και εξετελέσθη κατόπιν βασανιστηρίων ο υπασπιστής της Διοικήσεως Κορινθίας ανθυπομοίραρχος Μιχ. Γαντές , διότι ετύγχανε μέλος της μυστικής εθνικιστικής Οργανώσεως «Ερμής».

  (…) Γαντές Μιχαήλ του Γεωργίου , εξετελέσθη την 1-5-1944 υπό των Γερμανών εις το Σκοπευτήριον Καισαριανής.

  1

  2

  3

  Απ’το «Δράσις της Χωροφυλακής κατά την περίοδον 1941 – 1950″ ( Αρχηγείον Β. Χωροφυλακής – Διεύθυνσις Οργανώσεως – Τμήμα Μελετών , Αθήναι 1962 , Τυπογραφείον Β. Χωροφυλακής )» :

  σελ. 48

  Τήν 1-5-44 συνελήφθη υπό των Γερμανών και εξετελέσθη κατόπιν βασανιστηρίων πολλών ημερών ο Υπασπιστής της Δ. Χ. Κορινθίας Ανθ/ρχος Γαντές Μιχαήλ , διότι ετύγχανε μέλος της μυστικής εθνικιστικής οργανώσεως ΕΡΜΗΣ.

  1

  Πιο αναλυτικά στην «Ιστορία της Χωροφυλακής» του Κωνσταντίνου Αντωνίου :

  σελ. 1738 – 1747

  ΟΡΓΑΝΩΣΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΟΜΗΡΟΣ
  (…)
  Περί των συνθηκών συστάσεως εξελίξεως και δράσεως της πολυσχιδώς δρασάσης οργανώσεως ταύτης είδον το φώς της δημοσιότητος λεπτομερείς περιγραφαί καί αναφοραί , βάσει αυθεντικών στοιχείων ως ετονίζετο , χάρις είς τόν Αλ. Πώπ διά μακράς σειράς δημοσιευμάτων εις τήν εν Αθήναις εκδιδομένην ημερησίαν Εφημερίδαν «ΕΘΝΟΣ» από 18-11-1946 και εν συνεχεία.
  (..)
  ΚΛΙΜΑΚΙΟΝ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ( κλιμάκιον χωροφυλακής Κορίνθου του «Ομήρου» )
  Συσταθέν κατά Φεβρουάριον 1943 έδρασε επιτυχώς μέχρι των αρχών 1944 υπό την ηγεσίαν του υπασπιστού της Διοικήσεως Χωροφυλακής Κορίνθου Ανθυπομοιράρχου Μιχαήλ Γαντέ. Εις το κλιμάκιον τούτο συμμετείχον και οι Νικόλαος Τσίκος, τοπογράφος, Γεώργιος Σαντιμπατάκης Ενωμοτάρχης , ο σημερινός υποστράτηγος Ανδρέας Ανδρικόπουλος και ο ιδιώτης Σταύρος Καλημέρης. Το σπουδαιότερον των έργων του κλιμακίου τούτου υπήρξεν η προμήθεια εις το ΣΜΑ των σχεδίων της γερμανικής οχυρώσεως του Κορινθιακού κόλπου , πράγμα όπερ επετεύχθη χάρις εις το αστυνομικόν δαιμόνιον του ενωμοτάρχου Σαντιμπαδάκη, όστις περιεφέρετο συνεχώς πέριξ του Ισθμού με ενδυμασίαν αλήτου , και η αυτοθυσία του Τσίκου , όστις βάσει των πληροφοριών του Σαντιμπατάκη προέβη εις την φωτογράφησιν και σχεδιαγράφησιν των έργων.

  Το κλιμάκιον υπήρξεν ατυχές διότι την 25-2-1944 συνελήφθη ο Τσίκος και μετά δύο ημέρας ο Γαντές επανερχόμενος εξ Αθηνών. Αμφότεροι κατεδικάσθησαν εις θάνατον και εξετελέσθησαν εις το σκοπευτήριον Καισαριανής την 1-5-1944 μετ’ άλλων 198 Ελλήνων. Μεταφερόμενος εις τον τόπον της εκτελέσεως ο Γαντές και καθ’ ήν ώραν τό αυτοκίνητον διήρχετο έξωθι του Αστυνομικού τμήματος Καισαριανής επέταξε το χιτώνιον της στολής του εις τόν δρόμον , φωνήσας : «Είμαι Αξιωματικός της Χωροφυλακής και οι Γερμανοί με τυφεκίζουν για κατάσκοπο. Γειά σας παιδιά !»

  1

  Υ.Γ. Στον Όμηρο ήταν οργανωμενος ο Στυλιανός Παττακός.

  Μου αρέσει!

 5. Καλημέρα ή καλησπέρα. Ένα σχόλιό μου περιμένει έγκριση. Να ζητήσω προκαταβολικά συγνώμη γιατί κάποια πράγματα επαναλαμβάνονται μέσα στο ίδιο σχόλιο. Δεν ξέρω πως έγινε αυτό ! 😯 😕 😳 😡

  Μου αρέσει!

 6. Ευχαριστώ πολύ για την δημοσίευση του σχολίου και την φιλοξενία. Ζητώ και πάλι συγνώμη για την εμφάνισή του. Δεν περίμενα να βγεί έτσι. Για να επανορθώσω να προσθέσω κάτι για ένα άλλο ζήτημα που είχε συζητηθεί παλαιότερα εδώ https://panosz.wordpress.com/2013/03/23/index/#comment-56939
  για το «ποίημα» του Τζήμα Ζέρβα. Επειδή με ένα γρήγορο γκούγκλισμα δεν είδα να αναφέρεται στο διαδίκτυο να πούμε ότι το ποίημα είναι της Μαρίας Γουμενοπούλου. Βρίσκεται στην ποιητική της συλλογή για παιδιά «ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ» ( Αθήνα 1995 , Εκδόσεις Ηλιοσκόπιο, σελ. 148 – 149 ).

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s