Από την καλύβα, Χωρίς κατηγορία

Άγιος Δούκας ο εμποροράπτης 

Του θείου Ισίδωρου

Σήμερα 24 Απριλίου 4 Μαΐου εορτάζουμε την μνήμη του οσιομαρτηρος Άγιου Δούκα του εμποροράπτου Ο άγιος Δούκας καταγόταν από τη Μυτιλήνη και εργαζόταν ως ράπτης σε κάποιο ραφείο της Κωνσταντινουπόλεως.

Όταν κάποτε πήγε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο σπίτι κάποιου Τούρκου μεγιστάνα, δέχθηκε άμεση επίθεση από την ακόλαστη γυναίκα του,η οποία του είπε «σκίσε με ναύτη ν΄αλλαξω ράφτη» αλλά ως άλλος σώφρων Ιωσήφ απομακρύνθηκε από το σπίτι της λέγω «άλλη η δουλεία του ράφτη κι άλλη του καντηλανάφτη».

Τότε εκείνη για να αποσείσει την ντροπή από πάνω της πήγε και συκοφάντησε τον Δούκα στο Βεζίρη ότι ο μάρτυρας προσπάθησε να τη βιάσει στο σπίτι της. Ο έπαρχος αμέσως συνέλαβε το Δούκα και τον οδήγησε μπροστά στο Βεζίρη ο οποίος με κολακείες και υποσχέσεις προσπάθησε να τον πείσει να αρνηθεί το Χριστό και να γλιτώσει τη ζωή του.

Ο Δούκας πεισματικά αρνήθηκε και υπέστη φρικτά βασανιστήρια. Τελικά τον έγδαραν ζωντανό και έριξαν το δέρμα του στη θάλασσα στις 24 Απριλίου 4 Μαΐου 1564 στην Κωνσταντινούπολη.

Την ημέρα αυτή το να χλαπακίζεις αρνί ονειρευομενος ακολασίας ενώ ο Άγιος αρνιτο αποτελεί μεγάλη αμαρτία ως εκ τούτου πρέπει να πείσεις την συμβία σου λέγων ότι: «βλέπεις αρνιόμουνα» (κι αυτή θα σε πιστέψει οπωσδήποτε) ενώ κάθε που τρως 5 μοσχαρίσιες βλέπεις βοηδόπουτσα γιαυτο τα όνειρα σου μην τα λες γιατί μια νύχτα κρύα μπορούν και οι φροϋδιστές να ρθουν στην εξουσία.

Πηγή: Άγιος Δούκας ο εμποροράπτης | Η καλύβα ψηλά στο βουνό

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s